Preeclamsia Semasa Mengandung

Semasa Irni mengandung anak sulung,  yang mana masa tu Irni mengandung kembar,  Irni disahkan mempunyai ciri preeclamsia. Namun, Irni bernasib baik,  sebab preeclamsia semasa mengandung tu,  terjadi pada trimester ke 3 dan masa tu pulak dah masuk minggu ke 37.

Maksud nya,  bayi dah matang dan sudah sedia untuk keluar. Dan,  Alhamdulillah sebab doktor bagi Irni bersalin normal walaupun masa tu Irni akan bersalin anak sulung,  kembar pulak tu,  dan berisiko sebab ada pre eclamsia.

Apakah Pre Eclamsia Semasa Mengandung?

Menurut laman web babycenter,  pre eclamsia semasa mengandung berlaku kerana plasenta tidak dapat berfungsi dengan baik. Ia selalunya berlaku pada trimester ke 2 dan ke 3.

Doktor akan menjalankan ujian bagi mengesahkan keadaan. Ujian yang akan dijalankan adalah:

✅ ujian tekanan darah

✅ ujian air kencing bagi mengesan protein

Simptom Preeclamsia Semasa Mengandung

1. Bengkak atau sembap secara tiba-tiba pada muka, tangan dan kaki

2. Sakit kepala yang teruk

3. Mata jadi kabur, boleh jadi juga nampak cahaya bersinar di hadapan mata

4. Rasa sakit di bawah bahagian rusuk

5. Badan rasa tak sihat secara keseluruhannya

Bagaimana Cara Mencegah Pre Eclamsia Semasa Mengandung?

Disebabkan tiada sebab khusus yang menyebabkan pre eklamsia semasa mengandung,  maka tiada kaedah khas untuk mencegah.

Apa yang kita boleh hanyalah ikut segala tarikh temujanji yang telah ditetapkan supaya dapat memantau keadaan kita.

Jika keadaan tidak terkawal,  berkemungkinan besar,  doktor akan menyarankan untuk bersalin bagi mengelakkan sebarang komplikasi.

Selalunya,  selepas bersalin, pre eclamsia semasa mengandung itu akan hilang. Sebelum keluar dari hospital,  doktor akan pastikan kita bebas dari pre eclamsia.

Jangan risau ye,  InsyaAllah kandungan kita baik2 saja.

Love,

Irni Suhana

SID Shaklee 1085099

 

 

 

Penjagaan Bayi Kembar Dalam Kandungan

Assalamualaikum wbt

Seronok kan, sekali bersalin dapat 2 orang terus? Bak kata orang, double joy gitu.. Kalau yang dapat tiga terus tu macam mana pula? triple joy la kot kan?

Auni Amni masa baby dulu 😀

 

Pertama sekali, Irni ucapkan tahniah kepada ibu-ibu yang sedang mengandungkan anak kembar. Terdapat dua jenis kembar, iaitu kembar seiras dan kembar tidak seiras. Kembar seiras terhasil daripada satu ovum dan satu sperma. Sel-sel membahagi dengan cepat menghasilkan 2 zigot, seterusnya menghasilkan 2 fetus/bayi. Bagi kembar tidak seiras pula, ia terhasil apabila 2 ovum dilepaskan pada satu masa dan disenyawakan oleh 2 sperma.

Sedikit Tips Semasa Mengandung Bayi Kembar dari Irni :

 

1. Bersedia dari segi mental dan fizikal

Orang yang sedang mengandung kembar akan mengalami alahan mengandung lebih sedikit daripada orang yang mengandung seorang bayi kerana perubahan hormon dalam badan. Jadi, kita perlu bersedia mental dan fizikal untuk menghadapi semua ini.

Dari segi mental, kita perlu sentiasa berfikiran positif dan mendapatkan sokongan suami. Dari segi fizikal pula, kita perlu cuba untuk mendapatkan nutrisi yang terbaik supaya bayi dalam kandungan mendapat semua zat yang diperlukan.

2. Banyakkan rehat dan kurangkan membuat kerja berat

Mengandung bayi kembar membuatkan kita lebih berisiko untuk mengalami keguguran. Jadi, elakkan membuat kerja berat bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini. Pasangan sangat memainkan peranan penting semasa isteri mengandung.

3. Sentiasa berdoa dan berfikiran positif supaya dapat bersalin secara normal

Selalunya memang biasa, orang menyangka jika mengandung kembar, kita perlu menjalani caesar untuk melahirkan bayi. Tambahan pula, jika sedang mengandungkan anak sulung. Pengalaman Irni sendiri semasa mengandung kembar, iaitu orang sekeliling memberitahu bahawa Irni perlu menjalani caesar untuk bersalin supaya kedua-dua anak selamat dan bermacam-macam cerita menakutkan.

Namun, setelah berbincang dengan doktor yang merawat, doktor menyatakan bahawa Irni boleh mencuba untuk bersalin secara normal. Jadi, kita perlu sentiasa berfikiran positif. Semasa mengandung, kita boleh menggunakan teknik bayangan. Ha macam mana tu?

Teknik bayangan, adalah kita cuba membayangkan kita bersalin secara normal dan tiada masalah akan berlaku. Kedua-dua bayi keluar dengan selamat dan kita dapat memeluk bayi itu. Beberapa bulan sebelum bersalin, Irni mula mengamalkan teknik bayangan itu, terutama sebelum tidur, di samping berdoa kepada Allah supaya dapat melahirkan anak secara normal.

Alhamdulillah semasa proses kelahiran bayi kembar saya, prosesnya sangat mudah walaupun ketika itu Irni baru pertama kali melahirkan anak. Segalanya adalah daripada pertolongan Allah.

4. Bersedia untuk bersalin lebih awal daripada tarikh jangka

Selalunya apabila kita mengandung anak kembar, kita akan bersalin 2-3 minggu lebih awal. Selalunya doktor akan menasihatkan kita untuk bersalin lebih awal supaya bayi tidak berlebihan berat semasa dalam kandungan dan supaya bekalan makanan dan oksigen dapat dibekalkan dengan optimum.

 

Selepas bersalin, mesti ada yang takut gemuk kan. Jika ada yang rasa macam saya ni, jom tonton video daripada Pn Salwa ni, macam mana dia boleh hilang 20kg selepas bersalin.

 

Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! from iReach HD on Vimeo.

 

Ok sekian sahaja daripada Irni. Jaga diri ya ibu-ibu sekalian. Klik SINI untuk vitamin ibu mengandung terbaik.

Love,

Irni Suhana

 

 

Bahaya HB Rendah Pada Ibu Hamil

Antara perkara yang perlu diambil berat oleh ibu hamil, adalah paras hemoglobin atau paras hb. Hemoglobin membawa oksigen kepada sel. Kekurangan hemoglobin untuk membawa oksigen ini pastinya boleh mendatangkan masalah yang serius.

Teringat semasa kehamilan lepas, memang berdebar rasanya setiap kali pemeriksaan hb sebab memang risau kalau ada masalah hb rendah ni, Kalau nilai hb tidak normal, pastinya temujanji akan menjadi leih kerap kerana jururawat akan memantau masalah kita ni.

Apa bahaya hb rendah pada ibu hamil?

 

1. bayi dalam kandungan tidak dapat membesar dengan baik. Akibat daripada tidak mendapat bekalan oksigen yang cukup, bayi dalam kandungan tidak dapat berkembang dengan baik dan boleh menyebabkan keguguran.

2. Meningkatkan risiko keguguran, bayi tidak mendapat oksigen yang cukup menyebabkan bayi tidak dapat bernafas dengan baik.

3. Meningkatkan risiko kelahiran pramatang

4. Ibu mungkin mengalami tumpah darah sewaktu bersalin dan perlu menjalani ‘blood transfusion’  atau tambah darah.

Jadi, sebelum perkara ini berterusan, pastikan anda berusaha untuk menaikkan nilai hb semasa hamil ini.

Dapatkan Ebook PERCUMA, Solusi Hb Rendah Ketika Hamil. Klik SINI

Love,

Irni Suhana

Hb Rendah Ketika Mengandung: Siapa Yang berisiko?

Jika nilai hb ibu mengandung adalah di bawah paras 11 g/dl, itu dikira, ibu mengalami masalah hb rendah semasa mengandung. Teringat Irni, semasa mengandung, Irni juga mengalami masalah yang sama. bila misi dah tulis kat buku guna dakwat pen merah, maksud nya tak normal lah nilai tu.

Rupanya patutlah Irni mengalami masalah hb rendah semasa mengandung, rupanya sebab Irni ni termasuk dalam golongan yang berisiko untuk mendapat masalah hb rendah semasa mengandung ini.

Jom kita tengok, siapakan golongan yang berisiko untuk mendapat masalah ini.

1. Memang mempunyai masalah hb low sejak sebelum mengandung lagi.

2. Tabiat pemakanan yang tidak cukup zat besi. Statistik dari KKM menunjukkan punca masalah hb low pada pesakit adalah berpunca daripada tidak cukup zat besi. Jadi, banyakkan makan makanan yang kaya dengan zat besi untuk galakkan penghasilan sel darah merah.

3. Jarak kehamilan yang dekat.

4. Mengalami alahan mengandung yang teruk.

5. Mengandung kembar.

Jadi, jika anda temasuk dalam golongan yang berisiko untuk mendapat hb rendah ketika mengandung, pastikan anda mendapat nasihat daripada jururawat dan doktor. Pastikan juga anda makan vitamin yang diberikan tu.

Namun, jika masalah hb anda masih tidak selesai, apa kata anda cuba vitamin yang saya makan semasa mengandung. Alhamdulillah, hb saya memang naik. Dan, yang paling best, alahan semasa mengandung berkurang. badan pun rasa cergas je. Syukur sangat.

Apa pun, jaga diri ye.

xoxo,

Irni Suhana

 

Petua Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

Petua Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

 

1. Makan

Petua mengurangkan alahan semasa mengandung yang pertama adalah makan. Apabila bangun daripada tidur, anda digalakkan untuk makan terlebih dahulu. Anda boleh mengambil biskut yang rasanya neutral seprti biskut Jacobs. Rasanya sedap dan mempunyai nutrisi yang baik. Sebelum anda berasa lapar, anda boleh mula makan biskut. Ideanya adalah, makan sedikit tetapi kerap.

2.  Minum

Dapatkan air yang cukup bagi mengelakkan badan dehidrasi. Semasa alahan, kita banyak mengeluarkan kembali cecair di dalam badan. Jadi, kita perlu menggantikan kembali air yang telah keluar. Minum air masak sedikit demi sedikit. Jangan minum terlalu banyak dalam satu masa kerana anda mungkin akan mengeluarkan kembali semua yang anda telah makan.

Selain dari itu, anda juga boleh minum air isotonik bagi menggantikan cecair badan yang telah keluar. Jika anda tidak menggantikan cecair badan yang telah keluar, badan anda akan terasa letih. Air isotonik semulajadi adalah air kelapa. Jika sukar untuk memperolehi air kelapa setiap hari, anda boleh mendapatkan air isotonik dalam pasaran. Namun, kebanyakan air isotonik di pasaran adalah minuman bergas dan mempunyai kadar gula yang agak tinggi. Anda perlu berhati-hati supaya tidak mendapat penyakit kencing manis pula.

Sebagai alternatif, anda boleh membancuh sendiri  ‘Performance Drink’, iaitu sejenis minuman isotonik dan kurang kandungan gula. Anda boleh menyiapkan air ini lebih awal dan disimpan di dalam peti.

3. Rehat yang cukup

Ingat, anda sekarang bukan seorang diri. Ada seseorang yang sedang menumpang di dalam rahim anda dan ‘menyedut’ nutrisi dari anda. Jadi, tidak hairanlah jika anda cepat berasa letih. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup dan cuba dapatkan pertolongan dari suami untuk menguruskan hal rumah tangga.

4. Berada di tempat yang selesa

Elakkan berada di tempat panas dan sesak dengan ramai orang. Percayalah, anda akan berasa lebih tenang jika dapat duduk di tempat yang selesa kerana anda lebih relaks. Elakkan keluar pada waktu tengah hari yang panas dan keluar ke tempat ramai orang seperti pasar tani.

5. Makan makanan masam untuk mengurangkan rasa mual

Ramai orang suka makan buah mempelam kerana buahnya masam. Bagi saya, makan buah adalah bagus kerana terdapat banyak zat. Elakkan daripada menggantikan buah dengan makanan rapu seperti jeruk yang diawet dari bahan yang kita tidak tahu sumbernya dan asam masin. Hal ini kerana, makanan rapu seperti ini tidak mempunyai zat dan pemakan kita semasa mengandung boleh mempengaruhi perkembangan anak. Saya mencadangkan anda makan buah-buahan segar atau tablet vitamin c yang boleh kunyah. Sebagai contoh, anda boleh mengambil chewable vitamin c.

6. Makanan alternatif jika tiada selera makan

Apabila anda dalam keadaan loya, selalunya selera makan juga boleh menurun sedangkan anda sepatutnya memerlukan makanan yang cukup bagi mendapatkan nutrisi dan tenaga yang cukup. Jika anda tiada selera makan, anda boleh mencuba makan makanan yang dapat terus memberikan tenaga seperti coklat, biskut chipsmore dan air milo. Makanan seperti ini dapat memberikan anda tenaga segera. Namun, untuk mendapatkan nutrisi yang cukup, anda perlu makan supplement supaya anda mendapat segala khasiat yang diperlukan oleh badan. Ingat, jangan sekali-kali mengabaikan pemakanan anda kerana jika tidak berhati-hati anda boleh jatuh pegsan!

7. Nikmati saat-saat yang berlalu

Adakah anda bahagia menghitung waktu untuk menjadi seorang ibu? Jadi, inilah masanya untuk menikmati setiap proses yang sebenarnya melatih kita untuk menjadi lebih kuat. Apabila anda terasa penat, cuba anda senyum kepada diri anda sendiri. Senyum boleh merangsang pengeluaran hormon gembira. Anda bayangkan yang indah-indah sahaja. Bayangkan apabila tiba masanya si manja anda akan dilahirkan dan anda akan menambah ahli baru dalam keluarga. Fikirkan yang indah-indah sahaja kerana setiap yang kita fikir itu adalah doa.

 

Sekian, salam sayang daripada saya sekeluarga. Tahniah kepada anda yang sedang mengalami alahan dan semoga anda tabah untuk menempuh masa depan.

Klik –> Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

 

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Cara Menaikkan HB Ibu Hamil Dengan Produk Shaklee

Antara perkara yang sinonim dengan ibu hamil adalah paras hb darah atau paras hemoglobin darah. Apabila seseorang itu hamil, mereka mudah mengalami masalah HB low sebab berlaku perubahan pada plasma darah ibu. Semakin meningkat usia kandungan, makin mudah lah ibu terkena HB low ini.

Paras HB bawah daripada 11g/dl diklasifikasi sebagai HB low. Macam masa Irni mengandung anak sulung dulu, Irni juga mengalami masalah HB low. Semasa mengandung kali ke-2 dan ke-3 juga, Irni mengalami masalah yang sama, terutama jika ‘ponteng’ makan vitamin.

Namun, bila dah insaf dan makan vitamin, HB memang akan naik. Semasa mengandung, Irni amalkan makan vitamin Shaklee untuk naikkan HB. Alhamdulillah, HB cantik lepas ambik vitamin Shaklee ni. Kena makan tiap-tiap hari ye 🙂

Menurut KKM, majoriti ibu yang mengalami masalah HB low semasa mengandung adalah kerana kekurangan zat besi. Hanya segelintir yang mempunyai hb low kerana kekurangan asid folik dan B12.

Untuk meningkatkan paras hb, seharusnya kita mengamil makanan yang kaya dengan zat besi, asid folik dan vitamin

Jadi, untuk meningkatkan HB dalam darah, Irni sarankan supaya anda mengambil Set Healthy Prenatal Shaklee, iaitu:

1. Vitalea

Vitalea merupakan sejenis multivitamin dilengkapi dengan zat besi. Vitalea mudah diserap ke dalam badan berbanding vitamin jenis lain kerana Vitalea mempunyai coating jenis aqueos dan mudah larut dalam air. Sebab tu, bila ambik vitalea, hb mudah naik.

2. Vita C

Vita C penting untuk penyerapan zat besi yang ada dalam vitalea dan yang ada dalam makanan. Dengan pengambilan vitamin C, penyerapan zat besi akan menjadi lebih optimum.

3. B Complex

B Complex Shaklee dilengkapi dengan asid folik. Asid folik penting untuk pembentukan sel darah merah.

Makan 3 jenis vitamin ni, insyaAllah akan naik hb, dengan syarat kita makan dengan konsisten dan dapatkan konsultansi cara makan terbaik dari Irni ye. Klik buy now untuk order.

Untuk set kehamilan premium, boleh klik kat SINI ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Cara Guna Apps Contraction Timer & Cara Analyze

Hari ni Irni nak share cara guna apps contraction timer. Contraction timer ni kita gunakan untuk tengok pattern contraction mengandung. Semasa mengandung,  kita juga akan dapat rasa contraction palsu,  iaitu Braxton Hicks Contraction.

Beza Braxton Hicks Contraction dan contraction bersalin adalah beza sela masa antara contraction tu. Contraction boleh jadi perut jadi mengeras dan pinggang jadi sakit. Sakit contraction ni sekejap je,  nanti dia akan hilang,  cuma sela masa antara dua contraction tu yg akan berubah.

Kalau contraction bersalin,  sela masa antara contraction tu tetap, dan akan jadi makin pendek. Contoh,  setiap 10 minit rasa contraction, lepas 10 minit rasa lagi contraction,  lama-lama sela masa tu makin pendek. Lepas tu dah jadi setiap 5 minit pulak ke sakit tu datang.

Kalau contraction palsu,  sela masa antara 2 contraction tak tetap. Mungkin mula-mula setiap 10 minit,  kemudian setiap sejam. Sela masa tu tak konsisten.

Sebelum Irni bersalin,  Irni dah siap2 install contraction timer tu. Bila kita rasa sakit,  kita tekan start. Bila sakit tu dah berhenti, kita tekan stop. Bila rasa sakit balik,  tekan start balik.

Lepas tu,  tengok pattern dia macam mana. Jom kita study result contraction timer Irni sebelum bersalin hari tu untuk mudahkan korang analyze result korang nanti.

Sela masa hampir sama, 12-14 minit. Bila sakit,  tekan start tu,  dah hilang sakit,  tekan stop. Yang gap 6 dan 7 minit tu sebenarnya Irni tersilap tekan, sebenarnya gap masa yang tu 13 minit.

Sela masa dah makin kurang. Antara 6-7 minit. Kena cepat-cepat pergi hospital. Dah dekat sangat nak bersalin tu.

Yang last sekali tu gap sampai 17 minit sebab ada yang Irni tak tekan timer tu. Masa tu dah tak tahan sangat sakit. Irni masa tu dk rehat2 dalam bilik, dah tak tahan sangat sakit,  keluar pergi ruang tamu mintak husband tlg picit pinggang. Lepas tu baru kalut nak pegi hospital..

Sebenarnya masa tu Irni dk confuse,  konsisten ke tak sakit contraction ni. So,  kalau korang install apps ni,  pastikan korang boleh analyze ye. Heee

Lepas husband tengok kita macam dah sakit sangat,  dia terus ajak pegi hospital. Yang column paling kiri tu,  adalah waktu jam masa tu. Duration tu waktu sakit contraction tu datang, lama mana kita rasa sakit tu. Interval tu pulak, gap masa antara 2 sakit contraction tu.

Yg masa Irni tu,  masa tu dah pukul 2.20 pm,  husband ajak g hospital, tapi masa tu tak solat zuhur lagi. Ingatkan lambat lagi nak bersalin,  gagahkan lah diri dulu ambik air semayang dan solat.

Masa tu dah tak boleh solat sambil berdiri dah. Solat pun duduk atas kerusi. Dah siap solat, baru lah pegi hospital. Nasib baik lah,  hospital dekat,  tak sampai 5 minit dah sampai.

Alhamdulillah pukul 3.05pm tu dah bersalin. So,  sape2 yang tengah tunggu masa bersalin tu,  jangan lupa install apps ni kat play store,  dan analyze baik2 ye. Kalau confuse,  pegi je hospital 🙂

Kencing Manis Semasa Mengandung: Punca, Komplikasi & Cara Mengawal

Pening kepala si ibu bila tiba-tiba disahkan menghidap kencing manis semasa mengandung. Walhal,  sebelum ni tak de pulak penyakit kencing manis tu. Kenapa tiba-tiba doktor cakap ada kencing manis pulak?

Ha tu lah dia Gestational Diabetes Melitus (GDM).  Kencing manis ni berlaku semasa mengandung je,  selalunya bila dah bersalin, kencing manis ni akan hilang.

Tapi,  apa puncanya?

Apa punca kencing manis semasa mengandung?

Kencing manis semasa mengandung terjadi apabila badan tidak dapat menghasilkan hormon insulin yang cukup. Apabila hormon insulin tak cukup,  gula yang diambil tak dapat masuk ke dalam sel untuk digunakan. Gula ini akan berlegar-legar dalam salur darah menyebabkan paras glukosa dalam darah jadi tinggi.

Apa komplikasi kencing manis semasa mengandung?

Selalunya ibu dan bayi tiada masalah walaupun ibu mempunyai kencing manis semasa mengandung. Namun,  kencing manis semasa mengandung boleh mendatangkan masalah seperti:

1. Bayi mempunyai saiz yang lebih besar dari biasa. Jika anggaran saiz bayi agak besar,  doktor selalunya akan mencadangkan untuk bersalin secara pembedahan untuk mengelakkan komplikasi semasa bersalin.

2. Polyhydramnios atau bendalir amnion terlebih. Bendalir amnion ni adalah air ketuban. Air ketuban berlebihan mungkin boleh menyebabkan bayi lahir awal atau berlaku komplikasi semasa bersalin.

3. Meningkatkan risiko kelahiran bayi pramatang sebelum 37 minggu

4. Pre Eklamsia

Keadaan yang menyebabkan tekanan darah ibu jadi tinggi yang boleh menyebabkan komplikasi jika tidak dirawat.

5. Bayi mempunyai paras gula rendah semasa lahir.

Rawatan Untuk Ibu Yang Kencing Manis Semasa Mengandung

1. Kawal diet pemakanan dan senaman ringan sesuai untuk ibu mrngandung

2. Ada setengah kes,  doktor akan membekalkan ubat dan rawatan insulin

Jika ibu-ibu ada kencing manis semasa mengandung,  sangat penting untuk mengikut segala arahan doktor dan menghadiri setiap temujanji di klinik.

Diet Pemakanan Ibu Kencing Manis Semasa Mengandung

Ibu yang ada kencing manis masa mengandung digalakkan untuk mengambil makanan yang mempunyai glisemik indeks (GI) rendah.

Untuk menilai GI dalam sesuatu makanan, ia diberikan nilai 0 hingga 100. Nilai 0 adalah apabila makanan yang dimakan tidak meningkatkan paras glukosa dalam darah.

Makanan yang cepat diproses menukar makanan kepada glukosa dalam darah adalah makanan yang mempunyai GI tinggi.

Gambar di bawah antara contoh makanan yang mempunyai GI tinggi,  sederhana dan rendah.

Ibu yang ada kencing manis digalakkan ambil makanan yang rendah GI seperti pisang,  epal,  tomato,  susu,  beras perang dan kekacang.

Banyakkan pengambilan sayur dan makanan yang mempunyai serat.

Makan daging yang tidak mempunyai lemak. Jika mengambil produk tenusu,  ambil yang mempunyai rendah lemak.

Elakkan pemakanan yang mempunyai lemak tepu dan makanan yang mempunyai lemak tepu. Kurangkan pengambilan biskut-biskut yang manis.

Elakkan juga makan makanan segera dan makanan ringan. Kurangkan pengambilan air manis dan banyakkan minum air masak 2-3 liter sehari.

Makan sedikit tapi kerap,  dan elakkan makan makanan berat pada waktu malam.

Bagi membantu ibu yang mempunyai kencing manis semasa mengandung,  boleh ambil vitamin Set Healthy Prenatal.

Di samping dapat membekalkan nutrien yang cukup kepada sel,  Energizing Soy Protein (ESP) yang terdapat dalam set tersebut adalah sejenis minuman yang mempunyai indeks glisemik rendah.

ESP sangat membantu ibu-ibu untuk mengawal pemakanan dan mengamalkan diet sihat,  sesuai untuk ibu yang ada kencing manis.

Berikut adalah pengalaman Dr Safiya yang mengalami masalah kencing manis semasa mengandung. Baca perkongsian pengalaman beliau.

Saya mula kesan gdm masa 18 minggu lepas buat MGTT. Ujian minum air gula. Yang paling ketara sekali masa tu kerap sangat hypo (paras gula dalam darah rendah).

Gula memang turun dan naik dengan sangat ketara. Bila lambat makan saya jadi cepat hypo. Bacaan gula 3. Pastu bila makan lebih sikit gula naik jadi 6-7+..

Pening juga dibuatnya..

Masa tu kebetulan Start makan omega guard. Tak fikir sebab gdm pun tapi utk perkembangan bayi. Lepas beberapa minggu makan omega memang perasan perbezaan ketara.

Satu, sangat kurang hypo. Bangun pagi tidak kelaparan. Gula dlm 4-5 mcm tu. Lepas makan pun gula tak naik tinggi. Biasanya lepas makan pun range dia 5-6 gitu. Makan secara sederhana. Tidaklah sikit sangat.

Yang paling ketara rasa ialah semasa omega guard habis.  Masa tu duk bertangguh malas nak beli cepat-cepat .. Tapi bila tak makan.. Omega.. Gula terus jadi hay wire semula.. Kerap hypo.. Almost setiap pagi.. Cepat lapar..Pastu jadi nak makan banyak. Gula pun mula naik.. 7-8.

Masa tu baru betul betul realize yg omega tu really helps in controlling appetite n also control the blood sugar.. So cepat-cepat beli n start mkn balik 3 biji sehari hingga lah bersalin..

Satu lagi yang ketara ialah.. Memang tak banyak Fat deposition during this pregnancy.. Perut nampak kecil.. Tapi bila scan baby size mmg good and follow as expected.. Baby lahir 3.2 kg alhamdulillah.. maknanya baby tidak obese sepertimana jika blood sugar not well controlled.

Alhamdulillah.. Sebab tu yg jadi jatuh hati sgt dengan omega guard ni.. Sampai sekarang..

Utk pengetahuan , saya Ambil Full set. ( nanti org ingat mkn omega je)

Dr Safiya mengambil Set Healthy Prenatal berkongsi bahawa,  paras gula lebih stabil dan saiz bayi yang lahir tidak terlalu besar. Saiz bayi yang lahir hanya 3kg lebih sahaja dan perut tidak terlalu besar walaupun beliau menghidap kencing manis semasa mengandung.

Jika anda berminat untuk mendapatkan set vitamin healthy prenatal ini,  boleh terus klik buy now kat bawah,  atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Teruk Semasa Mengandung

Alahan teruk semasa mengandung pasti buat ibu susah hati. Bayi dalam kandungan perlukan nutrien yang cukup, tapi ibu pulak tak selera makan dan muntah-muntah. Ibu sendiri pun akan jadi penat. Lebih teruk lagi, ada ibu yang terpaksa masuk hospital akibat muntah-muntah dan tak lalu makan.

Jadi, apa vitamin yang ibu perlukan?

Antara penawar semulajadi yang membantu mengurangkan alahan teruk semasa mengandung adalah pengambilan pyridoxine atau vitamin B6,  magnesium,  probiotik dan, halia dan daun pudina. Boleh klik SINI untuk tengok punca alahan dan penawar semulajadi.

Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Teruk Semasa Mengandung

1. Vitalea

Sejenis multivitamin membantu melengkapkan keperluan nutrisi. Apabila badan mendapat keperluan nutrisi yang cukup, badan akan jadi lebih kuat.

2. B Complex

Mempunyai komponen vitamin B. Salah satu komponen B Complex adalah vitamin B6 yang boleh membantu mengurangkan alahan.

3. Vita C

Membantu penyerapan zat besi dalam Vitalea. Apabila badan mendapat zat besi yang cukup, ini dapat membantu pembentukan sel darah merah. Sel darah merah yang cukup membantu sel-sel badan mendapat oksigen yang cukup.

4. Ostematrix

Kaya dengan Kalsium, dilengkapi dengan vitamin D dan magnesium. Magnesium membantu mengurangkan alahan.

5. Mealshakes

Mealshakes boleh bagi tenaga segera, terutama jika kita takde selera makan. Mealshakes juga mengandungi prebiotik yang bagus untuk kesihatan usus.

6. Performance drink

Performance drink ni dia macam air isotonik, tapi tak de gas. Dalam performance drink jugak ada elektrolit yang bantu stabilkan badan. Rasa dia oren, memang sedap minum masa sejuk-sejuk. Kalau ibu-ibu asyik muntah, bagus lah minum performance drink ni untuk elak dehydrated.

7. Peppermint Ginger Plus

Mengandungi daun pudina dan halia. Bagus untuk penghadaman dan untuk keluarkan angin dalam badan.

Untuk dapatkan vitamin bagi kurangkan alahan teruk semasa mengandung ni, ibu-ibu boleh klik buy now kat bawah ni, atau boleh hubungi Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Alahan Teruk Semasa Mengandung: Punca & Penawar Semulajadi

Alahan teruk semasa mengandung selalunya berlaku pada trimester pertama. Namun, ada juga yang berlarutan sehingga trimester ke dua dan ke tiga. Selalunya, ibu yang mengalami alahan ni akan mual-mual, muntah dan badan jadi lemah.

Punca Alahan Teruk Semasa Mengandung

Sebenarnya, tak de sebab khusus yang menjadi punca alahan semasa mengandung ni. Namun, ada beberapa teori yang kaitkan punca berlakunya alahan semasa mengandung.

1. Perubahan hormon semasa mengandung

Bila kita mengandung, hormon hCG meningkat dengan banyak. Peningkatan hormon ini menyebabkan kita rasa loya dan muntah-muntah. Bila hampir kepada trimester ke 2, paras hormon ini semakin menurun. Sebab tu, pada trimester ke 2, kebanyakannya dah kurang loya-loya muntah ni.

2. Kekurangan nutrisi

Kekurangan nutrisi seperti magnesium boleh menyebabkan alahan semasa mengandung. Kekurangan vitamin lain seperti vitamin B, kasium, vitamin D, vitamin K dan vitamin A juga boleh membuatkan alahan teruk semasa mengandung. Sumber vitamin ini boleh didapati daripada makanan.

3. Kekurangan elektrolit

Kekurangan elektrolit dalam badan juga boleh menyebabkan alahan teruk semasa mengandung.

Penawar Semulajadi Alahan Teruk Semasa Mengandung

1. Pyridoxine- Dapatkan vitamin B6

2. Dapatkan usus yang sihat – usus yang sihat sangat penting untuk fungsi keseluruhan badan. Pengambilan probiotik digalakkan untuk mendapatkan usus yang sihat

3. Enzim pencernaan – Enzim pencernaan membantu sistem penghadaman yang baik dan boleh mengelakkan daripada ketidakselesaan perut. Makan makanan yang kaya enzim seperti betik yang dah masak dan avocado.

4. Magnesium – pengambilan magnesium membolehkan badan mendapatkan magnesium yang cukup

5. Peppermint/pudina – Daun pudina bagus untuk legakan perut

6. Halia- halia bagus untuk buang angin dalam badan

Sila bertabah lah ye ibu-ibu yang alami alahan teruk semasa mengandung. InsyaAllah pengorbanan anda akan dibalas dengan ganjaran pahala 🙂

Kalau anda nak cuba vitamin yang boleh bantu kurangkan alahan semasa mengandung, boleh klik SINI ye.

Sambil tu jom tengok bagaimana akak ni kekal bertenaga semasa hamil.

Ibu Hamil Kuat Boleh Naik Flight & Panjat Candi Borobudur! Fuyooo! from iReach HD on Vimeo.

Happy pregnancy!