Kita selalu dengar orang cakap, kalau nak susu banyak, kena tahu konsep demand dan supply kan. Sebenarnya demand dan supply tu apa?

Demand: permintaan

Supply: bekalan

Semakin tinggi permintaan susu, semakin banyak bekalan akan diberikan. Makin banyak rangsangan penyusuan pada puting payudara, otak akan suruh kilang susu hasilkan lebih banyak susu untuk memenuhi permintaan.

Golden rules:

Payudara penuh dengan susu –> penghasilan susu akan diperlahankan

Payudara kosong dengan susu –> penghasilan susu akan diperbanyakkan untuk penuhkan payudara

Jadi, ingat ye, konsep demand dan supply tadi. Kalau nak banyak , kena bagi banyak. Kalau ibu-ibu makan supplement pun, kalau tak de konsep demand dan supply pun, tetap tak berjaya jugak.

Makan milkbooster, mula-mula memang susu akan banyak sekejap, tapi kalau demand dan supply tetap tak banyak, susu pun boleh jadi drop tau.

Jadi, orang yang banyak susu, sebab demand susu dia banyak, so supply akan banyak. Jadi, kalau nak susu banyak, kena tingkat kan demand dengan bagi baby susu sekerap mungkin dan pam susu 🙂

Untuk pertanyaan, hubungi Irni 0145157141

(Visited 3 times, 1 visits today)