Blog Irni Suhana

Perkongsian & Pengalaman

Cara Hilangkan Parut Jerawat

Apabila kulit kita mengalami jerawat, kulit akan menjadi luka. Kesan daripada luka itu lah yang akan meninggalkan parut pada muka. Jom tengok macam mana cara hilangkan parut jerawat. Cara Hilangkan Parut Jerawat Step 1: Bina kembali sel baru Sel dihasilkan dari...

Adakah Bayi Saya Lapar dan Perlu Susu Formula?

ANAK TAK CUKUP SUSU? "Anak saya selalu menangis.. Saya sudah memberikannya susu, tetapi tidak lama selepas itu dia akan menangis lagi..Adakah susu saya tidak cukup? Adakah saya perlu memberikan susu formula kepada bayi saya?" Perkara ini sering membelenggu fikiran...

Tanda Kolesterol Tinggi dan Cara Mengatasi

  Kolesterol ni apa sebenarnya? Kolesterol ni sebenarnya diperlukan oleh badan kita. Kolesterol boleh dihasilkan oleh hati, iaitu terdiri daripada protein dan lemak. Kolesterol memainkan peranan besar dalam pembentukan pelbagai hormon serta vitamin yang diperlukan...

Tips Penyusuan Bayi Kembar

Hai Assalamualaikum. Irni nak share tentang tips penyusuan baby kembar. Irni ada anak kembar, iaitu anak sulung Irni. Irni cuma berjaya full bf sampai ke hari 21 je. Akibat tak cukup ilmu, last sekali, terpaksa campur susu baby walaupun susu memang banyak sangat masa...

5 Kesalahan Ibu Menyusu Perlu Elakkan

Hai, Assalamualaikum semua. Hari ni Irni nak share tentang 5 kesalahan yang perlu ibu menyusu elakkan. 1. Biarkan susu penuh baru nak pam Ada ibu yang sampai penuh, sampai bengkak susu baru nak pam, terutama kepada ibu bekerja. Jangan sampai susu penuh baru nak pam...

Bolehkah Ibu Menyusu Minum Kopi?

Ibu menyusu boleh minum kopi tak? Irni ada dapat pertanyaan dari ibu yg suka minum kopi. Yg dia risau, sebab apa yg ibu makan atau minum, baby pun akan dapat sama kan. Jadi, boleh ke tak boleh sebenarnya ibu menyusu nak minum kopi? Ye, boleh, cuma jangan banyak...

(Visited 84 times, 1 visits today)