Konsep Demand dan Supply Penyusuan

Kita selalu dengar orang cakap, kalau nak susu banyak, kena tahu konsep demand dan supply kan. Sebenarnya demand dan supply tu apa? Demand: permintaan Supply: bekalan Semakin tinggi permintaan susu, semakin banyak bekalan akan diberikan. Makin banyak rangsangan...

Kenapa Susu Ibu Sikit?

Kenapa ada ibu susu dia banyak, ada yg susu sikit? Bila lepas menyusu, dah macam kosong je rasa kan. Bila pam pulak, eh macam tak banyak kalau nak banding ngan kawan sebelah. Susu ibu disimpan dalam alveoli. Apabila susu dihasilkan masuk ke dalam alveoli, alveoli akan...

Kenapa Susu Ibu Tak Keluar Lepas Bersalin?

Ok hari ni Irni nak share kenapa ada ibu yang tak keluar susu lepas bersalin. Bila kita faham kenapa, baru la kita tak stress kan. Penghasilan susu lepas bersalin ni dia berkait dengan hormon. Masa mengandung, kolustrum dah dihasilkan. Namun, sebab masa mengandung,...

Bagaimana Susu Ibu Dihasilkan?

Susu ibu adalah makanan utama bayi selepas lahir. Bayi bawah umur 6 bulan hanya boleh minum susu ibu. Setelah cukup 6 bulan,  bayi sudah mula boleh makan dan penyusuan susu ibu diteruskan sehingga sekurang-kurangnya umur 2 tahun. Penghasilan Susu Ibu Semasa hamil, ...

Vitamin Ibu Menyusu

Antara masalah yang biasa dihadapi oleh ibu menyusu adalah,  ada ketikanya bekalan susu merudum atau drop,  badan letih dan mudah sakit belakang. Mungkin ada yang mengalami semua,  mungkin salah satu. Jika anda nak kan extra power bagi menyokong perjalanan penyusuan...