Tips Banyakkan Susu Badan Semula

Sudah menjadi impian setiap ibu untuk menyusukan anak sepenuhnya sekurang-kurangnya hingga umur 2 tahun. Namun, ada ketikanya, supply susu makin berkurang membuatkan ada ibu yang mula putus asa. Ada yang merasakan perkara itu normal dan mula memberikan susu formula. Malangnya, apabila susu formula mula diberi kepada anak, supply susu menjadi semakin kurang.

Jadi bagaimana banyakkan susu badan semula?

Pertama sekali, Irni ingin memberikan pujian kepada anda kerana anda sedang mencari solusi tentang masalah yang ada. Masalah ini biasa dihadapi oleh wanita menyusu terutama jika anak sudah mula makan. Atau ada ibu yang susu mula drop setelah mula bekerja.

Konsep penyusuan adalah mudah. DEMAND AND SUPPLY.  bila ada permintaan susu, kilang susu akan bekalkan susu itu. Gunalah milkbooster canggih macam mana pun, kalau demand sikit, hanya sedikit lah susu yang dihasilkan oleh kilang susu.

Tips banyakkan semula susu badan semula

1. Kerapkan bagi baby menyusu dan pam susu

Apabila baby nak susu, cubalah bagi susu badan. Namun, ada baby yang mengamuk kan, kalau susu tu sikit. Kalau macam tu, boleh bagi susu dalam botol dulu. bila dia dah tak terlalu lapar, boleh la bagi direct feeding untuk rangsangan pada kilang susu supaya hasilkan susu.

Apabila ada rangsangan hisapan dari baby, kilang susu akan penuhi permintaan itu dengan menghasilkan susu.

Tingkatkan signal keperluan susu juga dengan pam susu. Seeloknya, susun jadual pam susu dengan teratur. Pam susu 2-3 jam sekali. Jika anda wanita bekerja boleh pam pada pukul 5 pagi, 10 pagi, 1 tengah hari , dan waktu malam. (Ini hanya cadangan, boleh sesuaikan dengan jadual anda) Jika berada di rumah bersama anak, Irni sarankan supaya anda hanya pam sebelah payudara supaya anak dapat menyusu pada sebelah payudara lagi.

 

2. Buat power pumping

Power pumping seeloknya dilakukan lada waktu malam.

Power pumping:

Pam susu selama 20 minit

Rehat 10 minit

Sambung pam susu 10 minit

Rehat 10 minit

Sambung pam susu 10 minit

Jumlah masa: 1 jam

 

3. Pam susu walaupun payudara belum penuh

Pam susu ikut jadual walaupun susu pada payudara belum penuh.

 

4. Kosongkan payudara setelah pam

Setelah pam susu, guna tangan untuk betul-betul kosongkan payudara. Selalunya,  jika guna tangan, masih ada susu yang akan keluar walaupun ketika pam kelihatan seperti sudah habis susu keluar.

 

5.  Minum banyak air suam

Air suam merangsang penghasilan susu yang lebih banyak.

 

6. Makan makanan seimbang

Dapatkan sumber karbohidrat, protein dan vitamin daripada makanan. Makan makanan yang bervariasi mampu banyakkan susu.

 

7. Dapatkan supplement

Supplement membantu banyakkan susu dan juga elakkan badan letih. Saya sarankan anda ambil Set Menyusu Shaklee.

Sebelum tu,  baca ni –> Perlukah Ibu Menyusu Ambil Supplement

Dapatkan set lengkap,  atau basic dengan harga serendah RM 57.50. Hubungi saya untuk pertanyaan dan order,  atau boleh terus klik kat bawah untuk order set lengkap.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

 

Hb Rendah Ketika Mengandung: Siapa Yang berisiko?

Jika nilai hb ibu mengandung adalah di bawah paras 11 g/dl, itu dikira, ibu mengalami masalah hb rendah semasa mengandung. Teringat Irni, semasa mengandung, Irni juga mengalami masalah yang sama. bila misi dah tulis kat buku guna dakwat pen merah, maksud nya tak normal lah nilai tu.

Rupanya patutlah Irni mengalami masalah hb rendah semasa mengandung, rupanya sebab Irni ni termasuk dalam golongan yang berisiko untuk mendapat masalah hb rendah semasa mengandung ini.

Jom kita tengok, siapakan golongan yang berisiko untuk mendapat masalah ini.

1. Memang mempunyai masalah hb low sejak sebelum mengandung lagi.

2. Tabiat pemakanan yang tidak cukup zat besi. Statistik dari KKM menunjukkan punca masalah hb low pada pesakit adalah berpunca daripada tidak cukup zat besi. Jadi, banyakkan makan makanan yang kaya dengan zat besi untuk galakkan penghasilan sel darah merah.

3. Jarak kehamilan yang dekat.

4. Mengalami alahan mengandung yang teruk.

5. Mengandung kembar.

Jadi, jika anda temasuk dalam golongan yang berisiko untuk mendapat hb rendah ketika mengandung, pastikan anda mendapat nasihat daripada jururawat dan doktor. Pastikan juga anda makan vitamin yang diberikan tu.

Namun, jika masalah hb anda masih tidak selesai, apa kata anda cuba vitamin yang saya makan semasa mengandung. Alhamdulillah, hb saya memang naik. Dan, yang paling best, alahan semasa mengandung berkurang. badan pun rasa cergas je. Syukur sangat.

Apa pun, jaga diri ye.

xoxo,

Irni Suhana

 

Petua Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

Petua Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

 

1. Makan

Petua mengurangkan alahan semasa mengandung yang pertama adalah makan. Apabila bangun daripada tidur, anda digalakkan untuk makan terlebih dahulu. Anda boleh mengambil biskut yang rasanya neutral seprti biskut Jacobs. Rasanya sedap dan mempunyai nutrisi yang baik. Sebelum anda berasa lapar, anda boleh mula makan biskut. Ideanya adalah, makan sedikit tetapi kerap.

2.  Minum

Dapatkan air yang cukup bagi mengelakkan badan dehidrasi. Semasa alahan, kita banyak mengeluarkan kembali cecair di dalam badan. Jadi, kita perlu menggantikan kembali air yang telah keluar. Minum air masak sedikit demi sedikit. Jangan minum terlalu banyak dalam satu masa kerana anda mungkin akan mengeluarkan kembali semua yang anda telah makan.

Selain dari itu, anda juga boleh minum air isotonik bagi menggantikan cecair badan yang telah keluar. Jika anda tidak menggantikan cecair badan yang telah keluar, badan anda akan terasa letih. Air isotonik semulajadi adalah air kelapa. Jika sukar untuk memperolehi air kelapa setiap hari, anda boleh mendapatkan air isotonik dalam pasaran. Namun, kebanyakan air isotonik di pasaran adalah minuman bergas dan mempunyai kadar gula yang agak tinggi. Anda perlu berhati-hati supaya tidak mendapat penyakit kencing manis pula.

Sebagai alternatif, anda boleh membancuh sendiri  ‘Performance Drink’, iaitu sejenis minuman isotonik dan kurang kandungan gula. Anda boleh menyiapkan air ini lebih awal dan disimpan di dalam peti.

3. Rehat yang cukup

Ingat, anda sekarang bukan seorang diri. Ada seseorang yang sedang menumpang di dalam rahim anda dan ‘menyedut’ nutrisi dari anda. Jadi, tidak hairanlah jika anda cepat berasa letih. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup dan cuba dapatkan pertolongan dari suami untuk menguruskan hal rumah tangga.

4. Berada di tempat yang selesa

Elakkan berada di tempat panas dan sesak dengan ramai orang. Percayalah, anda akan berasa lebih tenang jika dapat duduk di tempat yang selesa kerana anda lebih relaks. Elakkan keluar pada waktu tengah hari yang panas dan keluar ke tempat ramai orang seperti pasar tani.

5. Makan makanan masam untuk mengurangkan rasa mual

Ramai orang suka makan buah mempelam kerana buahnya masam. Bagi saya, makan buah adalah bagus kerana terdapat banyak zat. Elakkan daripada menggantikan buah dengan makanan rapu seperti jeruk yang diawet dari bahan yang kita tidak tahu sumbernya dan asam masin. Hal ini kerana, makanan rapu seperti ini tidak mempunyai zat dan pemakan kita semasa mengandung boleh mempengaruhi perkembangan anak. Saya mencadangkan anda makan buah-buahan segar atau tablet vitamin c yang boleh kunyah. Sebagai contoh, anda boleh mengambil chewable vitamin c.

6. Makanan alternatif jika tiada selera makan

Apabila anda dalam keadaan loya, selalunya selera makan juga boleh menurun sedangkan anda sepatutnya memerlukan makanan yang cukup bagi mendapatkan nutrisi dan tenaga yang cukup. Jika anda tiada selera makan, anda boleh mencuba makan makanan yang dapat terus memberikan tenaga seperti coklat, biskut chipsmore dan air milo. Makanan seperti ini dapat memberikan anda tenaga segera. Namun, untuk mendapatkan nutrisi yang cukup, anda perlu makan supplement supaya anda mendapat segala khasiat yang diperlukan oleh badan. Ingat, jangan sekali-kali mengabaikan pemakanan anda kerana jika tidak berhati-hati anda boleh jatuh pegsan!

7. Nikmati saat-saat yang berlalu

Adakah anda bahagia menghitung waktu untuk menjadi seorang ibu? Jadi, inilah masanya untuk menikmati setiap proses yang sebenarnya melatih kita untuk menjadi lebih kuat. Apabila anda terasa penat, cuba anda senyum kepada diri anda sendiri. Senyum boleh merangsang pengeluaran hormon gembira. Anda bayangkan yang indah-indah sahaja. Bayangkan apabila tiba masanya si manja anda akan dilahirkan dan anda akan menambah ahli baru dalam keluarga. Fikirkan yang indah-indah sahaja kerana setiap yang kita fikir itu adalah doa.

 

Sekian, salam sayang daripada saya sekeluarga. Tahniah kepada anda yang sedang mengalami alahan dan semoga anda tabah untuk menempuh masa depan.

Klik –> Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

 

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Pengalaman Mengandung Usia Lewat

Mengandung usia lewat bukan lah satu benda yang pelik sangat. Sebab selagi wanita itu belum menopause,  potensi untuk mengandung masih ada. Namun,  jika mengandung pada usia lewat,  pasti lah berbeza dengan pada usia muda. Menurut pakar,  kehamilan yang ideal adalah pada usia 20an hingga awal 30an.

Jom tengok, apa pengalaman ibu2 yang mengandung pada usia lewat berbanding semasa muda. Ada yang berkata,  badan lebih mudah letih dan ada yang ok je. Ni antara ibu2 yang mudah berasa letih ketika mengandung pada usia 30 an.

Jadi,  jika anda juga turut berasa letih2, maksud nye bukan anda sorang je yang mudah letih. Ibu2 lain juga mengalami perkara yang sama.

badan mudah penat, susah nak tidur, kadang-kadang susah bernafas
badan mudah penat

Sebenarnya kenapa mengandung usia lewat mudah letih?

1. Ibu lebih banyak komitmen

Seiring dengan pertambahan usia, ibu pastinya ada lebih banyak komitmen. Tambah2 kalau ibu dah ada anak lain yang perlu dijaga pastinya menuntut tenaga ibu dan tidak mendapat rehat yang cukup.

2. Sel sudah tua

bila usia meningkat, pastinya sel kita pun akan menjadi lebih tua. Maklumlah, tenaga orang tua, pasti tak sama dengan tenaga orang muda kan?

3. Pemakanan

Faktor pemakanan juga memainkan peranan. Ibu2 memerlukan jumlah kalori yang cukup supaya kekal bertenaga. Pengambilan nutrisi yang cukup juga membantu ibu untuk lebih bertenaga.

Jadi, jika anda juga mudah penat sepanjang mengandung, dapatkan supplement yang boleh membantu kita lebih bertenaga sepanjang kehamilan.

Jom tengok, macam mana ‘mak cik’ ni kekal cergas semasa mengandung walaupun pada bulan puasa.

Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni… from iReach HD on Vimeo.

Take care ye. Dapatkan nasihat daripada doktor dan dapatkan nutrisi yang cukup ye. Happy pregnancy!

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

 

Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Teruk Semasa Mengandung

Alahan teruk semasa mengandung pasti buat ibu susah hati. Bayi dalam kandungan perlukan nutrien yang cukup, tapi ibu pulak tak selera makan dan muntah-muntah. Ibu sendiri pun akan jadi penat. Lebih teruk lagi, ada ibu yang terpaksa masuk hospital akibat muntah-muntah dan tak lalu makan.

Jadi, apa vitamin yang ibu perlukan?

Antara penawar semulajadi yang membantu mengurangkan alahan teruk semasa mengandung adalah pengambilan pyridoxine atau vitamin B6,  magnesium,  probiotik dan, halia dan daun pudina. Boleh klik SINI untuk tengok punca alahan dan penawar semulajadi.

Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Teruk Semasa Mengandung

1. Vitalea

Sejenis multivitamin membantu melengkapkan keperluan nutrisi. Apabila badan mendapat keperluan nutrisi yang cukup, badan akan jadi lebih kuat.

2. B Complex

Mempunyai komponen vitamin B. Salah satu komponen B Complex adalah vitamin B6 yang boleh membantu mengurangkan alahan.

3. Vita C

Membantu penyerapan zat besi dalam Vitalea. Apabila badan mendapat zat besi yang cukup, ini dapat membantu pembentukan sel darah merah. Sel darah merah yang cukup membantu sel-sel badan mendapat oksigen yang cukup.

4. Ostematrix

Kaya dengan Kalsium, dilengkapi dengan vitamin D dan magnesium. Magnesium membantu mengurangkan alahan.

5. Mealshakes

Mealshakes boleh bagi tenaga segera, terutama jika kita takde selera makan. Mealshakes juga mengandungi prebiotik yang bagus untuk kesihatan usus.

6. Performance drink

Performance drink ni dia macam air isotonik, tapi tak de gas. Dalam performance drink jugak ada elektrolit yang bantu stabilkan badan. Rasa dia oren, memang sedap minum masa sejuk-sejuk. Kalau ibu-ibu asyik muntah, bagus lah minum performance drink ni untuk elak dehydrated.

7. Peppermint Ginger Plus

Mengandungi daun pudina dan halia. Bagus untuk penghadaman dan untuk keluarkan angin dalam badan.

Untuk dapatkan vitamin bagi kurangkan alahan teruk semasa mengandung ni, ibu-ibu boleh klik buy now kat bawah ni, atau boleh hubungi Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Rambut Gugur Lepas Bersalin: Punca & Cara Mengatasi

Normal ke rambut gugur lepas bersalin ni? Selalunya dalam tempoh 3-9 bulan lepas bersalin,  rambut gugur makin banyak. Orang cakap,  bila anak pandai menyembur,  rambut mak akan gugur. Betul ke?

Apa penyebab rambut gugur lepas bersalin?

1. Perubahan hormon

Sebenarnya,  masa kita mengandung,  paras hormon estrogen adalah tinggi. Rambut akan tumbuh dengan sihat dan lebat.

Namun,  lepas kita dah bersalin,  paras hormon estrogen akan menurun. Paras hormon estrogen ni akan semakin menurun menyebabkan rambut mudah gugur.

2. Pemakanan yang tidak seimbang dan kekurangan vitamin

Pemakanan seimbang sangat pemting untuk jaga rambut kita,  malah untuk badan kita. Badan kita perlukan nutrien bagi mengekalkan fungsi badan yang baik.

Bila kita tidak mendapat vitamin yang cukup,  rambut juga tidak mendapat keperluan nutrien yang secukupnya menyebabkan ia mudah gugur.

2. Badan ibu tak cukup rehat dan ibu stress

Stress dan tak cukup rehat mungkin boleh jadi salah satu faktor yang lebih memburukkan keadaan.

Stress betul kan bila rambut asyik gugur. Yang lebih haru bila dalam pampes anak pun ada rambut kita yg gugur.. Huuuu

So,  bagaimana nak atasi rambut gugur ni?

Cara Atasi Rambut Gugur Lepas Bersalin

1. Potong rambut jadi pendek

Rambut pendek lagi mudah diurus dan sukar gugur berbanding rambut panjang. Lagipun kalau rambut pendek,  bila rambut gugur kat bantal ke, masa mandi ke,  tak lah obvious nampak macam rambut panjang.

2. Sikat rambut bila rambut dah kering

Kalau sikat rambut masa rambut masih basah,  rambut kita lagi mudah gugur

3. Elakkan guna pengering rambut

Elakkan guna pengering rambut untuk seketika kerana ia nya boleh memburukkan lagi keadaan.

4. Guna sikat yang sesuai

Guna sikat yang jenis jarang,  elakkan guna sikat yang jenis rapat tu.  Sikat yang jarang bantu elakkan rambut gugur lepas bersalin.

5. Minum air yang cukup

Minum air masak yang cukup juga penting untuk penjagaan rambut dan melembapkan kulit kepala.

6. Dapatkan nutrisi yang cukup

Makan makanan yang seimbang. Makan nasi,  makanan kaya protein,  sayur dan buah. Pemakanan yang seimbang pun bantu dapatkan rambut yang sihat.

7. Dapatkan supplement untuk lengkapkan keperluan nutrisi badan

Makan multivitamin,  protein dan zat besi untuk memastikan nutrien dapat sampai ke rambut.

Supplement untuk bantu kurangkan masalah rambut gugur adalah:

1. Vitalea with iron: sejenis multivitamin dilengkapi dengan zat besi.

2. B complex: vitamin B6 dan B12 membantu mengelakkan rambut gugur

3. Energizing Soy Protein (ESP) : ESP kaya dengan protein. Rambut dan kulit kepala dibuat dari protein. Protein yang cukup menguatkan rambut dan mempercepatkan pertumbuhan rambut.

Untuk dapatkan vitamin untuk membantu masalah kekurangan rambut ni,  boleh klik buy now kat bawah atau boleh hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

 

7 Cara Hilangkan Sakit Pinggang Selepas Bersalin

Bersalin merupakan antara momen-momen indah sebagai seorang ibu. Tak kira lah bersalin secara normal atau ceaser, sakit bersalin tu terus tak terasa bila dapat tengok baby dan dengar baby menangis.

9 bulan kita bawak dia dalam perut ke sana ke mari, pastinya detik pertemuan dengan baby antara saat yang kita tunggu-tunggu. Tengok baby kali pertama, terus jatuh sayang 🙂

9 bulan bawak baby, 9 bulan jugak lah badan kita bekerja keras untuk menampung berat baby dalam rahim kita. Rahim kita mengembang berkali-kali ganda untuk menampung pembesaran baby. Badan kita dan tulang-tulang mengalami perubahan akibat perubahan hormon dan pembawakan baby.

Jadi, tak hairanlah ada ibu yang mula sakit pinggang selepas bersalin. Macam mana cara untuk menghilangkan sakit pinggang selepas bersalin?

Cara Hilangkan Sakit Pinggang Selepas Bersalin

1. Banyakkan berehat dan baring

Selepas bersalin, pastikan badan mendapat rehat yang cukup. Jika ada masa terluang, baringkanlah badan supaya tulang belakang kita tak terbeban dan dapat rehat. Jadi, kita dapat mengelakkan daripada sakit pinggang lepas bersalin.

2. Dapatkan urutan dan bertungku semasa dalam pantang

Untuk ibu yang bersalin secara normal, anda boleh lah dapatkan khidmat urut dan bertungku untuk lancarkan pengaliran darah dan lebutkan urat. Memang selesa sangat rasa lepas urut dan tungku ni.

Bertungku ni pun penting jugak untuk bantu kelancaran darah. Lagipun, orang lepas bersalin ni elok dengan benda-benda panas ni supaya darah dapat jalan dengan lancar dan elakkan darah dari tersumbat.

3. Elakkan membongkok semasa menyusu baby

Kalau ibu-ibu pilih postur duduk semasa menyusu, elakkan membongkok ke arah baby untuk menyusu. Sebaliknya, angkat baby kepada kita supaya kita tak perlu membongkok. Boleh guna bantal atau nursing pillow untuk menyokong baby semasa menyusu.

Jaga postur semasa menyusu supaya kita tak sakit pinggang. Duduk sandar supaya kita rasa selesa. Jika kita menyusu sambil baring, letakkan bantal peluk kat belakang, baru selesa sikit 🙂

4. Elakkan angkat benda berat

Lepas bersalin, harus lah kena pantang dan elakkan juga angkat benda berat. Pastikan benda paling berat yang kita angkat adalah baby kita tu je, hehe. Seeloknya, dapatkan pertolongan orang lain jika perlu mengangkat barang.

Tak pe lah orang nak kata kita ni malas ke, manja ke, yang penting badan kita, kita kena jaga.

5. Pakai bengkung yang sesuai

Pemakaian bengkung yang kemas dan selesa juga membantu mengurangkan sakit pinggang selepas bersalin. Pemakaian bengkung buat badan kita lebih kemas dan menjaga postur badan kita.

6. Elakkan makan makanan yang ‘bisa’

Antara makanan yang kita perlu pantang adalah laksa, pulut dan minuman sejuk. Makan makanan berkhasiat, seperti lauk yang tidak dimasak dengan minyak dan juga sayur. Boleh juga makan buah-buahan. Cuma kalau Irni, memang tak boleh makan buah tembikai lepas bersalin.

Teringat masa lepas bersalin baby hani, Irni makan buah tembikai, lepas tu terus kena rengat. Tapi, ada orang yang ok je makan tembikai. Lain orang, lain keadaan dia.

7. Dapatkan sumber kalsium yang cukup

Dapatkan sumber kalsium yang cukup terutama jika kita menyusukan baby. Irni sarankan supaya anda minum susu dan makan Ostematrix. Dalam Ostematrix ada kalsium, juga Vitamin D yang membantu penyerapan kalsium.

Dalam Ostematrix juga ada magnesium yang membantu merehatkan otot. Pengambilan Ostematrix membantu mengurangkan sakit pinggang lepas bersalin.

Jom tengok pengalaman ibu ni, apa yang dia buat untuk hilangkan sakit belakang dia tu.

Sakit Tulang Belakang & Lenguh2 Badan Buat Ibu Ini RImas, Sampailah…. from iReach HD on Vimeo.

Buat anda yang tercari-cari vitamin terbaik untuk berpantang dan menyusu, boleh klik kat SINI ye.

Untuk dapatkan Ostematrix, boleh klik link ni, atau boleh hubungi Irni terus ye!

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Vitamin Ibu Mengandung Terbaik Ekstrak Bahan Semulajadi

Assalamualaikum semua. Tahniah sebab dah mengandung! Alhamdulillah, Irni sebenarnya dah selamat bersalin.

Irni just nak share,  produk yang Irni guna masa mengandung baby Ayuni hari tu. Ye lah,  barang baik, kena lah share kan.. Hehe

Vitamin yang Irni makan masa mengandung hari tu adalah ekstrak dari bahan semulajadi. Maksud nye esktrak dari tumbuhan, bukan dari bahan kimia atau bahan sintetik.

Memang la,  vitamin sintetik pun selamat,  tapi sebab Irni nak pilih yang terbaik untuk baby dalam kandungan,  Irni pilih untuk makan vitamin semulajadi.

Jom tengok,  apa beza vitamin sintetik,  vitamin organik dan vitamin semulajadi.

Vitamin sintetik-dihasilkan dalam makmal dari bahan kimia

Vitamin organik-proses menghasilkan vitamin menggunakan haba yang tinggi, tekanan yang tinggi atau pelarut kimia yang kuat

Vitamin semulajadi-dihasilkan dengan proses seminima mungkin supaya dapat mengekalkan nutrien dari ekstrak bahan semulajadi

Beza sangat kan antara 3 vitamin tu kan. Kalau anda jenis yang mementingkan kualiti dan kesihatan,  pilihlah vitamin semulajadi.

Tapi, macam mana nak cari vitamin semulajadi?

Ok, jom Irni nak share vitamin ibu mengandung terbaik dari ekstrak semulajadi yang Irni makan masa mengandung hari tu.

Dapatkan Set Healthy Prenatal Shaklee untuk vitamin ibu mengandung terbaik. Apa manfaat yang ibu-ibu dapat dengan set vitamin yang ni?

✅ Bantu naikkan paras hemoglobin atau paras hb

✅ Bantu elakkan kaki cramp masa tidur

✅ Bantu elakkan sakit pinggang semasa hamil

✅ Elak sembelit semasa hamil

✅ Kurangkan alahan

✅ Ibu lebih bertenaga

✅ Elakkan stretch mark

✅ Kulit ibu makin cantik

✅ Sesuai untuk ibu yang ada kencing manis semasa mengandung atau GDM

Apa vitamin terbaik ibu mengandung tu?

Vitalea – sejenis multivitamin yang lengkap untuk keperluan badan,  dilengkapi dengan zat besi. Zat besi sangat penting untuk pembentukan sel darah merah.

Vita C – membantu penyerapan zat besi dalam vitalea. Bantu cantikkan kulit ibu.

B complex – bantu kurangkan alahan ibu mengandung. Juga bantu pembentukan sel darah merah.

Ostematrix – pil kalsium dilengkapi dengan vitamin D yang membantu penyerapan kalsium secara optimum. Dalam ostematrix juga ada magnesium dan beberapa mineral lain.

Bantu elakkan kaki kejang dan elak sakit pinggang.

Omega Guard – bantu perkembangan otak,  mata dan jantung bayi dalam kandungan. Juga,  bantu stabilkan mood ibu.

ESP – bantu ibu lebih bertenaga

Jika ibu-ibu pun nak cuba vitamin ibu mengandung terbaik ni,  klik je buy now kat bawah atau boleh hubungi Irni terus ye!

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

Cara Atasi Masalah Susu Badan Drop

Impian setiap ibu untuk berikan yang terbaik untuk baby masing-masing kan. Tapi, biasalah, banyak dugaanya untuk susukan baby sampai 2 tahun ni. Salah satu dugaan nya adalah masalah susu badan makin drop. Makin risaulah si ibu, tambah-tambah kalau stok susu tak banyak kan.

Kalau susu badan dah mula drop, susu boleh jadi banyak balik ke?

Ya, BOLEH! Susu badan boleh banyak balik walaupun susu dah mula drop. Pertama sekali, kita kena ingat, konsep penyusuan, sangat bergantung kepada konsep demand dan supply. Semakin banyak permintaan susu, semakin banyak pengeluaran susu akan dihasilkan.

Jadi, macam mana cara nak tingkatkan demand and supply susu ni?

TIPS BANYAKKAN SUSU IBU YANG DAH DROP ATAU MERUDUM

1.  Buat teknik power pumping

Power pumping ni bagus buat tengah malam atau sebelum subuh. Cara dia:

Pam 20 minit, Rehat 10 minit

Sambung Pam 10 minit, Rehat 10 minit

Sambung Pam 10 minit, ok dah selesai

Power pumping ni dibuat untuk rangsang balik pengeluaran susu. Power pumping bagus buat tengah malam sebab tengah malam pengeluaran susu tinggi.

2. Buat teknik tandem nursing

Tandem nursing ni boleh dibuat ketika kita di rumah bersama baby. Ketika baby menyusu, kita pam susu yang sebelah lagi. Teknik tandem nursing rangsang penghasilan susu di kedua-dua belah payudara. Lagipun, semasa baby tengah menyusu, payudara di sebelah satu lagi pun akan keluarkan susu jugak.

Bila kita buat teknik tandem nursing, kita dan tingkatkan demand susu dan hantar signal kat otak supaya arahkan kelenjar susu hasilkan lagi banyak susu.

3. Buat teknik marmet

Selepas baby menyusu atau selepas sesi mengepam, urut payudara guna kaedah marmet untuk mengosongkan payudara. Selepas mengepam, kita tengok macam dah tak de susu kan, tapi kalau kita picit dengan tangan, sebenarnya masih ada lagi susu tau.

Urut dengan kaedah marmet untuk pastikan payudara betul-betul kosong. Kalau nak tahu kosong ke tak, bila kita urut, dah tak de susu menitik.

Macam tu jugak, bila lepas menyusu baby, kosongkan susu pada payudara tu. Payudara yang kosong akan hantar signal supaya lebih banyak susu dihasilkan.

4. Jangan tunggu payudara penuh baru nak pam

Ikut jadual pam anda. Walaupun payudara tak penuh lagi atau tak bengkak pun, sila pam payudara anda ye.

5. Banyakkan minum air suam

Minum air suam bantu banyakkan susu ibu. Beza tau kuantiti susu bila kita minum air masak dengan air suam. Banyakkan minum air suam dan pastikan kita memang minum banyak air sekurang-kurangnya 3 liter sehari.

6. Elakkan stress dan jangan fikir negatif

Bila ibu stress, susu lagi susah nak keluar. Fikir yang positif, semoga Allah permudahkan usaha kita untuk bagi yang terbaik dekat anak kita. Ingat balik, setiap titik susu yang kita usahakan tu, insyaAllah Allah akan bagi ganjaran pahala kat kita.

Untung kan jadi orang perempuan, senang nak collect pahala kan? 😀

7. Makan makanan berkhasiat

Pemakanan juga memainkan peranan yang penting dalam penghasilan susu ibu. Ambik makanan yang tinggi protein dan bervariasi. Lebihkan sayuran dan buah-buahan dalam menu kita.

8. Ambik supplement menyusu

Supplement menyusu bukan sekadar milkbooster, tapi jugak untuk bantu badan kita lebih bertenaga. Supplement bantu badan kita lebih bertenaga dan kurang letih.

Bila badan letih, susu pun susah nak keluar. Jadi, bila ambik supplement, kurang lah sikit letih kita tu kan. Anda boleh cuba Set Penyusuan Lengkap Shaklee yang terdiri daripada Vitalea, B Complex, Vita C, Omega Guard, Ostematrix, Alfalfa dan ESP.

Untuk Set Penyusuan bajet, anda boleh cuba ESP dan Alfalfa. Set Penyusuan ni bertindak sebagai milkbooster dan bantu badan kita lebih bertenaga.

Apa pun, Irni doakan semoga dimudahkan perjalanan kita sebagai seorang ibu. Jangan sesekali putus asa untuk susukan anak kita sepenuhnya dengan susu ibu. Lets strong together!

Jemput baca jugak: Perlukah Ibu Menyusu Ambik Supplement?

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

Tips Banyakkan Susu Badan Selepas Bersalin

Saiz perut bayi berbeza mengikut umurnya. Masa mula-mula lahir,  anggaran perut baby hanyalah sebesar buah ceri atau hanya perlukan sesudu teh lebih susu pada satu masa.

Jadi,  ibu tak perlu terlalu risau jika tak banyak susu yang dihasilkan semasa awal bersalin.  Susu akan menjadi semakin banyak apabila baby mula menghisap susu dari payudara.

Tips Banyakkan Susu Lepas Bersalin

1. Check keadaan payudara sebelum bersalin

Ada orang yang jenis puting tenggelam, jadi semasa mengandung, dalam 8 bulan macam tu,  dah boleh start tarik puting supaya keluar.

2. Bagi baby menyusu direct dari payudara

Sejurus selepas bersalin,  terus susukan baby direct dari payudara untuk merangsang penghasilan susu. Apabila baby menghisap dari payudara,  secara automatik signal akan dihantar ke otak untuk menghasilkan susu.

Kalau nampak macam susu keluar sikit je,  its ok,  teruskan cuba suruh baby hisap susu tu. Lagipun susu semasa baru lepas bersalin memang pekat. Ia dipanggil kolostrum.

3. Belajar teknik penyusuan yang betul

Teori dan praktikal sememangnya tak sama.  Mungkin kita dah khatam dari segi teori semasa mengandung lagi,  tapi bila dah bersalin,  kita tak pasti teknik kita tu betul atau salah.

Jadi, lepas bersalin, dapatkan penerangan daripada misi dan suruh dia tengok,  teknik kita tu betul atau salah. Penyusuan dengan teknik yang betul membantu untuk merangsang pengeluaran susu.

4. Jangan stress

Stress boleh menyebabkan susu susah nak keluar. Bagi Irni, tak salah kalau ibu nak standby susu formula kalau takut tak de susu keluar. Cuma, kalau nak bagi, bagi dengan sudu, jangan sesekali guna botol sebab takut baby confuse puting pulak. Sambil tu, ibu boleh lah cuba picit payudara dengan tangan guna teknik marmet untuk rangsang pengeluaran susu.

5.  Mengurut lepas bersalin

Kalau dah keluar hospital, boleh lah dapatkan khidmat tukang urut untuk buaat urutan badan dan payudara. Ibu-ibu juga boleh bertungku. Tungku dan urutan sangat membantu untuk merangsang pengeluaran susu. Pengalaman Irni menggunakan pakej lepas bersalin dari spa Aisya Humaira, Kelantan, memang susu banyak sangat keluar lepas bertungku dan mengurut.

6. Makan makanan yang merangsang pengeluaran susu

Ibu-ibu jugak boleh mengambil makanan yang menggalakkan pengeluaran susu seperti lobak putih, kurma, susu, lobak merah dan oat. Banyakkan juga minum air suam.

7. Jaga pemakanan semasa mengandung

Semasa mengandung lagi, kita kena jaga pemakanan kita. Dapatkan nutrisi secukupnya semasa mengandung. Elakkan mengambil makanan rapu dan tak berkhasiat. Banyakkan makan sayur dan pilih makanan sihat. Makan jugak vitamin semasa mengandung. Untuk vitamin ibu mengandung terbaik, boleh klik SINI

Jom tengok video pengalaman ibu ini menyusu bayi pramatang selepas bersalin, apa yang beliau buat sampai berjaya menyusu bayi pramatang walaupun mula-mula tiada susu.

Menyusu Anak Pramatang Memang Mencabar, Apa Yg Perlu BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Klik SINI untuk Set Bersalin Banyakkan Susu, boleh terus makan lepas bersalin.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.