5 Kesalahan Ibu Menyusu Perlu Elakkan

Hai, Assalamualaikum semua. Hari ni Irni nak share tentang 5 kesalahan yang perlu ibu menyusu elakkan. 1. Biarkan susu penuh baru nak pam Ada ibu yang sampai penuh, sampai bengkak susu baru nak pam, terutama kepada ibu bekerja. Jangan sampai susu penuh baru nak pam...

8 Punca Susu Ibu Kurang & Penyelesaian l

8 PUNCA SUSU IBU KURANG & CARA PENYELESAIAN Jom kita kenalpasti kenapa susu menjadi kurang? 1. Supply and demand susu tidak banyak Jumlah susu yang akan dihasilkan oleh kelenjar susu adalah bergantung kepada demand atau permintaan dari kita. Apa maksud permintaan...

Beza Susu Foremilk dan Hindmilk

Susu ibu sangat unik. Susu awal yang keluar sedikit cair dan apabila bayi terus menyusu,  susu yang lebih pekat akan keluar. Kalau anda pam susu,  anda akan nampak beza dia. Masa mula-mula pam,  susu yang keluar adalah sedikit cair. Apabila diteruskan sehingga...

Kenapa Susu Ibu Sikit?

Kenapa ada ibu susu dia banyak, ada yg susu sikit? Bila lepas menyusu, dah macam kosong je rasa kan. Bila pam pulak, eh macam tak banyak kalau nak banding ngan kawan sebelah. Susu ibu disimpan dalam alveoli. Apabila susu dihasilkan masuk ke dalam alveoli, alveoli akan...

Kenapa Susu Ibu Tak Keluar Lepas Bersalin?

Ok hari ni Irni nak share kenapa ada ibu yang tak keluar susu lepas bersalin. Bila kita faham kenapa, baru la kita tak stress kan. Penghasilan susu lepas bersalin ni dia berkait dengan hormon. Masa mengandung, kolustrum dah dihasilkan. Namun, sebab masa mengandung,...

Vitamin Ibu Menyusu

Antara masalah yang biasa dihadapi oleh ibu menyusu adalah,  ada ketikanya bekalan susu merudum atau drop,  badan letih dan mudah sakit belakang. Mungkin ada yang mengalami semua,  mungkin salah satu. Jika anda nak kan extra power bagi menyokong perjalanan penyusuan...