7 Cara Hilangkan Sakit Pinggang Selepas Bersalin

Bersalin merupakan antara momen-momen indah sebagai seorang ibu. Tak kira lah bersalin secara normal atau ceaser, sakit bersalin tu terus tak terasa bila dapat tengok baby dan dengar baby menangis.

9 bulan kita bawak dia dalam perut ke sana ke mari, pastinya detik pertemuan dengan baby antara saat yang kita tunggu-tunggu. Tengok baby kali pertama, terus jatuh sayang ūüôā

9 bulan bawak baby, 9 bulan jugak lah badan kita bekerja keras untuk menampung berat baby dalam rahim kita. Rahim kita mengembang berkali-kali ganda untuk menampung pembesaran baby. Badan kita dan tulang-tulang mengalami perubahan akibat perubahan hormon dan pembawakan baby.

Jadi, tak hairanlah ada ibu yang mula sakit pinggang selepas bersalin. Macam mana cara untuk menghilangkan sakit pinggang selepas bersalin?

Cara Hilangkan Sakit Pinggang Selepas Bersalin

1. Banyakkan berehat dan baring

Selepas bersalin, pastikan badan mendapat rehat yang cukup. Jika ada masa terluang, baringkanlah badan supaya tulang belakang kita tak terbeban dan dapat rehat. Jadi, kita dapat mengelakkan daripada sakit pinggang lepas bersalin.

2. Dapatkan urutan dan bertungku semasa dalam pantang

Untuk ibu yang bersalin secara normal, anda boleh lah dapatkan khidmat urut dan bertungku untuk lancarkan pengaliran darah dan lebutkan urat. Memang selesa sangat rasa lepas urut dan tungku ni.

Bertungku ni pun penting jugak untuk bantu kelancaran darah. Lagipun, orang lepas bersalin ni elok dengan benda-benda panas ni supaya darah dapat jalan dengan lancar dan elakkan darah dari tersumbat.

3. Elakkan membongkok semasa menyusu baby

Kalau ibu-ibu pilih postur duduk semasa menyusu, elakkan membongkok ke arah baby untuk menyusu. Sebaliknya, angkat baby kepada kita supaya kita tak perlu membongkok. Boleh guna bantal atau nursing pillow untuk menyokong baby semasa menyusu.

Jaga postur semasa menyusu supaya kita tak sakit pinggang. Duduk sandar supaya kita rasa selesa. Jika kita menyusu sambil baring, letakkan bantal peluk kat belakang, baru selesa sikit ūüôā

4. Elakkan angkat benda berat

Lepas bersalin, harus lah kena pantang dan elakkan juga angkat benda berat. Pastikan benda paling berat yang kita angkat adalah baby kita tu je, hehe. Seeloknya, dapatkan pertolongan orang lain jika perlu mengangkat barang.

Tak pe lah orang nak kata kita ni malas ke, manja ke, yang penting badan kita, kita kena jaga.

5. Pakai bengkung yang sesuai

Pemakaian bengkung yang kemas dan selesa juga membantu mengurangkan sakit pinggang selepas bersalin. Pemakaian bengkung buat badan kita lebih kemas dan menjaga postur badan kita.

6. Elakkan makan makanan yang ‘bisa’

Antara makanan yang kita perlu pantang adalah laksa, pulut dan minuman sejuk. Makan makanan berkhasiat, seperti lauk yang tidak dimasak dengan minyak dan juga sayur. Boleh juga makan buah-buahan. Cuma kalau Irni, memang tak boleh makan buah tembikai lepas bersalin.

Teringat masa lepas bersalin baby hani, Irni makan buah tembikai, lepas tu terus kena rengat. Tapi, ada orang yang ok je makan tembikai. Lain orang, lain keadaan dia.

7. Dapatkan sumber kalsium yang cukup

Dapatkan sumber kalsium yang cukup terutama jika kita menyusukan baby. Irni sarankan supaya anda minum susu dan makan Ostematrix. Dalam Ostematrix ada kalsium, juga Vitamin D yang membantu penyerapan kalsium.

Dalam Ostematrix juga ada magnesium yang membantu merehatkan otot. Pengambilan Ostematrix membantu mengurangkan sakit pinggang lepas bersalin.

Jom tengok pengalaman ibu ni, apa yang dia buat untuk hilangkan sakit belakang dia tu.

Sakit Tulang Belakang & Lenguh2 Badan Buat Ibu Ini RImas, Sampailah…. from iReach HD on Vimeo.

Buat anda yang tercari-cari vitamin terbaik untuk berpantang dan menyusu, boleh klik kat SINI ye.

Untuk dapatkan Ostematrix, boleh klik link ni, atau boleh hubungi Irni terus ye!

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Vitamin Ibu Mengandung Terbaik Ekstrak Bahan Semulajadi

Assalamualaikum semua. Tahniah sebab dah mengandung! Alhamdulillah, Irni sebenarnya dah selamat bersalin.

Irni just nak share,  produk yang Irni guna masa mengandung baby Ayuni hari tu. Ye lah,  barang baik, kena lah share kan.. Hehe

Vitamin yang Irni makan masa mengandung hari tu adalah ekstrak dari bahan semulajadi. Maksud nye esktrak dari tumbuhan, bukan dari bahan kimia atau bahan sintetik.

Memang la,  vitamin sintetik pun selamat,  tapi sebab Irni nak pilih yang terbaik untuk baby dalam kandungan,  Irni pilih untuk makan vitamin semulajadi.

Jom tengok,  apa beza vitamin sintetik,  vitamin organik dan vitamin semulajadi.

Vitamin sintetik-dihasilkan dalam makmal dari bahan kimia

Vitamin organik-proses menghasilkan vitamin menggunakan haba yang tinggi, tekanan yang tinggi atau pelarut kimia yang kuat

Vitamin semulajadi-dihasilkan dengan proses seminima mungkin supaya dapat mengekalkan nutrien dari ekstrak bahan semulajadi

Beza sangat kan antara 3 vitamin tu kan. Kalau anda jenis yang mementingkan kualiti dan kesihatan,  pilihlah vitamin semulajadi.

Tapi, macam mana nak cari vitamin semulajadi?

Ok, jom Irni nak share vitamin ibu mengandung terbaik dari ekstrak semulajadi yang Irni makan masa mengandung hari tu.

Dapatkan Set Healthy Prenatal Shaklee untuk vitamin ibu mengandung terbaik. Apa manfaat yang ibu-ibu dapat dengan set vitamin yang ni?

‚úÖ Bantu naikkan paras hemoglobin atau paras hb

‚úÖ Bantu elakkan kaki cramp masa tidur

‚úÖ Bantu elakkan sakit pinggang semasa hamil

‚úÖ Elak sembelit semasa hamil

‚úÖ Kurangkan alahan

‚úÖ Ibu lebih bertenaga

‚úÖ Elakkan stretch mark

‚úÖ Kulit ibu makin cantik

‚úÖ Sesuai untuk ibu yang ada kencing manis semasa mengandung atau GDM

Apa vitamin terbaik ibu mengandung tu?

Vitalea Рsejenis multivitamin yang lengkap untuk keperluan badan,  dilengkapi dengan zat besi. Zat besi sangat penting untuk pembentukan sel darah merah.

Vita C – membantu penyerapan zat besi dalam vitalea. Bantu cantikkan kulit ibu.

B complex – bantu kurangkan alahan ibu mengandung. Juga bantu pembentukan sel darah merah.

Ostematrix – pil kalsium dilengkapi dengan vitamin D yang membantu penyerapan kalsium secara optimum. Dalam ostematrix juga ada magnesium dan beberapa mineral lain.

Bantu elakkan kaki kejang dan elak sakit pinggang.

Omega Guard Рbantu perkembangan otak,  mata dan jantung bayi dalam kandungan. Juga,  bantu stabilkan mood ibu.

ESP – bantu ibu lebih bertenaga

Jika ibu-ibu pun nak cuba vitamin ibu mengandung terbaik ni,  klik je buy now kat bawah atau boleh hubungi Irni terus ye!

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

Cara Hilangkan Pedih Ulu Hati Ketika Mengandung

Sape ibu-ibu kat sini yang alami masalah pedih ulu hati ketika mengandung?

Jangan risau, pedih ulu hati ni normal di kalangan ibu mengandung. Pedih ulu hati ni rasa dia panas dan pedih seperti terbakar di bahagian dada.

Pedih ulu hati ketika mengandung terjadi akibat perubahan hormon yang berlaku menyebabkan asid reflux mudah berlaku. Asid reflux ni adalah asid pada bahagian perut naik ke esofagus.

Bagaimana Mengatasi Pedih Ulu Hati Ketika Mengandung?

1. Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap.

2. Elakkan makanan dan minuman yang berasid.

3. Makan dalam keadaan tegak,  bukan membongkok.

4. Makan malam awal,  sekurang-kurangnya 3 jam sebelum tidur.

5. Tinggikan sedikit bantal kepala sewaktu tidur.

6. Pakai pakaian longgar.

7. Tidur mengiring ke sebelah kiri.

8. Jauhi rokok.

Produk Bantu Hilangkan Pedih Ulu Hati Ketika Mengandung

Jika setelah menjalani pemeriksaan doktor dan tiada masalah lain, boleh lah kita cuba atasi masalah pedih ulu hati dengan beberapa jenis vitamin.

Vitamin yang boleh membantu mengurangkan pedih ulu hati ni adalah:

1. Peppermint Ginger Plus

Peppermint Рdaun pudina dengan tambahan halia bantu keluarkan angin dalam badan dan ketidakselesaan perut akibat masalah penghadaman. Dalam peppermint ginger plus ni jugak ada herba seperti jintan manis dan jintan hitam. Kalau perut tak selesa,  memang best telan atau buat air peppermint ginger plus sebab dia rasa berangin gitu sebab dia ada halia kan.

2. Energizing Soy Protein (ESP)

ESP ni kaya dengan protein. ESP bantu untuk hasilkan sel baru pada perut akibat hakisan asid tu.

3. Ostematrix

Ostematrix mengandungi kalsium dan magnesium yang membantu meneutralkan asid berlebihan.

Semoga ibu-ibu sekalian dikurniakan kesihatan yang baik dan dipermudahkan perjalanan kehamilan. Untuk mendapatkan vitamin yang membantu mengurangkan pedih ulu hati ketika mengandung ni,  anda boleh klik buy now atau boleh hubungi Irni ye!

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya