Jika ibu ada masalah hb low, jangan biarkan masalah ni berlarutan. Bahaya untuk ibu dan baby. Hb atau hemoglobin fungsi dia untuk angkut oksigen kepada sel badan ibu dan bayi.

Jadi kalau tak cukup hemoglobin macam mana? Maksud nye oksigen pun tak cukup lah kan?

Sebab tu nurse sangat ambil berat tentang paras hb setiap kali check up. Risiko jika ibu ada masalah hb low adalah:

– risiko keguguran bayi akibat tak cukup oksigen
– bayi tidak membesar dengan baik
– berlaku tumpah darah semasa bersalin dan membahayakan nyawa ibu

Jom tengok video kat bawah macam mana cara naikkan hb ibu mengandung.

Jika anda memang nak naikkan hb, boleh hubungi Irni 014-515 7141

(Visited 11 times, 1 visits today)