Elak Mati Mengejut Akibat Serangan Jantung: Tips Kesihatan Terutama Masa Raya

Ajal dan maut tu semua memang dah ditentukan oleh Allah. Namun, kita boleh berusaha untuk menjaga kesihatan sebaiknya bagi mengelakkan kematian mengejut akibat penyakit.

Salah satu penyebab kematian mengejut adalah disebabkan oleh serangan jantung. Banyak kes yang kita dengar, sebelum ni nampak sihat, tak de penyakit, namun tiba-tiba dikhabarkan meninggal akibat serangan jantung.

Yang lebih menakutkan, serangan jantung ni, tak mengira usia. Ada yang belum sampai 40-an sudah terkena serangan jantung. Dan, yang lebih haru lagi, bila anak-anak masih kecil dan meninggalkan isteri seorang diri. Namun, apa boleh buat, andai takdirnya begitu kan. Aturan Allah adalah yang terbaik.

Sebelum kejadian begini berlaku, jom kita tengok, apa faktor risiko yang boleh membawa kepada serangan jantung ini.

FAKTOR RISIKO YANG MEMBAWA KEPADA SERANGAN JANTUNG

  1. Merokok
  2. Kolesterol tinggi
  3. Darah tinggi
  4. Kencing manis
  5. Kurang bersenam dan gaya hidup yang tidak aktif (banyak kerja dalam pejabat)
  6. Selalu stress

Untuk mengelakkan kematian mengejut akibat serangan jantung, kita perlulah menjauhkan diri daripada faktor risiko tersebut. Jika merokok, berhentilah, jika kolesterol tinggi, ada penyakit darah tinggi dan kencing manis, ikutlah setiap rawatan daripada doktor supaya penyakit terkawal.

Kawal juga pemakanan kerana tiga penyakit ini banyak berkait dengan pemakanan. Selain itu, luangkanlah masa kita untuk membuat senaman. Tambah-tambah, kalau orang yang kerja di pejabat, banyak masa dihabiskan dengan duduk. Jadi, senaman sangat lah penting.

Elakkan juga stress kerana stress boleh menyebabkan keluar macam-macam hormon yang boleh memudaratkan kesihatan kita.

Sebut pasal pemakanan, musim raya ni, banyak betul hidangan dan juadah yang banyak lemak dihidangkan kan. Kalau tak makna, kang menyesal. Raya setahun sekali je ūüėõ

Antara makanan semasa hari raya. Kebanyakan nya memang jenis berlemak dan kolesterol tinggi. Tu belum campur dengan biskut raya yang memang cukup lemak dan manis tu lagi. Pokoknya, memang semuanya tak elok untuk kesihatan, tapi ‘terpaksa’¬† di makan (sebab sedap sangat ūüėÄ )

Open house sempena raya semestinya sentiasa ada. Kalau tak makan, nanti tuan rumah terasa hati pula. Hmm macam mana tu agak nya? Jadi, di sini, Irni nak kongsikan tips bagaimana nak jaga kesihatan semasa musim raya ni. Semoga bermanfaat!

TIPS KESIHATAN SEMASA RAYA

1. Pastikan bawak balik semua ubat yang perlu dimakan. Ubat kencing manis ke, darah tinggi ke, kolesterol ke, semua kena bawak balik. Dan, pastikan makan ubat mengikut jadual macam biasa.

2. Bagi yang belum pernah buat pemeriksaan kesihatan, elok jugak lah kalau buat pemeriksaan kesihatan. Kalau kita tahu kita ni ada penyakit, mungkin ada lah motivasi sikit untuk kawal pemakanan kan.

Kalau klinik kesihatan dah penuh, boleh lah cuba buat pemeriksaan kesihatan di klinik swasta. Sekarang dah banyak klinik swasta yang sediakan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan.

3. Kawal kuantiti makanan. Ambil sedikit sahaja makanan. Kalau kita tak de penyakit, mungkin ok lah sekali sekala makan hidangan raya, tapi kalau orang yang ada penyakit, tetap kena control pemakanan ye!

4. Jangan pergi beraya dengan perut kosong. Alas dulu perut sebelum keluar beraya. Perut yang lapar mendorong kita untuk makan macam-macam dan susah nak kawal selera makan.

5. Pilih untuk minum air kosong berbanding dengan air bikarbonat atau air manis

6. Makan buah-buahan dan fiber untuk mengelakkan sembelit

7. Peruntukkan masa untuk bersenam. Ye lah, kadar lemak dan gula yang masuk tu lebih dari hari biasa, jadi kena hati-hati ye. Bersenam untuk membantu pengaliran darah yang baik dan bakar kalori yang diambil tu.

Ha ni dari laman web KKM. Banyak tau kalori makanan kita tu!
Amalkan Formula 55555 (dari KKM)

Memandangkan banyak sangat lemak dan gula yang bakal masuk, mari lah kita sediakan bekal sikit untuk kesihatan diri kita. Di samping kita jaga pemakanan dan gaya hidup, jom lah kita ambik supplement sedikit untuk bantu kita lebih sihat. Biiznillah.

CADANGAN SUPPLEMENT SEMASA HARI RAYA

1. Phytocol ST

Menurunkan kolesterol secara semulajadi. Phytocol ST diperbuat daripada sterol dan stanol tumbuhan yang mana boleh didapati daripada buah, sayur dan bijirin. Phytocol ST membekalkan 2000mg sterol dan stanol atau dikenali sebagai fitosterol.

Jom kita lihat bagaimana Phytocol ST ini bertindak. Struktur fitosterol menyerupai kolesterol dan setelah pengambilan fitosterol, kurang kolesterol akan diserap masuk ke dalam salur darah. Kolesterol daripada makanan akan terus dibuang. Jadi, kurang lah kolesterol baru yang akan masuk ke dalam badan.

2. Omega Guard

Omega Guard mengandungi asid lemak omega 3 yang bagus untuk kesihatan jantung. Asid lemak omega 3 juga membantu meningkatkan kadar kolesterol baik dalam badan dan seterusnya, menurunkan kadar kolesterol badan.

3. Lecithin

Lecithin Shaklee dibuat dari bahan semulajadi, iaitu daripada soya. Lecithin juga dikenali sebagai pengemulsi semulajadi lemak kerana ia mempunyai kesan melekat pada lemak. Lemak yang kita makan tu, tidak akan melekat pada pada dinding membran dalam badan kita tu.

4. Vivix

Vivix mengandungi resveratrol yang membantu baik pulih DNA sel. Seperti yang kita tahu, DNA merupakan pusat pengawalan sel. DNA yang sihat akan menghasilkan sel yang lebih sihat. Dengan proses pembaikian semula DNA sel, badan akan jadi lebih sihat.

Vivix mempunyai sifat antioksida yang kuat. Vivix membantu melindungi salur darah daripada pengoksidaan. Vivix membantu salur darah kita lebih sihat.

Vivix bukan sahaja membantu salur darah dan juga sel-sel dalam badan kita makin sihat setelah pembaikan DNA, malah, Vivix terbukti dari segi klinikal boleh jadikan kita lebih bertenaga.

Kajian menunjukan pengambilan Vivix membantu meningkatkan bilangan mitokondria dalam sel. Mitokondria ni adalah pusat jana tenaga bagi sel. Bayangkan, kalau pusat untuk hasilkan tenaga semakin banyak,  pastinya badan kita juga akan lebih bertenaga.

Berminat untuk dapatkan vitamin kesihatan jantung sempena raya ni? Boleh klik buy now atau hubungi saya.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Cara Menguruskan Duit Gaji

Sempena hari bonus shaklee ni, Irni nak share satu ilmu baru tentang pengurusan kewangan..pernah dengar tak tentang konsep 6 jars dari T. Harv Eker?

Tapi, hari ni Irni bukan nak cite 6 jar, tapi 7 jars..kita modified sikit.

Tabung kita tu nanti terdiri daripada:

1. NEC : Tabung neccessity atau keperluan. dalam tabung ni diguna untuk keperluan belanja harian, bayar bil, bayar belanja anak..semua keperluan lah..

‚̧Peruntukkan 50% dari income kita..

2. Edu: tabung education untuk kita improve diri kita. Boleh buat beli buku atau pegi kelas.

‚̧Peruntukkan 5% dari income kita

3. LTTS: tabung long term saving for spending. ni kalau kita nak beli sesuatu yg mahal, kita kumpul duit dulu..

‚̧Peruntukkan 10% dari income kita

4. FFA: financial freedom account. Yang ni pulak kita kena simpan duit untuk kita guna bila dah bersara atau dah tak keje dah.. duit dalam tabung ni jugak boleh guna untuk investment.

‚̧Peruntukkan 5% dari income kita

5. Play: tabung ni untuk aktiviti leasure, kalau nak g travel, nak bagi hadiah ke

‚̧Peruntukkan 10% dari income kita

6. Give: untuk sedekah dan zakat

‚̧Peruntukkan 10% dari income kita

7. Parents: untuk bagi kt mak ayah

‚̧Peruntukkan 10% dari income kita

Bila kita buat tabung ni, kita akn nampak banyak mane duit kita ada n boleh elakkan kita dari over spending on something…

Jom kita belajar urus duit..insyaAllah, nanti kalau datang duit yg banyak pun, kita akan pandai nak manage..‚ėļ

 

Vitamin untuk Bantu Pemikiran Positif

Seronok tengok wall orang-orang bisnes ni kan..selalu berupdate n diorang selaluu wat sharing..ha nak tau ape rahsia dia orang ni sume? Sebenar nye takde rahsia mane pun. Ni semua sebab diorang ade mood nak buat bisnes..

Kalau korang dah cuba cari mood, tapi macam susah je, ha cuba check korang ni cukup nutrisi tak? Bukan check cukup makan ke tak, tapi check, cukup vitamin ke tak? ūüėÄ

Ha jangan tak tau kekurangan aktiviti neurotransmitter dalam otak boleh menyebabkan kita kurang motivasi. Jadi, apa nutrisi yang bagus untuk tingkatkan motivasi dalam bisnes?

1. Asid amino

Asid amino ni bantu tingkatkan level serotonin, iaitu neurotransmitter dalam otak yang memainkan peranan dalam meningkatkan mood dan buat kita mudah belajar.

Asid amino ni boleh dapat dari ESP ye..

2. Lecithin

Lecithin bantu meningkatkan bekalan choline dan acethylcholine. Acethylcholine penting untuk fungsi otak termasuklah untuk mengingat dan fokus.

Jadi, kalau nak lebih fokus, ambik Lecithin ye..

3. Omega 3

Dalam omega guard shaklee ade asid lemak omega 3 ni termasuk lah jugak DHA, EPA dan ALA yang bantu sel sel otak kita berhubung antara satu sama lain. Kekurangan asid lemak omega 3 ni buat kita mudah tertekan dan asyik moody je sebab serotonin dan dopamin tu dah terganggu.

So, sape yang mudah tertekan dan moody tu, jangan tinggal omega guard ni ye!

4. Asid folik

Ha asid folik ni bukan untuk orang pompuan yang nak pregnant or yang pregnant je ye. Kalau kurang asid folik pun boleh menyebabkan kita mudah down dan sambungan sel-sel otak terganggu. Dalam B Complex ada asid folik ye.

Kalau ambik B Complex, dalam tu pun ada Vitamin B6 yang berfungsi hasilkan neurotrasmitter seperti serotonin dan dopamine. Nanti kalau serotonin low, kita pun mudah jadi sepress dan tak bersemangat.

So, B Complex jangan tinggal ye!

5. Electrolyte

Electrolyte ni penting untuk kelancaran perjalanan neurotransmitter tu. Jadi, ambik performance drink untuk pastikan neurotransmitter kat otak tu berjalan lancar..

Nak terus kekal momentum bisnes? Nak sentiasa bermotivasi dan pikir positif? Cuba Set Pemikiran Positif ni ye!

Untuk mendapatkan vitamin ini, bleh hubungi Irni, atau klik je buy now kat bawah.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Pengalaman Mengandung Sulung Kembar & PJJ Dengan Suami

Sebenarnya kisah ni dah lama, pada tahun 2012. Kami kahwin pada bulan Oktober 2012 dan lepas kahwin, Irni terus bunting pelamin. Masa tu, Irni kerja kat Sarawak dan suami pulak kerja kat Kelantan. Lepas kahwin tu, tengok-tengok dah tak period. Sebelum tahu mengandung, Irni dah start rasa tak lalu makan, asyik letih.

Dekat Sarawak kan waktu maghrib awal, selalunya tak sempat tunggu isyak, dah tertidur dah sebab rasa macam penat sangat-sangat. Sampaikan Irni sendiri pun rasa pelik, kenapa lah aku ni penat sangat, padahal kerja tak de lah penat sangat pun.

Masa balik Semenanjung tu, Irni try buat pregnancy test sebab period dah lewat seminggu. YaAllah, 2 line! Memang happy rasa, tapi rasa macam tak percaya pun ada! Irni pun tak tahu Irni ready ke tak nak mengandung memandangkan masa tu kitorang dok jauh kan.

Lepas tu, bermula lah episod alahan mengandung dan tak lalu makan. Bila makan muntah, dan memang tiap-tiap hari muntah. Dan, tiap-tiap hari jugak lah menangis..hehe.. Bila badan dah penat muntah-muntah, mula lah kita rasa nak nangis kan. Ye lah, suami dok jauh pulak, lagi lah sedih, sob sob sob.

Masa mula-mula buat buku mengandung, Irni ajak kawan teman. Ye lah, first time kan, kita pun takut rasa. Masa bukak buku, memang ambik masa lama, sampai tertidur kawan Irni tunggu kat luar. Terima kasih sahabatku yang baik!

Syukur jugak, sebab masa tu Irni duduk dengan tuan rumah, mak cik Iban Muslim. Dia selalu masakkan bekal untuk Irni pergi kerja, sebab masa tu Irni tak boleh makan makanan kat luar. Mungkin dia pun kesian kot kat kita. Sampai kita pun naik segan sebab dia selalu bekalkan makanan kat kita..hehe.

Makan makanan dari rumah, at least boleh masuk sikit, tapi selalunya lepas makan, muntah balik. Masa Irni mengandung 4 bulan, baru lah Irni tahu, rupanya Irni mengandung kembar. Patut lah alahan mengandung nya lain macam!

Masa mengandung 6 bulan lebih pulak, ha, dia buat perangai lagi, tak boleh makan Iberet (vitamin ibu mengandung) pulak. Dah lah Irni ni jenis hb low. Masa tu, kalau makan Iberet, Irni akan muntah-muntah sampai lah keluar ‘sarung’ iberet tu. Iberet tu nampak macam tak de sarung kan, mungkin kulit dia lah kot?

Setiap kali makan Iberet, memang akan muntah sampai keluar sarung baru lega. So, terpaksa stop Iberet sebab dah tak tahan nak muntah. Rasanya kalau kumpul semua air mata, cukup kot sebaldi..haha ūüėõ

Lepas tu, ada sorang kawan yang kerja sama-sama suggest ambik vitamin ibu mengandung shaklee. Dia cakap, cuba Puan ambik vitamin shaklee, mana tahu ok. So, Irni pun cuba lah makan. Masa tu, Irni ambik Vitalea, Vita C, B complex dan Ostematrix. Nampak macam banyak nak telan, tapi tak pe lah, kita try je lah kan.

Alhamdulillah, ok je nak telan banyak-banyak. Dan, magic sangat rasa tau, bila makan vitamin shaklee, terus kurang alahan tu. Bila kurang muntah-muntah, kuranglah menangis. Macam berkadar langsung gitu..hehe..Sebab tu, Irni jatuh cinta dengan vitamin Shaklee. Memang Irni rasa berterima kasih sangat dengan kawan yang kenalkan vitamin shaklee tu kat Irni.

Rasa macam, kenapa akak tak suggest awal-awal lagi vitamin ni kat saya, tak de lah saya tersiksa muntah-muntah macam ni..huk3. Hb pun dah mula naik bila makan vitamin shaklee. Masa mengandung 32 minggu, Irni ambik unpaid leave, sebab untuk multiple pregnancy, boleh naik flight sampai 32 minggu je. Nak tak nak, memang kena cuti awal.

Tapi, seronok lah jugak kan, sebulan lebih boleh lepak-lepak kat kampung. Tiap-tiap hari boleh makan makanan yang kita suka. Masa tu, Irni suka makan buah jambu dan minum air kelapa. Masa kat Sarawak tu, susah lah sikit nak dapat, sebab kita takde transport kan. Tak kan lah tiap-tiap hari nak mintak kawan tolong beli..hehe..Tapi, kawan-kawan pun memang baik sangat, kalau diorang pegi pasaraya, kalau ada buah jambu, Irni akan kirim lah kat diorang.

Bila balik kampung tu, tiap-tiap hari, memang tak miss minum air kelapa. Buah jambu tu pun selalu jugak beli. Lagipun, kat tepi jalan pun banyak jual buah jambu potong tu kan. Memang seronok sangat. Bila dah balik semenanjung, terus lupa dah kat vitamin shaklee..lagipun, masa tu pun dah 8 bulan, tak de alahan sangat. Akibatnya, ha hb pun low.

Bahaya tau, ibu mengandung kalau hb low. Masa Irni bersalin kembar, Irni sampai tumpah darah (PPH) sebab hb tak berapa cantik. Lepas tu, makan Shaklee on off, dan start konsisten balik masa mengandung baby Hani.

Alhamdulillah, tak de lah rasa penat sangat badan walaupun asyik muntah. Air mata pun tak de lah sebaldi keluar. haha. Untuk ibu-ibu yang PJJ dengan suami, anda semua kuat! InsyaAllah pasti ada hikmah nya. Boleh tengok 5 Tips Kekal Tenang Semasa Hamil Walau Suami Jauh kat SINI.

si kembar masa baru lepas lahir
umur berapa bulan masa ni ye..bam bam sangat dua2 ni
beza muka Irni masa mengandung kali pertama dan ke dua hehe

Happy pregnancy!

Set Vitamin Untuk Orang Yang Sibuk

Ada orang yang sibuk kerja sampai tak sempat nak makan kan..Boleh bayangkan tak, macam mana sibuk kerja, sampai nak makan, nak penuhi keperluan tubuh sendiri pun tak sempat. Kesian kan. Memang orang yang betul-betul terpilih je boleh kerja macam ni kan.

Irni teringat masa Irni bersalinkan si kembar di HRPZ dulu. Sebelum bersalin tu, Irni ada pre eclamsia. Jadi, kena induce bersalin dalam bilik khas di bawah pantauan doktor. Masa tu ada beberapa orang doktor dan misi yang monitor. Maklumlah, dah lah nak bersalin anak kembar, mak nye ni pulak ada pre eclamsia kan.

Alhamdulillah, lepas dah siap bersalin tu, semua dah selamat dalam pukul 4.40 petang. Irni kena bermalam dulu dalam labour room tu, maybe sebab tunggu keadaan betul-betul stabil baru boleh keluar. Baby pulak, misi letak kat luar, bila sampai time menyusu baru misi bawak masuk baby. Jadi, kita kat dalam bilik tu sorang-sorang la. Dah puas tidur, so kerja kita perhati orang je lah..hehe

Teringat Irni masa tu ada sorang misi dan doktor masuk. Ummi terdengar perbualan mereka, misi tu tanya doktor tu, doktor dah bukak puasa ke belum? Doktor tu cakap, belum lagi, tak sempat lagi nak bukak puasa. Irni tengok jam, Ya Allah, dah pukul 9 malam, doktor ni tak sempat nak bukak puasa lagi? Kesian sangat rase. Patient terlalu ramai sampai doktor nak bukak puasa pun tak sempat.

Kemudian, dalam pukul 11 malam, masuk lah pulak sorang doktor houseman datang nak ambik darah. Muka dia memang nampak penat sangat. Tapi, lepas tu, nampak muka dia lega sangat sebab dari jauh, urat tangan Irni dah boleh nampak, haha. Masa tu, sebelum bersalin, tangan jadi sembap, urat pun timbul lagi, memang obvious sangat, memang dari jauh dah boleh nampak.

Irni pun rasa lega lah jugak, at least dengan urat yang besar ni, tak de lah kita susahkan dia nak ambik darah kita kan..hehe..Dengan misi yang tak berhenti lalu lalang depan bilik. Bila keadaan nampak dah reda sikit, Irni tengok, misi tu sibuk menulis pulak dekat meja. Mungkin tulis report.

Tu baru semalaman Irni tidur kat labor room dan jadi pemerhati. Sampai dalam hati kita, ish tak sanggup aku nak kerja macam ni. Memang orang yang betul-betul terpilih, hati kental je yang boleh kerja macam ni. Tu baru kat labour room, kalau orang yang keje kat Jabatan Kecemasan, macam mana lah agaknya kan. Apa pun, Irni berterima kasih sangat kepada semua petugas kesihatan yang pernah Irni jumpa.

Ok, berbalik kepada Set Vitamin Untuk Orang Yang Sibuk ni, Irni rasa set vitamin ni boleh membantu mereka lebih cergas dan segar. Mungkin masa kerja, semua cergas, tapi bila dah habis, semua kepenatan dan badan pun terseksa sebab tak sempat nak makan dan minum dengan baik kan.

Dalam Set Vitamin Untuk Orang Yang Sibuk terdiri daripada:

1. Energizing Soy Protein (ESP)

ESP adalah sejenis minuman yang dieprbuat daripada soya non GMO. ESP mempunyai glisemik indeks yang rendah. Jadi, kita akan kenyang lebih lama dan tidak mendatangkan risiko kencing manis.

2. Performance Drink

Performance drink ni adalah air isotonik tanpa gas dan tanpa gula yang membahayakan. Minum performance drink untuk mengelakkan anda daripada dehydrated.

3. Cinch tea

Cinch tea ni pulak untuk mengelakkan mengantuk pada waktu bekerja. Kalau tak cukup tidur pun, badan tak terlampau letih sangat.

Berminat untuk mendapatkan Set Vitamin Untuk Orang Yang Sibuk ni? Boleh hubungi Irni atau klik je buy now kat bawah.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Vitamin Pra Umrah dan Haji

Ha,  sebelum pergi umrah dan haji pun kena makan vitamin??

Ya,  sebelum mengerjakan umrah dan haji,  kita dah kena start makan vitamin tau. Kalau tak percaya,  cuba tengok,  berapa langkah sehari kita kena berjalan?

Ni baru umrah tau,  kalau haji macam mana? Agak-agak, penting tak kekuatan fizikal tu?

Bayangkan bagaimana orang tua yang sakit lutut,  badan lemah terpaksa hadapi semua ni? Kesian kan..

Pengalaman Irni,  duduk di sebelah mak cik-mak cik semasa solat,  buat kita rasa kesian sangat. Nampak sukar untuk bangun duduk dan duduk antara dua solat. Namun,  dek semangat mereka yang membara,  solat tetap dibuat.  Bahkan,  semasa solat taraweh di sini,  mereka boleh buat sampai 20 rakaat.

Nampak tak,  betapa kuatnya semangat mereka.  Walaupun sakit lutut,  tapi ibadah tetap dibuat.  Jika tengok,  mereka berjalan pun,  ada yang sampai terhincut-hincut.  Jadi,  persediaan awal perlu dibuat supaya dapat fokus untuk beribadah.  Lagipun,  bukan selalu dapat datang ke tanah suci ni kan?

Cadangan Irni, sebelum ke tanah suci,  mulakan lah dengan mengambil supplement atau vitamin yang betul supaya badan lebih sihat.

Cadangan supplement atau vitamin sebelum mengerjakan ibadah umrah & haji adalah:

1. Vivix

Vivix membantu meningkatkan kesihatan badan.  Sejenis minuman botani,  campuran daripada anggur muscadine,  lobak ungu,  elderberry eropah dan polygonum cuspidatum menghasilkan tonik resveratrol yang boleh baiki sel hingga ke peringkat DNA.

Kelebihan Vivix adalah:

‚úÖ Baiki sel yang rosak dari peringkat DNA –> Badan lebih sihat

‚úÖ Meningkatkan pusat jana tenaga atau mitokondria sel –> badan lebih bertenaga dan lambat letih untuk beribadat

‚úÖ Mempunyai sifat anti radang –> Bantu hilangkan masalah sakit sendi dan sakit lutut

‚úÖ¬†Menyokong kesihatan jantung –> Jantung sihat membantu melakukan aktiviti fizikal dengan baik

2. Nutriferon

Nutriferon adalah serbuk emas hasil campuran biji labu, biji plantago,  bunga japanese honey suckle dan bunga safflower.

Hasil kajian Dr Yushiko,  seorang pakar imunologi dari Jepun yang mengambil masa lebih 40 tahun untuk menjalankan kajian campuran bahan terbaik.

Hasilnya,  Nutriferon terhasil dan membantu meningkatkan interferon semulajadi badan. Interferon membantu sistem pertahanan badan lebih kuat dalam menentang segala serangan virus dan bakteria. Badan akan menjadi lebih kuat dan susah jatuh sakit.

3. Shaklee Collagen Powder

Shaklee Collagen Powder dibuat daripada kolagen bermutu tinggi daripada sisik ikan merah.  Kolagen Shaklee sangat mudah diserap ke dalam badan. Pengambilan kolagen dalam pembentukan sendi dan tulang yang sihat kerana 50% sendi dan tulang rawan terdiri daripada kolagen.

Kolagen inilah yang membantu mengekalkan kepadatan dan kekuatan tulang. Selepas umur 20-an, kolagen ini mula terhakis dalam tulang rawan. Jadi, pengambilan kolagen membantu tulang rawan yang sihat.

Pemgambilan kolagen boleh membantu menghilangkan sakit lutut dan sendi, insyaAllah akan memberi kesihatan yang baik semasa di tanah haram nanti.

Anda imgin membuat persediaan kesihatan sebelum mengerjakan umrah & haji? Anda boleh dapatkan vitamin ini. Boleh hubungi saya, atau buat buat pembelian terus dengan klik buy now di bawah.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi ekslusif secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Review Syaza Travel Sebagai Agensi Umrah

Alhamdulillah hari ni Irni dan suami akan bertolak pulang ke Malaysia setelah selesai ibadah umrah di Mekah.  Kami berada 4 hari di Madinah dan 7 hari di Mekah.  Kami memilih Syaza Travel untuk menjalani ibadah umrah pada kali ini.

Continue reading “Review Syaza Travel Sebagai Agensi Umrah”