Month: February 2018

Suplemen Multivitamin Terbaik

No Picture

Perlukah ambik multivitamin? Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) ,  kita perlu ambik 5 hidangan sayur dan buah setiap hari. Sebaik nya,  kita perlu makan lebih banyak sayur dan buah untuk mendapatkan sumber vitamin. Cuma kalau perasan,  buah yang…

Read More »

Sengsara Bengkak Susu?Jom Atasinyer!

No Picture

Pernah alamai bengkak susu?pernah rasa peritnya?bengkak susu buat ibu makin stress?Dan ibu ibu buntu tak tau cara selesai masalah ini? Ramai ibu di luar sana tak tau bengkak susu boleh diredakan dgn mudah  dan selamat. so bagaimana caranya?biar…

Read More »

Testimoni Youth Shaklee

No Picture

 

Read More »

Bagi Rewards Skincare Youth Untuk Diri Sendiri

No Picture

Hadiah untuk diri sendiri? Baru terpikir, apa hadiah untuk diri sendiri ek? Hehe. Rasa macam dah lama tak bagi rewards untuk diri sendiri. Bila fikir, banyak sangat dh rewards untuk diri sendiri secara tak langsung. Husband bagi kita…

Read More »

Cara Simpan Susu Ibu

No Picture

Ibu-ibu boleh merujuk jadual di atas untuk panduan cara simpan susu ibu. Pastikan susu di simpan dalam plastic kedap udara atau dalam botol susu. Susu yang disimpan hendaklah dilabel dengan nama anak, tarikh dan masa pam. Susu yang…

Read More »

Anggaran Saiz Perut Bayi

No Picture

Anggaran saiz perut bayi pada hari pertama hanyalah sebiji buah ceri. Perut bayi hanya kecil sahaja. Sekali minum, cukup hanya satu sudu teh. Keperluan susu bayi mula meningkat dan pada hari ke tiga,  bayi mula perlukan 1oz susu….

Read More »

Konsep Demand dan Supply Penyusuan

No Picture

Kita selalu dengar orang cakap, kalau nak susu banyak, kena tahu konsep demand dan supply kan. Sebenarnya demand dan supply tu apa? Demand: permintaan Supply: bekalan Semakin tinggi permintaan susu, semakin banyak bekalan akan diberikan. Makin banyak rangsangan…

Read More »

Kenapa Susu Ibu Sikit?

No Picture

Kenapa ada ibu susu dia banyak, ada yg susu sikit? Bila lepas menyusu, dah macam kosong je rasa kan. Bila pam pulak, eh macam tak banyak kalau nak banding ngan kawan sebelah. Susu ibu disimpan dalam alveoli. Apabila…

Read More »

Kenapa Susu Ibu Tak Keluar Lepas Bersalin?

No Picture

Ok hari ni Irni nak share kenapa ada ibu yang tak keluar susu lepas bersalin. Bila kita faham kenapa, baru la kita tak stress kan. Penghasilan susu lepas bersalin ni dia berkait dengan hormon. Masa mengandung, kolustrum dah…

Read More »

Bagaimana Susu Ibu Dihasilkan?

No Picture

Susu ibu adalah makanan utama bayi selepas lahir. Bayi bawah umur 6 bulan hanya boleh minum susu ibu. Setelah cukup 6 bulan,  bayi sudah mula boleh makan dan penyusuan susu ibu diteruskan sehingga sekurang-kurangnya umur 2 tahun. Penghasilan…

Read More »