Assalamualaikum.. Alhamdulillah Irni dah selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada 11 September 2015 pukul 10 malam seberat 2.71 kg dan disambut oleh Abi..hehe..This “Unsung Hero” adalah hero kami berdua bila tiba-tiba terpaksa jd pak bidan..

Ya Allah, memang bahaya kalau kita tak tahu tanda bersalin. Walaupun Irni selalu membaca kat google tanda bersalin, tapi bila sampai waktunya, Irni pun tak perasan yang Irni dah nak dekat bersalin.. Tup2 bila dah keluar darah, baru kalut nak pergi hospital..huuu

Ceritanya macam ni, pagi Jumaat tu Irni dan suami balik ke Jeli sebab nak pindah rumah. Jadi kami nak pergi basuh rumah dan pindahkan barang. Si kembar, kami tinggal dekat umah Cik Ha berdekatan dengan rumah emak. Kami pergi berdua je ke Jeli. Cerita start sakit perut ni sebenarnya start kat Jeli lagi..

Pukul 5 petang:

Kami balik rumah lama untuk solat asar. Masa tu dah start rasa sakit perut sikit. Tapi Irni buat tak tau je sebab ingatkan Braxton Hicks Contraction. Sebelum ni pun Irni pernah rasa sakit macam ni, tapi bila tidur, sakit tu hilang. Irni ingat nak tidur dulu bagi hilang sakit, tapi bila ingat si kembar tengah tunggu, jadi Irni pun ajak suami cepat-cepat angkat barang dan siap sedia nak balik.

 

Pukul 6 petang:

Kami singgah hospital kejap sebab Irni ada tertinggal barang kat klinik. Masa ni dah start sakit pinggang, tapi buat rilek je sebab ingatkan penat sebab jalan banyak.

 

Sebelum balik, Irni dan suami sempat la singgah dating kejap..hehe..Berhenti makan dulu sebelum balik rumah.

 

Pukul 7.30 malam:

Kami singgah solat maghrib dekat Caltex Machang. Irni siap awal dari suami jadi Irni tunggu dalam kereta. Masa ni rasa sakit pinggang sangat, jadi Irni pun keluar pergi beli Coklat Cadbury kat dalam Caltex. Sempatlah makan coklat favourite tu..hehe..

Sepanjang dalam kereta nak balik rumah memang Irni dah rasa contraction, cuma Irni lupa nak tengok timing sama ada constant atau tak. Cuma sakit tu datang makin kerap. Sepanjang perjalanan tu Irni istighfar dan selawat banyak-banyak je nak bagi hilang sakit. Dalam fikiran Irni masa tu, cuma nak balik rumah dan tidur supaya hilang sakit ni.

Tapi masa tu terfikir, nanti kalau nak bersalin sakit macam ni ke? Rasa takut pulak nak bersalin..huhu.. So, Irni minta maaf kat suami kalau ada salah, Irni bagitau dia takutnya nanti kalau nak bersalin. Tapi memang tak terlintas dalam fikiran yang Irni akan bersalin hari tu!

 

Pukul 9.00 malam

Kami sampai rumah emak. Tapi si kembar pulak balik rumah mek (tok nyang si kembar). Petang tu kebetulan tok mek nya datang ambil. Masa tu suami punggah barang bawa naik atas rumah, sempat la Irni baring kejap. Rasa macam nak tidur, tapi dah rindu kat si kembar. So Irni cepat-cepat bangun ajak suami balik rumah tok mek nak jumpa si kembar.

 

Pukul 9.20 malam

Kami balik rumah tok mek. Rumah mek tak jauh mana, dalam 5 minit dah sampai. Sampai rumah mek, Irni peluk Auni & Amni kejap, lepas tu terus masuk bilik sebab nak tidur. Badan dah berpeluh dan tak boleh tidur dah. Tiba-tiba rasa macam nak pergi tandas.

Bila bangun pergi tandas, perut rasa sakit sangat dan rasa macam nk meneran. Tiba-tiba Irni tengok ada darah keluar. Hah, cepat-cepat panggil suami. “Abang, ada darah!” . Suami terus ajak pergi hospital.

Masa tu rasa macam nak pitam pulak, and Irni cepat-cepat keluar rumah dan masuk dalam kereta. Masa tu memang dah sakit sangat. Nasib baik teringat buku merah ada dalam handbag. Jadi mintak suami ambil handbag sebab ada buku merah dalam tu.

Irni bagitau suami jangan pergi HRPZ sebab macam jauh sangat. Irni mintak suami bawa ke Hospital Machang sebab dekat sikit dengan rumah. Perjalanan Kok Lanas-Machang terasa tersangatlah jauh. Sempat lagi mintak suami tolong pasang radio ikim.fm sebab nak dengar benda-benda yang menenangkan..hehe..

Masa tu memang rasa sakit sangat. Contraction memang kuat sangat. Irni cuma duduk mengiring dalam kereta sambil pegang pemegang pintu tahan sakit. Bila contraction datang, kita dah rasa nak meneran. Tapi teringat pesan kawan yang kerja kat labour room, katanya kalau cervix belum full dilate, kita tak boleh teran, nanti habis koyak. So setiap kali rasa nak teran, tahan dulu sambil tarik nafas guna teknik pernafasan. Masa pregnant sempatlah sekali dua praktis teknik pernafasan ni. Masa contraction hilang sekejap, Irni cuba buat teknik senyum pulak. Senyum sikit untuk hilang rasa sakit. Tapi masa contraction datang, memang tak boleh nak senyum dah. Sakit sangat sampai dah berpeluh-peluh. (Bolek tengok tips mudah bersalin kat SINI)

Sampai satu tahap, memang dah tak tahan sangat nak teran. Masa tu nasib baik dah masuk cabang Machang. Memang masa tu Irni dah tak boleh nak control dari teran dan kita memang terpaksa teran. Memang rasa macam nak bersalin dah.

Alhamdulillah selamat sampai di Hospital Machang dan Irni minta suami berhenti di Kecemasan hospital. Suami berhenti dan keluar ke kaunter untuk bagitau Irni nak bersalin. Kemudian…tiba-tiba, Irni rasa ada benda nak keluar.. and guess what? tiba-tiba..splushhh…baby keluar..

Baby keluar dan menangis. Baby dah tergantung kat depan dengan tali pusat. Irni memang rasa panik sangat tengok baby dah keluar. Irni terus panggil suami..Suami pun terkejut bila dengar suara baby nangis. Dia cepat-cepat datang ke kereta dan sambut baby yang dah tergantung kat bawah. And amazingly, Subhanallah, lepas suami pegang baby, baby terus berhenti nangis. Suami pegang baby dan bagi kat Irni. Memang kalut sekejap depan Kecemasan tu. Bila ingat balik, memang rasa nak tergelak. Apapun, Alhamdulillah syukur sangat sebab semuanya selamat. Terima kasih Allah kerana permudahkan kami.

Terima kasih juga kepada staf labour room Hospital Machang yang sangat-sangat membantu. Dan terima kasih jugak kepada our hero, suamiku sayang..u are always being our hero and we love u so much..

 

(Visited 205 times, 1 visits today)