Cara Menguruskan Duit Gaji

Sempena hari bonus shaklee ni, Irni nak share satu ilmu baru tentang pengurusan kewangan..pernah dengar tak tentang konsep 6 jars dari T. Harv Eker?

Tapi, hari ni Irni bukan nak cite 6 jar, tapi 7 jars..kita modified sikit.

Tabung kita tu nanti terdiri daripada:

1. NEC : Tabung neccessity atau keperluan. dalam tabung ni diguna untuk keperluan belanja harian, bayar bil, bayar belanja anak..semua keperluan lah..

Peruntukkan 50% dari income kita..

2. Edu: tabung education untuk kita improve diri kita. Boleh buat beli buku atau pegi kelas.

Peruntukkan 5% dari income kita

3. LTTS: tabung long term saving for spending. ni kalau kita nak beli sesuatu yg mahal, kita kumpul duit dulu..

Peruntukkan 10% dari income kita

4. FFA: financial freedom account. Yang ni pulak kita kena simpan duit untuk kita guna bila dah bersara atau dah tak keje dah.. duit dalam tabung ni jugak boleh guna untuk investment.

Peruntukkan 5% dari income kita

5. Play: tabung ni untuk aktiviti leasure, kalau nak g travel, nak bagi hadiah ke

Peruntukkan 10% dari income kita

6. Give: untuk sedekah dan zakat

Peruntukkan 10% dari income kita

7. Parents: untuk bagi kt mak ayah

Peruntukkan 10% dari income kita

Bila kita buat tabung ni, kita akn nampak banyak mane duit kita ada n boleh elakkan kita dari over spending on something…

Jom kita belajar urus duit..insyaAllah, nanti kalau datang duit yg banyak pun, kita akan pandai nak manage..

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Cara Menguruskan Duit Gaji”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge