Peluang Bisnes Online Secara Dropship

Antara perkara terpenting dalam bisnes adalah cashflow atau aliran wang. Cashflow is a king in our bussiness.

Untuk pastikan bisnes kita berkembang,  kita kena jaga cashflow company kita. Tak kira lah kita buat bisnes secara kecil-kecilan pun,  kita harus jaga cashflow.

Lagipun, jika cashflow yang sedikit pun susah nak urus,  macam mana kita nak urus cashflow yang lagi besar nanti?

Untuk kita yang buat bisnes, terutama yang baru nak mula,  Irni sarankan supaya bermula dengan dropship. Dengan dropship,  kita hanya perlu keluarkan modal yang minimum.

Macam bisnes Shaklee,  modal yang diperlukan hanyalah RM79.50, untuk mendaftar sebagai member Shaklee. Bila dah mendaftar,  kita boleh pilih untuk jalankan bisnes secara dropship pada peringkat permulaan.

Bagaimana nak buat dropship dengan Shaklee?

👉 Shaklee mempunyai sistem online yang bantu kita untuk membuat pembelian secara online.

👉 Masukkan id dan pasword pada ruangan Member Login Page.

👉 Masukkan nama penerima dan alamat penerima.

👉 Pilih barang yang diorder.

👉 Buat bayaran menggunakan kad kredit atau kad debit.

👉 Tempahan diterima. Segala urusan penghantaran produk akan diuruskan oleh HQ

Senang kan bila Shaklee dah ada sistem sendiri. Kita tak perlu pening dah nak fikir pasal stok.

Harga jualan dan harga member berbeza sebanyak 10%-20%. Jadi,  dari situ,  kita dah dapat untung runcit.

Selain dari untung runcit,  kita juga akan mendapat bonus bulanan berdasarkan prestasi jualan kita.

Secara anggaran nye, macam ni lah bonus Shaklee

Bonus Shaklee adalah unlimited. Lagi banyak sales kumpulan kita,  lagi tinggi bonus yang akan kita dapat.

Bayaran bonus selalunya dibuat pada tengah bulan dan Shaklee tak pernah gagal bayar bonus kepada pengedarnya.

Duit bonus Shaklee tu,  asingkan sedikit untuk bantu kembangkan bisnes kita. Masa ni terpaksa la berkorban sikit,  tahan dulu guna duit bonus tu. Beli sedikit stok, in case kalau ada orang nak COD supaya senang kita nak hantar.

Tapi,  jangan la beli stok banyak-banyak. Beli yang hot item je. Jangan lupa peruntukkan juga untuk zakat dan saving.

Nak tarik duit,  nak magnet duit,  kena la tarik dengan duit jugak. Simpan lah duit walau sedikit. Bak kata pepatah,  sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan 🙂

Boleh tengok sini cara menguruskan kewangan guna konsep T. Harv Eker yang dah dimodified ni.

Jika anda ingin mula bisnes online, anda boleh memulakan bisnes Shaklee secara dropship. Boleh buat secara full time atau part time.

Jom, join Akademi Blog iReach sekarang!  Belajar buat bisnes melalui blog.

Hubungi saya,  Irni 014 515 7141 sekarang.

7 Tips Mudah Bersalin

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah, Irni dah selamat lahirkan baby pada 20.8.2017, sama birthday dengan kawan baik masa kat UKM 🙂

Kelahiran yang ni pun sangat mudah. Pukul 3.00pm masuk labour room,  pukul 3.05 pm,  baby dah keluar. Sebenarnya,  masa datang hospital tu dah full os kot,  sebab masa sampai tu dah rasa sakit sangat,  dah keluar darah. Naik atas katil,  rasa macam nak push dah..

Kat sini,  Irni nak kongsi Tips Mudah Bersalin. Jom kita tengok.

Tips Mudah Bersalin

Tips mudah bersalin ni Irni kongsikan untuk ibu-ibu hamil yang bakal melahirkan baby nanti.

1. Sentiasa fikir positif

Sepanjang kehamilan,  kita kena sentiasa fikir positif yang kita akan berjaya lahirkan baby secara normal. Elakkan ambil tahu komplikasi semasa bersalin, seperti terpaksa guna forceps,  terpaksa ceaser. Jangan sesekali fikir pasal komplikasi. Fikirkan yang kita akan dapat bersalin dengan mudah dan selamat.

Bayangkan,  proses bersalin mudah,  baby keluar dengan mudah, dan kita boleh senyum tengok baby.

2. Buat senaman kegel

Sepanjang kehamilan,  kita boleh buat senaman kegel. Senaman ni bagus untuk wanita amalkan bagi menguatkan otot vagina. Cara buat senaman kegel seperti tahan kencing. Tapi,  jangan lah tahan kencing pulak ye.

Lepas bersalin pun boleh teruskan buat senaman kegel ni ye.

3. Jaga pemakanan semasa hamil

Elakkan makan junkfood dan fast food semasa mengandung. Junk food dan fast food ni bukan je tak de nutrisi, malah ada garam yang tinggi. Makanan ni boleh lah makan kadang-kadang, tapi jangan lah selalu.

Banyakkan makan makanan berkhasiat. Kalau masa alahan pun,  elakkan makan asam sebab asam tu pun bukan makanan yang sihat.

4. Banyakkan pergerakan

Semasa mengandung,  banyakkan lakukan pergerakan seperti jalan kaki dan naik tangga. Banyakkan pergerakan ni tak sesuai dilakukan masa awal kehamilan. Bila dah masuk trimester ke 3, ha elok lah kita banyakkan berjalan dan naik tangga.

Instead of guna lif,  kita cuba naik tangga. Kalau tak larat,  naik lah tangga sampai tingkat 1 je, lepas tu boleh sambung naik lif. Masa kita banyakkan berjalan dan naik tangga tu,  doa lah dalam hati,  yaAllah,  mudahkan lah aku untuk bersalin nanti.

5. Banyakkan berdoa kepada Allah

Sentiasa lah berdoa kepada Allah supaya mudahkan proses kelahiran,  supaya sempurna kejadian baby dan dapat bersalin normal.

Sebut satu-satu apa yang kita nak. Doa lah terutama selepas solat. Sambil tu,  bagitau la baby supaya keluar elok-elok,  biar mudah semuanya.

6. Bersedekah

Semasa mengandung,  terutama bila dah dekat-dekat dengan tarikh bersalin,  banyakkan bagi sedekah. Kalau tak boleh bagi banyak,  bagi la sikit. Sambil tu,  niat la semoga Allah mudahkan kita bersalin nanti.

7. Jaga kesihatan semasa hamil

Jaga kesihatan kita untuk elakkan komplikasi semasa bersalin. Ikut segala nasihat misi dan doktor di Klinik Ibu & Anak. Jika ada sebarang keraguan,  boleh lah tanya misi sebab mereka sangat berpengetahuan tentang ilmu kehamilan.

Makan segala vitamin yang diberikan supaya hb tidak low. Nilai hb yg cantik bantu elakkan tumpah darah masa bersalin.

Semasa mengandung,  Irni ambik set vitamin ibu hamil yang bantu hb cantik,  jarang sangat krem kaki masa tidur dan yang best nye jarang sangat sakit pinggang. Badan pun rasa cergas je. Memang best!

Apa pun,  Irni doakan semoga Allah permudahkan kita semua. Pengalaman tiga kali bersalin buat Irni rasa insaf. Sakit bersalin memang sakit, nanti kalau sakit mati macam mana? 😭

Semoga Allah permudahkan dan ampun segala dosa kita. Take care ye mommies!

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Shaklee Kelantan

Area COD: Kok Lanas,  Jeli,  Kota Bharu dan kawasan sekitar

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian Shaklee dengan saya.

 

 

 

 

Cara Atasi Masalah Susu Badan Drop

Impian setiap ibu untuk berikan yang terbaik untuk baby masing-masing kan. Tapi, biasalah, banyak dugaanya untuk susukan baby sampai 2 tahun ni. Salah satu dugaan nya adalah masalah susu badan makin drop. Makin risaulah si ibu, tambah-tambah kalau stok susu tak banyak kan.

Kalau susu badan dah mula drop, susu boleh jadi banyak balik ke?

Ya, BOLEH! Susu badan boleh banyak balik walaupun susu dah mula drop. Pertama sekali, kita kena ingat, konsep penyusuan, sangat bergantung kepada konsep demand dan supply. Semakin banyak permintaan susu, semakin banyak pengeluaran susu akan dihasilkan.

Jadi, macam mana cara nak tingkatkan demand and supply susu ni?

TIPS BANYAKKAN SUSU IBU YANG DAH DROP ATAU MERUDUM

1.  Buat teknik power pumping

Power pumping ni bagus buat tengah malam atau sebelum subuh. Cara dia:

Pam 20 minit, Rehat 10 minit

Sambung Pam 10 minit, Rehat 10 minit

Sambung Pam 10 minit, ok dah selesai

Power pumping ni dibuat untuk rangsang balik pengeluaran susu. Power pumping bagus buat tengah malam sebab tengah malam pengeluaran susu tinggi.

2. Buat teknik tandem nursing

Tandem nursing ni boleh dibuat ketika kita di rumah bersama baby. Ketika baby menyusu, kita pam susu yang sebelah lagi. Teknik tandem nursing rangsang penghasilan susu di kedua-dua belah payudara. Lagipun, semasa baby tengah menyusu, payudara di sebelah satu lagi pun akan keluarkan susu jugak.

Bila kita buat teknik tandem nursing, kita dan tingkatkan demand susu dan hantar signal kat otak supaya arahkan kelenjar susu hasilkan lagi banyak susu.

3. Buat teknik marmet

Selepas baby menyusu atau selepas sesi mengepam, urut payudara guna kaedah marmet untuk mengosongkan payudara. Selepas mengepam, kita tengok macam dah tak de susu kan, tapi kalau kita picit dengan tangan, sebenarnya masih ada lagi susu tau.

Urut dengan kaedah marmet untuk pastikan payudara betul-betul kosong. Kalau nak tahu kosong ke tak, bila kita urut, dah tak de susu menitik.

Macam tu jugak, bila lepas menyusu baby, kosongkan susu pada payudara tu. Payudara yang kosong akan hantar signal supaya lebih banyak susu dihasilkan.

4. Jangan tunggu payudara penuh baru nak pam

Ikut jadual pam anda. Walaupun payudara tak penuh lagi atau tak bengkak pun, sila pam payudara anda ye.

5. Banyakkan minum air suam

Minum air suam bantu banyakkan susu ibu. Beza tau kuantiti susu bila kita minum air masak dengan air suam. Banyakkan minum air suam dan pastikan kita memang minum banyak air sekurang-kurangnya 3 liter sehari.

6. Elakkan stress dan jangan fikir negatif

Bila ibu stress, susu lagi susah nak keluar. Fikir yang positif, semoga Allah permudahkan usaha kita untuk bagi yang terbaik dekat anak kita. Ingat balik, setiap titik susu yang kita usahakan tu, insyaAllah Allah akan bagi ganjaran pahala kat kita.

Untung kan jadi orang perempuan, senang nak collect pahala kan? 😀

7. Makan makanan berkhasiat

Pemakanan juga memainkan peranan yang penting dalam penghasilan susu ibu. Ambik makanan yang tinggi protein dan bervariasi. Lebihkan sayuran dan buah-buahan dalam menu kita.

8. Ambik supplement menyusu

Supplement menyusu bukan sekadar milkbooster, tapi jugak untuk bantu badan kita lebih bertenaga. Supplement bantu badan kita lebih bertenaga dan kurang letih.

Bila badan letih, susu pun susah nak keluar. Jadi, bila ambik supplement, kurang lah sikit letih kita tu kan. Anda boleh cuba Set Penyusuan Lengkap Shaklee yang terdiri daripada Vitalea, B Complex, Vita C, Omega Guard, Ostematrix, Alfalfa dan ESP.

Untuk Set Penyusuan bajet, anda boleh cuba ESP dan Alfalfa. Set Penyusuan ni bertindak sebagai milkbooster dan bantu badan kita lebih bertenaga.

Apa pun, Irni doakan semoga dimudahkan perjalanan kita sebagai seorang ibu. Jangan sesekali putus asa untuk susukan anak kita sepenuhnya dengan susu ibu. Lets strong together!

Jemput baca jugak: Perlukah Ibu Menyusu Ambik Supplement?

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

Tips Pilih Kolagen Untuk Kulit

key: kolagen untuk kulit

Dalam pasaran, ada berbagai-bagai jenis kolagen yang dijual.  Ada yang mahal dan ada yang murah. Ada yang pilih berdasarkan kualiti dan ada yang pilih berdasarkan harga. Jadi, apa tips terbaik untuk pilih kolagen untuk kulit?

Tips Pilih Kolagen Untuk Kulit

1. Pilih dari sumber yang berkualiti

Shaklee Collagen Powder dihasilkan dari sumebr ikan laut, iaitu daripada sisik ikan merah. Shaklee Collagen Powder mengandungi 4000mg Proprietary RSS Collagen.

Kenapa ikan merah ni sumber kolagen yang berkualiti?

Ikan merah ni dia adalah ikan dari laut dalam yang tahan tekanan sehingga 20lbs dan hidup dengan bebas di laut dalam. Jadi, ikan ini menghasilkan kolagen yang:

  • Sangat tahan dan elastik
  • Mempunyai tahap kesepaduan sel yan tinggi
  • Sangat tinggi kelembapan
  • Rendah berat molekular

Disebabkan ciri-ciri ini, ikan merah ini boleh hidup 5000m di laut dalam, yang mana sukar bagi ikan biasa untuk hidup.

2. Pilih yang jenis berat molekular rendah untuk memudahkan penyerapan

Shaklee Collagen Powder dihasilkan dari 3 nos asid amino, atau dikenali juga sebagai tripeptide. Shaklee Collagen Powder adalah yang paling kecil, paling bagus dan paling efektif dalam kalangan kolagen peptide dalam pasaran.

Shaklee Collagen Powder mempunyai saiz yang sangat kecil, iaitu hanya 1000 dalton sahaja. Kalau kita letak pada kulit, ia hanya ambil masa 10 minit sahaja untuk diserap ke dalam kulit.

Dan, apabila kita minum kolagen tu, ia hanya ambik masa 20 minit untuk diserap ke dalam sistem pencernaan dan diserap ke dalam salur darah.

Special kan, sebab kolagen yang mempunyai saiz kecik ni tak perlu menjalani sistem pencernaan dan akan terus diserap pergi ke kulit dan baiki kulit kita untuk dapatkan kulit yang cantik.

Jadi, sesiapa yang sistem percernaan dia tak berapa bagus pun boleh ambik Shaklee Collagen Powder ni, sebab kolagen ni tak perlu lalui proses complicated kat perut, pankreas dan enzim.

3. Mempunyai kombinasi lengkap Kolagen + Asid Hyaluronik + Elastin

Shaklee Collagen Powder mempunyai 7 bahan aktif yang membantu keberkesanan kolagen untuk kulit. 7 bahan aktif tersebut adalah:

  • Kolagen ikan: elastin membuatkan kulit lebih anjal
  • Ekstrak kerang-kerangan: cecair synovial bantu lubrikasi pada sendi
  • Vitamin C, B2 dan B6: menggalakkan penghasilan kolagen dan menstabilkan radikal bebas dalam badan
  • Lactobasillus acidophilus: menghasilkan usus yang sihat dan menggalakkan penyerapan kolagen ke dalam usus
  • Camelia Japonica Seed Extract: mengandungi asid oleik bantu lembapkan kulit
  • Ektrak Pfaffia (Ginseng Brazil): menggalakkan penghasilan kolagen dan asid hyaluronik yang menjadikan kulit makin halus, lembap dan makin licin.

4. Ada ujian klinikal

Shaklee Collagen Powder mempunyai kajian klinikal yang membuktikan bahawa terdapat perubahan pada kulit sebanyak 71% setelah menggunakan Shaklee Collagen Powder selama 8 minggu berturut-turut.

5. Kesan dan kebaikan kolagen untuk kulit

Shaklee Collagen Powder diuji secara klinikal dan terbukti memang berkesan.

  • Kulit lebih lembap, mengurangkan masalah kulit kering dan kulit kusam
  • Memudarkan pigmentasi dan membantu masalah tona kulit tak sekata
  • Membantu badan dan aset lebih tegang
  • Anti penuaan dengan mengurangkan kedutan, menutup liang roma dan mengurangkan garis-garis pada kulit
  • Membaiki dan mengembalikan keanjalan kulit
  • Bantu dapatkan rambut dan kuku yang cantik

6. Kolagen dalam bentuk serbuk

Kolagen dalam bentuk serbuk lebih stabil jika dibandingkan dengan kolagen jenis air sebab kalau kolagen jenis air, ia memerlukan penstabil dan pengawet, juga kena sentiasa letak dalam peti apabila dibuka. Jadi, shaklee collagen powder boleh letak atas meja makan je.

Jadi, kalau nak pilih kolagen terbaik, boleh pilih ShakleeCollagen Powder untuk kulit yang lebih cantik.

 

5 Petua Mudah Hamil

Bila kahwin, mesti orang sibuk tanya, bila nak hamil ni. Kadang-kadang tu, mood honeymoon pun belum habis, tapi orang dah start tanya kan?

Namun, impian untuk memiliki cahaya mata pastinya idaman setiap pasangan yang berkahwin. Cahaya mata yang menyerikan hidup, juga jadi saham kita di akhirat kelak. Semoga ada anak soleh yang akan mendoakan kita apabila kita tiada kelak.

Bagaimana pula dengan pasangan yang memang inginkan cahaya mata, namun masih belum dikurniakan rezeki oleh Allah? Ada petua mudah hamil?

Sebelum cuba petua mudah hamil, ada eloknya jika pasangan suami isteri berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui jika terdapat masalah kesihatan. Bukan isteri je yang perlu buat pemeriksaan, cik abang pun perlu buat jugak ye.

Ada keadaan isteri tiada masalah kesihatan, namun suami pula bermasalah. Jadi, jika dapat mengesan ada masalah, lebih mudah untuk menyelesaikan keadaan tersebut.

Jika tiada masalah kesihatan, bolehlah kita cuba petua mudah hamil ni.

Petua Mudah Hamil

1. Lakukan hubungan intim pada waktu yang tepat

Ovum hanya boleh hidup selama 24 jam dan sperma boleh hidup selama 72 jam. Semasa ovulasi, ovum akan dilepaskan ke dalam tiub fallopia. Jadi, penting untuk kita mengetahui bila waktu ovulasi atau waktu subur supaya sperma dapat berjumpa dengan ovum.

Jika isteri mempunyai kitar haid yang tidak teratur, seeloknya pastikan kitar haid teratur supaya senang nak cari waktu subur. Jika kitar haid teratur, kita boleh cari waktu subur dengan kaedah kiraan, atau install je apps dekat google play untuk cari waktu subur. Lagi mudah kan?

2. Makan asid folik

Kita disarankan untuk makan asid folik 3-6 bulan sebelum mengandung untuk menyediakan keperluan asid folik yang cukup untuk perkembangan bayi nanti. Asid folik sangat penting untuk perkembangan tulang belakang baby. Ada juga sperma berjaya bercantum dengan ovum, namun tidak berjaya hidup dan gugur bersama darah haid tanpa kita sedari kerana perkembangan tidak sempurna.

Jadi, jika kita merancang untuk mengandung, pastikan kita mendapatkan asid folik secukupnya. Asid folik banyak terdapat dalam sayuran hijau, brokolo, avokado dan kekacang. Di samping itu, kita juga boleh mengambil supplement asid folik.

3. Siapkan badan untuk mengandung

Wanita yang mempunyai badan yang sihat lebih mudah untuk hamil. Siapkan badan anda supaya anda fit for pregnancy. Jika mempunyai berat badan berlebihan, ada baiknya jika anda cuba untuk menurunkan berat badan. Tambahan pula, jika seseorang wanita itu obesiti, dibimbangi berlaku perubahan hormon dalam badan yang menyebabkan sukar berlaku perlekatan.

Mulakan dengan mengamalkan gaya hidup sihat seperti menjaga pemakanan, banyakkan makan sayur, kurangkan makanan berminyak, juga amalkan senaman. Pastikan badan anda mendapat zat yang mencukupi. Walaupun pada pandangan fizikal kita kelihatan sihat, namun bahagian dalaman kita sendiri pun tak tahu kan.

Jadi, pastikan anda dapatkan nutrisi yang cukup dan lakukan senaman.

4. Amalkan pengambilan ekstrak grape seed

Pengambilan grape seed bersama-sama vitamin C dapat membantu lendir serviks meningkatkan mobiliti sperma ke dalam faraj. Sekiranya anda mengalami masalah ‘kering’ semasa bersama, cuba amalkan makan grape seed.

5. Sentiasa berdoa kepada Allah

Cuba amalkan doa ini. Doa adalah senjata mukmin kan. Apa yang kita nak, kita mintak dengan Allah. Walaupun kita dah usaha macam-macam, tapi Allah masih belum bagi kita rezeki anak, percayalah perancangan Allah itu yang terbaik. Yakin dengan takdir Allah.

Ini pula adalah tips dari Dr Hamid Arshad, pakar sakit puan.

Set Cadangan Vitamin Untuk Ikhtiar Hamil

Untuk Isteri

Vitalea

  • sejenis multivitamin untuk cukupkan keperluan nutrisi tubuh dan bantu sel dapat nutrien yang cukup

B Complex

  • Mengandungi asid folik yang penting untuk persediaan tumbesaran baby jika berjaya mengandung

Vita C

  • Membantu proses sintesis hormon penting seperti hormon untuk seks dan kesuburan.

Omega Guard

  • Mengandungi asid lemak omega 3 yang membantu mengurangkan keradangan dalam badan, terutama jika terdapat keradangan pada rahim. Selalunya, kita sendiri tak sedar dalam badan kita berlaku keradangan.

GLA Complex

  • Membantu menghasilkan cecair serviks yang subur dan stabilkan kitaran haid.

ESP

  • Membantu pembinaan sel dan menguatkan rahim

Vivix

  • Membaiki kerosakan sel dari dalam DNA lagi

Untuk Suami

Vitalea

  • Bantu cukupkan keperluan nutrien badan. Dalam Vitalea juga terdapat Zinc yang mana bagus untuk membantu menghasilkan sperma yang kuat dan sihat

Vita E

  • Juga dikenali sebagai vitamin cinta
  • Meningkatkan kesuburan lelaki

Vivix

  • Membaiki kerosakan DNA bermula dari dalam sel lagi

Di atas ni adalah set kesuburan optimum. Namun, anda boleh bincang dengan Irni untuk pilih yang sesuai dengan bajet anda. Tapi, yang terbaik adalag full set ni lah.

Kalau nak dapatkan set kesuburan shaklee ni, contact je Irni k.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Tips Banyakkan Susu Badan Selepas Bersalin

Saiz perut bayi berbeza mengikut umurnya. Masa mula-mula lahir,  anggaran perut baby hanyalah sebesar buah ceri atau hanya perlukan sesudu teh lebih susu pada satu masa.

Jadi,  ibu tak perlu terlalu risau jika tak banyak susu yang dihasilkan semasa awal bersalin.  Susu akan menjadi semakin banyak apabila baby mula menghisap susu dari payudara.

Tips Banyakkan Susu Lepas Bersalin

1. Check keadaan payudara sebelum bersalin

Ada orang yang jenis puting tenggelam, jadi semasa mengandung, dalam 8 bulan macam tu,  dah boleh start tarik puting supaya keluar.

2. Bagi baby menyusu direct dari payudara

Sejurus selepas bersalin,  terus susukan baby direct dari payudara untuk merangsang penghasilan susu. Apabila baby menghisap dari payudara,  secara automatik signal akan dihantar ke otak untuk menghasilkan susu.

Kalau nampak macam susu keluar sikit je,  its ok,  teruskan cuba suruh baby hisap susu tu. Lagipun susu semasa baru lepas bersalin memang pekat. Ia dipanggil kolostrum.

3. Belajar teknik penyusuan yang betul

Teori dan praktikal sememangnya tak sama.  Mungkin kita dah khatam dari segi teori semasa mengandung lagi,  tapi bila dah bersalin,  kita tak pasti teknik kita tu betul atau salah.

Jadi, lepas bersalin, dapatkan penerangan daripada misi dan suruh dia tengok,  teknik kita tu betul atau salah. Penyusuan dengan teknik yang betul membantu untuk merangsang pengeluaran susu.

4. Jangan stress

Stress boleh menyebabkan susu susah nak keluar. Bagi Irni, tak salah kalau ibu nak standby susu formula kalau takut tak de susu keluar. Cuma, kalau nak bagi, bagi dengan sudu, jangan sesekali guna botol sebab takut baby confuse puting pulak. Sambil tu, ibu boleh lah cuba picit payudara dengan tangan guna teknik marmet untuk rangsang pengeluaran susu.

5.  Mengurut lepas bersalin

Kalau dah keluar hospital, boleh lah dapatkan khidmat tukang urut untuk buaat urutan badan dan payudara. Ibu-ibu juga boleh bertungku. Tungku dan urutan sangat membantu untuk merangsang pengeluaran susu. Pengalaman Irni menggunakan pakej lepas bersalin dari spa Aisya Humaira, Kelantan, memang susu banyak sangat keluar lepas bertungku dan mengurut.

6. Makan makanan yang merangsang pengeluaran susu

Ibu-ibu jugak boleh mengambil makanan yang menggalakkan pengeluaran susu seperti lobak putih, kurma, susu, lobak merah dan oat. Banyakkan juga minum air suam.

7. Jaga pemakanan semasa mengandung

Semasa mengandung lagi, kita kena jaga pemakanan kita. Dapatkan nutrisi secukupnya semasa mengandung. Elakkan mengambil makanan rapu dan tak berkhasiat. Banyakkan makan sayur dan pilih makanan sihat. Makan jugak vitamin semasa mengandung. Untuk vitamin ibu mengandung terbaik, boleh klik SINI

Jom tengok video pengalaman ibu ini menyusu bayi pramatang selepas bersalin, apa yang beliau buat sampai berjaya menyusu bayi pramatang walaupun mula-mula tiada susu.

Menyusu Anak Pramatang Memang Mencabar, Apa Yg Perlu BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Klik SINI untuk Set Bersalin Banyakkan Susu, boleh terus makan lepas bersalin.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Keistimewaan Vivix Shaklee

Vivix Shaklee merupakan produk yang dipatent untuk Shaklee, exclusive for Shaklee. Vivix merupakan satu penemuan luar biasa oleh saintis, mengandungi Resveratrol dan Polifenol tumbuhan daripada 4 bahan utama, iaitu anggur liar muscadine, lobak ungu, polygonum cupsidatum dan eldelberry eropah.

Kelebihan Vivix

1. Vivix bantu badan lebih sihat

2. Badan rasa lebih bertenaga

3. Lambat penat, stamina tinggi, sesuai untuk orang yang aktif

4. Kulit lebih cantik

5. Nampak muda, menurut kajian, sel jadi 25 tahun lebih muda

6. Bagi orang yang mempunyai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, stroke, buah pinggang dan lain-lain, boleh ambik vivix untuk bantu badan lebih bertenaga.

Mekanisma Tindakan Vivix Ke Atas Sel

1. Vivix membantu memperbaiki pertahanan sel

Setiap hari jika  kita mengambil makanan yang tinggi lemak dan tinggi karbohidrat, sebenarnya kita menyebabkan biological stress kepada sel badan kita. Biological stress ni tak elok untuk kesihatan sebab boleh lemahkan sistem pertahanan sel.

Bila sistem pertahanan sel kita lemah, badan kita mudah diserang penyakit. Kajian klinikal menunjukkan, pengambilan Vivix membantu biological stress akibat pemakanan kita dan meningkatkan ketahanan sel.

2. Vivix membantu sel lebih bertenaga

Dalam sel, terdapat mitokondria, iaitu tempat untuk jana tenaga bagi sel tu. Sel yang kecil tu dia ada pusat jana tenaga dia sendiri untuk bantu sel tu berfungsi dengan baik.

Kajian klinikal menunjukkan peningkatan bilangan mitkondria di dalam sel dengan pengambilan Vivix. Bayangkan lah, sel kita ni tiba-tiba upgrade pusat jana kuasa dia, ha mesti best kan. Bila sel-sel badan bertenaga, secara automatik badan kita jugak akan rasa lebih bertenaga.

3. Vivix Menggalakkan Pembaikian Sel

Dalam kajian, kandungan Vivix membantu melindungi DNA daripada rosak dan membantu dalam proses replikasi DNA. DNA ni adalah pusat kawalan genetik pada sel kita. Macam mana sel kita berfungsi, bergantung kepada arahan DNA.

Jika DNA sihat, maka sel kita juga akan sihat. Jika DNA sudah mengalami kerosakan, fungsi sel akan terjejas dan sel akan jadi makin lemah. Malah, ada sel yang jadi abnormal apabila DNA nya tak mampu lagi nak kawal sel tu.

Pengambilan vivix bantu kita lebih bertenaga.

4. Vivix Bantu Optimumkan Prestasi Sel

Pemakanan kita seharian boleh menyebabkan kepada kerosakan sel, terutama jika kita mengambil makanan yang tinggi gula. Lebihan gula ini akan bergabung dengan protein dan menyebabkan pembentukan AGE protein (Advance Glycation End-product).

AGE protein yang berlebihan boleh membawa kepada kerosakan sel dan lama kelamaan fungsi sel akan terjejas. Apabila fungsi sel terjejas, sistem badan juga akan menurun.

Vivix membantu mengelakkan pembentukan AGE protein seterusnya mengelakkan berlaku kerosakan pada sel.

 

 

 

Untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik je buy now kat bawah, atau boleh hubungi Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Pengalaman Pesakit Stroke Guna Vivix

Assalammualaikum..

Saya Hafza Aein.. yang berkongsi cerita mengenai suami saya yang mengalami stroke dan juga masalah percakapan. Stroke yang dia alami boleh saya kategori sebagai stroke pendarahan. Tapi setelah menggunakan produk Shaklee iaitu VIVIX, Alhamdulillah suami semakin pulih.
.

Tanggal 28 April 2014…suami mengalami masalah stroke dimana doktor mengesahkan pembengkakan otak kiri yang menjadi bengkak dengan cepat. Ya Allah…hanya Allah je yang tahu macam mana perasaan saya time tu.
.

Doktor membuat keputusan hanya pembedahan pembukaan tempurung kepala sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa suami. Tanpa berfikir panjang, saya bersetuju untuk suami dibedah kerana tiada pilihan lain. Kalau ada pun, besar kemungkinan boleh menjadi risiko yang paling besar.
.

1 MEI 2014.. Jam 4 pagi suami masuk ke dewan pembedahan dan pakar memberitahu saya pembedahan ni merupakan major operation. Saya redha dengan segala kemungkinan yang berlaku.

Jam 8pg.. berita yang ditunggu telah tiba. Alhamdulillah..suami selamat menjalani pembedahan dan ditempatkan di Unit Rawatan Rapi untuk pemantauan doktor.
.

4 MEI 2014..keadaan suami masih lagi tidak sedar dan doktor telah memberitahu saya yang sel-sel otak di bahagian otak kiri telah mati dan ada 3 kemungkinan yang terjadi pada suami..

1- tidak dapat mengingat sape dia dan ahli keluarga…
2- boleh mengingat tapi cepat lupa..
3- masalah pertuturan..
.

Saya menjadi bimbang selepas itu. Apa yang saya harapkan lepas suami sedar dia akan mengingat semua ahli keluarga sendiri dan Alhamdulilah.. Allah Maha Besar.. bila dia dah sedar dia masih lagi ingat akan kami sekeluarga.
.

Cuma yang menjadi masalah bila setiap pertuturan dia menjadikan kami tidak faham. Tapi tak apa.. saya ingat lagi dengan produk VIVIX. Saya baca setiap testimoni pasal stroke ni.. apakah kesan dia bile dia makan dan apakah boleh pulih dengan minumnya.
.

Saya cuba bagi dia setiap malam dengan 1 sudu kecil dan berdoa setiap kali saya bagi pada dia untuk pulihkan sel-sel yang dah mati di otak dia sebab otak kiri merupakan otak untuk bertutur dan mengira.

Alhamdulillah setelah hampir setahun…saya berikan VIVIX pertuturan suami semakin pulih dan doktor pun puji suami nampak semakin berseri-seri dan makin banyak cakap.. Hahaha.. suka saya mendengarnya bila doktor cakap macam tu.
.

Terima kasih Shaklee telah membantu menyembuhkan suami saya dan keluarga. Terima kasih juga pada upline saya yang memahami keadaan saya dan memberi cadangan ambil VIVIX untuk bantu pulihkan suami saya.

I love Shaklee…

(BEFORE) Keadaan suami pada bulan MEI 2014
(AFTER) Keadaan suami selepas setahun menggunakan Vivix.

Sila like dan share cerita saya ni supaya dapat membantu pada mereka yang mengalami masalah yang sama.

Kalau anda pun nak cuba Vivix ni, boleh terus order dengan klik buy now kat bawah atau boleh hubungi Irni terus ye.

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Susu Formula Kan Ada, Jadi Kenapa Nak Susah2 Pam Susu Badan?

Tu lah yang bermain di fikiran Irni dulu. Kan orang dah kaji, buat susu formula, kenapa kita nak susah2 pam susu badan pulak. Kan susu tu memang customize untuk baby, mestilah susu tu selamat dan tak memudaratkan.

Lagipun, hosnestly, memang penat tau breastfeeding baby ni. Tambah-tambah, masa anak sulung dulu, Irni bersalin kembar. Nak susukan dua orang, memang penat sangat-sangat. Walaupun niat di hati nak bagi full breastfeeding kat diorang, sampai botol susu pun Irni tak beli tau sebelum bersalin tu.

Tapi, akhirnya, Irni tewas jugak. Irni campur jugak susu badan dengan susu formula. Memanglah, bagi susu formula kat anak bukannya satu dosa pun. Cuma, Irni rasa agak terkilan sebab tak dapat bagi yang terbaik untuk anak.

Susu ibu kan susu terbaik untuk anak. Susu tu dah di customize untuk anak kita kan. Lagipun, kalau cuaca panas, susu badan jadi lebih cair, kalau cuaca sejuk, susu jadi lebih pekat sikit kan. Special sangat kan kejadian yang Allah buat ni.

Susu ibu jugak mudah dihadam. Tak de lah kesian kat usus baby kecik tu nak hadam susu formula. Ada anak yang sampai jadi sembelit sebab minum susu formula..sob sob sob

Satu lagi yang Irni kesal kan adalah, bila Auni ni jenis angin. Perut dia mudah kembung. Amni pulak jadi sembelit. Try beberapa jenis susu, penerimaan si kembar ni lain-lain. Yang adik diorag jugak tak berjaya full breastfeeding jugak, sebab masa Hani setahun lebih, Irni dah pregnant lagi. Jadi, susu memang drop dan Hani pun dah refuse tak nak breastfeeding.

Hani pulak jenis tak minum susu putih, nak susu coklat je. Susu coklat ni manis lah sikit compare dengan susu putih kan. Pastu mula lah sembelit dan kulit dia pun nampak lebih sensitif. Kulit dia jadi mudah gatal-gatal padahal masa full breastfeeding dulu ok je.

Lagipun, dalam susu formula ada jugak added sugar kan. Bila Irni rasa susu anak, memang ada rasa manis sikit. Alahai kesian anakku, but I have no choice. Bila dah start bagi susu formula, memang tak leh stop dah.

Korang jangan salah faham pulak ye, bukan lah nak cakap bagi susu formula tu dosa, teruk ke apa, cuma Irni nak tekankan yang susu ibu adalah yang terbaik. Jadi, jom lah kita usaha untuk buat yang terbaik kat anak kita dengan bagi yang terbaik.

Walau susah macam mana pun kita nak susukan baby, kita kena kuat. Ya, cabaran memang banyak sangat nak bagi full breastfeeding kat baby. Tambah-tambah kalau kita ibu bekerja, nak kena pam susu lagi, nak kena pastikan stok susu cukup. Banyak masa nak guna nak pam susu. Badan pun jadi letih rasa.

Tambah-tambah kalau masa susu drop, dengan kita sekali rasa down, rasa frust. Tambah risau bila stok susu cukup-cukup makan je kan. Irni sendiri pun selalu terfikir nak tambah ngan susu formula je supaya kita tak stress sangat nak kumpul stok.

Namun, bila ingat balik impian kita nak bagi yang terbaik untuk anak, jadi kita pun gagahkalah jugak diri untuk pam susu kumpul stok. Jadi, ibu-ibu sekalian, kalau korang rasa give up, you are not alone!

Kita kena kuat demi anak kita. Jom refresh tengok apa kelebihan penyusuan susu ibu:

Kelebihan Penyusuan Susu Ibu

1.Susu ibu susu terbaik

Susu ibu kaya dengan antibodi untuk menguatkan badan baby. Baby juga tak de risiko sembelit dan alah dengan susu ibu.

2. Lebih banyak masa bersama

Apabila kita menyusu badan baby, sibuk macam mana pun kita, kita akan spend masa untuk bersama baby sebab baby nak menyusu. Lagipun, badan kita dan baby akan rapat ketika menyusu. Masa menyusu ni lah kita nak spend masa dengan baby. Lagipun nanti dia dah besar, tak dapat nak spend masa dengan dia macam ni dah.

3. Rasa lebih tenang

Perasan tak, kadang-kadang kita rasa macam penat sangat, tapi bila kita jumpa anak kita, terus hilang rasa penat tu. Bila kita susukan anak, rasa macam hilang semua masalah, dalam fikiran kita cuma ada anak kita tu.

Lagipun semasa kita menyusukan baby, hormon oksitosin, iaitu hormon gembira akan dirembes untuk menenangkan kita dan meningkatkan rasa kasih sayang terhadap ibu dan anak.

4. Jimat dan mudah

Yang jimat ni memang jimat sebab kita tak perlu nak spend duit beli susu formula. Tak perlu nak susah-susah survey susu mana yang bagus, susu mana yang banyak vitamin, susu mana yang tak sembelit dll.

Kalau baby nak bangun menyusu malam-malam pun, mak atau ayah tak perlu susah-susah bangun bubuh air panas ke. Mak boleh menyusu baby sambil baring je. Jadi, tak mengganggu sangat waktu tidur mak dan ayah baby.

5. Ibu lebih mudah untuk kuruskan badan

Apabila menyusu, kalori dalam badan akan dibakar. Jadi, untunglah ibu yang menyusu sebab sambil duduk pun boleh membakar kalori. Jadi, ibu-ibu boleh ambik peluang ni untuk cuba menguruskan badan dan mengembalikan berat badan ideal.

Happy breastfeeding mom. Never give up k. Jom kita support each other. Kalau boleh, elakkan campur dengan susu formula, nanti susu kita cepat kering sebab demand dah makin kurang kan. Lets fight together!

Kalau nak supplement sepanjang menyusu, boleh cuba Set Menyusu Shaklee ni ye. Kalau berminat dengan produk shaklee, boleh contact Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

 

 

 

 

Review MOLP (myOrganic Loose Powder)

Sebenarnya Irni ni jenis yang jarang pakai bedak,  tapi sebab tengok review bedak ni macam best je,  so kita try lah jugak.. Hehe

Lagipun teruja dengar orang cakap bedak tu wangi. Mak buyung ni memang tak boleh dengar benda wangi ni,  rasa nak beli terus.. Haha

Sejak mengandung kali ni,  memang suka sangat benda-benda wangi. So,  sebab ada orang review bedak ni best dan wangi,  Irni try beli lah.

Masa mula-mula dapat tu,  excited lah kita nak bau bedak tu. Ingatkan dia wangi macam perfume,  tapi, ehhh takkk… Alaaa, frust pulak kita sebab dok expect wangi macam perfume 😅

Ni first time beli loose powder,  jadi tak boleh nak compare dengan loose powder lain. Rasa macam biasa je bedak ni,  tak de beza pun ngan compact powder? Ke indah khabar dari rupa?

Tapi…

Bila lama-lama pakai bedak ni,  eh rasa macam best pulak bau dia. Walaupun bau dia bukan macam perfume, tapi sedap jugak rasa bau dia.

Tambah-tambah kalau kita dah balik keje,  kita boleh bau bedak tu kat tudung kita. Rasa macam wangi pulak tudung kita bau bedak tu. Kalau hari pakai bedak,  balik keje tudung bau best. Jadi,  kena pakai bedak la kalau nak tudung bau best 😂

Selalu Irni keje dalam aircond, jadi tak rasa sangat effect bedak tu. Tapi,  hari tu time keje kat luar,  ha baru boleh rasa beza dia.

Walaupun kita keje luar,  tapi muka maintain.. Tak berminyak,  tak melekit rasa muka tu. Bedak ni memang best,  bukan indah khabar dari rupa.. Hehe

Kalau korang nak tahu,  bedak ni dibuat dari bahan organic, tak de bahan kimia dan takde talcum.

Kalau korang jenis muka sensitif,  boleh cuba bedak ni ye. Kalau nak beli,  nanti cari lah ejen diorang ye,  sebab kita tak jual. Hehe

Beli jangan tak beli. Dijamin tak menyesal 🙂