Cara Guna Apps Contraction Timer & Cara Analyze

Hari ni Irni nak share cara guna apps contraction timer. Contraction timer ni kita gunakan untuk tengok pattern contraction mengandung. Semasa mengandung,  kita juga akan dapat rasa contraction palsu,  iaitu Braxton Hicks Contraction.

Beza Braxton Hicks Contraction dan contraction bersalin adalah beza sela masa antara contraction tu. Contraction boleh jadi perut jadi mengeras dan pinggang jadi sakit. Sakit contraction ni sekejap je,  nanti dia akan hilang,  cuma sela masa antara dua contraction tu yg akan berubah.

Kalau contraction bersalin,  sela masa antara contraction tu tetap, dan akan jadi makin pendek. Contoh,  setiap 10 minit rasa contraction, lepas 10 minit rasa lagi contraction,  lama-lama sela masa tu makin pendek. Lepas tu dah jadi setiap 5 minit pulak ke sakit tu datang.

Kalau contraction palsu,  sela masa antara 2 contraction tak tetap. Mungkin mula-mula setiap 10 minit,  kemudian setiap sejam. Sela masa tu tak konsisten.

Sebelum Irni bersalin,  Irni dah siap2 install contraction timer tu. Bila kita rasa sakit,  kita tekan start. Bila sakit tu dah berhenti, kita tekan stop. Bila rasa sakit balik,  tekan start balik.

Lepas tu,  tengok pattern dia macam mana. Jom kita study result contraction timer Irni sebelum bersalin hari tu untuk mudahkan korang analyze result korang nanti.

Sela masa hampir sama, 12-14 minit. Bila sakit,  tekan start tu,  dah hilang sakit,  tekan stop. Yang gap 6 dan 7 minit tu sebenarnya Irni tersilap tekan, sebenarnya gap masa yang tu 13 minit.

Sela masa dah makin kurang. Antara 6-7 minit. Kena cepat-cepat pergi hospital. Dah dekat sangat nak bersalin tu.

Yang last sekali tu gap sampai 17 minit sebab ada yang Irni tak tekan timer tu. Masa tu dah tak tahan sangat sakit. Irni masa tu dk rehat2 dalam bilik, dah tak tahan sangat sakit,  keluar pergi ruang tamu mintak husband tlg picit pinggang. Lepas tu baru kalut nak pegi hospital..

Sebenarnya masa tu Irni dk confuse,  konsisten ke tak sakit contraction ni. So,  kalau korang install apps ni,  pastikan korang boleh analyze ye. Heee

Lepas husband tengok kita macam dah sakit sangat,  dia terus ajak pegi hospital. Yang column paling kiri tu,  adalah waktu jam masa tu. Duration tu waktu sakit contraction tu datang, lama mana kita rasa sakit tu. Interval tu pulak, gap masa antara 2 sakit contraction tu.

Yg masa Irni tu,  masa tu dah pukul 2.20 pm,  husband ajak g hospital, tapi masa tu tak solat zuhur lagi. Ingatkan lambat lagi nak bersalin,  gagahkan lah diri dulu ambik air semayang dan solat.

Masa tu dah tak boleh solat sambil berdiri dah. Solat pun duduk atas kerusi. Dah siap solat, baru lah pegi hospital. Nasib baik lah,  hospital dekat,  tak sampai 5 minit dah sampai.

Alhamdulillah pukul 3.05pm tu dah bersalin. So,  sape2 yang tengah tunggu masa bersalin tu,  jangan lupa install apps ni kat play store,  dan analyze baik2 ye. Kalau confuse,  pegi je hospital 🙂

Kencing Manis Semasa Mengandung: Punca, Komplikasi & Cara Mengawal

Pening kepala si ibu bila tiba-tiba disahkan menghidap kencing manis semasa mengandung. Walhal,  sebelum ni tak de pulak penyakit kencing manis tu. Kenapa tiba-tiba doktor cakap ada kencing manis pulak?

Ha tu lah dia Gestational Diabetes Melitus (GDM).  Kencing manis ni berlaku semasa mengandung je,  selalunya bila dah bersalin, kencing manis ni akan hilang.

Tapi,  apa puncanya?

Apa punca kencing manis semasa mengandung?

Kencing manis semasa mengandung terjadi apabila badan tidak dapat menghasilkan hormon insulin yang cukup. Apabila hormon insulin tak cukup,  gula yang diambil tak dapat masuk ke dalam sel untuk digunakan. Gula ini akan berlegar-legar dalam salur darah menyebabkan paras glukosa dalam darah jadi tinggi.

Apa komplikasi kencing manis semasa mengandung?

Selalunya ibu dan bayi tiada masalah walaupun ibu mempunyai kencing manis semasa mengandung. Namun,  kencing manis semasa mengandung boleh mendatangkan masalah seperti:

1. Bayi mempunyai saiz yang lebih besar dari biasa. Jika anggaran saiz bayi agak besar,  doktor selalunya akan mencadangkan untuk bersalin secara pembedahan untuk mengelakkan komplikasi semasa bersalin.

2. Polyhydramnios atau bendalir amnion terlebih. Bendalir amnion ni adalah air ketuban. Air ketuban berlebihan mungkin boleh menyebabkan bayi lahir awal atau berlaku komplikasi semasa bersalin.

3. Meningkatkan risiko kelahiran bayi pramatang sebelum 37 minggu

4. Pre Eklamsia

Keadaan yang menyebabkan tekanan darah ibu jadi tinggi yang boleh menyebabkan komplikasi jika tidak dirawat.

5. Bayi mempunyai paras gula rendah semasa lahir.

Rawatan Untuk Ibu Yang Kencing Manis Semasa Mengandung

1. Kawal diet pemakanan dan senaman ringan sesuai untuk ibu mrngandung

2. Ada setengah kes,  doktor akan membekalkan ubat dan rawatan insulin

Jika ibu-ibu ada kencing manis semasa mengandung,  sangat penting untuk mengikut segala arahan doktor dan menghadiri setiap temujanji di klinik.

Diet Pemakanan Ibu Kencing Manis Semasa Mengandung

Ibu yang ada kencing manis masa mengandung digalakkan untuk mengambil makanan yang mempunyai glisemik indeks (GI) rendah.

Untuk menilai GI dalam sesuatu makanan, ia diberikan nilai 0 hingga 100. Nilai 0 adalah apabila makanan yang dimakan tidak meningkatkan paras glukosa dalam darah.

Makanan yang cepat diproses menukar makanan kepada glukosa dalam darah adalah makanan yang mempunyai GI tinggi.

Gambar di bawah antara contoh makanan yang mempunyai GI tinggi,  sederhana dan rendah.

Ibu yang ada kencing manis digalakkan ambil makanan yang rendah GI seperti pisang,  epal,  tomato,  susu,  beras perang dan kekacang.

Banyakkan pengambilan sayur dan makanan yang mempunyai serat.

Makan daging yang tidak mempunyai lemak. Jika mengambil produk tenusu,  ambil yang mempunyai rendah lemak.

Elakkan pemakanan yang mempunyai lemak tepu dan makanan yang mempunyai lemak tepu. Kurangkan pengambilan biskut-biskut yang manis.

Elakkan juga makan makanan segera dan makanan ringan. Kurangkan pengambilan air manis dan banyakkan minum air masak 2-3 liter sehari.

Makan sedikit tapi kerap,  dan elakkan makan makanan berat pada waktu malam.

Bagi membantu ibu yang mempunyai kencing manis semasa mengandung,  boleh ambil vitamin Set Healthy Prenatal.

Di samping dapat membekalkan nutrien yang cukup kepada sel,  Energizing Soy Protein (ESP) yang terdapat dalam set tersebut adalah sejenis minuman yang mempunyai indeks glisemik rendah.

ESP sangat membantu ibu-ibu untuk mengawal pemakanan dan mengamalkan diet sihat,  sesuai untuk ibu yang ada kencing manis.

Berikut adalah pengalaman Dr Safiya yang mengalami masalah kencing manis semasa mengandung. Baca perkongsian pengalaman beliau.

Saya mula kesan gdm masa 18 minggu lepas buat MGTT. Ujian minum air gula. Yang paling ketara sekali masa tu kerap sangat hypo (paras gula dalam darah rendah).

Gula memang turun dan naik dengan sangat ketara. Bila lambat makan saya jadi cepat hypo. Bacaan gula 3. Pastu bila makan lebih sikit gula naik jadi 6-7+..

Pening juga dibuatnya..

Masa tu kebetulan Start makan omega guard. Tak fikir sebab gdm pun tapi utk perkembangan bayi. Lepas beberapa minggu makan omega memang perasan perbezaan ketara.

Satu, sangat kurang hypo. Bangun pagi tidak kelaparan. Gula dlm 4-5 mcm tu. Lepas makan pun gula tak naik tinggi. Biasanya lepas makan pun range dia 5-6 gitu. Makan secara sederhana. Tidaklah sikit sangat.

Yang paling ketara rasa ialah semasa omega guard habis.  Masa tu duk bertangguh malas nak beli cepat-cepat .. Tapi bila tak makan.. Omega.. Gula terus jadi hay wire semula.. Kerap hypo.. Almost setiap pagi.. Cepat lapar..Pastu jadi nak makan banyak. Gula pun mula naik.. 7-8.

Masa tu baru betul betul realize yg omega tu really helps in controlling appetite n also control the blood sugar.. So cepat-cepat beli n start mkn balik 3 biji sehari hingga lah bersalin..

Satu lagi yang ketara ialah.. Memang tak banyak Fat deposition during this pregnancy.. Perut nampak kecil.. Tapi bila scan baby size mmg good and follow as expected.. Baby lahir 3.2 kg alhamdulillah.. maknanya baby tidak obese sepertimana jika blood sugar not well controlled.

Alhamdulillah.. Sebab tu yg jadi jatuh hati sgt dengan omega guard ni.. Sampai sekarang..

Utk pengetahuan , saya Ambil Full set. ( nanti org ingat mkn omega je)

Dr Safiya mengambil Set Healthy Prenatal berkongsi bahawa,  paras gula lebih stabil dan saiz bayi yang lahir tidak terlalu besar. Saiz bayi yang lahir hanya 3kg lebih sahaja dan perut tidak terlalu besar walaupun beliau menghidap kencing manis semasa mengandung.

Jika anda berminat untuk mendapatkan set vitamin healthy prenatal ini,  boleh terus klik buy now kat bawah,  atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Alahan Teruk Semasa Mengandung: Punca & Penawar Semulajadi

Alahan teruk semasa mengandung selalunya berlaku pada trimester pertama. Namun, ada juga yang berlarutan sehingga trimester ke dua dan ke tiga. Selalunya, ibu yang mengalami alahan ni akan mual-mual, muntah dan badan jadi lemah.

Punca Alahan Teruk Semasa Mengandung

Sebenarnya, tak de sebab khusus yang menjadi punca alahan semasa mengandung ni. Namun, ada beberapa teori yang kaitkan punca berlakunya alahan semasa mengandung.

1. Perubahan hormon semasa mengandung

Bila kita mengandung, hormon hCG meningkat dengan banyak. Peningkatan hormon ini menyebabkan kita rasa loya dan muntah-muntah. Bila hampir kepada trimester ke 2, paras hormon ini semakin menurun. Sebab tu, pada trimester ke 2, kebanyakannya dah kurang loya-loya muntah ni.

2. Kekurangan nutrisi

Kekurangan nutrisi seperti magnesium boleh menyebabkan alahan semasa mengandung. Kekurangan vitamin lain seperti vitamin B, kasium, vitamin D, vitamin K dan vitamin A juga boleh membuatkan alahan teruk semasa mengandung. Sumber vitamin ini boleh didapati daripada makanan.

3. Kekurangan elektrolit

Kekurangan elektrolit dalam badan juga boleh menyebabkan alahan teruk semasa mengandung.

Penawar Semulajadi Alahan Teruk Semasa Mengandung

1. Pyridoxine- Dapatkan vitamin B6

2. Dapatkan usus yang sihat – usus yang sihat sangat penting untuk fungsi keseluruhan badan. Pengambilan probiotik digalakkan untuk mendapatkan usus yang sihat

3. Enzim pencernaan – Enzim pencernaan membantu sistem penghadaman yang baik dan boleh mengelakkan daripada ketidakselesaan perut. Makan makanan yang kaya enzim seperti betik yang dah masak dan avocado.

4. Magnesium – pengambilan magnesium membolehkan badan mendapatkan magnesium yang cukup

5. Peppermint/pudina – Daun pudina bagus untuk legakan perut

6. Halia- halia bagus untuk buang angin dalam badan

Sila bertabah lah ye ibu-ibu yang alami alahan teruk semasa mengandung. InsyaAllah pengorbanan anda akan dibalas dengan ganjaran pahala 🙂

Kalau anda nak cuba vitamin yang boleh bantu kurangkan alahan semasa mengandung, boleh klik SINI ye.

Sambil tu jom tengok bagaimana akak ni kekal bertenaga semasa hamil.

Ibu Hamil Kuat Boleh Naik Flight & Panjat Candi Borobudur! Fuyooo! from iReach HD on Vimeo.

Happy pregnancy!

 

Review Set Ibu Mengandung Shaklee

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, Irni sekarang dah bersalin dan masih dalam tempoh berpantang. Semasa mengandung kali ni,  Irni makan vitamin ibu mengandung Shaklee. So,  Irni nak bagi review sikit tentang vitamin ibu mengandung shaklee yang Irni consume sepanjang 40 minggu mengandung 🙂

Review Set Ibu Mengandung Shaklee

1. Kurang alahan mengandung

Sebelum tahu Irni mengandung,  Irni dah start rasa pening2, kadang2 muntah. Tak sangka pulak pregnant masa tu, huhu. Irni ingatkan sebab penat ke apa,  so Irni start konsisten makan Vitalea,  B complex dan Vita C.

Alhamdulillah masa tu kurang lah sikit pening2, tapi still ada. Bila tengok kalendar,  alamak period dah lewat 2-3 minggu. So, lepas tu buat UPT dan memang 2 line 😁

2. HB tinggi

Bila Irni konsisten makan vitamin,  HB Irni mula naik. Padahal kalau dulu,  sebelum kawen pun,  hb irni dalam 10 lebih je. Hah,  bila makan vitamin shaklee,  memang naik tau.

Yang penting,  kena konsisten lah makan vitamin tu,  baru lah hb kita naik.

3. Jarang sakit pinggang

Yang ni antara part yang best,  hehe. Mengandung kali ni,  Irni konsisten makan Ostematrix, memang jarang sangat sakit pinggang. Walaupun ada hari yang busy,  memang tak sempat duduk, yaAllah,  macam tak percaya, pinggang tak sakit walaupun masa tu dah pregnant 9 bulan.

4. Takde cramp kaki masa tidur malam

Uwaaa sakit tau cramp kaki masa tidur malam. Irni selalu sangat cramp kaki,  tapi lepas ambik set ni,  jarang sangat2 cramp kaki. Alhamdulillah legaaa..

5. Takde sembelit

Proses pembuangan lancar je,  tak de sembelit langsung masa mengandung.

6. Badan tak penat sangat

Emak anak 3 (masa pregnant,  sekarang dah 4), tak de banyak masa sangat nak rehat. So,  kita perlukan extra energy lah. Alhamdulillah badan tak penat sangat dan mood terkawal.  Tak de la asyik nak jadi ‘hulk’ ngan anak2.

7. Badan tak naik sangat

Berat Irni naik hampir 10 kg masa mengandung. Tapi badan tak jadi gemuk. Perut je yang makin besar. Kalau badan kita maintain,  so senang la nak kurus lepas bersalin kan.

8. Kulit makin cantik

Bila dah konsisten makan vitamin ni,  kulit kita pun makin cantik. Yang ni ramai yang tegur,  makin dekat bersalin,  makin berseri. Bukan apa, kulit kita dah tak kusam kan,  sebab tu makin berseri 🙂

Ok,  cukup lah dulu 8 poin Irni bagi ye. So far memang Irni puas hati. Tambah2 vitamin shaklee ni kan dati ekstrak bahan semulajadi. Khas untuk orang yang pentingkan kesihatan dan kualiti.

Kalau korang nak try jugak vitamin ibu mengandung shaklee ni,  korang klik je buy now  ni. Atau boleh contact Irni,  nanti Irni boleh customize untuk korang.

…………………..

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Vitamin Ibu Mengandung Terbaik Ekstrak Bahan Semulajadi

Assalamualaikum semua. Tahniah sebab dah mengandung! Alhamdulillah, Irni sebenarnya dah selamat bersalin.

Irni just nak share,  produk yang Irni guna masa mengandung baby Ayuni hari tu. Ye lah,  barang baik, kena lah share kan.. Hehe

Vitamin yang Irni makan masa mengandung hari tu adalah ekstrak dari bahan semulajadi. Maksud nye esktrak dari tumbuhan, bukan dari bahan kimia atau bahan sintetik.

Memang la,  vitamin sintetik pun selamat,  tapi sebab Irni nak pilih yang terbaik untuk baby dalam kandungan,  Irni pilih untuk makan vitamin semulajadi.

Jom tengok,  apa beza vitamin sintetik,  vitamin organik dan vitamin semulajadi.

Vitamin sintetik-dihasilkan dalam makmal dari bahan kimia

Vitamin organik-proses menghasilkan vitamin menggunakan haba yang tinggi, tekanan yang tinggi atau pelarut kimia yang kuat

Vitamin semulajadi-dihasilkan dengan proses seminima mungkin supaya dapat mengekalkan nutrien dari ekstrak bahan semulajadi

Beza sangat kan antara 3 vitamin tu kan. Kalau anda jenis yang mementingkan kualiti dan kesihatan,  pilihlah vitamin semulajadi.

Tapi, macam mana nak cari vitamin semulajadi?

Ok, jom Irni nak share vitamin ibu mengandung terbaik dari ekstrak semulajadi yang Irni makan masa mengandung hari tu.

Dapatkan Set Healthy Prenatal Shaklee untuk vitamin ibu mengandung terbaik. Apa manfaat yang ibu-ibu dapat dengan set vitamin yang ni?

✅ Bantu naikkan paras hemoglobin atau paras hb

✅ Bantu elakkan kaki cramp masa tidur

✅ Bantu elakkan sakit pinggang semasa hamil

✅ Elak sembelit semasa hamil

✅ Kurangkan alahan

✅ Ibu lebih bertenaga

✅ Elakkan stretch mark

✅ Kulit ibu makin cantik

✅ Sesuai untuk ibu yang ada kencing manis semasa mengandung atau GDM

Apa vitamin terbaik ibu mengandung tu?

Vitalea – sejenis multivitamin yang lengkap untuk keperluan badan,  dilengkapi dengan zat besi. Zat besi sangat penting untuk pembentukan sel darah merah.

Vita C – membantu penyerapan zat besi dalam vitalea. Bantu cantikkan kulit ibu.

B complex – bantu kurangkan alahan ibu mengandung. Juga bantu pembentukan sel darah merah.

Ostematrix – pil kalsium dilengkapi dengan vitamin D yang membantu penyerapan kalsium secara optimum. Dalam ostematrix juga ada magnesium dan beberapa mineral lain.

Bantu elakkan kaki kejang dan elak sakit pinggang.

Omega Guard – bantu perkembangan otak,  mata dan jantung bayi dalam kandungan. Juga,  bantu stabilkan mood ibu.

ESP – bantu ibu lebih bertenaga

Jika ibu-ibu pun nak cuba vitamin ibu mengandung terbaik ni,  klik je buy now kat bawah atau boleh hubungi Irni terus ye!

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

Cara Hilangkan Pedih Ulu Hati Ketika Mengandung

Sape ibu-ibu kat sini yang alami masalah pedih ulu hati ketika mengandung?

Jangan risau, pedih ulu hati ni normal di kalangan ibu mengandung. Pedih ulu hati ni rasa dia panas dan pedih seperti terbakar di bahagian dada.

Pedih ulu hati ketika mengandung terjadi akibat perubahan hormon yang berlaku menyebabkan asid reflux mudah berlaku. Asid reflux ni adalah asid pada bahagian perut naik ke esofagus.

Bagaimana Mengatasi Pedih Ulu Hati Ketika Mengandung?

1. Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap.

2. Elakkan makanan dan minuman yang berasid.

3. Makan dalam keadaan tegak,  bukan membongkok.

4. Makan malam awal,  sekurang-kurangnya 3 jam sebelum tidur.

5. Tinggikan sedikit bantal kepala sewaktu tidur.

6. Pakai pakaian longgar.

7. Tidur mengiring ke sebelah kiri.

8. Jauhi rokok.

Produk Bantu Hilangkan Pedih Ulu Hati Ketika Mengandung

Jika setelah menjalani pemeriksaan doktor dan tiada masalah lain, boleh lah kita cuba atasi masalah pedih ulu hati dengan beberapa jenis vitamin.

Vitamin yang boleh membantu mengurangkan pedih ulu hati ni adalah:

1. Peppermint Ginger Plus

Peppermint – daun pudina dengan tambahan halia bantu keluarkan angin dalam badan dan ketidakselesaan perut akibat masalah penghadaman. Dalam peppermint ginger plus ni jugak ada herba seperti jintan manis dan jintan hitam. Kalau perut tak selesa,  memang best telan atau buat air peppermint ginger plus sebab dia rasa berangin gitu sebab dia ada halia kan.

2. Energizing Soy Protein (ESP)

ESP ni kaya dengan protein. ESP bantu untuk hasilkan sel baru pada perut akibat hakisan asid tu.

3. Ostematrix

Ostematrix mengandungi kalsium dan magnesium yang membantu meneutralkan asid berlebihan.

Semoga ibu-ibu sekalian dikurniakan kesihatan yang baik dan dipermudahkan perjalanan kehamilan. Untuk mendapatkan vitamin yang membantu mengurangkan pedih ulu hati ketika mengandung ni,  anda boleh klik buy now atau boleh hubungi Irni ye!

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya