Adakah Kanser Limfoma atau Kanser Kalenjar Boleh Sembuh

Sejak kebelakangan ini, Irni kerap terdengar mengenai penyakit kanser limfoma atau kanser kelenjar. Dan, irni bukak facebook, ada di antara rakan facebook Irni sendiri yang mengalami masalah kanser limfoma atau kanser kalenjar.

Jadi, Irni bukak webmd untuk lebih memahami tentang kanser ini. Kanser limfoma mula terjadi pada bahagian lymphocytes yang mana pusat imun sistem untuk melawan jangkitan kuman pada sel.

Sel ini terdiri daripada nod limfa, limpa, thymus, tulang sumsum dan beberapa bahagian pada badan. Apabila anda mendapat kanser limfoma, lymphocytes yang sepatutnya membantu badan menentang jangkitan kuman, kini telah berubah dan berkembang tanpa kawalan dan keluar ke tempat lain.

Kanser limfoma adalah lymphoma, iaitu kanser pada sistem limfatik. Sistem limfatik melibatkan jaringan nodul yang bersambung dengan vesel yang mengalirkan cecair dan bahan buangan dari badan.

Sistem limfatik juga melibatkan penghasilan sel darah putih yang membantu menghalang daripada jangkitan bakteria, fungus dan virus. Jika sistem limfatik sedang melawan serangan jangkitan kuman, nodul limfa dan tisu sekitar tempat jangkitan menjadi bengkak kerana tindak balas badan untuk melawan jangkitan.

Kanser limfoma pula berlaku apabila sel nodul limfa atau lymphocytes mula tak terkawal membahagi menghasilkan sel malignan yang mana tidak normal.

Terdapat dua jenis kanser limfoma

  • Non-Hodgkin
  • Hodgkin
Kanser Limfoma Non Hodgkin

Kanser limfoma non hodgkin diklasifikasi mengikut tempat asal sel (sel-b atau sel-t). Keanyakan orang menghidap kanser jenis ini.

Apakah yang menyebabkan Kanser Limfoma Non Hodgkin ini?

Sebenarnya tiada sebab khusus yang diketahui, tetapi ianya mungkin disebabkan oleh:

  • mewarisi keadaan kekurangan imuniti badan
  • Syndrom yang disebabkan genetik seperti Down Syndrome
  • Masalah imuniti
  • Penyakit celiac
  • Radang pada usus
  • Psoriasis
  • bakteria: Helicobacter pylori, erkait dengan gastrik dan ulser gastrik,borrelia burgdorferi, berkait dengan lyme disease
  • Virus seperti HIV
  • Akibat non random translocation kromosom dan susunan molekular
Kanser Limfoma Hodgkin

Kanser limfoma hodgkin selalunya berlaku pada 2 kumpulan umur, iaitu 15 hingga 35 tahun dan juga pada golongan berusia 50 tahun ke atas.

Apakah yang menyebabkan Kanser Limfoma Hodgkin ini?

Sebenarnya tiada sebab khusus yang diketahui, tetapi ianya mungkin disebabkan oleh:

  • Virus- serangan virus Epstein-barr boleh menyebabkan tumor limfoma
  • Sejarah keluarga – jika keluarga mempunyai kanser ini, anda juga mungkin berisiko
  • Persekitaran – mungkin semasa kecil, jarang keluar jumpa orang dan kurang terdedah kepada bakteri dan infeksi virus semasa kecil

Adakah Kanser Limfoma Boleh Sembuh?

Dapatkan rawatan doktor dan banyak kes pesakit dapat sembuh kembali. Doktor akan memilih rawatan terbaik untuk menghapuskan sel-sel kanser tersebut. Jadi, anda jangan risau ye. Kita sama-sama berdoa dan berusaha untuk melawan penyakit.

 

Dapatkan rawatan doktor dan anda boleh mendapatkan Vivix bagi membantu proses pemulihan. Jika anda ingin berikhtiar dalam bantu proses rawatan kanser, anda boleh cuba amil Vivix ni.

Terus klik buy now kat bawah atau huungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee dengan saya

 

Bahaya Kanser Ovari: Adakah Ada Harapan Pulih?

Ovari berfungsi untuk menghasilkan telur atau ovum. Ovari juga membantu menghasilkan hormon estrogen dan progesteron. Selalunya orang yang terkena kanser ovari tidak mempunyai apa-apa simptom atau rasa sakit,  melainkan jika sel kanser sudah merebak ke pelvis dan abdomen.

Jika sudah berada pada tahap akhir begini, ia menjadi susah untuk dirawat dan boleh membawa kepada kematian. Jika kanser ovari dikesan awal, selalunya ia dapat dirawat dengan jayanya.

Simptom Kanser Ovari

Pada tahap awal, kanser ovari tidak menunjukkan sebarang tanda sehingga keadaan menjadi semakin teruk. Simptom kanser ovari juga boleh disalah anggap dengan keadaan lain. Hanya jika pemeriksaan dijalankan, aru lah kanser ini dapat dikesan.

Tanda-tanda dan simptom kanser ovari adalah:

  1. Rasa macam berangin dan tak selesa pada bahagian abdomen.
  2. Mudah rasa kenyang bila makan
  3. Hilang berat adan
  4. Rasa tak selesa pada bahagian pelvis
  5. Sembelit
  6. Rasa selalu nak kencing

Tahap Kanser Ovari

Stage I : Kanser dijumpai pada sebelah atau kedua-dua belah ovari

Stage II : Kanser sudah mula tersebar ke bahagian pelvis

Stage III: Kanser mula tersebar ke bahagian abdomen

Stage IV: Kanser dijumpai di bahagian luar abdomen

Jika dikesan pada peringkat awal, peluang untuk sembuh adalah cerah. Namun, jika sudah terlambat, agak sukar untuk sembuh kembali. Jika anda mengesahkan anda mempunyai kanser, anda perlu mendapatkan rawatan doktor bagi mengelakkan sel kanser tersebar lebih jauh.

Apabila sel kanser tersebar lebih jauh, maka lebih susah rawatan untuk dijalankan dan peluang untuk sembuh semakin tipis.

Rawatan Kanser Ovari

1. Pembedahan

Pembedahan dijalankan untuk memuang ovari, tiub fallopio, uterud dan tisu abdomen berhampiran untuk membuang sel kanser tersebut. Untuk kanser stage I, selalunya pembedahan hanya melibatkan sebelah ovari dan tiub fallopia bagi membolehkan wanita masih boleh mengandung.

2. Kemoterapi

Selepas pembedahan dijalankan, kimoterapi akan dijalankan untuk membuuh sel-sel kanser yang masih ada.

Suplemen Untuk Pesakit Kanser Ovari

Vivix

Vivix membantu baiki DNA yang rosak. Vivix kaya dengan resveratrol. Dengan pengambilan Vivix, sel kanser akan mula apoptosis atau mematikan diri sendiri.

Pengambilan Vivix juga membantu badan lebih bertenaga. Dapatkan rawatan doktor dan pilih Vivix untuk membantu proses pemulihan dan membantu badan lebih bertenaga.

Terdapat banyak kajian positif kesan resveratrol dan kanser. Di bawah ini antara kajian tentang Vivix dan kanser:

Jom tengok pengalaman pesakit kanser ovari mengamalkan Vivix

Jika anda sedang tercari-cari supplemen untuk kanser ovari, boleh cuba Vivix ni ye. Hubungi Irni untuk order atau boleh terus klik untuk order. Jangan lengah kan masa ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee dengan saya

Cara merawat bell palsy dengan berkesan

Pengalaman seorang kawan Irni yang tiba-tiba mengalami senget di muka. Cerita dia, pada seelah malam, dia dah mula rasa tak selesa pada muka. Rasa macam kebas-kebas sikit  gitu. Lidah pun rasa tak selesa, rasa macam kena air panas. bila rasa tak selesa, dia pun tidur. Keesokan harinya, dia keluar pegi kerja tapi masih tak perasan muka dah jadi senget.

Kemudian, kawan tempat kerja mula tegur dia, kenapa muka jadi nampak lain? Nampak macam senget?

Dia pun terus tengok cermin, bukan main tekejut sebab tengok muka dah senget.

Penyebab sebenar penyakit bell palsy ni tidak diketahui. bell palsy ni menyebabkan otot muka menjadi lemah menyebabkan otot normal menarik bahagian otot yang lemah menjadikan muka nampak senget.

Tanda-tanda bell palsy
  1. Otot pada sebelah bahagian muka menjadi lemah dan ada yang ototnya lumpuh  – prosesnya berlaku dalam masa beberapa jam atau beberapa hari
  2. Susah untuk membuat mimik muka seperti senyum dan mengelipkan mata
  3. Keluar air liur kerana sukar untuk menelan
  4. Rasa sakit pada bahagian rahang dan bahagian telinga sebelah yang kena
  5. Jadi lebih sensitif pada bunyi sebelah yang kena
  6. Sakit kepala
  7. Kurang deria rasa
Rawatan untuk bell palsy

1. Ubat-ubatan: doktor akan memberikan ubat-ubatan seperti steroid untuk mengurangkan radang yang berlaku

2. Terapi dengan ahli fisioterapi

Pengambilan vitamin juga digalakkan untuk mempercepatkan proses penyembuhan.

Pengambilan b complex yang mana baik untuk kesihatan saraf

Pengambilan Vivix juga digalakkan untuk mengurangkan radang dan memperbaiki semula sel yang rosak. Pengambilan vitamin ini boleh membantu proses merawat bell palsy.

Tidur lebih nyenyak apabila makan Vivix
bell palsy sembuh dengan pengambilan Vivix dan rajin berurut

Jika anda sedang tercari-cari cara merawat bell palsy dengan cepat, anda boleh cuba makan vitamin ni. boleh terus klik buy now kat bawah atau oleh hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee dengan saya

9 Tanda Kekurangan Vitamin B12 Yang Tak Boleh Anda Abaikan

Vitamin B12 merupakan nutrien sangat penting untuk fungsi badan kita.

Tanda Kekurangan Vitamin B12

1. Anemia

2. Mudah rasa tertekan

3. Badan rasa lemah

4. Badan rasa letih

5. Rasa kebas, atau rasa mencucuk pada tangan, kaki dan tapak kaki

6. Neuropathy

7. Kesukaran untuk berjalan dan mengimbangkan badan

8. Mudah berasa paranoid dan berhalusinasi

9. Lidah bengkak dan rasa seperti terbakar

Boleh tengok video kat bawah untuk tengok lebih lanjut tentang simptom kekurangan vitamin B12.

 

Bagaimana Untuk Mengatasi Kekurangan Vitamin B12?

Di sini disertakan bagaimana untuk merawat masalah kekurangan vitamin B12 ini.

1. Makan lebih banyak daging

Makan lebih banyak daging seperti daging kambing, ayam, hati ayam dan hati lembu. Namun, jangan berlebihan pulak ye.

2. Ambil probiotik yang berkualiti tinggi

Makan makanan yang tinggi probiotik seperti Kefir, sayur yang diperam seperti kimchi.

3. Kurangkan pengambilan makanan yang boleh menyebabkan radang

Kurangkan makanan seperti makanan proses, makanan bergoreng, marjerin, gula, dan makanan berperisa.

4. Ambil supplemen

Ambil supplement b12 bagi mencukupkan keperluan badan.

Anda boleh ambil supplement vitamin b complex shaklee yang lengkap untuk melengkapkan keperluan vitamin b.

Jika anda berminat untuk mendapatkan vitamin b ini oleh klik buy now kat bawah atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee dengan saya

Ubat Penyakit Parkinson Terbaik

Penyakit parkinson ni berlaku apabila tangan dan kaki mula terketar-ketar walaupun dalam keadaan relaks. Pergerakan juga menjadi perlahan dan sukar.

Penyakit parkinson ni berkait dengan sistem saraf, menyebabkan pergerakan bawah sedar seperti berkelip,  tersenyum,  menghayunkan tangan semasa berjalan turut terganggu.

Percakapan juga mula jadi mendatar. Apabila menulis,  semakin sukar dan tulisan menjadi kecil.

Orang yang mengalami penyakit parkinson ini mempunyai kesukaran untuk meneruskan kehidupan seperti biasa.

Komplikasi lain akibat penyakit parkinson adalah:

Komplikasi Penyakit Parkinson

1. Kesukaran untuk berfikir

Kesukaran berfikir dan dementia ni berlaku pada stage yang dah lewat.

2. Berlaku perubahan emosi dan mudah tertekan

3.Susah untuk menelan makanan

4. Masalah sukar untuk berjalan

5. Mudah berasa letih

6. Masalah seksual

Jadi,  apa ubat penyakit parkinson?

Ubat Penyakit Parkinson

Doktor akan memberikan rawatan dengan memerikan beberapa jenis ubat bagi membantu mengurangkan masalah terketar-ketar tu.

Anda juga boleh mengambil vitamin bagi membantu pesakit parkinson dengan memberikan nutrisi terbaik. Vivix pastinya pilihan terbaik bagi pesakit parkinson kerana keupayaan Vivix untuk membaiki DNA yang rosak.

Vivix juga membantu mengurangkan radang yang berlaku kepada sel. Vivix boleh buat sel jadi lebih sihat. Vivix menjaga sel-sel neuron daripada mati.

Anda perlu ambil Vivix untuk bantu proses pemulihan penyakit parkinson. Untuk mendapatkan ubat penyakit parkinson terbaik ini, anda boleh klik buy now kat bawah ni atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian dengan saya.

Vivix Panjangkan Telomere

Dulu, Irni tak pernah dengar pun perkataan telomere. Bila study pasal Vivix, baru tau, subhanallah, dekat DNA yang kecik tu, ade pulak telomere kat hujung dia.

Seingat masa belajar biology kat matriks dan masa belajar biochem kat ukm, takde pun belajar pasal telomere ni (eh, ke kite yg tak ingat? Haha)

Dulu, belajar, sekadar belajar pasal DNA strand, yg mana tiap2 hari berlaku proses replikasi, transkripsi dan translasi pada DNA. Proses ni berlaku tiap2 hari tau, jika ade kesalahan kat mana2, DNA baru akan ikut DNA yg salah tu.

Ok2 back to our topic, sebenar nye Irni nak share pasal telomere yg Irni belajar ni. Telomere ni, dia seakan cap yang melindungi sel dan DNA dari rosak. Telomere ni berada pada hujung strand DNA.

Macam tali kasut kita kan, hujung dia tu macam ade cap, ade plastik kan, ha lebih kurang macam tu la telomere. Dia ade d hujung untuk lindungi DNA dalam strand.

Tapi, bila kita makin tua, telomere ni akan jadi makin pendek. Serangan radikal bebas juga boleh buat telomere memendek. Bila telomere dah pendek dan tak dapat lindungu DNA, sel akan rosak dan mati.

Bila banyak sel mati sebelum waktunye, maka kita terdedah kepada berbagai jenis penyakit seperti serangan jantung, tekanan darah tinggi, kencing manis, kanser dan banyak lagi penyakit kronik lain.

Jadi, penting kan, untuk kita jaga telomere kita ni. Kajian menunjukkan orang yg amal Vivix mempunyai telomere 11% lebih panjang dari orang yang tak makan Vivix.

Nak cari minuman kesihatan terbaik? Pilih Vivix ye 💓

 

Produk Untuk Menghilangkan Kedutan di Dahi

Kedut pada dahi boleh buat kita nampak tua. Kedut pada dahi boleh terjadi apabila kulit kehilangan elastin dan kurang kolagen.

Jadi,  bagaimana untuk menghilangkan kedut pada dahi ini?

Irni cadangkan supaya anda ambil produk yang boleh membuatkan kulit menjadi lebih elastin, iaitu Shaklee Collagen Powder.

Shaklee Collagen Powder membekalkan kolagen kepada kulit. Kajian klinikal menunjukkan pengambilan Shaklee Collagen Powder boleh menghilangkan kedutan pada kulit.

Produk yang ke 2, Irni cadangkan supaya ambil Vivix. Vivix produk antioksidan terbaik yang boleh membaiki kerosakan sel bermula dari DNA.

Sel yang rosak akan dibaiki dan kulit akan menjadi lebih tegang.

Jika anda berminat untuk mendapatkan produk yang boleh menghilangkan kedutan di dahi ini,  boleh hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee dengan saya