5 Petua Mudah Hamil

Bila kahwin, mesti orang sibuk tanya, bila nak hamil ni. Kadang-kadang tu, mood honeymoon pun belum habis, tapi orang dah start tanya kan?

Namun, impian untuk memiliki cahaya mata pastinya idaman setiap pasangan yang berkahwin. Cahaya mata yang menyerikan hidup, juga jadi saham kita di akhirat kelak. Semoga ada anak soleh yang akan mendoakan kita apabila kita tiada kelak.

Bagaimana pula dengan pasangan yang memang inginkan cahaya mata, namun masih belum dikurniakan rezeki oleh Allah? Ada petua mudah hamil?

Sebelum cuba petua mudah hamil, ada eloknya jika pasangan suami isteri berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui jika terdapat masalah kesihatan. Bukan isteri je yang perlu buat pemeriksaan, cik abang pun perlu buat jugak ye.

Ada keadaan isteri tiada masalah kesihatan, namun suami pula bermasalah. Jadi, jika dapat mengesan ada masalah, lebih mudah untuk menyelesaikan keadaan tersebut.

Jika tiada masalah kesihatan, bolehlah kita cuba petua mudah hamil ni.

Petua Mudah Hamil

1. Lakukan hubungan intim pada waktu yang tepat

Ovum hanya boleh hidup selama 24 jam dan sperma boleh hidup selama 72 jam. Semasa ovulasi, ovum akan dilepaskan ke dalam tiub fallopia. Jadi, penting untuk kita mengetahui bila waktu ovulasi atau waktu subur supaya sperma dapat berjumpa dengan ovum.

Jika isteri mempunyai kitar haid yang tidak teratur, seeloknya pastikan kitar haid teratur supaya senang nak cari waktu subur. Jika kitar haid teratur, kita boleh cari waktu subur dengan kaedah kiraan, atau install je apps dekat google play untuk cari waktu subur. Lagi mudah kan?

2. Makan asid folik

Kita disarankan untuk makan asid folik 3-6 bulan sebelum mengandung untuk menyediakan keperluan asid folik yang cukup untuk perkembangan bayi nanti. Asid folik sangat penting untuk perkembangan tulang belakang baby. Ada juga sperma berjaya bercantum dengan ovum, namun tidak berjaya hidup dan gugur bersama darah haid tanpa kita sedari kerana perkembangan tidak sempurna.

Jadi, jika kita merancang untuk mengandung, pastikan kita mendapatkan asid folik secukupnya. Asid folik banyak terdapat dalam sayuran hijau, brokolo, avokado dan kekacang. Di samping itu, kita juga boleh mengambil supplement asid folik.

3. Siapkan badan untuk mengandung

Wanita yang mempunyai badan yang sihat lebih mudah untuk hamil. Siapkan badan anda supaya anda fit for pregnancy. Jika mempunyai berat badan berlebihan, ada baiknya jika anda cuba untuk menurunkan berat badan. Tambahan pula, jika seseorang wanita itu obesiti, dibimbangi berlaku perubahan hormon dalam badan yang menyebabkan sukar berlaku perlekatan.

Mulakan dengan mengamalkan gaya hidup sihat seperti menjaga pemakanan, banyakkan makan sayur, kurangkan makanan berminyak, juga amalkan senaman. Pastikan badan anda mendapat zat yang mencukupi. Walaupun pada pandangan fizikal kita kelihatan sihat, namun bahagian dalaman kita sendiri pun tak tahu kan.

Jadi, pastikan anda dapatkan nutrisi yang cukup dan lakukan senaman.

4. Amalkan pengambilan ekstrak grape seed

Pengambilan grape seed bersama-sama vitamin C dapat membantu lendir serviks meningkatkan mobiliti sperma ke dalam faraj. Sekiranya anda mengalami masalah ‘kering’ semasa bersama, cuba amalkan makan grape seed.

5. Sentiasa berdoa kepada Allah

Cuba amalkan doa ini. Doa adalah senjata mukmin kan. Apa yang kita nak, kita mintak dengan Allah. Walaupun kita dah usaha macam-macam, tapi Allah masih belum bagi kita rezeki anak, percayalah perancangan Allah itu yang terbaik. Yakin dengan takdir Allah.

Ini pula adalah tips dari Dr Hamid Arshad, pakar sakit puan.

Set Cadangan Vitamin Untuk Ikhtiar Hamil

Untuk Isteri

Vitalea

  • sejenis multivitamin untuk cukupkan keperluan nutrisi tubuh dan bantu sel dapat nutrien yang cukup

B Complex

  • Mengandungi asid folik yang penting untuk persediaan tumbesaran baby jika berjaya mengandung

Vita C

  • Membantu proses sintesis hormon penting seperti hormon untuk seks dan kesuburan.

Omega Guard

  • Mengandungi asid lemak omega 3 yang membantu mengurangkan keradangan dalam badan, terutama jika terdapat keradangan pada rahim. Selalunya, kita sendiri tak sedar dalam badan kita berlaku keradangan.

GLA Complex

  • Membantu menghasilkan cecair serviks yang subur dan stabilkan kitaran haid.

ESP

  • Membantu pembinaan sel dan menguatkan rahim

Vivix

  • Membaiki kerosakan sel dari dalam DNA lagi

Untuk Suami

Vitalea

  • Bantu cukupkan keperluan nutrien badan. Dalam Vitalea juga terdapat Zinc yang mana bagus untuk membantu menghasilkan sperma yang kuat dan sihat

Vita E

  • Juga dikenali sebagai vitamin cinta
  • Meningkatkan kesuburan lelaki

Vivix

  • Membaiki kerosakan DNA bermula dari dalam sel lagi

Di atas ni adalah set kesuburan optimum. Namun, anda boleh bincang dengan Irni untuk pilih yang sesuai dengan bajet anda. Tapi, yang terbaik adalag full set ni lah.

Kalau nak dapatkan set kesuburan shaklee ni, contact je Irni k.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Tips Banyakkan Susu Badan Selepas Bersalin

Saiz perut bayi berbeza mengikut umurnya. Masa mula-mula lahir,  anggaran perut baby hanyalah sebesar buah ceri atau hanya perlukan sesudu teh lebih susu pada satu masa.

Jadi,  ibu tak perlu terlalu risau jika tak banyak susu yang dihasilkan semasa awal bersalin.  Susu akan menjadi semakin banyak apabila baby mula menghisap susu dari payudara.

Tips Banyakkan Susu Lepas Bersalin

1. Check keadaan payudara sebelum bersalin

Ada orang yang jenis puting tenggelam, jadi semasa mengandung, dalam 8 bulan macam tu,  dah boleh start tarik puting supaya keluar.

2. Bagi baby menyusu direct dari payudara

Sejurus selepas bersalin,  terus susukan baby direct dari payudara untuk merangsang penghasilan susu. Apabila baby menghisap dari payudara,  secara automatik signal akan dihantar ke otak untuk menghasilkan susu.

Kalau nampak macam susu keluar sikit je,  its ok,  teruskan cuba suruh baby hisap susu tu. Lagipun susu semasa baru lepas bersalin memang pekat. Ia dipanggil kolostrum.

3. Belajar teknik penyusuan yang betul

Teori dan praktikal sememangnya tak sama.  Mungkin kita dah khatam dari segi teori semasa mengandung lagi,  tapi bila dah bersalin,  kita tak pasti teknik kita tu betul atau salah.

Jadi, lepas bersalin, dapatkan penerangan daripada misi dan suruh dia tengok,  teknik kita tu betul atau salah. Penyusuan dengan teknik yang betul membantu untuk merangsang pengeluaran susu.

4. Jangan stress

Stress boleh menyebabkan susu susah nak keluar. Bagi Irni, tak salah kalau ibu nak standby susu formula kalau takut tak de susu keluar. Cuma, kalau nak bagi, bagi dengan sudu, jangan sesekali guna botol sebab takut baby confuse puting pulak. Sambil tu, ibu boleh lah cuba picit payudara dengan tangan guna teknik marmet untuk rangsang pengeluaran susu.

5.  Mengurut lepas bersalin

Kalau dah keluar hospital, boleh lah dapatkan khidmat tukang urut untuk buaat urutan badan dan payudara. Ibu-ibu juga boleh bertungku. Tungku dan urutan sangat membantu untuk merangsang pengeluaran susu. Pengalaman Irni menggunakan pakej lepas bersalin dari spa Aisya Humaira, Kelantan, memang susu banyak sangat keluar lepas bertungku dan mengurut.

6. Makan makanan yang merangsang pengeluaran susu

Ibu-ibu jugak boleh mengambil makanan yang menggalakkan pengeluaran susu seperti lobak putih, kurma, susu, lobak merah dan oat. Banyakkan juga minum air suam.

7. Jaga pemakanan semasa mengandung

Semasa mengandung lagi, kita kena jaga pemakanan kita. Dapatkan nutrisi secukupnya semasa mengandung. Elakkan mengambil makanan rapu dan tak berkhasiat. Banyakkan makan sayur dan pilih makanan sihat. Makan jugak vitamin semasa mengandung. Untuk vitamin ibu mengandung terbaik, boleh klik SINI

Jom tengok video pengalaman ibu ini menyusu bayi pramatang selepas bersalin, apa yang beliau buat sampai berjaya menyusu bayi pramatang walaupun mula-mula tiada susu.

Menyusu Anak Pramatang Memang Mencabar, Apa Yg Perlu BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Klik SINI untuk Set Bersalin Banyakkan Susu, boleh terus makan lepas bersalin.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Keistimewaan Vivix Shaklee

Vivix Shaklee merupakan produk yang dipatent untuk Shaklee, exclusive for Shaklee. Vivix merupakan satu penemuan luar biasa oleh saintis, mengandungi Resveratrol dan Polifenol tumbuhan daripada 4 bahan utama, iaitu anggur liar muscadine, lobak ungu, polygonum cupsidatum dan eldelberry eropah.

Kelebihan Vivix

1. Vivix bantu badan lebih sihat

2. Badan rasa lebih bertenaga

3. Lambat penat, stamina tinggi, sesuai untuk orang yang aktif

4. Kulit lebih cantik

5. Nampak muda, menurut kajian, sel jadi 25 tahun lebih muda

6. Bagi orang yang mempunyai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, stroke, buah pinggang dan lain-lain, boleh ambik vivix untuk bantu badan lebih bertenaga.

Mekanisma Tindakan Vivix Ke Atas Sel

1. Vivix membantu memperbaiki pertahanan sel

Setiap hari jika  kita mengambil makanan yang tinggi lemak dan tinggi karbohidrat, sebenarnya kita menyebabkan biological stress kepada sel badan kita. Biological stress ni tak elok untuk kesihatan sebab boleh lemahkan sistem pertahanan sel.

Bila sistem pertahanan sel kita lemah, badan kita mudah diserang penyakit. Kajian klinikal menunjukkan, pengambilan Vivix membantu biological stress akibat pemakanan kita dan meningkatkan ketahanan sel.

2. Vivix membantu sel lebih bertenaga

Dalam sel, terdapat mitokondria, iaitu tempat untuk jana tenaga bagi sel tu. Sel yang kecil tu dia ada pusat jana tenaga dia sendiri untuk bantu sel tu berfungsi dengan baik.

Kajian klinikal menunjukkan peningkatan bilangan mitkondria di dalam sel dengan pengambilan Vivix. Bayangkan lah, sel kita ni tiba-tiba upgrade pusat jana kuasa dia, ha mesti best kan. Bila sel-sel badan bertenaga, secara automatik badan kita jugak akan rasa lebih bertenaga.

3. Vivix Menggalakkan Pembaikian Sel

Dalam kajian, kandungan Vivix membantu melindungi DNA daripada rosak dan membantu dalam proses replikasi DNA. DNA ni adalah pusat kawalan genetik pada sel kita. Macam mana sel kita berfungsi, bergantung kepada arahan DNA.

Jika DNA sihat, maka sel kita juga akan sihat. Jika DNA sudah mengalami kerosakan, fungsi sel akan terjejas dan sel akan jadi makin lemah. Malah, ada sel yang jadi abnormal apabila DNA nya tak mampu lagi nak kawal sel tu.

Pengambilan vivix bantu kita lebih bertenaga.

4. Vivix Bantu Optimumkan Prestasi Sel

Pemakanan kita seharian boleh menyebabkan kepada kerosakan sel, terutama jika kita mengambil makanan yang tinggi gula. Lebihan gula ini akan bergabung dengan protein dan menyebabkan pembentukan AGE protein (Advance Glycation End-product).

AGE protein yang berlebihan boleh membawa kepada kerosakan sel dan lama kelamaan fungsi sel akan terjejas. Apabila fungsi sel terjejas, sistem badan juga akan menurun.

Vivix membantu mengelakkan pembentukan AGE protein seterusnya mengelakkan berlaku kerosakan pada sel.

 

 

 

Untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik je buy now kat bawah, atau boleh hubungi Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Pengalaman Pesakit Stroke Guna Vivix

Assalammualaikum..

Saya Hafza Aein.. yang berkongsi cerita mengenai suami saya yang mengalami stroke dan juga masalah percakapan. Stroke yang dia alami boleh saya kategori sebagai stroke pendarahan. Tapi setelah menggunakan produk Shaklee iaitu VIVIX, Alhamdulillah suami semakin pulih.
.

Tanggal 28 April 2014…suami mengalami masalah stroke dimana doktor mengesahkan pembengkakan otak kiri yang menjadi bengkak dengan cepat. Ya Allah…hanya Allah je yang tahu macam mana perasaan saya time tu.
.

Doktor membuat keputusan hanya pembedahan pembukaan tempurung kepala sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa suami. Tanpa berfikir panjang, saya bersetuju untuk suami dibedah kerana tiada pilihan lain. Kalau ada pun, besar kemungkinan boleh menjadi risiko yang paling besar.
.

1 MEI 2014.. Jam 4 pagi suami masuk ke dewan pembedahan dan pakar memberitahu saya pembedahan ni merupakan major operation. Saya redha dengan segala kemungkinan yang berlaku.

Jam 8pg.. berita yang ditunggu telah tiba. Alhamdulillah..suami selamat menjalani pembedahan dan ditempatkan di Unit Rawatan Rapi untuk pemantauan doktor.
.

4 MEI 2014..keadaan suami masih lagi tidak sedar dan doktor telah memberitahu saya yang sel-sel otak di bahagian otak kiri telah mati dan ada 3 kemungkinan yang terjadi pada suami..

1- tidak dapat mengingat sape dia dan ahli keluarga…
2- boleh mengingat tapi cepat lupa..
3- masalah pertuturan..
.

Saya menjadi bimbang selepas itu. Apa yang saya harapkan lepas suami sedar dia akan mengingat semua ahli keluarga sendiri dan Alhamdulilah.. Allah Maha Besar.. bila dia dah sedar dia masih lagi ingat akan kami sekeluarga.
.

Cuma yang menjadi masalah bila setiap pertuturan dia menjadikan kami tidak faham. Tapi tak apa.. saya ingat lagi dengan produk VIVIX. Saya baca setiap testimoni pasal stroke ni.. apakah kesan dia bile dia makan dan apakah boleh pulih dengan minumnya.
.

Saya cuba bagi dia setiap malam dengan 1 sudu kecil dan berdoa setiap kali saya bagi pada dia untuk pulihkan sel-sel yang dah mati di otak dia sebab otak kiri merupakan otak untuk bertutur dan mengira.

Alhamdulillah setelah hampir setahun…saya berikan VIVIX pertuturan suami semakin pulih dan doktor pun puji suami nampak semakin berseri-seri dan makin banyak cakap.. Hahaha.. suka saya mendengarnya bila doktor cakap macam tu.
.

Terima kasih Shaklee telah membantu menyembuhkan suami saya dan keluarga. Terima kasih juga pada upline saya yang memahami keadaan saya dan memberi cadangan ambil VIVIX untuk bantu pulihkan suami saya.

I love Shaklee…

(BEFORE) Keadaan suami pada bulan MEI 2014
(AFTER) Keadaan suami selepas setahun menggunakan Vivix.

Sila like dan share cerita saya ni supaya dapat membantu pada mereka yang mengalami masalah yang sama.

Kalau anda pun nak cuba Vivix ni, boleh terus order dengan klik buy now kat bawah atau boleh hubungi Irni terus ye.

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Susu Formula Kan Ada, Jadi Kenapa Nak Susah2 Pam Susu Badan?

Tu lah yang bermain di fikiran Irni dulu. Kan orang dah kaji, buat susu formula, kenapa kita nak susah2 pam susu badan pulak. Kan susu tu memang customize untuk baby, mestilah susu tu selamat dan tak memudaratkan.

Lagipun, hosnestly, memang penat tau breastfeeding baby ni. Tambah-tambah, masa anak sulung dulu, Irni bersalin kembar. Nak susukan dua orang, memang penat sangat-sangat. Walaupun niat di hati nak bagi full breastfeeding kat diorang, sampai botol susu pun Irni tak beli tau sebelum bersalin tu.

Tapi, akhirnya, Irni tewas jugak. Irni campur jugak susu badan dengan susu formula. Memanglah, bagi susu formula kat anak bukannya satu dosa pun. Cuma, Irni rasa agak terkilan sebab tak dapat bagi yang terbaik untuk anak.

Susu ibu kan susu terbaik untuk anak. Susu tu dah di customize untuk anak kita kan. Lagipun, kalau cuaca panas, susu badan jadi lebih cair, kalau cuaca sejuk, susu jadi lebih pekat sikit kan. Special sangat kan kejadian yang Allah buat ni.

Susu ibu jugak mudah dihadam. Tak de lah kesian kat usus baby kecik tu nak hadam susu formula. Ada anak yang sampai jadi sembelit sebab minum susu formula..sob sob sob

Satu lagi yang Irni kesal kan adalah, bila Auni ni jenis angin. Perut dia mudah kembung. Amni pulak jadi sembelit. Try beberapa jenis susu, penerimaan si kembar ni lain-lain. Yang adik diorag jugak tak berjaya full breastfeeding jugak, sebab masa Hani setahun lebih, Irni dah pregnant lagi. Jadi, susu memang drop dan Hani pun dah refuse tak nak breastfeeding.

Hani pulak jenis tak minum susu putih, nak susu coklat je. Susu coklat ni manis lah sikit compare dengan susu putih kan. Pastu mula lah sembelit dan kulit dia pun nampak lebih sensitif. Kulit dia jadi mudah gatal-gatal padahal masa full breastfeeding dulu ok je.

Lagipun, dalam susu formula ada jugak added sugar kan. Bila Irni rasa susu anak, memang ada rasa manis sikit. Alahai kesian anakku, but I have no choice. Bila dah start bagi susu formula, memang tak leh stop dah.

Korang jangan salah faham pulak ye, bukan lah nak cakap bagi susu formula tu dosa, teruk ke apa, cuma Irni nak tekankan yang susu ibu adalah yang terbaik. Jadi, jom lah kita usaha untuk buat yang terbaik kat anak kita dengan bagi yang terbaik.

Walau susah macam mana pun kita nak susukan baby, kita kena kuat. Ya, cabaran memang banyak sangat nak bagi full breastfeeding kat baby. Tambah-tambah kalau kita ibu bekerja, nak kena pam susu lagi, nak kena pastikan stok susu cukup. Banyak masa nak guna nak pam susu. Badan pun jadi letih rasa.

Tambah-tambah kalau masa susu drop, dengan kita sekali rasa down, rasa frust. Tambah risau bila stok susu cukup-cukup makan je kan. Irni sendiri pun selalu terfikir nak tambah ngan susu formula je supaya kita tak stress sangat nak kumpul stok.

Namun, bila ingat balik impian kita nak bagi yang terbaik untuk anak, jadi kita pun gagahkalah jugak diri untuk pam susu kumpul stok. Jadi, ibu-ibu sekalian, kalau korang rasa give up, you are not alone!

Kita kena kuat demi anak kita. Jom refresh tengok apa kelebihan penyusuan susu ibu:

Kelebihan Penyusuan Susu Ibu

1.Susu ibu susu terbaik

Susu ibu kaya dengan antibodi untuk menguatkan badan baby. Baby juga tak de risiko sembelit dan alah dengan susu ibu.

2. Lebih banyak masa bersama

Apabila kita menyusu badan baby, sibuk macam mana pun kita, kita akan spend masa untuk bersama baby sebab baby nak menyusu. Lagipun, badan kita dan baby akan rapat ketika menyusu. Masa menyusu ni lah kita nak spend masa dengan baby. Lagipun nanti dia dah besar, tak dapat nak spend masa dengan dia macam ni dah.

3. Rasa lebih tenang

Perasan tak, kadang-kadang kita rasa macam penat sangat, tapi bila kita jumpa anak kita, terus hilang rasa penat tu. Bila kita susukan anak, rasa macam hilang semua masalah, dalam fikiran kita cuma ada anak kita tu.

Lagipun semasa kita menyusukan baby, hormon oksitosin, iaitu hormon gembira akan dirembes untuk menenangkan kita dan meningkatkan rasa kasih sayang terhadap ibu dan anak.

4. Jimat dan mudah

Yang jimat ni memang jimat sebab kita tak perlu nak spend duit beli susu formula. Tak perlu nak susah-susah survey susu mana yang bagus, susu mana yang banyak vitamin, susu mana yang tak sembelit dll.

Kalau baby nak bangun menyusu malam-malam pun, mak atau ayah tak perlu susah-susah bangun bubuh air panas ke. Mak boleh menyusu baby sambil baring je. Jadi, tak mengganggu sangat waktu tidur mak dan ayah baby.

5. Ibu lebih mudah untuk kuruskan badan

Apabila menyusu, kalori dalam badan akan dibakar. Jadi, untunglah ibu yang menyusu sebab sambil duduk pun boleh membakar kalori. Jadi, ibu-ibu boleh ambik peluang ni untuk cuba menguruskan badan dan mengembalikan berat badan ideal.

Happy breastfeeding mom. Never give up k. Jom kita support each other. Kalau boleh, elakkan campur dengan susu formula, nanti susu kita cepat kering sebab demand dah makin kurang kan. Lets fight together!

Kalau nak supplement sepanjang menyusu, boleh cuba Set Menyusu Shaklee ni ye. Kalau berminat dengan produk shaklee, boleh contact Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

 

 

 

 

Review MOLP (myOrganic Loose Powder)

Sebenarnya Irni ni jenis yang jarang pakai bedak,  tapi sebab tengok review bedak ni macam best je,  so kita try lah jugak.. Hehe

Lagipun teruja dengar orang cakap bedak tu wangi. Mak buyung ni memang tak boleh dengar benda wangi ni,  rasa nak beli terus.. Haha

Sejak mengandung kali ni,  memang suka sangat benda-benda wangi. So,  sebab ada orang review bedak ni best dan wangi,  Irni try beli lah.

Masa mula-mula dapat tu,  excited lah kita nak bau bedak tu. Ingatkan dia wangi macam perfume,  tapi, ehhh takkk… Alaaa, frust pulak kita sebab dok expect wangi macam perfume 😅

Ni first time beli loose powder,  jadi tak boleh nak compare dengan loose powder lain. Rasa macam biasa je bedak ni,  tak de beza pun ngan compact powder? Ke indah khabar dari rupa?

Tapi…

Bila lama-lama pakai bedak ni,  eh rasa macam best pulak bau dia. Walaupun bau dia bukan macam perfume, tapi sedap jugak rasa bau dia.

Tambah-tambah kalau kita dah balik keje,  kita boleh bau bedak tu kat tudung kita. Rasa macam wangi pulak tudung kita bau bedak tu. Kalau hari pakai bedak,  balik keje tudung bau best. Jadi,  kena pakai bedak la kalau nak tudung bau best 😂

Selalu Irni keje dalam aircond, jadi tak rasa sangat effect bedak tu. Tapi,  hari tu time keje kat luar,  ha baru boleh rasa beza dia.

Walaupun kita keje luar,  tapi muka maintain.. Tak berminyak,  tak melekit rasa muka tu. Bedak ni memang best,  bukan indah khabar dari rupa.. Hehe

Kalau korang nak tahu,  bedak ni dibuat dari bahan organic, tak de bahan kimia dan takde talcum.

Kalau korang jenis muka sensitif,  boleh cuba bedak ni ye. Kalau nak beli,  nanti cari lah ejen diorang ye,  sebab kita tak jual. Hehe

Beli jangan tak beli. Dijamin tak menyesal 🙂

 

Perlukah Ibu Menyusu Ambil Supplement?

Dapat susukan anak sehingga umur 2 tahun adalah impian setiap ibu yang melahirkan baby. Susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak kita. Dalam susu ibu, bukan sahaja ada antibodi yang boleh bantu kuatkan imuniti badan anak, malah ada hormon kasih sayang yang disalurkan kepada baby semasa menyusu.

Hormon oksitosin, iaitu hormon kasih sayang dirembeskan ketika kita menyusu baby. Special kan? Bah kan, setiap titik air susu yang kita susukan baby kita tu, diberi ganjaran pahala oleh Allah. Jadi, ibu-ibu semua, kita tak boleh putus asa untuk menyusukan baby kita walaupun banyak cabaran nya kan.

Antara cabaran yang paling besar bagi ibu menyusu adalah adakalanya susu merudum dan pastinya boleh mengundang stress. Namun, ada juga yang tiada masalah bekalan susu kerana demand daripada baby sentiasa ada. Cabaran lain adalah, badan mudah terasa penat, mood jadi tak stabil dan mudah marah.

Cabaran lain adalah badan mula lenguh, rambut mula gugur dan ada jugak yang gigi mula goyang, tambah-tambah kalau dah mempunyai ramai anak.

Namun, cabaran ini bukan halangan bagi seorang ibu untuk memberikan yang terbaik kan. Jadi, perlu ke bagi ibu menyusu untuk mengambil supplement?

Perlu ke ibu menyusu ambil supplement?

Kuantiti susu ibu bergantung kepada konsep demand and supply. Lagi kerap kita susukan baby dan lagi kerap kita pam, susu akan makin bertambah, sebab konsepnya, lagi banyak permintaan, lagi tinggi pengeluaran susu akan dihasilkan.

Namun, kadang-kadang, ibu mudah berasa penat dan juga stress menyebabkan pengeluaran susu boleh berkurang. Jadi, pengambilan supplement atau vitamin boleh membantu ibu-ibu untuk jadi lebih cergas dan kurang stress.

Penghasilan susu akan menjadi lebih banyak tanpa membebankan ibu.

Ibu-ibu selalu rasa mereka ni superwoman kan? Rasa macam, saya tak perlu bazirkan duit beli vitamin, badan saya kuat, saya pasti boleh buat! Tapi, kalau ada vitamin yang boleh bantu badan kita lebih bertenaga, lebih sihat, why not we try kan?

Tak perlu sacrifice kan badan kita semata-mata nak bagi yang terbaik untuk anak. Sebaliknya, bagi yang terbaik untuk badan kita, dan bagi yang terbaik untuk anak kita. Win win situation kan?

Kenapa nak biarkan badan letih lesu sampai bad mood? Kenapa nak biarkan rambut gugur? Kenapa nak biarkan gigi goyang dan patah sebelum usia? Kita masih ada anak-anak lain dan suami yang nak tengok kita cergas dan ceria.

Kita jugak ada suami yang nak tengok kita cantik. Memanglah dia faham perubahan yang berlaku pada badan kita adalah akibat dari bersalin dan menyusu, tapi, kalau kita berjaya nampak cantik depan dia, tak ke lagi best tu? Sejuk jugak mata dia tengok kita.hehe..

Waktu mengandung dan menyusu sebenarnya adalah the best time untuk kita cuba ambik supplement. Sebab apa? Sebab kita dan anak dua-dua dapat manfaat. Masa kita menyusu, apa yang kita makan, itu yang anak akan dapat. Jadi, kalau kita makan vitamin, anak pun akan dapat vitamin yang kita makan tu. Untung kan? Kita dengan anak sama-sama dapat manfaat vitamin tu 😀

Disebabkan apa yang kita makan, itu yang anak akan dapat, sebab tu, kita perlu pilih vitamin terbaik supaya anak kita pun dapat yang terbaik. Bagi yang terbaik untuk diri kita supaya anak kita pun dapat yang terbaik.

Irni syorkan anda ambik Set Healthy Postnatal Shaklee, khas untuk ibu-ibu yang menyusukan anak. Kenapa Shaklee? Prinsip shaklee:

✔ Dijamin selamat

✔ Dijamin berkesan

✔ Dijamin semulajadi

Sebab tu, Irni syorkan korang ambik Shaklee. Kita tak payah risau dah, sebab memang dah ada jaminan dijamin selamat dan berkesan. Lagipun, vitamin shaklee ni dibuat dari bahan semulajadi, bukan dari bahan kimia.

Sebelum tu, jom tengok apa peer counselor laktasi ni pilih.

Dia Peer Counselor Laktasi, Tapi Masih Buat INI from iReach HD on Vimeo.

 

Dalam Set Healthy Postnatal ni terdiri daripada:

Set Healthy Postnatal Shaklee

Set Healthy Postnatal Shaklee ni sesuai diambil sebaik sahaja lepas bersalin dan boleh diteruskan sepanjang tempoh penyusuan bayi. Dalam set ni ada vitamin:

1. Vitalea with iron

Vitalea ni sejenis multivitamin, lengkap dengan 28 jenis vitamin. Dalam vitalea juga ada iron atau zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah. Pengambilan supplement zat besi membantu ibu mengekalkan hb dan membantu mengelakkan kekurangan zat besi pada anak.

Vitalea membantu melengkapkan vitamin yang diperlukan oleh badan. Badan juga akan berfungsi dengan lebih baik jika mendapat zat yang mencukupi.

2. B Complex with folic acid

Mengandungi 8 jenis vitamin B. B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga menjadikan badan kita lebih cergas.

Asid folik dan vtamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Bila sel darah merah cukup, oksigen dapat diangkut ke seluruh badan dengan lebih optimum, jadi, kita tak de lah rasa penat sangat kan.

3. Vita C

Vita C membantu meningkatkan sistem imuniti badan. Makan vita c untuk elakkan ibu daripada demam. Baby pun akan dapat jugak kebaikan vitamin C yang ibu makan ni.

Kulit ibu juga akan jadi makin cantik bila amal makan vita c ni sebab vita c dia merangsang penghasilan kolagen semualjadi badan. Vita C juga membantu cepat sembuhkan luka, tambah-tambah kalau baby dah pandai menggigit.

4. Ostematrix

Ostematrix ni adalah pil kalsium shaklee, dilengkapi dengan vitamin D dan magnesium untuk memudahkan penyerapan kalsium ke dalam badan. Baby memerlukan banyak kalsium bagi pembentukan tulang untuk pembesaran.

Jadi, kalau kita tak ambil kalsium yang cukup, badan kita akan guna kalsium dari tulang dan gigi ibu untuk cukupkan keperluan baby. Sebab tu lah, ada ibu yang mudah berasa ngilu pada gigi, gigi goyang atau gigi tercabut setelah berjaya menyusukan anak.

Kalau kita tak ambil kalsium yang cukup sepanjang proses penyusuan pun bahaya jugak tau, sebab nanti kalsium dari tulang akan diserap menyebabkan kita berisiko untuk mendapat tulang rapuh (tulang mudah patah), jadi bongkok dan osteoporsis. Jadi, awal-awal lagi kita kena jaga tulang kita ni ye.

5. Omega guard

Omega guard mengandungi DHA, EPA dan ALA yang berfungsi membantu sel otak kita nak berhubung antara satu sama lain. Kekurangan Omega 3 ni boleh buat seseorang jadi depress dan tak de mood je sebab ia mengganggu serotonin & dopamin.

Kebaikan DHA juga membantu perkembangan otak anak dan mengelakkan anak dari jadi hyperaktif.

6. Energizing Soy Protein (ESP)

ESP ni bantu kita jadi lebih bertenaga dan elakkan kita asyik lapar nak makan je. ESP juga bantu pekatkan susu badan. Baby mudah kenyang bila minum susu dan tidur dengan lebih nyenyak. Kelebihan susu badan ni, susu mudah dihadam. Bila mudah hadam, baby asyik nak menyusu je kan. Jadi, bila susu kita pekat, baby akan cepat kenyang.

ESP kaya dengan protein, iaitu salah satu komponen penting air susu. Dengan pengambilan protein yang cukup dan berkualiti, baby pun akan mendapat susu badan yang lebih berkualiti.

Bila kita ambil protein yang berkualiti, sel badan yang baru dihasilkan juga lebih berkualiti. Kulit akan jadi lebih cantik, stretch mark makin kurang dan luka pun cepat sembuh. Rambut juga akan jadi lebih kuat dan cantik.

7. Alfalfa Complex

Alfalfa complex ni terdiri daripada multimineral dan signature produk shaklee. Alfalfa bertindak sebagai milkbooster membantu memperbanyakkan susu badan. Alfalfa juga membantu merapatkan dan menyihatkan rahim ibu. Ada yang panggil alfalfa ni jamu moden.

Yang ni adalah set lengkap dan terbaik bagi ibu menyusu. Untuk maklumat lanjut nak tanya apa-apa atau nak cuba supplement untuk ibu menyusu kekal cergas dan cantik ni, boleh hubungi Irni ye. Kalau nak beli terus, klik je buy now kat bawah ni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

Cara Mengurangkan Keputihan Semasa Hamil Dengan Bawang Putih

Ada ibu yang mengalami keputihan sewaktu mengandung terutama pada trimester ke tiga. Secara umumnya, keputihan tidak mengancam nyawa baby yang belum lahir, tetapi boleh mengancam nyawa baby semasa kelahiran.

Keputihan semasa hamil boleh dikategorikan sebagai normal jika cairan yang keluar berwarna putih atau sedikit kekuningan dan kental seperti lendir, tidak disertai dengan bau dan kegatalan.

Keputihan juga boleh disebabkan oleh fungus atau kulat kandida. Kulat kandida memang selalu ada dalam saluran vagina, namun tidak menunjukkan sebarang simptom kerana terdapat bakteria baik yang mengawal.

Namun, jika sistem imu badan seseorang itu rendah, fungus boleh tumbuh pesat dan menunjukkan simptom. Simptom-simptom adalah seperti berikut:

  • kegatalan
  • kemerahan
  • rasa tak selesa dan bengkak pada vulva vagina (bahagian luar vagina)

SUMBER

Jika ibu-ibu ada sebarang kemusykilan, boleh merujuk kepada jururawat atau doktor dan merawat.

Hilangkan Keputihan Secara Selamat

Seperti yang kita tahu, bawang putih mempunyai banyak khasiat. Alisin di dalam bawang putih mempunyai banyak kebaikan kepada badan kita. Formulasi Shaklee yang mengekalkan khasiat alisin bawang putih bertindak sebagai antibiotik semulajadi kepada badan.

Kajian daripada Universiti Maryland Medical Center, menunjukkan bawang putih juga berupaya memusnahkan bakteria berbahaya, kulat dan virus.

Manakala kajian dari University of Pittsburgh Medical Center pula, menunjukkan bahawa bawang putih sangat sesuai dan berpotensi dalam membantu dalam merawat jangkitan faraj, termasuk sindrom keputihan semasa hamil.

Mengapa perlu pilih bawang putih Shaklee?

👍 Diperbuat daripada bawnag putih premium

👍 Bebas daripada racun perosak

👍 Ditanam secara organik

👍 Dihasilkan pada suhu bilik tanpa haba bagi mengekalkan khasiat alisin aktif. (tak semua tablet bawang putih mempunyai alisin aktif)

👍 Dibuat dari bahan semulajadi

👍 Tanpa pewarna, pemanis dan pengawet tiruan

Jangan ambil mudah dengan masalah keputihan ni ye. Jangan lupa dapatkan juga konsultasi daripada doktor tentang masalah yang anda hadapi ni ye.

Berminat untuk menghilangkan keputihan semasa hamil dengan cara semulajadi? Boleh hubungi Irni atau klik je buy now kat bawah ni.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Set Berpantang Tanpa Jamu Untuk Ibu Moden

Assalamualaikum. Anda ibu moden yang pening nak fikir nak pilih set berpantang mana? Kalau orang dulu-dulu, waktu pantang mesti nak makan ubat akar kayu bak kata ore kelate atau jamu lah. Tak salah pun kalau nak pilih jamu.

Namun, selalunya, pada awal selepas bersalin kita tak digalakkan untuk terus makan jamu tu sebab takut anak jadi jaundice atau kuning. Ada setengah herba yang boleh buat bayi ‘panas’.

Manakala, pengambilan vitamin pula boleh terus diambil sejurus selepas bersalin. Pengambilan vitamin membantu menyembuhkan luka dengan cepat dengan mencukupkan segala khasiat yang dieprlukan oleh sel badan kita. Bila badan cukup zat, badan rasa lebih cergas. Malah, susu badan juga jadi banyak dan pekat.

Pengambilan vitamin selepas bersalin membuatkan susu badan kaya dengan khasiat dan membantu bayi jaundice lebih cepat sembuh. Lagipun, apa yang ibu makan, itu yang baby dapat kan. Dengan pengambilan vitamin, kedua-dua ibu dan baby menyusu mendapat manfaat nya. Best kan?

Pengambilan vitamin selepas bersalin juga boleh mengelakkan sembelit sewaktu berpantang. Vitamin membantu kelancaran proses buang air besar.

Wah, memang banyak manfaat ambil vitamin semasa berpantang kan. Kalau anda tercari-cari set berpantang tanpa jamu, anda boleh pilih Set Healthy Post Natal. Sesuai digunakan untuk ibu yang bersalin normal dan juga ceaser.

Set Healthy Post Natal

Set Healthy Postnatal sesuai digunakan untuk ibu-ibu yang bersalin secara normal dan pembedahan.

1. Vita C

  • Vitamin C membantu proses penyembuhan luka selepas bersalin
  • Vitamin C semulajadi untuk kesihatan gigi, gusi, tulang, kolagen dan hampir semua yang membentuk tubuh kita.
  • Vitamin C juga membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, mengelakkan ibu dan bayi daripada terkena demam.

2. Omega Guard

  • Omega guard kaya dengan asid lemak omega 3.
  • Membantu mengelakkan darah beku
  • Mempunyai DHA dan EPA, membantu perkembangan otak bayi

3. Vita-Lea with iron

  • Sejenis multivitamin dan multimineral yang diperkaya dengan zat besi
  • Memberikan 28 vitamin penting dan mineral utama untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan optimum
  • Susu badan kaya dengan vitamin kerana bayi akan mendapat apa yang ibunya makan

4. B Complex with folic acid

  • Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.
  • B complex membantu mengurangkan stress bagi ibu dalam berpantang

5. ESP (Energizing Soy Protein)

  • Diperbuat daripada soya tanpa modifikasi genetik (non GMO).
  • Kaya dengan protein. Susu ibu akan jadi lebih pekat sebab protein adalah salah satu komponen susu ibu.
  • Ibu-ibu jadi kenyang dan tidak sentiasa lapar walaupun menyusu bayi.
  • Membantu mengurang strecth mark dan parut.

6. Alfalfa Complex

  • Kaya dengan nutrien dan mineral untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan ibu-ibu yang menyusukan anak.
  • Bertindak seperti jamu moden yang membantu mengembalikan kesihatan rahim.

7. Ostematrix

  • Diformulasi dengan kalsium, vitamin D, magnesium dan empat nutrien pembina tulang untuk menjaga tulang dan gigi yang kuat dan sihat.
  • Membantu hilangkan lenguh badan
  • Membantu melancarkan proses pembuangan najis dan mengelakkan sembelit
  • Membekalkan kalsium yang cukup kepada badan dan mengelakkan kalsium diambil dari badan ibu, elakkan gigi ibu cepat patah.

Jom kita tengok pengalaman orang yang serik nak beranak sebab sembelit, tapi dah tak serik dah lepas ambil Set Healthy Postnatal.

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

Jom tengok juga perkongsian jururawat ini yang berusaha nak kumpul stok susu akibat waktu kerja yang tidak menentu.

Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

Kat sini pulak pengalaman ibu lain yang mengambil Set Healthy Postnatal

Anda berminat untuk cuba Set Healthy Postnatal ni? Boleh klik buy now kat bawah  ni atau hubungi je Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Cara Elak Sembelit Semasa Berpantang

Berpantang merupakan satu tempoh selepas ibu bersalin. Ada ibu yang mengalami masalah sembelit selepas bersalin. Pastinya menjadi mimpi ngeri ibu apabila hendak membuang air besar. Ibu terpaksa menghabiskan masa yang lama di tandas dan berasa sakit ketika hendak membuang air besar.

Dalam entry ini, Irni nak kongsikan tips bagaimana untuk mengelakkan sembelit semasa berpantang.

Cara Elak Sembelit Semasa Berpantang

1. Makan makanan yang tinggi fiber seperti cereals, beras perang, sayur-sayuran dan juga buah-buahan

2. Banyakkan minum air masak

3. Minum air masak dan makan kurma pada waktu pagi

4. Segera ke tandas kalau rasa nak membuang air besar, jangan tahan.

5. Ambil Ostematrix Shaklee

Jom tengok, apa amalan Puan Khadeejah yang dah tak alami mimpi ngeri akibat sembelit semasa berpantang.

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

 

Bagaimana Ostematrix Shaklee boleh membantu mengelakkan sembelit semasa berpantang?

Ostematrix adalah pil kalsium yang lengkap dengan vitamin D dan magnesium

Magnesium yang terkandung di dalam Ostematrix bertindak seperti julap lembut yang membantu melembutkan najis. Magnesium membantu ketegangan pada dinding kolon dan menggalakkan proses peristalsis berjalan seperti biasa.

Magnesium juga bertindak sebagai laksatif ringan dengan membantu usus mengekalkan air. Najis akan menjadi lebih lembut dan pergerakan usus lebih lancar.

Ostematrix juga membantu menghilangkan lenguh-lenguh badan dan memperbanyakkan susu ibu kerana ostematrix kaya dengan kalsium.

Jika anda masih tercari-cari set bersalin etrbaik, boleh klik SINI ye

Jika anda berminat nak dapatkan Ostematrix, boleh klik buy now kat bawah ni atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.