Tips Banyakkan Susu Badan Semula

Sudah menjadi impian setiap ibu untuk menyusukan anak sepenuhnya sekurang-kurangnya hingga umur 2 tahun. Namun, ada ketikanya, supply susu makin berkurang membuatkan ada ibu yang mula putus asa. Ada yang merasakan perkara itu normal dan mula memberikan susu formula. Malangnya, apabila susu formula mula diberi kepada anak, supply susu menjadi semakin kurang.

Jadi bagaimana banyakkan susu badan semula?

Pertama sekali, Irni ingin memberikan pujian kepada anda kerana anda sedang mencari solusi tentang masalah yang ada. Masalah ini biasa dihadapi oleh wanita menyusu terutama jika anak sudah mula makan. Atau ada ibu yang susu mula drop setelah mula bekerja.

Konsep penyusuan adalah mudah. DEMAND AND SUPPLY.  bila ada permintaan susu, kilang susu akan bekalkan susu itu. Gunalah milkbooster canggih macam mana pun, kalau demand sikit, hanya sedikit lah susu yang dihasilkan oleh kilang susu.

Tips banyakkan semula susu badan semula

1. Kerapkan bagi baby menyusu dan pam susu

Apabila baby nak susu, cubalah bagi susu badan. Namun, ada baby yang mengamuk kan, kalau susu tu sikit. Kalau macam tu, boleh bagi susu dalam botol dulu. bila dia dah tak terlalu lapar, boleh la bagi direct feeding untuk rangsangan pada kilang susu supaya hasilkan susu.

Apabila ada rangsangan hisapan dari baby, kilang susu akan penuhi permintaan itu dengan menghasilkan susu.

Tingkatkan signal keperluan susu juga dengan pam susu. Seeloknya, susun jadual pam susu dengan teratur. Pam susu 2-3 jam sekali. Jika anda wanita bekerja boleh pam pada pukul 5 pagi, 10 pagi, 1 tengah hari , dan waktu malam. (Ini hanya cadangan, boleh sesuaikan dengan jadual anda) Jika berada di rumah bersama anak, Irni sarankan supaya anda hanya pam sebelah payudara supaya anak dapat menyusu pada sebelah payudara lagi.

 

2. Buat power pumping

Power pumping seeloknya dilakukan lada waktu malam.

Power pumping:

Pam susu selama 20 minit

Rehat 10 minit

Sambung pam susu 10 minit

Rehat 10 minit

Sambung pam susu 10 minit

Jumlah masa: 1 jam

 

3. Pam susu walaupun payudara belum penuh

Pam susu ikut jadual walaupun susu pada payudara belum penuh.

 

4. Kosongkan payudara setelah pam

Setelah pam susu, guna tangan untuk betul-betul kosongkan payudara. Selalunya,  jika guna tangan, masih ada susu yang akan keluar walaupun ketika pam kelihatan seperti sudah habis susu keluar.

 

5.  Minum banyak air suam

Air suam merangsang penghasilan susu yang lebih banyak.

 

6. Makan makanan seimbang

Dapatkan sumber karbohidrat, protein dan vitamin daripada makanan. Makan makanan yang bervariasi mampu banyakkan susu.

 

7. Dapatkan supplement

Supplement membantu banyakkan susu dan juga elakkan badan letih. Saya sarankan anda ambil Set Menyusu Shaklee.

Sebelum tu,  baca ni –> Perlukah Ibu Menyusu Ambil Supplement

Dapatkan set lengkap,  atau basic dengan harga serendah RM 57.50. Hubungi saya untuk pertanyaan dan order,  atau boleh terus klik kat bawah untuk order set lengkap.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

 

Preeclamsia Semasa Mengandung

Semasa Irni mengandung anak sulung,  yang mana masa tu Irni mengandung kembar,  Irni disahkan mempunyai ciri preeclamsia. Namun, Irni bernasib baik,  sebab preeclamsia semasa mengandung tu,  terjadi pada trimester ke 3 dan masa tu pulak dah masuk minggu ke 37.

Maksud nya,  bayi dah matang dan sudah sedia untuk keluar. Dan,  Alhamdulillah sebab doktor bagi Irni bersalin normal walaupun masa tu Irni akan bersalin anak sulung,  kembar pulak tu,  dan berisiko sebab ada pre eclamsia.

Apakah Pre Eclamsia Semasa Mengandung?

Menurut laman web babycenter,  pre eclamsia semasa mengandung berlaku kerana plasenta tidak dapat berfungsi dengan baik. Ia selalunya berlaku pada trimester ke 2 dan ke 3.

Doktor akan menjalankan ujian bagi mengesahkan keadaan. Ujian yang akan dijalankan adalah:

✅ ujian tekanan darah

✅ ujian air kencing bagi mengesan protein

Simptom Preeclamsia Semasa Mengandung

1. Bengkak atau sembap secara tiba-tiba pada muka, tangan dan kaki

2. Sakit kepala yang teruk

3. Mata jadi kabur, boleh jadi juga nampak cahaya bersinar di hadapan mata

4. Rasa sakit di bawah bahagian rusuk

5. Badan rasa tak sihat secara keseluruhannya

Bagaimana Cara Mencegah Pre Eclamsia Semasa Mengandung?

Disebabkan tiada sebab khusus yang menyebabkan pre eklamsia semasa mengandung,  maka tiada kaedah khas untuk mencegah.

Apa yang kita boleh hanyalah ikut segala tarikh temujanji yang telah ditetapkan supaya dapat memantau keadaan kita.

Jika keadaan tidak terkawal,  berkemungkinan besar,  doktor akan menyarankan untuk bersalin bagi mengelakkan sebarang komplikasi.

Selalunya,  selepas bersalin, pre eclamsia semasa mengandung itu akan hilang. Sebelum keluar dari hospital,  doktor akan pastikan kita bebas dari pre eclamsia.

Jangan risau ye,  InsyaAllah kandungan kita baik2 saja.

Love,

Irni Suhana

SID Shaklee 1085099

 

 

 

Kebaikan ESP Shaklee Untuk Ibu Menyusu

Korang breakfast dengan apa? Kami ore kelate biasa makan nasik waktu pagi. Tapi, masalahnye, Irni tak masak nasik lagi pagi ni, haha

Jadi nye, kita shake2 ESP dulu lah. Memang kenyang minum ESP ni tau. Rasa dia pun best, rasa creamy2 gituuu..

ESP ni daripada soya..ade orang takut nak ambik esp sebab takut nak amik soya, sebab macam2 cerita buruk pasal soya..tapi, sebenar nye soya ESP ni daripada non gmo soy, tanpa modifikasi genetik..non gmo soy tidak mendatangkan kesan buruk malah sangat baik untuk kesihatan.

Kenapa Irni suka sangat minum ESP ni?

1. minum ESP  boleh banyakkan susu

Penah dengar tak, minum soya boleh banyakkan susu? So dengan minum ESP yg diperbuat daripada soya, memang jadi milkbooster Irni. susu pun jadi pekat, xde la cair je.

2. Minum ESP ni mengenyangkan

Biase la ibu menyusu ni asyik lapar je. So bila Irni minum esp ni Irni jadi kenyang dan xde la nk craving makan macam2 kan..

3. ESP bantu cantikkan kulit

Ade orang yg memang kulit dia cantik..untungla kan..hehe..tapi kite yg kulit x berapa cantik ni memang suka la nk minum esp sebab boleh cantikkan kulit. Kulit pun rase lebih halus.

4. Esp menghilangkan strecth mark

Irni paling stress mase mengandung auni amni dlu bila start 5 bulan pregnant dh naik strecth mark..padahal perut x besar mane pun mase tu..n sejak tau mengandung memang hampir tiap hari sy sapu minyak b** o**, tengok2 ade jugak stretch mark..

ESP bantu hasilkan sel baru yg lebih berkualiti n boleh kurangkan stretch mark kite tu 💓

5. ESP ni tak menyebabkan kencing manis

Bagi org yg ade gen kencing manis mcm Irni ni mestilah kena hati2 pilih supplement..

Esp ni mempunyai indeks glisemik yg rendah..indeks glisemiks rendah ni bagus untuk mencegah dan mengawal kencing manis.

Memang best sangat minum ESP ni. Ibu menyusu wajib minum ni tau 💓

Irni recommend ibu2 menyusu ambil ESP Shaklee ni. Untuk order,  klik je buy now kat bawah,  atau boleh contact Irni.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Vitamin Kanak-Kanak

Anak2 Irni ni memang jenis suka makan sayur. Kalau bubuh dlm nasi, diorang kutip makan sayur dulu, pastu baru la nak makan nasi 😅

Kalau beli tomato, memang berebut diorang makan. Memang suka betul makan tomato.

Ni pulak salah satu supplement diorang, Mealshakes. Walaupun diorang jenis makan sayur, Irni still rasa anak perlu ambik supplement ni untuk lengkapkan keperluan vitamin mereka.

Mealshakes sesuai untuk picky eater, supaya diorang selera nak makan. Mealshakes jugak bagus untuk elak sembelit.

Bila start bagi supplement kat anak, memang jarang diorang demam. Tambah2 kak auni n kak amni, dulu selalu demam.

Bila anak sihat, kita pun happy kan 💓

Mealshakes Vitamin Kanak-Kanak

✅ Mengandungi 19 jenis vitamin & mineral, juga 9 jenis asid amino perlu yang menyokong perkembangan anak

✅ Tinggi kandungan serat dan boleh mengelakkan sembelit

✅ Tinggi kalsium bagus untuk pertumbuhan tulang dan gigi

✅ Rendah glisemik indeks,  makanan yang bagus untuk bagi kenyang dan lambat lapar, juga mengelakkan kencing manis

Antara feedback yang Irni selalu dapat dari ibu bapa yang memilih mealshakes sebagai vitamin kanak-kanak untuk anak mereka:

👍 tiada lagi sembelit

👍anak lebih berselera makan

👍anak jarang demam

Jadi,  jika anda tercari-cari vitamin kanak-kanak,  Irni sarankan anda untuk pilih vitamin ni ye. Pastinya pilihan terbaik untuk anak-anak.

Klik buy now kat bawah,  atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Penjagaan Bayi Kembar Dalam Kandungan

Assalamualaikum wbt

Seronok kan, sekali bersalin dapat 2 orang terus? Bak kata orang, double joy gitu.. Kalau yang dapat tiga terus tu macam mana pula? triple joy la kot kan?

Auni Amni masa baby dulu 😀

 

Pertama sekali, Irni ucapkan tahniah kepada ibu-ibu yang sedang mengandungkan anak kembar. Terdapat dua jenis kembar, iaitu kembar seiras dan kembar tidak seiras. Kembar seiras terhasil daripada satu ovum dan satu sperma. Sel-sel membahagi dengan cepat menghasilkan 2 zigot, seterusnya menghasilkan 2 fetus/bayi. Bagi kembar tidak seiras pula, ia terhasil apabila 2 ovum dilepaskan pada satu masa dan disenyawakan oleh 2 sperma.

Sedikit Tips Semasa Mengandung Bayi Kembar dari Irni :

 

1. Bersedia dari segi mental dan fizikal

Orang yang sedang mengandung kembar akan mengalami alahan mengandung lebih sedikit daripada orang yang mengandung seorang bayi kerana perubahan hormon dalam badan. Jadi, kita perlu bersedia mental dan fizikal untuk menghadapi semua ini.

Dari segi mental, kita perlu sentiasa berfikiran positif dan mendapatkan sokongan suami. Dari segi fizikal pula, kita perlu cuba untuk mendapatkan nutrisi yang terbaik supaya bayi dalam kandungan mendapat semua zat yang diperlukan.

2. Banyakkan rehat dan kurangkan membuat kerja berat

Mengandung bayi kembar membuatkan kita lebih berisiko untuk mengalami keguguran. Jadi, elakkan membuat kerja berat bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini. Pasangan sangat memainkan peranan penting semasa isteri mengandung.

3. Sentiasa berdoa dan berfikiran positif supaya dapat bersalin secara normal

Selalunya memang biasa, orang menyangka jika mengandung kembar, kita perlu menjalani caesar untuk melahirkan bayi. Tambahan pula, jika sedang mengandungkan anak sulung. Pengalaman Irni sendiri semasa mengandung kembar, iaitu orang sekeliling memberitahu bahawa Irni perlu menjalani caesar untuk bersalin supaya kedua-dua anak selamat dan bermacam-macam cerita menakutkan.

Namun, setelah berbincang dengan doktor yang merawat, doktor menyatakan bahawa Irni boleh mencuba untuk bersalin secara normal. Jadi, kita perlu sentiasa berfikiran positif. Semasa mengandung, kita boleh menggunakan teknik bayangan. Ha macam mana tu?

Teknik bayangan, adalah kita cuba membayangkan kita bersalin secara normal dan tiada masalah akan berlaku. Kedua-dua bayi keluar dengan selamat dan kita dapat memeluk bayi itu. Beberapa bulan sebelum bersalin, Irni mula mengamalkan teknik bayangan itu, terutama sebelum tidur, di samping berdoa kepada Allah supaya dapat melahirkan anak secara normal.

Alhamdulillah semasa proses kelahiran bayi kembar saya, prosesnya sangat mudah walaupun ketika itu Irni baru pertama kali melahirkan anak. Segalanya adalah daripada pertolongan Allah.

4. Bersedia untuk bersalin lebih awal daripada tarikh jangka

Selalunya apabila kita mengandung anak kembar, kita akan bersalin 2-3 minggu lebih awal. Selalunya doktor akan menasihatkan kita untuk bersalin lebih awal supaya bayi tidak berlebihan berat semasa dalam kandungan dan supaya bekalan makanan dan oksigen dapat dibekalkan dengan optimum.

 

Selepas bersalin, mesti ada yang takut gemuk kan. Jika ada yang rasa macam saya ni, jom tonton video daripada Pn Salwa ni, macam mana dia boleh hilang 20kg selepas bersalin.

 

Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! from iReach HD on Vimeo.

 

Ok sekian sahaja daripada Irni. Jaga diri ya ibu-ibu sekalian. Klik SINI untuk vitamin ibu mengandung terbaik.

Love,

Irni Suhana

 

 

Bahaya HB Rendah Pada Ibu Hamil

Antara perkara yang perlu diambil berat oleh ibu hamil, adalah paras hemoglobin atau paras hb. Hemoglobin membawa oksigen kepada sel. Kekurangan hemoglobin untuk membawa oksigen ini pastinya boleh mendatangkan masalah yang serius.

Teringat semasa kehamilan lepas, memang berdebar rasanya setiap kali pemeriksaan hb sebab memang risau kalau ada masalah hb rendah ni, Kalau nilai hb tidak normal, pastinya temujanji akan menjadi leih kerap kerana jururawat akan memantau masalah kita ni.

Apa bahaya hb rendah pada ibu hamil?

 

1. bayi dalam kandungan tidak dapat membesar dengan baik. Akibat daripada tidak mendapat bekalan oksigen yang cukup, bayi dalam kandungan tidak dapat berkembang dengan baik dan boleh menyebabkan keguguran.

2. Meningkatkan risiko keguguran, bayi tidak mendapat oksigen yang cukup menyebabkan bayi tidak dapat bernafas dengan baik.

3. Meningkatkan risiko kelahiran pramatang

4. Ibu mungkin mengalami tumpah darah sewaktu bersalin dan perlu menjalani ‘blood transfusion’  atau tambah darah.

Jadi, sebelum perkara ini berterusan, pastikan anda berusaha untuk menaikkan nilai hb semasa hamil ini.

Dapatkan Ebook PERCUMA, Solusi Hb Rendah Ketika Hamil. Klik SINI

Love,

Irni Suhana

Hb Rendah Ketika Mengandung: Siapa Yang berisiko?

Jika nilai hb ibu mengandung adalah di bawah paras 11 g/dl, itu dikira, ibu mengalami masalah hb rendah semasa mengandung. Teringat Irni, semasa mengandung, Irni juga mengalami masalah yang sama. bila misi dah tulis kat buku guna dakwat pen merah, maksud nya tak normal lah nilai tu.

Rupanya patutlah Irni mengalami masalah hb rendah semasa mengandung, rupanya sebab Irni ni termasuk dalam golongan yang berisiko untuk mendapat masalah hb rendah semasa mengandung ini.

Jom kita tengok, siapakan golongan yang berisiko untuk mendapat masalah ini.

1. Memang mempunyai masalah hb low sejak sebelum mengandung lagi.

2. Tabiat pemakanan yang tidak cukup zat besi. Statistik dari KKM menunjukkan punca masalah hb low pada pesakit adalah berpunca daripada tidak cukup zat besi. Jadi, banyakkan makan makanan yang kaya dengan zat besi untuk galakkan penghasilan sel darah merah.

3. Jarak kehamilan yang dekat.

4. Mengalami alahan mengandung yang teruk.

5. Mengandung kembar.

Jadi, jika anda temasuk dalam golongan yang berisiko untuk mendapat hb rendah ketika mengandung, pastikan anda mendapat nasihat daripada jururawat dan doktor. Pastikan juga anda makan vitamin yang diberikan tu.

Namun, jika masalah hb anda masih tidak selesai, apa kata anda cuba vitamin yang saya makan semasa mengandung. Alhamdulillah, hb saya memang naik. Dan, yang paling best, alahan semasa mengandung berkurang. badan pun rasa cergas je. Syukur sangat.

Apa pun, jaga diri ye.

xoxo,

Irni Suhana

 

Petua Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

Petua Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

 

1. Makan

Petua mengurangkan alahan semasa mengandung yang pertama adalah makan. Apabila bangun daripada tidur, anda digalakkan untuk makan terlebih dahulu. Anda boleh mengambil biskut yang rasanya neutral seprti biskut Jacobs. Rasanya sedap dan mempunyai nutrisi yang baik. Sebelum anda berasa lapar, anda boleh mula makan biskut. Ideanya adalah, makan sedikit tetapi kerap.

2.  Minum

Dapatkan air yang cukup bagi mengelakkan badan dehidrasi. Semasa alahan, kita banyak mengeluarkan kembali cecair di dalam badan. Jadi, kita perlu menggantikan kembali air yang telah keluar. Minum air masak sedikit demi sedikit. Jangan minum terlalu banyak dalam satu masa kerana anda mungkin akan mengeluarkan kembali semua yang anda telah makan.

Selain dari itu, anda juga boleh minum air isotonik bagi menggantikan cecair badan yang telah keluar. Jika anda tidak menggantikan cecair badan yang telah keluar, badan anda akan terasa letih. Air isotonik semulajadi adalah air kelapa. Jika sukar untuk memperolehi air kelapa setiap hari, anda boleh mendapatkan air isotonik dalam pasaran. Namun, kebanyakan air isotonik di pasaran adalah minuman bergas dan mempunyai kadar gula yang agak tinggi. Anda perlu berhati-hati supaya tidak mendapat penyakit kencing manis pula.

Sebagai alternatif, anda boleh membancuh sendiri  ‘Performance Drink’, iaitu sejenis minuman isotonik dan kurang kandungan gula. Anda boleh menyiapkan air ini lebih awal dan disimpan di dalam peti.

3. Rehat yang cukup

Ingat, anda sekarang bukan seorang diri. Ada seseorang yang sedang menumpang di dalam rahim anda dan ‘menyedut’ nutrisi dari anda. Jadi, tidak hairanlah jika anda cepat berasa letih. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup dan cuba dapatkan pertolongan dari suami untuk menguruskan hal rumah tangga.

4. Berada di tempat yang selesa

Elakkan berada di tempat panas dan sesak dengan ramai orang. Percayalah, anda akan berasa lebih tenang jika dapat duduk di tempat yang selesa kerana anda lebih relaks. Elakkan keluar pada waktu tengah hari yang panas dan keluar ke tempat ramai orang seperti pasar tani.

5. Makan makanan masam untuk mengurangkan rasa mual

Ramai orang suka makan buah mempelam kerana buahnya masam. Bagi saya, makan buah adalah bagus kerana terdapat banyak zat. Elakkan daripada menggantikan buah dengan makanan rapu seperti jeruk yang diawet dari bahan yang kita tidak tahu sumbernya dan asam masin. Hal ini kerana, makanan rapu seperti ini tidak mempunyai zat dan pemakan kita semasa mengandung boleh mempengaruhi perkembangan anak. Saya mencadangkan anda makan buah-buahan segar atau tablet vitamin c yang boleh kunyah. Sebagai contoh, anda boleh mengambil chewable vitamin c.

6. Makanan alternatif jika tiada selera makan

Apabila anda dalam keadaan loya, selalunya selera makan juga boleh menurun sedangkan anda sepatutnya memerlukan makanan yang cukup bagi mendapatkan nutrisi dan tenaga yang cukup. Jika anda tiada selera makan, anda boleh mencuba makan makanan yang dapat terus memberikan tenaga seperti coklat, biskut chipsmore dan air milo. Makanan seperti ini dapat memberikan anda tenaga segera. Namun, untuk mendapatkan nutrisi yang cukup, anda perlu makan supplement supaya anda mendapat segala khasiat yang diperlukan oleh badan. Ingat, jangan sekali-kali mengabaikan pemakanan anda kerana jika tidak berhati-hati anda boleh jatuh pegsan!

7. Nikmati saat-saat yang berlalu

Adakah anda bahagia menghitung waktu untuk menjadi seorang ibu? Jadi, inilah masanya untuk menikmati setiap proses yang sebenarnya melatih kita untuk menjadi lebih kuat. Apabila anda terasa penat, cuba anda senyum kepada diri anda sendiri. Senyum boleh merangsang pengeluaran hormon gembira. Anda bayangkan yang indah-indah sahaja. Bayangkan apabila tiba masanya si manja anda akan dilahirkan dan anda akan menambah ahli baru dalam keluarga. Fikirkan yang indah-indah sahaja kerana setiap yang kita fikir itu adalah doa.

 

Sekian, salam sayang daripada saya sekeluarga. Tahniah kepada anda yang sedang mengalami alahan dan semoga anda tabah untuk menempuh masa depan.

Klik –> Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

 

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Pengalaman Mengandung Usia Lewat

Mengandung usia lewat bukan lah satu benda yang pelik sangat. Sebab selagi wanita itu belum menopause,  potensi untuk mengandung masih ada. Namun,  jika mengandung pada usia lewat,  pasti lah berbeza dengan pada usia muda. Menurut pakar,  kehamilan yang ideal adalah pada usia 20an hingga awal 30an.

Jom tengok, apa pengalaman ibu2 yang mengandung pada usia lewat berbanding semasa muda. Ada yang berkata,  badan lebih mudah letih dan ada yang ok je. Ni antara ibu2 yang mudah berasa letih ketika mengandung pada usia 30 an.

Jadi,  jika anda juga turut berasa letih2, maksud nye bukan anda sorang je yang mudah letih. Ibu2 lain juga mengalami perkara yang sama.

badan mudah penat, susah nak tidur, kadang-kadang susah bernafas
badan mudah penat

Sebenarnya kenapa mengandung usia lewat mudah letih?

1. Ibu lebih banyak komitmen

Seiring dengan pertambahan usia, ibu pastinya ada lebih banyak komitmen. Tambah2 kalau ibu dah ada anak lain yang perlu dijaga pastinya menuntut tenaga ibu dan tidak mendapat rehat yang cukup.

2. Sel sudah tua

bila usia meningkat, pastinya sel kita pun akan menjadi lebih tua. Maklumlah, tenaga orang tua, pasti tak sama dengan tenaga orang muda kan?

3. Pemakanan

Faktor pemakanan juga memainkan peranan. Ibu2 memerlukan jumlah kalori yang cukup supaya kekal bertenaga. Pengambilan nutrisi yang cukup juga membantu ibu untuk lebih bertenaga.

Jadi, jika anda juga mudah penat sepanjang mengandung, dapatkan supplement yang boleh membantu kita lebih bertenaga sepanjang kehamilan.

Jom tengok, macam mana ‘mak cik’ ni kekal cergas semasa mengandung walaupun pada bulan puasa.

Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni… from iReach HD on Vimeo.

Take care ye. Dapatkan nasihat daripada doktor dan dapatkan nutrisi yang cukup ye. Happy pregnancy!

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

 

Cara Menaikkan HB Ibu Hamil Dengan Produk Shaklee

Antara perkara yang sinonim dengan ibu hamil adalah paras hb darah atau paras hemoglobin darah. Apabila seseorang itu hamil, mereka mudah mengalami masalah HB low sebab berlaku perubahan pada plasma darah ibu. Semakin meningkat usia kandungan, makin mudah lah ibu terkena HB low ini.

Paras HB bawah daripada 11g/dl diklasifikasi sebagai HB low. Macam masa Irni mengandung anak sulung dulu, Irni juga mengalami masalah HB low. Semasa mengandung kali ke-2 dan ke-3 juga, Irni mengalami masalah yang sama, terutama jika ‘ponteng’ makan vitamin.

Namun, bila dah insaf dan makan vitamin, HB memang akan naik. Semasa mengandung, Irni amalkan makan vitamin Shaklee untuk naikkan HB. Alhamdulillah, HB cantik lepas ambik vitamin Shaklee ni. Kena makan tiap-tiap hari ye 🙂

Menurut KKM, majoriti ibu yang mengalami masalah HB low semasa mengandung adalah kerana kekurangan zat besi. Hanya segelintir yang mempunyai hb low kerana kekurangan asid folik dan B12.

Untuk meningkatkan paras hb, seharusnya kita mengamil makanan yang kaya dengan zat besi, asid folik dan vitamin

Jadi, untuk meningkatkan HB dalam darah, Irni sarankan supaya anda mengambil Set Healthy Prenatal Shaklee, iaitu:

1. Vitalea

Vitalea merupakan sejenis multivitamin dilengkapi dengan zat besi. Vitalea mudah diserap ke dalam badan berbanding vitamin jenis lain kerana Vitalea mempunyai coating jenis aqueos dan mudah larut dalam air. Sebab tu, bila ambik vitalea, hb mudah naik.

2. Vita C

Vita C penting untuk penyerapan zat besi yang ada dalam vitalea dan yang ada dalam makanan. Dengan pengambilan vitamin C, penyerapan zat besi akan menjadi lebih optimum.

3. B Complex

B Complex Shaklee dilengkapi dengan asid folik. Asid folik penting untuk pembentukan sel darah merah.

Makan 3 jenis vitamin ni, insyaAllah akan naik hb, dengan syarat kita makan dengan konsisten dan dapatkan konsultansi cara makan terbaik dari Irni ye. Klik buy now untuk order.

Untuk set kehamilan premium, boleh klik kat SINI ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya