Tentang Saya

Assalamualaikum.

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya. Terlebih dahulu,  saya ingin perkenalkan diri saya.

Saya Irni Suhana Muhamad. Boleh panggil saya Irni. Saya seorang ibu kepada 4 orang anak.

Keluarga kecil kami ­čÖé

Saya menjalankan bisnes shaklee sejak tahun 2015. Saya mula kenal dengan produk shaklee semasa mengandung anak sulung. Setelah alahan mengandung yang agak teruk,  akhirnya saya mengambil vitamin shaklee untuk mengurangkan alahan.

Setiap kali hamil,  pasti saya akan menggunakan set kehamilan shaklee kerana sangat membantu saya semasa alahan mengandung.

Kini,  saya sedang mengambil set berpantang shaklee dan akan meneruskan dengan set menyusu shaklee.

Saya ingin berkongsi cerita saya di blog ini dengan anda. Follow me ya ­čÖé

Love,

Irni Suhana Muhamad

Sid 1085099

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Teruk Semasa Mengandung

Alahan teruk semasa mengandung pasti buat ibu susah hati. Bayi dalam kandungan perlukan nutrien yang cukup, tapi ibu pulak tak selera makan dan muntah-muntah. Ibu sendiri pun akan jadi penat. Lebih teruk lagi, ada ibu yang terpaksa masuk hospital akibat muntah-muntah dan tak lalu makan.

Jadi, apa vitamin yang ibu perlukan?

Antara penawar semulajadi yang membantu mengurangkan alahan teruk semasa mengandung adalah pengambilan pyridoxine atau vitamin B6,  magnesium,  probiotik dan, halia dan daun pudina. Boleh klik SINI untuk tengok punca alahan dan penawar semulajadi.

Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Teruk Semasa Mengandung

1. Vitalea

Sejenis multivitamin membantu melengkapkan keperluan nutrisi. Apabila abdan mendapat keperluan nutrisi yang cukup, badan akan jadi lebih kuat.

2. B Complex

Mempunyai komponen vitamin B. Salah satu komponen  Complex adalah vitamin B6 yang boleh membantu mengurangkan alahan.

3. Vita C

Membantu penyerapan zat besi dalam Vitalea. Apabila badan mendapat zat besi yang cukup, ini dapat membantu pembentukan sel darah merah. Sel darah merah yang cukup membantu sel-sel badan mendapat oksigen yang cukup.

4. Ostematrix

Kaya dengan Kalsium, dilengkapi dengan vitamin D dan magnesium. Magnesium membantu mengurangkan alahan.

5. Mealshakes

Mealshakes boleh bagi tenaga segera, terutama jika kita takde selera makan. Mealshakes juga mengandungi prebiotik yang bagus untuk kesihatan usus.

6. Performance drink

Performance drink ni dia macam air isotonik, tapi tak de gas. Dalam performance drink jugak ada elektrolit yang bantu stabilkan badan. Rasa dia oren, memang sedap minum masa sejuk-sejuk. Kalau ibu-ibu asyik muntah, bagus lah minum performance drink ni untuk elak dehydrated.

Untuk dapatkan vitamin bagi kurangkan alahan teruk semasa mengandung ni, ibu-ibu boleh klik buy now kat bawah ni, atau boleh hubungi Irni terus ye.

7. Peppermint Ginger Plus

Mengandungi daun pudina dan halia. Bagus untuk penghadaman dan untuk keluarkan angin dalam badan.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

7 Cara Hilangkan Sakit Pinggang Selepas Bersalin

Bersalin merupakan antara momen-momen indah sebagai seorang ibu. Tak kira lah bersalin secara normal atau ceaser, sakit bersalin tu terus tak terasa bila dapat tengok baby dan dengar baby menangis.

9 bulan kita bawak dia dalam perut ke sana ke mari, pastinya detik pertemuan dengan baby antara saat yang kita tunggu-tunggu. Tengok baby kali pertama, terus jatuh sayang ­čÖé

9 bulan bawak baby, 9 bulan jugak lah badan kita bekerja keras untuk menampung berat baby dalam rahim kita. Rahim kita mengembang berkali-kali ganda untuk menampung pembesaran baby. Badan kita dan tulang-tulang mengalami perubahan akibat perubahan hormon dan pembawakan baby.

Jadi, tak hairanlah ada ibu yang mula sakit pinggang selepas bersalin. Macam mana cara untuk menghilangkan sakit pinggang selepas bersalin?

Cara Hilangkan Sakit Pinggang Selepas Bersalin

1. Banyakkan berehat dan baring

Selepas bersalin, pastikan badan mendapat rehat yang cukup. Jika ada masa terluang, baringkanlah badan supaya tulang belakang kita tak terbeban dan dapat rehat. Jadi, kita dapat mengelakkan daripada sakit pinggang lepas bersalin.

2. Dapatkan urutan dan bertungku semasa dalam pantang

Untuk ibu yang bersalin secara normal, anda boleh lah dapatkan khidmat urut dan bertungku untuk lancarkan pengaliran darah dan lebutkan urat. Memang selesa sangat rasa lepas urut dan tungku ni.

Bertungku ni pun penting jugak untuk bantu kelancaran darah. Lagipun, orang lepas bersalin ni elok dengan benda-benda panas ni supaya darah dapat jalan dengan lancar dan elakkan darah dari tersumbat.

3. Elakkan membongkok semasa menyusu baby

Kalau ibu-ibu pilih postur duduk semasa menyusu, elakkan membongkok ke arah baby untuk menyusu. Sebaliknya, angkat baby kepada kita supaya kita tak perlu membongkok. Boleh guna bantal atau nursing pillow untuk menyokong baby semasa menyusu.

Jaga postur semasa menyusu supaya kita tak sakit pinggang. Duduk sandar supaya kita rasa selesa. Jika kita menyusu sambil baring, letakkan bantal peluk kat belakang, baru selesa sikit ­čÖé

4. Elakkan angkat benda berat

Lepas bersalin, harus lah kena pantang dan elakkan juga angkat benda berat. Pastikan benda paling berat yang kita angkat adalah baby kita tu je, hehe. Seeloknya, dapatkan pertolongan orang lain jika perlu mengangkat barang.

Tak pe lah orang nak kata kita ni malas ke, manja ke, yang penting badan kita, kita kena jaga.

5. Pakai bengkung yang sesuai

Pemakaian bengkung yang kemas dan selesa juga membantu mengurangkan sakit pinggang selepas bersalin. Pemakaian bengkung buat badan kita lebih kemas dan menjaga postur badan kita.

6. Elakkan makan makanan yang ‘bisa’

Antara makanan yang kita perlu pantang adalah laksa, pulut dan minuman sejuk. Makan makanan berkhasiat, seperti lauk yang tidak dimasak dengan minyak dan juga sayur. Boleh juga makan buah-buahan. Cuma kalau Irni, memang tak boleh makan buah tembikai lepas bersalin.

Teringat masa lepas bersalin baby hani, Irni makan buah tembikai, lepas tu terus kena rengat. Tapi, ada orang yang ok je makan tembikai. Lain orang, lain keadaan dia.

7. Dapatkan sumber kalsium yang cukup

Dapatkan sumber kalsium yang cukup terutama jika kita menyusukan baby. Irni sarankan supaya anda minum susu dan makan Ostematrix. Dalam Ostematrix ada kalsium, juga Vitamin D yang membantu penyerapan kalsium.

Dalam Ostematrix juga ada magnesium yang membantu merehatkan otot. Pengambilan Ostematrix membantu mengurangkan sakit pinggang lepas bersalin.

Jom tengok pengalaman ibu ni, apa yang dia buat untuk hilangkan sakit belakang dia tu.

Sakit Tulang Belakang & Lenguh2 Badan Buat Ibu Ini RImas, Sampailah…. from iReach HD on Vimeo.

Buat anda yang tercari-cari vitamin terbaik untuk berpantang dan menyusu, boleh klik kat SINI ye.

Untuk dapatkan Ostematrix, boleh klik link ni, atau boleh hubungi Irni terus ye!

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Peluang Bisnes Online Secara Dropship

Antara perkara terpenting dalam bisnes adalah cashflow atau aliran wang. Cashflow is a king in our bussiness.

Untuk pastikan bisnes kita berkembang,  kita kena jaga cashflow company kita. Tak kira lah kita buat bisnes secara kecil-kecilan pun,  kita harus jaga cashflow.

Lagipun, jika cashflow yang sedikit pun susah nak urus,  macam mana kita nak urus cashflow yang lagi besar nanti?

Untuk kita yang buat bisnes, terutama yang baru nak mula,  Irni sarankan supaya bermula dengan dropship. Dengan dropship,  kita hanya perlu keluarkan modal yang minimum.

Macam bisnes Shaklee,  modal yang diperlukan hanyalah RM79.50, untuk mendaftar sebagai member Shaklee. Bila dah mendaftar,  kita boleh pilih untuk jalankan bisnes secara dropship pada peringkat permulaan.

Bagaimana nak buat dropship dengan Shaklee?

­čĹë Shaklee mempunyai sistem online yang bantu kita untuk membuat pembelian secara online.

­čĹë Masukkan id dan pasword pada ruangan Member Login Page.

­čĹë Masukkan nama penerima dan alamat penerima.

­čĹë Pilih barang yang diorder.

­čĹë Buat bayaran menggunakan kad kredit atau kad debit.

­čĹë Tempahan diterima. Segala urusan penghantaran produk akan diuruskan oleh HQ

Senang kan bila Shaklee dah ada sistem sendiri. Kita tak perlu pening dah nak fikir pasal stok.

Harga jualan dan harga member berbeza sebanyak 10%-20%. Jadi,  dari situ,  kita dah dapat untung runcit.

Selain dari untung runcit,  kita juga akan mendapat bonus bulanan berdasarkan prestasi jualan kita.

Secara anggaran nye, macam ni lah bonus Shaklee

Bonus Shaklee adalah unlimited. Lagi banyak sales kumpulan kita,  lagi tinggi bonus yang akan kita dapat.

Bayaran bonus selalunya dibuat pada tengah bulan dan Shaklee tak pernah gagal bayar bonus kepada pengedarnya.

Duit bonus Shaklee tu,  asingkan sedikit untuk bantu kembangkan bisnes kita. Masa ni terpaksa la berkorban sikit,  tahan dulu guna duit bonus tu. Beli sedikit stok, in case kalau ada orang nak COD supaya senang kita nak hantar.

Tapi,  jangan la beli stok banyak-banyak. Beli yang hot item je. Jangan lupa peruntukkan juga untuk zakat dan saving.

Nak tarik duit, ┬ának magnet duit, ┬ákena la tarik dengan duit jugak. Simpan lah duit walau sedikit. Bak kata pepatah, ┬ásikit-sikit lama-lama jadi bukit kan ­čÖé

Boleh tengok sini cara menguruskan kewangan guna konsep T. Harv Eker yang dah dimodified ni.

Jika anda ingin mula bisnes online, anda boleh memulakan bisnes Shaklee secara dropship. Boleh buat secara full time atau part time.

Jom, join Akademi Blog iReach sekarang!  Belajar buat bisnes melalui blog.

Hubungi saya,  Irni 014 515 7141 sekarang.

7 Tips Mudah Bersalin

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah, Irni dah selamat lahirkan baby pada 20.8.2017, sama birthday dengan kawan baik masa kat UKM ­čÖé

Kelahiran yang ni pun sangat mudah. Pukul 3.00pm masuk labour room,  pukul 3.05 pm,  baby dah keluar. Sebenarnya,  masa datang hospital tu dah full os kot,  sebab masa sampai tu dah rasa sakit sangat,  dah keluar darah. Naik atas katil,  rasa macam nak push dah..

Kat sini,  Irni nak kongsi Tips Mudah Bersalin. Jom kita tengok.

Tips Mudah Bersalin

Tips mudah bersalin ni Irni kongsikan untuk ibu-ibu hamil yang bakal melahirkan baby nanti.

1. Sentiasa fikir positif

Sepanjang kehamilan,  kita kena sentiasa fikir positif yang kita akan berjaya lahirkan baby secara normal. Elakkan ambil tahu komplikasi semasa bersalin, seperti terpaksa guna forceps,  terpaksa ceaser. Jangan sesekali fikir pasal komplikasi. Fikirkan yang kita akan dapat bersalin dengan mudah dan selamat.

Bayangkan,  proses bersalin mudah,  baby keluar dengan mudah, dan kita boleh senyum tengok baby.

2. Buat senaman kegel

Sepanjang kehamilan,  kita boleh buat senaman kegel. Senaman ni bagus untuk wanita amalkan bagi menguatkan otot vagina. Cara buat senaman kegel seperti tahan kencing. Tapi,  jangan lah tahan kencing pulak ye.

Lepas bersalin pun boleh teruskan buat senaman kegel ni ye.

3. Jaga pemakanan semasa hamil

Elakkan makan junkfood dan fast food semasa mengandung. Junk food dan fast food ni bukan je tak de nutrisi, malah ada garam yang tinggi. Makanan ni boleh lah makan kadang-kadang, tapi jangan lah selalu.

Banyakkan makan makanan berkhasiat. Kalau masa alahan pun,  elakkan makan asam sebab asam tu pun bukan makanan yang sihat.

4. Banyakkan pergerakan

Semasa mengandung,  banyakkan lakukan pergerakan seperti jalan kaki dan naik tangga. Banyakkan pergerakan ni tak sesuai dilakukan masa awal kehamilan. Bila dah masuk trimester ke 3, ha elok lah kita banyakkan berjalan dan naik tangga.

Instead of guna lif,  kita cuba naik tangga. Kalau tak larat,  naik lah tangga sampai tingkat 1 je, lepas tu boleh sambung naik lif. Masa kita banyakkan berjalan dan naik tangga tu,  doa lah dalam hati,  yaAllah,  mudahkan lah aku untuk bersalin nanti.

5. Banyakkan berdoa kepada Allah

Sentiasa lah berdoa kepada Allah supaya mudahkan proses kelahiran,  supaya sempurna kejadian baby dan dapat bersalin normal.

Sebut satu-satu apa yang kita nak. Doa lah terutama selepas solat. Sambil tu,  bagitau la baby supaya keluar elok-elok,  biar mudah semuanya.

6. Bersedekah

Semasa mengandung,  terutama bila dah dekat-dekat dengan tarikh bersalin,  banyakkan bagi sedekah. Kalau tak boleh bagi banyak,  bagi la sikit. Sambil tu,  niat la semoga Allah mudahkan kita bersalin nanti.

7. Jaga kesihatan semasa hamil

Jaga kesihatan kita untuk elakkan komplikasi semasa bersalin. Ikut segala nasihat misi dan doktor di Klinik Ibu & Anak. Jika ada sebarang keraguan,  boleh lah tanya misi sebab mereka sangat berpengetahuan tentang ilmu kehamilan.

Makan segala vitamin yang diberikan supaya hb tidak low. Nilai hb yg cantik bantu elakkan tumpah darah masa bersalin.

Semasa mengandung,  Irni ambik set vitamin ibu hamil yang bantu hb cantik,  jarang sangat krem kaki masa tidur dan yang best nye jarang sangat sakit pinggang. Badan pun rasa cergas je. Memang best!

Apa pun, ┬áIrni doakan semoga Allah permudahkan kita semua. Pengalaman tiga kali bersalin buat Irni rasa insaf. Sakit bersalin memang sakit, nanti kalau sakit mati macam mana? ­čśş

Semoga Allah permudahkan dan ampun segala dosa kita. Take care ye mommies!

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Shaklee Kelantan

Area COD: Kok Lanas,  Jeli,  Kota Bharu dan kawasan sekitar

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian Shaklee dengan saya.

 

 

 

 

Cara Atasi Masalah Susu Badan Drop

Impian setiap ibu untuk berikan yang terbaik untuk baby masing-masing kan. Tapi, biasalah, banyak dugaanya untuk susukan baby sampai 2 tahun ni. Salah satu dugaan nya adalah masalah susu badan makin drop. Makin risaulah si ibu, tambah-tambah kalau stok susu tak banyak kan.

Kalau susu badan dah mula drop, susu boleh jadi banyak balik ke?

Ya, BOLEH! Susu badan boleh banyak balik walaupun susu dah mula drop. Pertama sekali, kita kena ingat, konsep penyusuan, sangat bergantung kepada konsep demand dan supply. Semakin banyak permintaan susu, semakin banyak pengeluaran susu akan dihasilkan.

Jadi, macam mana cara nak tingkatkan demand and supply susu ni?

TIPS BANYAKKAN SUSU IBU YANG DAH DROP ATAU MERUDUM

1.  Buat teknik power pumping

Power pumping ni bagus buat tengah malam atau sebelum subuh. Cara dia:

Pam 20 minit, Rehat 10 minit

Sambung Pam 10 minit, Rehat 10 minit

Sambung Pam 10 minit, ok dah selesai

Power pumping ni dibuat untuk rangsang balik pengeluaran susu. Power pumping bagus buat tengah malam sebab tengah malam pengeluaran susu tinggi.

2. Buat teknik tandem nursing

Tandem nursing ni boleh dibuat ketika kita di rumah bersama baby. Ketika baby menyusu, kita pam susu yang sebelah lagi. Teknik tandem nursing rangsang penghasilan susu di kedua-dua belah payudara. Lagipun, semasa baby tengah menyusu, payudara di sebelah satu lagi pun akan keluarkan susu jugak.

Bila kita buat teknik tandem nursing, kita dan tingkatkan demand susu dan hantar signal kat otak supaya arahkan kelenjar susu hasilkan lagi banyak susu.

3. Buat teknik marmet

Selepas baby menyusu atau selepas sesi mengepam, urut payudara guna kaedah marmet untuk mengosongkan payudara. Selepas mengepam, kita tengok macam dah tak de susu kan, tapi kalau kita picit dengan tangan, sebenarnya masih ada lagi susu tau.

Urut dengan kaedah marmet untuk pastikan payudara betul-betul kosong. Kalau nak tahu kosong ke tak, bila kita urut, dah tak de susu menitik.

Macam tu jugak, bila lepas menyusu baby, kosongkan susu pada payudara tu. Payudara yang kosong akan hantar signal supaya lebih banyak susu dihasilkan.

4. Jangan tunggu payudara penuh baru nak pam

Ikut jadual pam anda. Walaupun payudara tak penuh lagi atau tak bengkak pun, sila pam payudara anda ye.

5. Banyakkan minum air suam

Minum air suam bantu banyakkan susu ibu. Beza tau kuantiti susu bila kita minum air masak dengan air suam. Banyakkan minum air suam dan pastikan kita memang minum banyak air sekurang-kurangnya 3 liter sehari.

6. Elakkan stress dan jangan fikir negatif

Bila ibu stress, susu lagi susah nak keluar. Fikir yang positif, semoga Allah permudahkan usaha kita untuk bagi yang terbaik dekat anak kita. Ingat balik, setiap titik susu yang kita usahakan tu, insyaAllah Allah akan bagi ganjaran pahala kat kita.

Untung kan jadi orang perempuan, senang nak collect pahala kan? ­čśÇ

7. Makan makanan berkhasiat

Pemakanan juga memainkan peranan yang penting dalam penghasilan susu ibu. Ambik makanan yang tinggi protein dan bervariasi. Lebihkan sayuran dan buah-buahan dalam menu kita.

8. Ambik supplement menyusu

Supplement menyusu bukan sekadar milkbooster, tapi jugak untuk bantu badan kita lebih bertenaga. Supplement bantu badan kita lebih bertenaga dan kurang letih.

Bila badan letih, susu pun susah nak keluar. Jadi, bila ambik supplement, kurang lah sikit letih kita tu kan. Anda boleh cuba Set Penyusuan Lengkap Shaklee yang terdiri daripada Vitalea, B Complex, Vita C, Omega Guard, Ostematrix, Alfalfa dan ESP.

Untuk Set Penyusuan bajet, anda boleh cuba ESP dan Alfalfa. Set Penyusuan ni bertindak sebagai milkbooster dan bantu badan kita lebih bertenaga.

Apa pun, Irni doakan semoga dimudahkan perjalanan kita sebagai seorang ibu. Jangan sesekali putus asa untuk susukan anak kita sepenuhnya dengan susu ibu. Lets strong together!

Jemput baca jugak: Perlukah Ibu Menyusu Ambik Supplement?

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

Tips Pilih Kolagen Untuk Kulit

key: kolagen untuk kulit

Dalam pasaran, ada berbagai-bagai jenis kolagen yang dijual.  Ada yang mahal dan ada yang murah. Ada yang pilih berdasarkan kualiti dan ada yang pilih berdasarkan harga. Jadi, apa tips terbaik untuk pilih kolagen untuk kulit?

Tips Pilih Kolagen Untuk Kulit

1. Pilih dari sumber yang berkualiti

Shaklee Collagen Powder dihasilkan dari sumebr ikan laut, iaitu daripada sisik ikan merah. Shaklee Collagen Powder mengandungi 4000mg Proprietary RSS Collagen.

Kenapa ikan merah ni sumber kolagen yang berkualiti?

Ikan merah ni dia adalah ikan dari laut dalam yang tahan tekanan sehingga 20lbs dan hidup dengan bebas di laut dalam. Jadi, ikan ini menghasilkan kolagen yang:

  • Sangat tahan dan elastik
  • Mempunyai tahap kesepaduan sel yan tinggi
  • Sangat tinggi kelembapan
  • Rendah berat molekular

Disebabkan ciri-ciri ini, ikan merah ini boleh hidup 5000m di laut dalam, yang mana sukar bagi ikan biasa untuk hidup.

2. Pilih yang jenis berat molekular rendah untuk memudahkan penyerapan

Shaklee Collagen Powder dihasilkan dari 3 nos asid amino, atau dikenali juga sebagai tripeptide. Shaklee Collagen Powder adalah yang paling kecil, paling bagus dan paling efektif dalam kalangan kolagen peptide dalam pasaran.

Shaklee Collagen Powder mempunyai saiz yang sangat kecil, iaitu hanya 1000 dalton sahaja. Kalau kita letak pada kulit, ia hanya ambil masa 10 minit sahaja untuk diserap ke dalam kulit.

Dan, apabila kita minum kolagen tu, ia hanya ambik masa 20 minit untuk diserap ke dalam sistem pencernaan dan diserap ke dalam salur darah.

Special kan, sebab kolagen yang mempunyai saiz kecik ni tak perlu menjalani sistem pencernaan dan akan terus diserap pergi ke kulit dan baiki kulit kita untuk dapatkan kulit yang cantik.

Jadi, sesiapa yang sistem percernaan dia tak berapa bagus pun boleh ambik Shaklee Collagen Powder ni, sebab kolagen ni tak perlu lalui proses complicated kat perut, pankreas dan enzim.

3. Mempunyai kombinasi lengkap Kolagen + Asid Hyaluronik + Elastin

Shaklee Collagen Powder mempunyai 7 bahan aktif yang membantu keberkesanan kolagen untuk kulit. 7 bahan aktif tersebut adalah:

  • Kolagen ikan: elastin membuatkan kulit lebih anjal
  • Ekstrak kerang-kerangan: cecair synovial bantu lubrikasi pada sendi
  • Vitamin C, B2 dan B6: menggalakkan penghasilan kolagen dan menstabilkan radikal bebas dalam badan
  • Lactobasillus acidophilus: menghasilkan usus yang sihat dan menggalakkan penyerapan kolagen ke dalam usus
  • Camelia Japonica Seed Extract: mengandungi asid oleik bantu lembapkan kulit
  • Ektrak Pfaffia (Ginseng Brazil): menggalakkan penghasilan kolagen dan asid hyaluronik yang menjadikan kulit makin halus, lembap dan makin licin.

4. Ada ujian klinikal

Shaklee Collagen Powder mempunyai kajian klinikal yang membuktikan bahawa terdapat perubahan pada kulit sebanyak 71% setelah menggunakan Shaklee Collagen Powder selama 8 minggu berturut-turut.

5. Kesan dan kebaikan kolagen untuk kulit

Shaklee Collagen Powder diuji secara klinikal dan terbukti memang berkesan.

  • Kulit lebih lembap, mengurangkan masalah kulit kering dan kulit kusam
  • Memudarkan pigmentasi dan membantu masalah tona kulit tak sekata
  • Membantu badan dan aset lebih tegang
  • Anti penuaan dengan mengurangkan kedutan, menutup liang roma dan mengurangkan garis-garis pada kulit
  • Membaiki dan mengembalikan keanjalan kulit
  • Bantu dapatkan rambut dan kuku yang cantik

6. Kolagen dalam bentuk serbuk

Kolagen dalam bentuk serbuk lebih stabil jika dibandingkan dengan kolagen jenis air sebab kalau kolagen jenis air, ia memerlukan penstabil dan pengawet, juga kena sentiasa letak dalam peti apabila dibuka. Jadi, shaklee collagen powder boleh letak atas meja makan je.

Jadi, kalau nak pilih kolagen terbaik, boleh pilih ShakleeCollagen Powder untuk kulit yang lebih cantik.

 

5 Petua Mudah Hamil

Bila kahwin, mesti orang sibuk tanya, bila nak hamil ni. Kadang-kadang tu, mood honeymoon pun belum habis, tapi orang dah start tanya kan?

Namun, impian untuk memiliki cahaya mata pastinya idaman setiap pasangan yang berkahwin. Cahaya mata yang menyerikan hidup, juga jadi saham kita di akhirat kelak. Semoga ada anak soleh yang akan mendoakan kita apabila kita tiada kelak.

Bagaimana pula dengan pasangan yang memang inginkan cahaya mata, namun masih belum dikurniakan rezeki oleh Allah? Ada petua mudah hamil?

Sebelum cuba petua mudah hamil, ada eloknya jika pasangan suami isteri berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui jika terdapat masalah kesihatan. Bukan isteri je yang perlu buat pemeriksaan, cik abang pun perlu buat jugak ye.

Ada keadaan isteri tiada masalah kesihatan, namun suami pula bermasalah. Jadi, jika dapat mengesan ada masalah, lebih mudah untuk menyelesaikan keadaan tersebut.

Jika tiada masalah kesihatan, bolehlah kita cuba petua mudah hamil ni.

Petua Mudah Hamil

1. Lakukan hubungan intim pada waktu yang tepat

Ovum hanya boleh hidup selama 24 jam dan sperma boleh hidup selama 72 jam. Semasa ovulasi, ovum akan dilepaskan ke dalam tiub fallopia. Jadi, penting untuk kita mengetahui bila waktu ovulasi atau waktu subur supaya sperma dapat berjumpa dengan ovum.

Jika isteri mempunyai kitar haid yang tidak teratur, seeloknya pastikan kitar haid teratur supaya senang nak cari waktu subur. Jika kitar haid teratur, kita boleh cari waktu subur dengan kaedah kiraan, atau install je apps dekat google play untuk cari waktu subur. Lagi mudah kan?

2. Makan asid folik

Kita disarankan untuk makan asid folik 3-6 bulan sebelum mengandung untuk menyediakan keperluan asid folik yang cukup untuk perkembangan bayi nanti. Asid folik sangat penting untuk perkembangan tulang belakang baby. Ada juga sperma berjaya bercantum dengan ovum, namun tidak berjaya hidup dan gugur bersama darah haid tanpa kita sedari kerana perkembangan tidak sempurna.

Jadi, jika kita merancang untuk mengandung, pastikan kita mendapatkan asid folik secukupnya. Asid folik banyak terdapat dalam sayuran hijau, brokolo, avokado dan kekacang. Di samping itu, kita juga boleh mengambil supplement asid folik.

3. Siapkan badan untuk mengandung

Wanita yang mempunyai badan yang sihat lebih mudah untuk hamil. Siapkan badan anda supaya anda fit for pregnancy. Jika mempunyai berat badan berlebihan, ada baiknya jika anda cuba untuk menurunkan berat badan. Tambahan pula, jika seseorang wanita itu obesiti, dibimbangi berlaku perubahan hormon dalam badan yang menyebabkan sukar berlaku perlekatan.

Mulakan dengan mengamalkan gaya hidup sihat seperti menjaga pemakanan, banyakkan makan sayur, kurangkan makanan berminyak, juga amalkan senaman. Pastikan badan anda mendapat zat yang mencukupi. Walaupun pada pandangan fizikal kita kelihatan sihat, namun bahagian dalaman kita sendiri pun tak tahu kan.

Jadi, pastikan anda dapatkan nutrisi yang cukup dan lakukan senaman.

4. Amalkan pengambilan ekstrak grape seed

Pengambilan grape seed bersama-sama vitamin C dapat membantu lendir serviks meningkatkan mobiliti sperma ke dalam faraj. Sekiranya anda mengalami masalah ‘kering’ semasa bersama, cuba amalkan makan grape seed.

5. Sentiasa berdoa kepada Allah

Cuba amalkan doa ini. Doa adalah senjata mukmin kan. Apa yang kita nak, kita mintak dengan Allah. Walaupun kita dah usaha macam-macam, tapi Allah masih belum bagi kita rezeki anak, percayalah perancangan Allah itu yang terbaik. Yakin dengan takdir Allah.

Ini pula adalah tips dari Dr Hamid Arshad, pakar sakit puan.

Set Cadangan Vitamin Untuk Ikhtiar Hamil

Untuk Isteri

Vitalea

  • sejenis multivitamin untuk cukupkan keperluan nutrisi tubuh dan bantu sel dapat nutrien yang cukup

B Complex

  • Mengandungi asid folik yang penting untuk persediaan tumbesaran baby jika berjaya mengandung

Vita C

  • Membantu proses sintesis hormon penting seperti hormon untuk seks dan kesuburan.

Omega Guard

  • Mengandungi asid lemak omega 3 yang membantu mengurangkan keradangan dalam badan, terutama jika terdapat keradangan pada rahim. Selalunya, kita sendiri tak sedar dalam badan kita berlaku keradangan.

GLA Complex

  • Membantu menghasilkan cecair serviks yang subur dan stabilkan kitaran haid.

ESP

  • Membantu pembinaan sel dan menguatkan rahim

Vivix

  • Membaiki kerosakan sel dari dalam DNA lagi

Untuk Suami

Vitalea

  • Bantu cukupkan keperluan nutrien badan. Dalam Vitalea juga terdapat Zinc yang mana bagus untuk membantu menghasilkan sperma yang kuat dan sihat

Vita E

  • Juga dikenali sebagai vitamin cinta
  • Meningkatkan kesuburan lelaki

Vivix

  • Membaiki kerosakan DNA bermula dari dalam sel lagi

Di atas ni adalah set kesuburan optimum. Namun, anda boleh bincang dengan Irni untuk pilih yang sesuai dengan bajet anda. Tapi, yang terbaik adalag full set ni lah.

Kalau nak dapatkan set kesuburan shaklee ni, contact je Irni k.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Tips Banyakkan Susu Badan Selepas Bersalin

Saiz perut bayi berbeza mengikut umurnya. Masa mula-mula lahir,  anggaran perut baby hanyalah sebesar buah ceri atau hanya perlukan sesudu teh lebih susu pada satu masa.

Jadi,  ibu tak perlu terlalu risau jika tak banyak susu yang dihasilkan semasa awal bersalin.  Susu akan menjadi semakin banyak apabila baby mula menghisap susu dari payudara.

Tips Banyakkan Susu Lepas Bersalin

1. Check keadaan payudara sebelum bersalin

Ada orang yang jenis puting tenggelam, jadi semasa mengandung, dalam 8 bulan macam tu,  dah boleh start tarik puting supaya keluar.

2. Bagi baby menyusu direct dari payudara

Sejurus selepas bersalin,  terus susukan baby direct dari payudara untuk merangsang penghasilan susu. Apabila baby menghisap dari payudara,  secara automatik signal akan dihantar ke otak untuk menghasilkan susu.

Kalau nampak macam susu keluar sikit je,  its ok,  teruskan cuba suruh baby hisap susu tu. Lagipun susu semasa baru lepas bersalin memang pekat. Ia dipanggil kolostrum.

3. Belajar teknik penyusuan yang betul

Teori dan praktikal sememangnya tak sama.  Mungkin kita dah khatam dari segi teori semasa mengandung lagi,  tapi bila dah bersalin,  kita tak pasti teknik kita tu betul atau salah.

Jadi, lepas bersalin, dapatkan penerangan daripada misi dan suruh dia tengok,  teknik kita tu betul atau salah. Penyusuan dengan teknik yang betul membantu untuk merangsang pengeluaran susu.

4. Jangan stress

Stress boleh menyebabkan susu susah nak keluar. Bagi Irni, tak salah kalau ibu nak standby susu formula kalau takut tak de susu keluar. Cuma, kalau nak bagi, bagi dengan sudu, jangan sesekali guna botol sebab takut baby confuse puting pulak. Sambil tu, ibu boleh lah cuba picit payudara dengan tangan guna teknik marmet untuk rangsang pengeluaran susu.

5.  Mengurut lepas bersalin

Kalau dah keluar hospital, boleh lah dapatkan khidmat tukang urut untuk buaat urutan badan dan payudara. Ibu-ibu juga boleh bertungku. Tungku dan urutan sangat membantu untuk merangsang pengeluaran susu. Pengalaman Irni menggunakan pakej lepas bersalin dari spa Aisya Humaira, Kelantan, memang susu banyak sangat keluar lepas bertungku dan mengurut.

6. Makan makanan yang merangsang pengeluaran susu

Ibu-ibu jugak boleh mengambil makanan yang menggalakkan pengeluaran susu seperti lobak putih, kurma, susu, lobak merah dan oat. Banyakkan juga minum air suam.

7. Jaga pemakanan semasa mengandung

Semasa mengandung lagi, kita kena jaga pemakanan kita. Dapatkan nutrisi secukupnya semasa mengandung. Elakkan mengambil makanan rapu dan tak berkhasiat. Banyakkan makan sayur dan pilih makanan sihat. Makan jugak vitamin semasa mengandung. Untuk vitamin ibu mengandung terbaik, boleh klik SINI

Jom tengok video pengalaman ibu ini menyusu bayi pramatang selepas bersalin, apa yang beliau buat sampai berjaya menyusu bayi pramatang walaupun mula-mula tiada susu.

Menyusu Anak Pramatang Memang Mencabar, Apa Yg Perlu BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Klik SINI untuk Set Bersalin Banyakkan Susu, boleh terus makan lepas bersalin.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.