Cara merawat bell palsy dengan berkesan

Pengalaman seorang kawan Irni yang tiba-tiba mengalami senget di muka. Cerita dia, pada seelah malam, dia dah mula rasa tak selesa pada muka. Rasa macam kebas-kebas sikit  gitu. Lidah pun rasa tak selesa, rasa macam kena air panas. bila rasa tak selesa, dia pun tidur. Keesokan harinya, dia keluar pegi kerja tapi masih tak perasan muka dah jadi senget.

Kemudian, kawan tempat kerja mula tegur dia, kenapa muka jadi nampak lain? Nampak macam senget?

Dia pun terus tengok cermin, bukan main tekejut sebab tengok muka dah senget.

Penyebab sebenar penyakit bell palsy ni tidak diketahui. bell palsy ni menyebabkan otot muka menjadi lemah menyebabkan otot normal menarik bahagian otot yang lemah menjadikan muka nampak senget.

Tanda-tanda bell palsy
  1. Otot pada sebelah bahagian muka menjadi lemah dan ada yang ototnya lumpuh  – prosesnya berlaku dalam masa beberapa jam atau beberapa hari
  2. Susah untuk membuat mimik muka seperti senyum dan mengelipkan mata
  3. Keluar air liur kerana sukar untuk menelan
  4. Rasa sakit pada bahagian rahang dan bahagian telinga sebelah yang kena
  5. Jadi lebih sensitif pada bunyi sebelah yang kena
  6. Sakit kepala
  7. Kurang deria rasa
Rawatan untuk bell palsy

1. Ubat-ubatan: doktor akan memberikan ubat-ubatan seperti steroid untuk mengurangkan radang yang berlaku

2. Terapi dengan ahli fisioterapi

Pengambilan vitamin juga digalakkan untuk mempercepatkan proses penyembuhan.

Pengambilan b complex yang mana baik untuk kesihatan saraf

Pengambilan Vivix juga digalakkan untuk mengurangkan radang dan memperbaiki semula sel yang rosak. Pengambilan vitamin ini boleh membantu proses merawat bell palsy.

Tidur lebih nyenyak apabila makan Vivix
bell palsy sembuh dengan pengambilan Vivix dan rajin berurut

Jika anda sedang tercari-cari cara merawat bell palsy dengan cepat, anda boleh cuba makan vitamin ni. boleh terus klik buy now kat bawah atau oleh hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee dengan saya

(Visited 9 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge