Beza Susu Foremilk dan Hindmilk

Susu ibu sangat unik. Susu awal yang keluar sedikit cair dan apabila bayi terus menyusu,  susu yang lebih pekat akan keluar. Kalau anda pam susu,  anda akan nampak beza dia. Masa mula-mula pam,  susu yang keluar adalah sedikit cair. Apabila diteruskan sehingga...

Kenapa Susu Ibu Sikit?

Kenapa ada ibu susu dia banyak, ada yg susu sikit? Bila lepas menyusu, dah macam kosong je rasa kan. Bila pam pulak, eh macam tak banyak kalau nak banding ngan kawan sebelah. Susu ibu disimpan dalam alveoli. Apabila susu dihasilkan masuk ke dalam alveoli, alveoli akan...

Kenapa Susu Ibu Tak Keluar Lepas Bersalin?

Ok hari ni Irni nak share kenapa ada ibu yang tak keluar susu lepas bersalin. Bila kita faham kenapa, baru la kita tak stress kan. Penghasilan susu lepas bersalin ni dia berkait dengan hormon. Masa mengandung, kolustrum dah dihasilkan. Namun, sebab masa mengandung,...

Vitamin Ibu Menyusu

Antara masalah yang biasa dihadapi oleh ibu menyusu adalah,  ada ketikanya bekalan susu merudum atau drop,  badan letih dan mudah sakit belakang. Mungkin ada yang mengalami semua,  mungkin salah satu. Jika anda nak kan extra power bagi menyokong perjalanan penyusuan...

Apakah Maksud Demand dan Supply Dalam Penyusuan?

Kita selalu dengar orang cakap, kalau nak susu banyak, kena tahu konsep demand dan supply kan. Sebenarnya demand dan supply tu apa? Demand: permintaan Supply: bekalan Semakin tinggi permintaan susu, semakin banyak bekalan akan diberikan. Makin banyak rangsangan...

Makanan Tambah Susu Badan

Seperti yang kita tahu,  susu ibu sangat bagus untuk bayi. Susu ibu sudah di custom made untuk anak kita,  tapi kenapa kita nak guna susu lain? Mungkin salah satu sebab adalah susu ibu kurang kan. Irni faham perasaan tu,  sebab Irni pernah mengalami keadaan yang sama....