“Unsung Hero” (Pengalaman Bersalin Dalam Kereta)

Assalamualaikum.. Alhamdulillah Irni dah selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada 11 September 2015 pukul 10 malam seberat 2.71 kg dan disambut oleh Abi..hehe..This “Unsung Hero” adalah hero kami berdua bila tiba-tiba terpaksa jd pak bidan..

Ya Allah, memang bahaya kalau kita tak tahu tanda bersalin. Walaupun Irni selalu membaca kat google tanda bersalin, tapi bila sampai waktunya, Irni pun tak perasan yang Irni dah nak dekat bersalin.. Tup2 bila dah keluar darah, baru kalut nak pergi hospital..huuu

Ceritanya macam ni, pagi Jumaat tu Irni dan suami balik ke Jeli sebab nak pindah rumah. Jadi kami nak pergi basuh rumah dan pindahkan barang. Si kembar, kami tinggal dekat umah Cik Ha berdekatan dengan rumah emak. Kami pergi berdua je ke Jeli. Cerita start sakit perut ni sebenarnya start kat Jeli lagi..

Pukul 5 petang:

Kami balik rumah lama untuk solat asar. Masa tu dah start rasa sakit perut sikit. Tapi Irni buat tak tau je sebab ingatkan Braxton Hicks Contraction. Sebelum ni pun Irni pernah rasa sakit macam ni, tapi bila tidur, sakit tu hilang. Irni ingat nak tidur dulu bagi hilang sakit, tapi bila ingat si kembar tengah tunggu, jadi Irni pun ajak suami cepat-cepat angkat barang dan siap sedia nak balik.

 

Pukul 6 petang:

Kami singgah hospital kejap sebab Irni ada tertinggal barang kat klinik. Masa ni dah start sakit pinggang, tapi buat rilek je sebab ingatkan penat sebab jalan banyak.

 

Sebelum balik, Irni dan suami sempat la singgah dating kejap..hehe..Berhenti makan dulu sebelum balik rumah.

 

Pukul 7.30 malam:

Kami singgah solat maghrib dekat Caltex Machang. Irni siap awal dari suami jadi Irni tunggu dalam kereta. Masa ni rasa sakit pinggang sangat, jadi Irni pun keluar pergi beli Coklat Cadbury kat dalam Caltex. Sempatlah makan coklat favourite tu..hehe..

Sepanjang dalam kereta nak balik rumah memang Irni dah rasa contraction, cuma Irni lupa nak tengok timing sama ada constant atau tak. Cuma sakit tu datang makin kerap. Sepanjang perjalanan tu Irni istighfar dan selawat banyak-banyak je nak bagi hilang sakit. Dalam fikiran Irni masa tu, cuma nak balik rumah dan tidur supaya hilang sakit ni.

Tapi masa tu terfikir, nanti kalau nak bersalin sakit macam ni ke? Rasa takut pulak nak bersalin..huhu.. So, Irni minta maaf kat suami kalau ada salah, Irni bagitau dia takutnya nanti kalau nak bersalin. Tapi memang tak terlintas dalam fikiran yang Irni akan bersalin hari tu!

 

Pukul 9.00 malam

Kami sampai rumah emak. Tapi si kembar pulak balik rumah mek (tok nyang si kembar). Petang tu kebetulan tok mek nya datang ambil. Masa tu suami punggah barang bawa naik atas rumah, sempat la Irni baring kejap. Rasa macam nak tidur, tapi dah rindu kat si kembar. So Irni cepat-cepat bangun ajak suami balik rumah tok mek nak jumpa si kembar.

 

Pukul 9.20 malam

Kami balik rumah tok mek. Rumah mek tak jauh mana, dalam 5 minit dah sampai. Sampai rumah mek, Irni peluk Auni & Amni kejap, lepas tu terus masuk bilik sebab nak tidur. Badan dah berpeluh dan tak boleh tidur dah. Tiba-tiba rasa macam nak pergi tandas.

Bila bangun pergi tandas, perut rasa sakit sangat dan rasa macam nk meneran. Tiba-tiba Irni tengok ada darah keluar. Hah, cepat-cepat panggil suami. “Abang, ada darah!” . Suami terus ajak pergi hospital.

Masa tu rasa macam nak pitam pulak, and Irni cepat-cepat keluar rumah dan masuk dalam kereta. Masa tu memang dah sakit sangat. Nasib baik teringat buku merah ada dalam handbag. Jadi mintak suami ambil handbag sebab ada buku merah dalam tu.

Irni bagitau suami jangan pergi HRPZ sebab macam jauh sangat. Irni mintak suami bawa ke Hospital Machang sebab dekat sikit dengan rumah. Perjalanan Kok Lanas-Machang terasa tersangatlah jauh. Sempat lagi mintak suami tolong pasang radio ikim.fm sebab nak dengar benda-benda yang menenangkan..hehe..

Masa tu memang rasa sakit sangat. Contraction memang kuat sangat. Irni cuma duduk mengiring dalam kereta sambil pegang pemegang pintu tahan sakit. Bila contraction datang, kita dah rasa nak meneran. Tapi teringat pesan kawan yang kerja kat labour room, katanya kalau cervix belum full dilate, kita tak boleh teran, nanti habis koyak. So setiap kali rasa nak teran, tahan dulu sambil tarik nafas guna teknik pernafasan. Masa pregnant sempatlah sekali dua praktis teknik pernafasan ni. Masa contraction hilang sekejap, Irni cuba buat teknik senyum pulak. Senyum sikit untuk hilang rasa sakit. Tapi masa contraction datang, memang tak boleh nak senyum dah. Sakit sangat sampai dah berpeluh-peluh. (Bolek tengok tips mudah bersalin kat SINI)

Sampai satu tahap, memang dah tak tahan sangat nak teran. Masa tu nasib baik dah masuk cabang Machang. Memang masa tu Irni dah tak boleh nak control dari teran dan kita memang terpaksa teran. Memang rasa macam nak bersalin dah.

Alhamdulillah selamat sampai di Hospital Machang dan Irni minta suami berhenti di Kecemasan hospital. Suami berhenti dan keluar ke kaunter untuk bagitau Irni nak bersalin. Kemudian…tiba-tiba, Irni rasa ada benda nak keluar.. and guess what? tiba-tiba..splushhh…baby keluar..

Baby keluar dan menangis. Baby dah tergantung kat depan dengan tali pusat. Irni memang rasa panik sangat tengok baby dah keluar. Irni terus panggil suami..Suami pun terkejut bila dengar suara baby nangis. Dia cepat-cepat datang ke kereta dan sambut baby yang dah tergantung kat bawah. And amazingly, Subhanallah, lepas suami pegang baby, baby terus berhenti nangis. Suami pegang baby dan bagi kat Irni. Memang kalut sekejap depan Kecemasan tu. Bila ingat balik, memang rasa nak tergelak. Apapun, Alhamdulillah syukur sangat sebab semuanya selamat. Terima kasih Allah kerana permudahkan kami.

Terima kasih juga kepada staf labour room Hospital Machang yang sangat-sangat membantu. Dan terima kasih jugak kepada our hero, suamiku sayang..u are always being our hero and we love u so much..

 

KANSER PAYUDARA: SIMPTOM, SEBAB DAN PILIHAN RAWATAN

Setiap wanita terdedah kepada risiko mendapat kanser payudara. Kanser payudara terjadi akibat daripada sel payudara yang membahagi secara tidak normal. Tumor malignan pada payudara ini boleh merebak ke tempat lain jika tidak dikawal.

APAKAH SIMPTOM KANSER PAYUDARA

Kalau dapat kesan lebih awal simptom kanser payudara tu, rawatan dapat diberikan lebih cepat dan peluang untuk sembuh itu lebih tinggi. Jom, kita tengok, apakah simptom kanser payudara.

1. Terdapat benjolan pada payudara

2. Perubahan tekstur warna pada payudara

3. Terdapat cecair jernih atau darah keluar melalui puting payudara

4. Kulit masuk ke dalam

5. Perubahan pada bentuk puting payudara, seolah-olah masuk ke dalam

Jika anda dapat mengesan tanda-tanda ini berlaku kepada anda, anda kena cepat-cepat dapatkan permeriksaan kesihatan di klinik.

APAKAH SEBAB BERLAKU KANSER PAYUDARA?

Sebenarnya, tiada sebab khusus berlaku kanser payudara, cuma terdapat golongan yang dikesan berisiko lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara.

1. Usia semakin tua

Apabila usia meningkat, lagi tinggi risiko untuk mendapat kanser payudara. 80% pesakit kanser payudara adalah berumur 50 tahun ke atas, iaitu selepas menopause.

2. Genetik

Wanita yang mempunyai ahli keluarga mempunyai kanser payudara atau kanser overi, lebih berisiko untuk mendapat kanser payudara.

3. Mempunyai sejarah kanser payudara

Bagi wanita yang mempunyai sejarah terkena kanser payudara walaupun bukan jenis invasif, namun wanita ini lebih berisiko untuk mendapat kanser payudara kembali berbanding dengan wanita yang tidak pernah mendapat kanser payudara.

4. Ada ketulan pada payudara

Walaupun ketulan itu jenis benigna atau tidak membahaya, tetapi golongan ini lebih berisiko untuk mendapat kanser payudara.

5. Tisu payudara yang padat

Wanita yang mempunyai tisu payudara yang padat lebih berisiko untuk mendapat kanser payudara.

6. Terdedah kepada hormon estrogen

Wanita yang datang haid lebih awal atau menopause lebih lewat daripada usia biasa lebih berisiko untuk mendapat kanser payudara. Hormon estrogen mula dihasilkan bila wanita datang haid dan turun dengan mendadak setelah menopause.

7. Obesiti

Orang yang mempunyai berat badan obes, cenderung untuk mempunyai paras hormon estrogen lebih tinggi dan lebih berisiko untuk mendapat kanser payudara.

8. Minum alkohol

Minuman beralkohol boleh meningkatkan risiko mendapat kanser payudara.

APAKAH RAWATAN PESAKIT KANSER PAYUDARA?

Rawatan kanser payudara bergantung kepada jenis, tahap berapa dan keadaan pesakit itu sendiri. Antara rawatan untuk pesakit kanser payudara adalah:

  • Radioterapi
  • Pembedahan
  • Terapi biologikal
  • Terapi hormon
  • Kemoterapi

APAKAH SUPPLEMENT YANG BOLEH MEMBANTU PESAKIT KANSER PAYUDARA?

Anda boleh mengambil supplement untuk membantu badan lebih kuat. Jom kita tengok, pengalaman pesakit kanser yang mengambil Vivix sebagai supplement mereka.

Vivix adalah sejenis minuman botani yang kaya dengan resveratrol. Vivix diuji secara klinikal membantu membaniki DNA yang rosak. Vivix juga bantu meningkatkan prestasi sel dengan meningkatkan bilangan mitokondria dalam sel.

Berminat untuk dapat dapatkan Vivix juga? Boleh hubungi saya atau klik je kat bawah ni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi ekslusif secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Demam Denggi: Simptom Denggi & Rawatan Supaya Demam Denggi Cepat Sembuh

Demam denggi ni boleh membawa maut ke? Orang boleh mati ke kalau demam denggi?

Seriau rasa dengar kan. Akibat gigitan nyamuk yang kecik tu pun, boleh menyebabkan kematian. Walaupun kecik, tapi berbisa!

Virus denggi terdapat banyak jenis, iaitu DEN-1, DEN-2, DEN-3 dan DEN-4. Semua nyamuk aedes berupaya jadi vektor virus denggi sebelum memindahkan kepada manusia.

Sebaik sahaja seseorang itu digigit oleh nyamuk aedes yang menjadi vektor denggi, virus denggi akan masuk dan beredar di dalam salur darah. Virus ini akan mula menyerang sistem badan.

Apakah Simptom Demam Denggi?

Selalunya, pada awal demam denggi, tiada simptom yang ketara. Namun, simptom selalunya akan mula dirasai pada hari ke-4 ke hari ke-10 selepas anda digigit nyamuk yang mempunyai virus denggi.Simptom denggi yang biasa dihadapi adalah:

  • Demam pada suhu tinggi sehingga 41 darjah celcius
  • Sakit kepala
  • Sakit pada otot, tulang dan sendi
  • Sakit dalam bebola mata

Ada juga yang mengalami simptom seperti:

  • bintik-bintik merah pada badan
  • rasa loya dan mintah-muntah
  • pendarahan pada gusi atau hidung

Kebanyakan boleh sembuh sendiri selepas seminggu. Namun, ada juga yang mengalami simptom makin teruk dan boleh membahayakan nyawa. Salur darah mula rosak dan darah mula keluar. Platelet, iaitu penting untuk pembekuan darah mula menurun.Hal ini boleh menyebabkan:

  • Pendarahan dari hidung dan mulut
  • Sakit teruk pada bahagian abdomen
  • muntah-muntah tak berhenti
  • pendarahan bawah kulit, kelihatan seperti lebam
  • masalah pada peparu, hati dan jantung

Rawatan Untuk Pesakit Denggi

Sebenarnya tiada rawatan khusus bagi pesakit denggi. Selalunya doktor akan menasihatkan supaya minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Jika perlu, doktor akan memberikan penggantian cecair eloktrolit dalam badan secara intravena.

Anda juga boleh mengambil supplement untuk membantu penyembuhan demam denggi.

Performance drink: Satu minuman eloktrolit yang lengkap, iaitu mengandungi sodium ion, chloride ion, magnesium ion, calcium ion dan potassium iron. Fungsi eloktrolit ini adalah untuk mengawal keseimbangan air dalam badan.

Pesakit demm denggi sangat penting untuk dipastikan supaya tidak dehidrasi dan bendalir dalam badan cukup.

Nutriferon: Dicipta oleh pakar imun, Dr. Yushiko Kojima selepas lebih 40 tahun penyelidikan. Dr Kojima berjaya mencipta nutriferon selepas beberapa kali menjalankan ujikaji dan penilaian terhadap beribu-ribu sebatian dan lebih daripada 200 herba lain.

Nutriferon bertindak untuk menguatkan sistem imun badan dengan menggalakkan penghasilan interferon semulajadi badan.

Kandungan nutriferon adalah:

  • Biji labu: rangsang interferon semulajadi badan
  • Honeysuckle Jepun: menentang pencerobohan virus dan kuman
  • Benih plantago: ada polisakarida yang mengaktifkan sel-sel imun
  • Bunga safflower: memperkuat keupayaan makrofaj memusnahkan virus dan kuman

Vivix: Mempunyai keupayaan untuk membaiki struktur DNA yang rosak. Kandungan resveratrol dalam Vivix membantu proses pembaikian DNA. Sel akan menjadi lebih sihat dan pesakit denggi akan lebih cepat pulih.

 

Jika anda berminat untuk mendapatkan Set Lengkap Denggi ini, anda boleh klik buy now, atau anda juga boleh hubungi saya.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi ekslusif secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.