Produk yang Baik Untuk Jantung

Sejak kebelakangan ini, banyak kes mengejut yang kita dengar. Asalnya sihat, tak pernah masuk hospital, tak pernah ada penyakit apa-apa, tiba-tiba kita dengar dia meninggal pulak..nauzubillah..

Siapa yang berisiko mendapat penyakit jantung mati mengejut ni?

1. Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi ni selalunya tidak mempunyai simptom pada peringkat awal. Jadi, dapatkan pemeriksaan berkala di klinik, atau pun beli mesin tekanan darah sendiri di rumah supaya kita sentiasa dapat memeriksa tekanan darah kita.

2. Orang yang mempunyai kolesterol dalam darah yang tinggi

Kolesterol tinggi boleh menjadi punca serangan jantung kerana kolesterol tu termendap pada salur darah. Makin banyak kolesterol termendap, makin sempit salur darah kita. Apabila salur darah makin sempit, darah susah nak mengalir membawa bekalan oksigen.

3. Orang yang merokok

Orang yang merokok mempunyai lebih risiko untuk mendapat serangan jantung mati mengejut.

Saksikan video di bawah, bagaimana En. Uzir berhenti merokok dengan mudah untuk selama-lamanya.

Berhenti Merokok Dengan Cepat untuk Selama-Lamanya from iReach HD on Vimeo.

4. Orang yang mempunyai penyakit kencing manis

Gula berlebihan dalam darah juga meningkatkan anda untuk mendapat serangan penyakit jantung.

5. Orang yang tak jaga makan

Orang yang banyak makan kat luar, banyak makan masin, banyak makan fast food, lebih terdedah kepada penyakit jantung. Kalau kita masak sendiri kat rumah, kita boleh kawal jumlah garam masakan.

Kita juga perlu makan banyak sayur dan buah.

6. Orang yang tidak aktif dari segi fizikal

Bersenam 2 jam 30 minit seminggu untuk bantu lancarkan peredaran darah.

7. Orang yang terlampau gemuk atau obesiti

Hati-hati ye untuk orang yang jenis kategori badan comel ni. Banyak lemak dalam badan juga meningkatkan risiko kita terkena serangan jantung.

Jadi, apa produk vitamin yang bagus untuk jantung?

Vitamin untuk kesihatan jantung

1. Vivix

Vivix membantu membaik pulih kerosakan yang berlaku pada DNA. Salur darah yang rosak akibat pemendapan kolesterol dibaiki semula. Vivix juga membantu meningkatkan tenaga pada sel jantung kerana Vivix membantu meningkatkan bilangan mitokondria, iaitu pusat jana tenaga bagi sel.

2. Omega Guard

Omega guard membantu meningkatkan kolesterol baik HDL. Omega guard juga membantu meningkatkan kadar metabolisme badan dan membantu pembakaran lemak berlebihan dalam badan.

3. Phytocol st

Phytocol menghalang penyerapan kolesterol yang dimakan ke dalam salur darah. Kolesterol akan terus disingkirkan. Phyocol juga membantu mengurangkan kolesterol jahat LDL.

Jika anda sedang tercari-cari produk yang bagus untuk kesihatan jantung, anda boleh cuba Set Jantung Sihat Shaklee ni ye. Untuk mendapatkan vitamin ini, anda boleh hubungi Irni, atau klik je Buy Now kat bawah.

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Cara Jaga Kesihatan Buah Pinggang

Ya Allah, hati ummi bagai disiat-siat saat masuk Unit Hemodialisis Hospital Tanah Merah. Masuk ke unit hemodialisis (HDU), tempat orang cuci buah pinggang buat hati ummi rasa insaf sangat. Sedih tengok diorang terpaksa jalani prosedur dialisis. Ada yang masih muda dan ada yang tua sampai terpaksa dialisis atas katil sebab tak larat nak duduk.

Lagi sedih bila tengok keadaan bapa mertua yang kena tebuk pada bahagian leher untuk jalani prosedur dialisis. Prosedur tersebut perlu dijalankan untuk mengeluarkan air dari badan sebelum fistula atau tapak untuk dialisis dibuat di lengan.

Semasa ummi duduk dekat dengan kaunter, ummi tengok ada sorang budak, ummi agak umur dia awal 20-an, begitu cekap ambil set untuk dialisis dari dalam laci meja seolah-olah dah biasa buat. Ummi tak dapat tahan dari tanya adik tu, adik sedia set untuk siapa, untuk sendiri ke untuk ayah? Dan, adik tu senyum je.

Ya Allah, rupanya adik tu sedia set untuk diri sendiri dan dia adalah salah seorang pesakit yang perlu menjalani dialisis kat situ. Boleh bayangkan tak, bagaimana pesakit dialisis terpaksa menjalani dialisis selama 3 kali seminggu dan sesi memakan masa maksimum 4 jam. Maksud nya, 12 jam seminggu, pesakit perlu datang untuk dialisis.

Jadi, ummi menyeru dan mengingatkan diri ummi sendiri supaya menjaga kesihatan dengan baik untuk mengelakkan kerosakan buah pinggang. Berat mata ummi memandang mereka, tapi ummi tahu, bahu yang memikul lebih berat. Ummi cuma mampu berdoa semoga kita semua diberi kesihatan yang baik.

Di sini, ummi letakkan panduan penjagaan buah pinggang untuk mengelakkan kerosakan buah pinggang supaya menjadi panduan kita semua. Mencegah tu kan lebih baik daripada mengubati.

Panduan Penjagaan Kesihatan Buah Pinggang

1. Minum air masak secukupnya

Fungsi buah pinggang adalah untuk menyingkirkan toksin dan segala kotoran keluar dari badan. Air yang cukup membantu proses menyingkirkan bahan buangan daripada badan.

Minum air masak mengikut jumlah berat badan anda. Secara anggaran,  bagi setiap 25kg badan, anda perlu minum 1 liter air masak. Jika berat anda 50kg, maka anda kena minum 2 liter air masak setiap hari.

2. Kurangkan makan fast food dan air gas

Makanan fast food selalunya tinggi garam dan pengawet. Jadi, elakkan makan fast food. Air gas atau air bikarbonat juga perlu dielakkan kerana mempunyai pewarna yang tinggi.

3. Makan makanan seimbang

Makan mengikut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia menggunakan konsep pinggan suku suku separuh. Suku pinggan nasi, suku pinggan lauk dan setengah pinggan adalah sayur.

4. Amalkan gaya hidup yang aktif

Bersenam sekurang-kurangnya dua jam setengah setiap minggu. Amalan bersenam bantu turunkan tekanan darah dan bantu menyihatkan buah pinggang.

5. Berhenti merokok

Berhenti merokok adalah satu keputusan yang balik baik kerana mampu meningkatkan tahap kesihatan keseluruhan badan anda. Klik SINI untuk panduan berhenti merokok.

6. Elakkan makan ubat penahan sakit seperti panadol

Jika anda masih boleh bertahan dari sakit, elakkan daripada mengamalkan ubat tahan sakit.

7. Jaga kesihatan dengan baik

Jika anda ada masalah seperti kencing manis atau darah tinggi, pastikan anda mengawal penyakit anda dengan baik. Pastikan anda sentiasa berjumpa dengan doktor anda untuk temujanji dan mengikut segala nasihat doktor.

Makan ubat yang diberikan oleh doktor supaya penyakit anda terkawal. Jika penyakit tidak terkawal, anda mengundang penyakit lain datang seperti kerosakan buah pinggang.

8. Semak risiko anda untuk mendapat penyakit buah pinggang

Berdasarkan tahap kesihatan anda sekarang, anda boleh klik SINI untuk melihat berapa tinggi risiko untuk mendapat penyakit buah pinggang.

Jom jaga kesihatan dengan baik.

Untuk pesakit buah pinggang yang sudah di diagnos sebagai pesakit buah pinggang, anda boleh cuba supplement untuk membantu anda hidup lebih sihat. Di sini ummi kongsikan pengalaman pengguna lain yang mengambil supplement yang bagus untuk buah pinggang.

Supplement untuk pesakit buah pinggang

Selepas 21 hari ambil Vivix, bacaan creatinine turun

 

Pesakit buah pinggang nampak lebih sihat

 

Bacaan creatinine turun 90%

Jika anda juga berminat untuk cuba Vivix, anda boleh hubungi ummi ye. Atau anda boleh klik buy now kat bawah ni untuk akses yang lebih cepat.

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

5 Cara Berhenti Merokok

Kalau tengok pada kotak rokok, ada gambar yang menyeramkan menunjukkan betapa merokok membahayakan kesihatan. Dengan harga rokok yang makin mahal, ramai yang mula ambil keputusan untuk berhenti merokok.

Namun, bukan semudah itu untuk berhenti merokok. Ditambah pula dengan kawan-kawan yang juga merokok menyebabkan perokok lebih sukar untuk berhenti merokok.

Di sini Irni kongsikan tips untuk membantu anda berhenti merokok.

1. Cari big why atau sebab terbesar kenapa anda perlu berhenti merokok

  • Cuba anda duduk dan fikir, kenapa aku ni nak berhenti merokok?
  • Tulis pada kertas supaya anda dapat melihat dengan lebih jelas tujuan anda
  • Fikirkan orang-orang tersayang disekitar anda yang masih perlukan anda
  • Anda juga boleh hidup lebih sihat jika anda mengambil keputusan untuk berhenti merokok
  • Duit pun lebih banyak boleh jimat dan anda boleh simpan buat benda lain yang lebih baik

2. Bersedia dengan apa yang bakal berlaku

  • Ada setengah orang berlaku penambahan berat badan apabila berhenti merokok, rasa tak puas bila tak merokok dan ada jugak yang mengalami withdrawal symptoms. Contohnya, adalah seperti rasa tertekan, susah tidur, rasa tak keruan, susah nak fokus sesuatu dan rasa macam selalu nak makan je.
  • Ada yang berputus asa sebab tak tahan dengan withdrawal symptoms ni. Jadi, bila kita dah tahu, kita kena mentally prepared, bersedia dengan apa yang bakal kita hadapi.
  • Selalunya withdrawal symptoms ni akan berlaku bermula pada hari pertama anda berhenti merokok, kemudian akan jadi makin teruk semasa seminggu pertama. Namun, selepas sebulan selalunya withdrawal symptoms tu akan hilang dan anda akan rasa lebih sihat.

3. Berbincang dengan doktor

  • Klinik kesihatan kini menawarkan khidmat Klinik Berhenti Merokok. JAdi, anda cuma perlu mendaftar di klinik untuk program ini.

4. Elakkan berjumpa atau lepak dengan kawan perokok buat sementara

  • Untuk permulaan, semasa anda masih dalam fasa withdrawal symptoms, seeloknya anda mengelakkan diri untuk berjumpa dan lepak dengan kawan-kawan perokok.
  • Anda masih dalam fasa menyesuaikan diri untuk tidak merokok, tapi jika kawan anda tidak menyokong, kemungkinan besar untuk anda terjebak semula dengan rokok tu tinggi.

5. Bersenam dan jalankan aktiviti luar

  • Apabila anda bersenam dan mengeluarkan peluh, badan akan terasa lebih sihat dan segar.

Irni doakan semoga anda semua berjaya untuk berhenti merokok. Sebelum tu, jom tengok video kat bawah tentang kisah En Uzir si hantu rokok ni berjaya berhenti merokok!

Berhenti Merokok Dengan Cepat untuk Selama-Lamanya from iReach HD on Vimeo.

Jom kita tengok pengalaman orang lain pulak yang berjaya berhenti merokok.

Bagaimana Vivix boleh membantu anda berhenti merokok?

Vivix dapat bantu baiki DNA yang rosak. DNA yang sebati dengan kehadiran nikotin akan dipulihkan. Apabila anda amal makan Vivix, anda akan mula rasa rokok tak sedap malah ada yang batuk-batuk bila merokok.

Perasaan merokok tu rasa tak feeling macam biasa dan anda terpaksa berhenti merokok dah.

Vivix jugak bantu anda untuk hidup lebih sihat.

Nak cuba Vivix macam Encik Uzir jugak? Boleh hubungi Irni untuk dapatkan Vivix ni ye. atau, anda boleh klik buy now kat bawah.

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Cara Buat Pasport Buat Pertama Kali di Kelantan

Korang nak pegi oversea? Yes, kena buat pasport dulu k.. Irni sarankan korang buat dekat UTC. Irni pegi kat UTC Kota Bharu. Lokasi, belakang KB Mall. Boleh parking belakang KB Mall tu.

Irni bagi rate 5 stars untuk service kat sini. Tempat luas dan selesa. Staf semua baik dan mesra.

Apa yang perlu korang bawak untuk buat pasport?

Just bawak i/c dan duit RM200 untuk bayaran pasport. Tak perlu bawak salinan ic dan tak perlu bawak gambar pasport.

Kalau perempuan bertudung, pastikan pakai tudung warna gelap dan lelaki pakai baju warna gelap. Jangan pakai contact lens warna dan sape pakai spek kena bukak spek masa ambik gambar kat situ.

Ok, lepas dah settle ambik gambar, tunggu giliran untuk buat bayaran kat kaunter bayaran. Lepas 1 jam baru pasport siap. So, boleh g jalan-jalan kat KB Mall kat sebelah tu dulu. KB Mall dengan UTC ni bersambung tau, so boleh jalan je masuk.

Waktu operasi dia pulak:

Buka 8.30 pagi, tutup pada 9.00 malam. Waktu rehat pukul 7.00 petang hingga 8.00 malam. Kalau nak pergi lepas balik keje pun sempat lah. K, semoga bermanfaat ye.

Kalau nak check nama kita blacklist ke tak untuk ke luar negara, boleh install kat google store apps Senarai Semak Imigresen.

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Kenali Nephrotic Syndrome, Simptom, Sebab, Komplikasi dan Rawatan

Kencing berbuih adalah salah satu tanda anda menghidap penyakit buah pinggang bocor atau Nephrotic syndrome. Protein yang sepatutnya diserap kembali ke dalam badan tidak dapat ditapis dengan baik menyebabkan protein bocor keluar melalui air kencing. Air kencing orang yang sihat tidak mempunyai kandungan protein.

Untuk lebih faham, jom kita tengok gambar kat atas ni. Di dalam buah pinggang kita terdapat glomeruli iaitu terdiri daripada salur darah yang akan menapis komponen dalam darah yang perlu dibuang atau diserap kembali ke dalam badan. Namun, akibat terdapat kebocoran pada glomeruli ini ,menyebabkan ia tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Apakah tanda-tanda menghidap Nephrotic Syndrome atau buah pinggang bocor?

  1. Muka dan kaki kelihatan sembap atau edema
  2. Kencing berbuih kerana kehadiran protein dalam air kencing
  3. Berat badan bertambah kerana pengumpulan air dalam badan

Apa yang menyebabkan Nephrotic Syndrome atau Buah Pinggang Bocor ni?

Seperti yang kita tahu, Nephrotic Syndrome berlaku apabila salur darah kecil pada glomeruli rosak dan tak dapat menapis dengan baik. Antara penyebab yang boleh merosakkan glomeruli adalah:

1. Perubahan pada fungsi buah pinggang. Kes ini selalu dikaitkan pada pesakit nephrotic syndrome kanak-kanak. Namun, bila diuji di bawah mikroskop, tidak terdapat perubahan ketara pada bahagian glomerulbuah pinggang kanak-kanak terbabit. Jadi, penyebab kepada perubahan fungsi buah pinggang terseut tak dapat dikenal pasti.

2. Focal segmentatal glomerulosclerosis. Terdapat seperti parut pada glomeruli yang mungkin disebabkan oleh penyakit lain atau penyakit genetik, atau juga mungkin tiada sebab.

3. Membranous nephropathy. Perubahan pada fungsi buah pinggang disebabkan oleh penebalan membran dalam glomeruli. Sebenarnya sebab penebalan tu tak diketahui, namun ia selalu dikaitkan dengan masalah lain seperti hepatitis B, malaria, lupus dan kanser.

4. Penyakit buah pinggang akibat diabetes. Penyakit kencing manis juga boleh menyebabkan kerosakan pada glomeruli buah pinggang.

5. SLE (systemic lupus erythematosus). Radang yang berterusan dalam badan boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.

6. Amyloidosis. Kerosakan pada buah pinggang berlaku apabila berlaku pemendapan amyloid protein pada buah pinggang.

7. Darah beku dalam vein pada buah pinggang.

8. Kegagalan fungsi jantung.

Komplikasi jika Nephrotic Syndrome Tidak Dirawat

1. Berlaku darah beku. Apabila salur darah tidak dapat menapis darah dengan baik, darah mungkin kehilangan protein yang menghalang pembekuan darah. Keadaan ni boleh meninggikan risiko berlaku trombosis dalam vein.

2. Kolesterol badan tinggi dan peningkatan trigliserida. Bila albumin dalam darah kita menurun, hati akan menhasilkan lebih banyak albumin. Pada masa yang sama, hati akan membebaskan lebih banyak kolesterol dan trigliserida.

3. Kekurangan nutrisi. Kehilangan banyak protein melalui air kencing boleh menyebabkan badan kekurangan nutrisi. Hal ini boleh membawa kepada penurunan berat badan, tapi mungkin kita tak perasan sangat sebab pengumpulan air dalam badan. Badan kita juga boleh jadi anemia atau kekurangan sel darah merah.

4. Tekanan darah tinggi. Kerosakan pada glomeruli menyebabkan bahan buangan tidak dapat keluar dan berkumpul dalam darah menyebabkan tekanan darah boleh meningkat.

5. Kerosakan buah pinggang acute. Jika glomeruli rosak dan banyak bahan buangan terkumpul dalam badan, pesakit mungkin perlukan dialisis.

6. Kerosakan buah pinggang kronik. Jika keadaan ni berterusan, lama kelamaan buah pinggang akan makin kehilangan fungsinya.

7. Mudah terkena jangkitan penyakit.

Apa yang perlu dibuat setelah disahkan terkena nephrotic syndrome?

Setelah mendapatkan pemeriksaan daripada doktor dan mendapati bahawa kita mempunyai masalah nephrotic syndrome, perkara pertama yang kita perlu buat adalah ubah gaya hidup jadi lebih baik.

Dari segi pemakanan, banyakkan pengambilan protein tanpa lemak untuk ganti protein yang hilang. Kurangkan juga pengambilan makanan tinggi kolesterol untuk mengelakkan peningkatan kolesterol. Dan, kurangkan pengambilan makanan masin, kurangkan garam dalam masakan. Mengurangkan pengambilan garam boleh bantu mengurangkan edema.

Anda juga boleh mengambil supplement dari bahan semulajadi yang terbukti telah membantu ramai pesakit Nephrotic Syndrome.

Nampaknya Vivix dan bantu ramai pesakit yang ada masalh buah pinggang ni. Anda pun nak cuba? Boleh hubungi Irni ye. Atau pun klik buy now kat bawah.

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dah nak give up dalam bisnes?

Assalamualaikum..

Korang pernah tak rasa ‘stuck’ dalam bisnes korang? Rasa macam takde progress? Tak capai target sales?

Korang rasa macam dah buat macam-macam, tapi kenapa tak dapat macam apa yang kita nak?

Ingat, kejayaan adalah satu proses. Langkah pertama untuk berjaya adalah BERMULA!

Bayangkan, proses kita nak berjaya adalah seperti kita menyemai benih pokok. Permulaan nya adalah kita cari benih yang baik dan kita mula menanam..

Kalau hari ni tanam, adakah kita dah harap esok dah boleh tuai? Mungkin, kalau yang kita semai tu pokok taugeh, memang boleh cepat dapat hasil. Tapi, pokok taugeh tak kuat, tak tahan lama, akar dia kecik, badan dia lemah.

Atau, pokok yang kita tanam tu adalah pokok yang berakar tunjang, yang akan menghasilkan buah yang banyak?

Kalau kita pilih untuk menanam pokok yang hasilkan buah yang banyak dan berterusan, maka kita perlu banyak sabar. Kita perlu konsisten menyiram air dan memberi baja supaya pokok kita dapat membesar.

Pokok perlukan oksigen, air dan cahaya matahari yang cukup. Bila kita bagi baja, dia lagi cepat besar. Jadi, kita kena pastikan kita bagi sumber yang cukup kepada pokok kita tu. Teruskan usaha dan pokok kita pasti akan berbuah lebat dan akar tunjang itu akan pegang pokok dari tumbang.

So, apa pun bisnes yang kita buat, walau belum dapat hasil yang kita idamkan, teruskan usaha. Jangan berhenti usaha, jangan berhenti sekerat jalan. Ingat, kita sedang menyemai pokok berakar tunjang yang akan berbuah lebat.

Sampai masa, kita akan menuai hasilnya. Don’t ever give up! Teruskan usaha. You can do it!

Love,

Ummi

5 Tips Untuk Bantu Anda Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi

Pemakanan dan gaya hidup sangat mempengaruhi kolesterol dalam badan. Kolesterol terdiri daripada kolesterol baik (HDL: high density lipoprotein) dan kolesterol jahat (LDL: low density lipoprotein).

Yang sebenarnya, apa itu kolesterol?

Kolesterol ni adalah sejenis lemak iaitu lipid yang terdapat dalam darah kita. Kolesterol juga sebenarnya penting untuk fungsi sel kita, namun kolesterol yang berlebihan boleh membawa masalah. Bila dah ada banyak sangat kolesterol dalam salur darah, kolesterol ni akan mula termendap pada salur darah.

Ok, tengok gambar kat bawah ni, apabila kolestrol termendap pada arteri, iaitu salur darah yang bawak darah beroksigen, salur darah mula menjadi makin sempit. Salur darah juga akan mula mengeras dan menjadi artherosclerosis.

Kenapa kolesterol boleh menjadi tinggi?

Kenapa Kolesterol Boleh Jadi Tinggi Dalam Badan?

  1. Pemakanan: makanan yang diambil banyak terdiri daripada lemak tepu dan lemak trans seperti biskut & kek yang boleh meningkatkan paras kolesterol
  2. Mempunyai berat badan berlebihan: Berat badan berlebihan boleh menyebabkan paras HDL atau kolesterol baik berkurang
  3. Tidak aktif dan kurang bersenam: Keadaan ni pun boleh menyebabkan paras HDL berkurang
  4. Umur: Paras kolesterol boleh meningkat selepas kita berumur 20 tahun
  5. Sejarah keluarga: Kalau ada ahli keluarga kita yang jenis kolesterol tinggi, kemungkinan kita pun akan mengalaminya juga
  6. Merokok : Merokok boleh merosakkan struktur salur darah kita dan kolesterol lebih senang nak termendap pada salur darah. Merokok juga merendahkan paras kolesterol baik atau HDL dalam badan
  7. Diabetes atau kencing manis : Paras gula yang tinggi dalam darah boleh meningkatkan paras kolesterol jahat atau LDL dan merendahkan paras kolesterol baik atau HDL.

Kalau paras kolesterol tinggi dalam badan, selalunya ia tidak menunjukkan apa-apa simptom, tetapi ia boleh menyebabkan komplikasi kepada badan kita, terutama untuk jangka masa panjang jika tidak dijaga dengan baik.

Apa komplikasi jika kolesterol tinggi dalam badan?

Pemendapan kolesterol dalam salur darah boleh menyebabkan salur darah menjadi sempit dan darah susah nak lalu. Bayangkan, dalam badan kita, ada satu sistem pengaliran yang baik. Darah akan mengalir ikut jalan yang ditetapkan.

Darah yang mengalir tu membawa oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh sel. Sistem pengaliran atau peredaran darah yang baik akan membuatkan perjalanan darah tu, smooth je. Oksigen yang cukup dan nutrien yang cukup dapat sampai ke destinasi masing-masing.

Namun, apabila berlaku pemendapan kolesterol, salur darah jadi sempit, darah susah nak mengalir dengan baik. Alaa macam longkang tersumbat tu. Cuba tengok, macam mana air yang mengalir tu? Mesti tersekat-sekat dan tak se efisien kalau longkang tu bersih kan?

Ha, macam tu lah jugak dalam badan kita. Kesian pulak darah tu, susah nak lalu. Jantung pulak terpaksa mengepam dengan lebih kuat supaya tekanan cukup kuat bagi membolehkan darah mengalir dengan baik.

Bagaimana jika keadaan ini berterusan? Keadaan ni boleh menyebabkan:

1.  Sakit dada

  • Kalau arteri dekat bahagian jantung yang tersumbat, kita akan mula berasa sakit dada dan lain-lain tanda sakit jantung

2. Serangan jantung secara tiba-tiba

  • Sebenarnya, yang ni lah paling kita takuti. Serangan jantung secara tiba-tiba boleh menyebabkan kejadian mati mengejut.
  • Jika darah tidak dapat sampai ke jantung, maka berlakulah serangan jantung dan darah tak dapat di pam ke seluruh badan.

3. Stroke

  • Apabila bahagian otak tak dapat bekalan oksigen, bahagian yang terlibat akan jadi lumpuh

Jadi, dapatkan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Jadi, apa yang boleh anda lakukan jika anda mempunyai paras kolesterol tinggi dalam badan?

5 Tips Bantu Anda Turunkan Kolestrol

1. Pilih makanan yang sihat

  • Pilih makanan yang mempunyai lemak baik. Elakkan mengambil daging merah sebab boleh meningkatkan kolesterol jahat. Pilih daging yang lean atau tanpa lemak, ambik produk tenusu rendah lemak dan ambik monosaturated fat seperti dalam minyak zaitun.
  • Elakkan makanan yang mengandungi lemak trans. Makanan yang mengandungi lemak trans boleh didapati daripada biskut, kek dan snek.
  • Makan makanan yang kaya dengan asid lemak omega 3. Makanan yang kaya asid lemak omega 3 boleh meningkatkan paras kolestrol baik, merendahkan paras dan trigliserida.
  • Tingkatkan pengambilan fiber seperti oats, buah-buahan, sayur-sayuran dan lentils.

2. Bersenam dan tingkatkan aktiviti fizikal

  • Kalau doktor kata kita tiada sebarang masalah kesihatan lain, bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Bersenam ni bleh bantu tingkatkan kolesterol baik dalam badan kita tau.
  • Jika susah nak mulakan dengan 30 minit, mulakan lah dulu dengan senaman selama 10 minit sehari seperti: brisk walk atau jalan laju (bukan jalan lenggang kangkung ye 😛 )
  • Kalau nak lagi semangat untuk bersenam, cari lah kawan yang sama geng kolesterol tinggi tu bersenam sama-sama. Atau paling mudah, ajak lah, pasangan kita teman 🙂

3. Berhenti merokok kalau anda seorang perokok

  • Berhenti merokok boleh bantu tingkatkan kolesterol baik atau HDL dan sebenarnya, kalau anda buat keputusan untuk berhenti merokok, anda dah buat keputusan untuk hidup lebih lama

Memanglah ajal tu Allah dah tentukan, tapi kita pun haruslah usaha jaga kesihatan kita kan?

  • Selepas 20 minit kita berhenti merokok, tekanan darah dan denyutan jantung kita menurun. Setelah setahun berhenti, kita dapat kurangkan separuh risiko serangan jantung, dan setelah 15 tahun berhenti merokok, risiko untuk kita mendapat serangan jantung adalah sama seperti orang yang tak merokok.
  • Stop now! Its now or never! Dah, jangan tangguh dah ok.

4. Turunkan berat badan kepada berat badan ideal

  • Kawal pemakanan kita dan mula bersenam untuk turunkan berat badan. Secara automatik, paras kolesterol baik kita jugak akan meningkat dan kolesterol jahat menurun.

5. Kurangkan minum alkohol (bagi non muslim)

  • Pengambilan alkohol berlebihan boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius seperti darah tinggi, penyakit jantung dan stroke.

Dapatkan juga supplement untuk membantu usaha anda dalam menurunkan kolesterol.

Apa pengalaman orang lain yang mengambil supplement untuk membantu proses menurunkan kolesterol badan?

Paras kolesterol menurun selepas amalkan Vivix

Set Lengkap Kolesterol Shaklee terdiri daripada:

  1. Omega Guard
  • Dalam omega ada asik lemak omega 3 yang bagus untuk meningkatkan HDL atau kolesterol baik

2. Phytocol-St

  • Phytocol mengandungi fitosterol yang membantu jadi benteng daripada kolesterol yang kita makan tu diserap ke dalam salur darah.
  • Ambil Phytocol sebelum makan supaya badan sudah bersedia dengan fitosterol supaya tidak menyerap kolesterol secara berlebihan.
  • Kolesterol yang berlebihan tu akan terus dibuang tanpa diserap.

3. Vivix

  • Vivix sangat penting dalam proses pembaikian kembali salur darah yang rosak akibat pemendapan kolesterol tu.
  • Vivix kaya dengan resveratrol yang membantu baiki DNA sel seterusnya bantu sihatkan sel-sel dalam badan kita.
  • Vivix ni salah satu produk premium Shaklee yang wajib anda cuba.

Anda berminat nak cuba vitamin yang boleh turunkan kolesterol ni? Boleh hubungi Irni untuk pembelian dan konsultasi produk & aturan makan secara percuma, khas hanya untuk anda.

Boleh juga buat pembelian terus dengan klik buy now di bawah.

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Ubat Darah Tinggi Tanpa Dadah

Pemakanan dan juga gaya hidup adalah salah satu punca kepada berlaku penyakit darah tinggi. Kalau dulu, penyakit darah tinggi dikaitkan dengan penyakit orang tua, namun, pada masa kini, orang muda pun dah mula dapat penyakit darah tinggi ni.

Bagaimana darah tinggi boleh berlaku?

Dalam badan kita ada sistem peredaran darah, iaitu darah akan dipam dari jantung ke seluruh badan. Dalam keadaan biasa, darah akan mengalir lancar ke dalam salur darah.

Namun, jika berlaku pemendapan pada dinding vesel salur darah, salur darah jadi semakin sempit. Jadi, tekanan yang lebih kuat perlu dihasilkan supaya darah dapat lalu pada ruangan yang sempit tu untuk memastikan darah dapat lalu dan membawa oksigen ke seluruh badan.

 

Bayangkan, bagaimana jika keadaan ini berterusan? Jantung terpaksa mengepam dengan lebih kuat dan salur darah semakin sempit? Bagaimana jika darah tidak dapat berjalan dengan baik? Bagaimana jika sel kita tidak mendapat oksigen yang cukup?

Kebanyakan pesakit darah tinggi tidak menyedari mereka ada penyakit darah tinggi sebab selalunya penyakit ini tidak menunjukkan sebarang tanda waktu permulaan.

Ada juga yang mengalami simptom seperti sakit kepala, sesak nafas atau hidung berdarah. Tapi, kadang-kadang, kita tak sedar, tu tanda penyakit darah tinggi. Kadang-kadang, bila kita sakit kepala, kita makan panadol, terus hilang sakit kepala tu kan..

Jadi, jika anda tergolong dalam kumpulan yang berisiko untuk mendapat penyakit darah tinggi, anda hendaklah sentiasa memeriksa tahap kesihatan. Jom, kita tengok apa faktor risiko penyakit darah tinggi.

Faktor Risiko Penyakit Darah Tinggi

 

  1. Umur
  2. Bangsa
  3. Sejarah keluarga
  4. Berat badan berlebihan dan obesiti
  5. Tidak aktif secara fizikal
  6. Perokok
  7. Sukan makan makanan masin
  8. Tidak mendapat potassium dan vitamin D yang mencukupi
  9. Minum alkohol berlebihan
  10. Tekanan hidup
  11. Mempunyai masalah kesihatan lain seperti kencing manis dan masalah buah pinggang

Jadi, bagaimana pula dengan komplikasi jika penyakit darah tinggi ini tidak dikawal dengan baik?

Jom kita tengok.

Komplikasi Penyakit Darah Tinggi Yang Tidak dikawal

  1. Serangan jantung atau stroke
  2. Aneurysm atau salur darah pecah
  3. Kegagalan jantung sebab jantung terlalu kuat bekerja untuk pam darah pada salur darah yang tersumbat tu kan
  4. Kegagalan buah pinggang
  5. Susah nak mengingat

Bahaya sangat kan, jika penyakit darah tingi ni tak dikawal dengan baik kerana ia melibatkan nyawa.

Jadi, amalkan gaya hidup sihat ye. Jika anda seorang perokok, hentikan tabiat merokok dengan segera kerana merokok boleh memburukkan lagi keadaan kesihatan anda. Makan makanan yang sihat dan bersenam supaya keluar peluh-peluh tu ye.

Dapatkan juga supplement untuk membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Apa supplement terbaik untuk pesakit darah tinggi?

set darah tinggi shaklee, ubat darah tinggi, darah tinggi, punca darah tinggi

Set Darah Tinggi Shaklee:

1. Vivix

  • Vivix bantu baiki salur darah yang rosak akibat pemendapan kolesterol pada salur darah
  • Vivix bantu baiki DNA sel yang rosak dan bantu kembalikan fungsi tubuh menjadi lebih baik

2. Omega Guard

  • Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard membantu menurunkan tekanan darah
  • Omega Guard juga membantu melancarkan saluran darah dan membuang kolesterol yang tersumbat

3. Garlic Complex

  • Garlic complex ni dibuat dari bawang putih dan kita dapat segala kelebihan bawang putih tu
  • Menggalakkan kesihatan kardiovaskular
  • Membantu mengawal tekanan dan kolesterol badan

4. Phytocol St

  • Phytocol mengandungi fitosterol yang menghalang kolestrol daripada termendap ke saluran darah
  • Phytocol bantu untuk buang terus kolesterol yang kita makan tu

Bagaimana pula dengan pengalaman pengguna lain?

Bacaan darah tinggi turun dari 200 ke 155
Badan rase ringan, sakit tengkok dan lutut makin kurang

 

Sebelum tu, tonton juga pengalama En Fahmy yang menurunkan tekanan darah tinggi menggunakan supplement Shaklee..

 

Ubat Darah Tinggi? Apa Laki Ni Buat Untuk Turunkan Tekanan Darah from iReach HD on Vimeo.

Berminat untuk dapatkan Set Darah Tinggi ni? Anda boleh klik buy now atau boleh hubungi Irni ye.

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang dan kawasan sekitar Kelantan

Wanita Ini Kongsikan Pengalaman Rahim Makin Kuat Semasa Mengandung Anak ke 2

Wanita Ini Kongsikan Pengalaman Rahim Makin Kuat Semasa Mengandung Anak ke 2, yang mana, semasa mengandung anak pertama, beliau alami pendarahan semasa mengandung 5 bulan.

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 22 : FITRIYATUL ASYIQIN

[IBU HAMIL CERGAS BERTENAGA DENGAN AMALKAN SET HAMIL SHAKLEE]
.

Assalamualaikum. Nama saya Fitriyatul Asyiqin binti Mohd Rudin. Berumur 29 tahun dan mempunyai 2 orang anak.
.

Pengalaman saya sepanjang mengamalkan Set Hamil Shaklee sepanjang tempoh kehamilan anak ke 2 saya sangat berbeza berbanding anak sulung saya yang mana masa anak sulung saya mengambil supplemen lain.
.

Sepanjang kehamilan anak ke 2 saya alhamdulillah saya tiada masalah yang besar HB cantik cuma alahan je ada tapi berbeza anak sulung dulu yang mana rahim saya lemah dan terpaksa disuntik ubat kuatkan rahim sejak kandungan berusia 5 bulan dan saya mengalami bleeding sepanjang kehamilan. Aktiviti saya juga terpaksa dikurangkan kerana terpaksa berehat dikatil atas nasihat doktor pakar sakit puan.

 

Beliau juga dinasihatkan oleh doktor supaya banyak berehat dan disuntik ubat penguat rahim. Tapi, semasa kehamilan ke 2, sangat berbeza dengan pengalaman semasa kehamilan pertama. Apa yang beliau buat?

Jom, ikuti tips Puan Eqin dari team supermom.

Alhamdulillah sepanjang kehamilan ke 2 saya mengambil fullset Set Hamil Shaklee yang mana mengandungi ESP, Vitalea Multivitamin, B-Complex, Ostematrix, Vitamin C dan juga Omega Guard. Ianya banyak membantu saya kekal cergas sepanjang 41 minggu usia kehamilan saya. Dan ESP dalam Set Hamil ini juga membantu untuk kesihatan dan kuatkan rahim.

 

Dah hampir tarikh bersalin pun, beliau masih mampu bawa kereta sendiri untuk menghantar dan mengambil anak sekolah. Beliau rasa cergas!

Sehingga ke saat akhir kehamilan saya yang ke 2 ini masih mampu memandu kereta sendiri menghantar dan ambil anak dari sekolah. Sangat berbeza berbanding kandungan pertama dulu yang mana saya rasa ketika kehamilan ke 2 ini saya lebih cergas dan bertenaga.

Berat badan juga tidak berlebihan semasa kehamilan ke 2 dengan supplement shaklee ni.

Dan berat badan saya ketika hamil kali ke 2 ni sangatlah berbeza dengan yang pertama. Yang pertama dulu hampir mencecah 90kg tapi kali ke 2 ni tak sampai pun 80kg.

Anak juga tiada jaundice.

Dan Alhamdulillah sangat anak ke 2 ni tiada masalah jaundice. Saya kategori darah O positif yang mana selalunya dimomokkan tak boleh elak dari masalah jaundice nih. Masa anak sulung saya dulu trauma rasanya hampir sebulan jaundice tak hilang sampailah nak cucuk sebulan baru turun jaundisenya.

Alhamdulillah syukur Ya Allah. Dan kalini saya sedang berpantang dan mengamalkan fullset Set Berpantang Shaklee pula.

Inilah Shaklee Effect saya.

Jika anda berminat untuk mendapatkan Set Kehamilan Shaklee menggunakan kad debit atau kad kredit dengan klik buy now. Atau, anda juga boleh hubungi Irni untuk dapatkannya ye 🙂

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang dan kawasan sekitar Kelantan

Pengalaman Doktor Najihah Menggunakan Set Kehamilan Shaklee

Jom kita baca perkongsian dari Dr Najihah, mak anak 6 yang menggunakan Set Kehamilan dan Set Berpantang Shaklee.

TESTIMONI 014 : DR. NAJIHAH ABDUL MUTALIB

Assalamulaikum. Saya nak kongsikan kisah benar saya menggunakan Set Kehamilan dan Set Berpantang Shaklee.

Saya sekarang adalah ibu kepada 6 orang anak berusia antara 5 bulan hingga 11 tahun termasuk sepasang kembar yang berusia 9 tahun. Saya mula kenal Shaklee pada penghujung tahun 2011 sebelum hamil anak ke-5. Saya mengambil keputusan untuk mencuba Set Kehamilan Shaklee apabila saya disahkan hamil anak ke-5 dan lepas bersalin saya teruskan dengan Set Berpantang Shaklee.

 


Dr Najihah menggunakan Set Hamil dan Set Berpantang jenama lain semasa 3 kehamilan pertama.
Saya ada beberapa pengalaman yang kurang enak dan mungkin juga agak ngeri bagi sesetengah orang ketika hamil dan berpantangkan anak sulung, kedua & ketiga (kembar) serta anak ke-4. Sepanjang kehamilan dan berpantang keempat-empat anak ini saya amalkan set hamil dan berpantang jenama lain (jenama yang sama untuk 3 kali kehamilan ini)
Beliau alami pengalaman ngeri semasa mengandung dan berpantang kerana alami sembelit teruk yang menyebabkan masalah buasir.
Dr Najihah mengalami pengalaman ngeri sembelit teruk semasa berpantang sampai menangis-nangis. Yang paling teruk, sembelit teruk menyebabkan beliau jadi buasir.
.
Pengalaman yang paling ketara dan saya ingat sampai sekarang ialah sewaktu hamil saya mengalami sembelit yang teruk. Sampai menangis-nangis dalam tandas setiap kali nak membuang air besar. Kadang-kadang sampai berlaku pendarahan. Keadaan ini menyebabkan saya rasa takut nak membuang air besar yang menjadi penyebab kepada terjadinya buasir. Buasir ini menjadi semakin kritikal selepas saya melahirkan anak-anak kembar dan ianya berlarutan sehingga dalam tempoh berpantang dan selepasnya.
Semasa mengandung, beliau kerap kejang kaki waktu tidur apabila kandungan menjengah 6 bulan.
Satu lagi masalah saya ialah selalu berlaku kejang kaki (krem) terutamanya apabila kandungan menjengah usia 6 bulan ke atas. Malam-malam waktu tidur selalu sangat kena sampai menangis-nangis menahan sakit. Suami saya lah yang selalu menjadi mangsa untuk meredakan kesakitan saya sewaktu sedang nyenyak tidur.
Ketika kehamilan ke 4, iaitu mengandung anak ke 5 (beliau ada anak kembar), pengalaman mengandung kali ni berbeza!
Alhamdulillah, setelah mengamalkan Set Kehamilan Shaklee yang terdiri daripada Vitalea, Vitamin C, B Coplex, Ostematrix, ESP dan Omega Guard Shaklee ketika hamil anak ke-5 yang sekarang berusia 3 tahun, masalah utama sewaktu hamil dulu iaitu sembelit dan kejang kaki boleh dikatakan tidak berlaku langsung. Diri terasa cergas dan sihat sepanjang tempoh kehamilan.
Mengandung kali ke-5, beliau pilih Shaklee!
Atas sebab keyakinan itulah saya teruskan pengambilan Set Hamil & Berpantang Shaklee untuk anak ke-6 yang baru dilahirkan lebih 4 bulan lepas. Kali ini saya bersalin secara pembedahan disebabkan kedudukan bayi yang songsang sejak awal kehamilan sehingga saat nak melahirkan.
Alhamdulillah..saya sangat bersyukur dapat kenal dengan vitamin Shaklee dan dengan izin Allah jua tempoh kehamilan dan berpantang saya untuk 2 orang anak yang terakhir ini sangat menyeronokkan.

Apa nasihat Dr Najihah untuk ibu-ibu lain?

Dan saya amat menyarankan kepada para ibu yang ingin hamil supaya menjadikan Set Kehamilan dan Berpantang Shaklee sebagai satu keperluan dalam senarai barangan Kehamilan dan Bersalin anda! .

Jadi, tunggu apa lagi? Jom, dapatkan Set Kehamilan Shaklee ni ye. Untuk guna debit card atau credit card, anda boleh klik buy now kat bawah ni. Atau, anda juga boleh hubungi Irni.

 

 

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang dan kawasan sekitar Kelantan

 

.

.

.