Cara Mengurangkan Keputihan Semasa Hamil Dengan Bawang Putih

Ada ibu yang mengalami keputihan sewaktu mengandung terutama pada trimester ke tiga. Secara umumnya, keputihan tidak mengancam nyawa baby yang belum lahir, tetapi boleh mengancam nyawa baby semasa kelahiran.

Keputihan semasa hamil boleh dikategorikan sebagai normal jika cairan yang keluar berwarna putih atau sedikit kekuningan dan kental seperti lendir, tidak disertai dengan bau dan kegatalan.

Keputihan juga boleh disebabkan oleh fungus atau kulat kandida. Kulat kandida memang selalu ada dalam saluran vagina, namun tidak menunjukkan sebarang simptom kerana terdapat bakteria baik yang mengawal.

Namun, jika sistem imu badan seseorang itu rendah, fungus boleh tumbuh pesat dan menunjukkan simptom. Simptom-simptom adalah seperti berikut:

  • kegatalan
  • kemerahan
  • rasa tak selesa dan bengkak pada vulva vagina (bahagian luar vagina)

SUMBER

Jika ibu-ibu ada sebarang kemusykilan, boleh merujuk kepada jururawat atau doktor dan merawat.

Hilangkan Keputihan Secara Selamat

Seperti yang kita tahu, bawang putih mempunyai banyak khasiat. Alisin di dalam bawang putih mempunyai banyak kebaikan kepada badan kita. Formulasi Shaklee yang mengekalkan khasiat alisin bawang putih bertindak sebagai antibiotik semulajadi kepada badan.

Kajian daripada Universiti Maryland Medical Center, menunjukkan bawang putih juga berupaya memusnahkan bakteria berbahaya, kulat dan virus.

Manakala kajian dari University of Pittsburgh Medical Center pula, menunjukkan bahawa bawang putih sangat sesuai dan berpotensi dalam membantu dalam merawat jangkitan faraj, termasuk sindrom keputihan semasa hamil.

Mengapa perlu pilih bawang putih Shaklee?

👍 Diperbuat daripada bawnag putih premium

👍 Bebas daripada racun perosak

👍 Ditanam secara organik

👍 Dihasilkan pada suhu bilik tanpa haba bagi mengekalkan khasiat alisin aktif. (tak semua tablet bawang putih mempunyai alisin aktif)

👍 Dibuat dari bahan semulajadi

👍 Tanpa pewarna, pemanis dan pengawet tiruan

Jangan ambil mudah dengan masalah keputihan ni ye. Jangan lupa dapatkan juga konsultasi daripada doktor tentang masalah yang anda hadapi ni ye.

Berminat untuk menghilangkan keputihan semasa hamil dengan cara semulajadi? Boleh hubungi Irni atau klik je buy now kat bawah ni.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Set Berpantang Tanpa Jamu Untuk Ibu Moden

Assalamualaikum. Anda ibu moden yang pening nak fikir nak pilih set berpantang mana? Kalau orang dulu-dulu, waktu pantang mesti nak makan ubat akar kayu bak kata ore kelate atau jamu lah. Tak salah pun kalau nak pilih jamu.

Namun, selalunya, pada awal selepas bersalin kita tak digalakkan untuk terus makan jamu tu sebab takut anak jadi jaundice atau kuning. Ada setengah herba yang boleh buat bayi ‘panas’.

Manakala, pengambilan vitamin pula boleh terus diambil sejurus selepas bersalin. Pengambilan vitamin membantu menyembuhkan luka dengan cepat dengan mencukupkan segala khasiat yang dieprlukan oleh sel badan kita. Bila badan cukup zat, badan rasa lebih cergas. Malah, susu badan juga jadi banyak dan pekat.

Pengambilan vitamin selepas bersalin membuatkan susu badan kaya dengan khasiat dan membantu bayi jaundice lebih cepat sembuh. Lagipun, apa yang ibu makan, itu yang baby dapat kan. Dengan pengambilan vitamin, kedua-dua ibu dan baby menyusu mendapat manfaat nya. Best kan?

Pengambilan vitamin selepas bersalin juga boleh mengelakkan sembelit sewaktu berpantang. Vitamin membantu kelancaran proses buang air besar.

Wah, memang banyak manfaat ambil vitamin semasa berpantang kan. Kalau anda tercari-cari set berpantang tanpa jamu, anda boleh pilih Set Healthy Post Natal. Sesuai digunakan untuk ibu yang bersalin normal dan juga ceaser.

Set Healthy Post Natal

Set Healthy Postnatal sesuai digunakan untuk ibu-ibu yang bersalin secara normal dan pembedahan.

1. Vita C

  • Vitamin C membantu proses penyembuhan luka selepas bersalin
  • Vitamin C semulajadi untuk kesihatan gigi, gusi, tulang, kolagen dan hampir semua yang membentuk tubuh kita.
  • Vitamin C juga membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, mengelakkan ibu dan bayi daripada terkena demam.

2. Omega Guard

  • Omega guard kaya dengan asid lemak omega 3.
  • Membantu mengelakkan darah beku
  • Mempunyai DHA dan EPA, membantu perkembangan otak bayi

3. Vita-Lea with iron

  • Sejenis multivitamin dan multimineral yang diperkaya dengan zat besi
  • Memberikan 28 vitamin penting dan mineral utama untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan optimum
  • Susu badan kaya dengan vitamin kerana bayi akan mendapat apa yang ibunya makan

4. B Complex with folic acid

  • Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.
  • B complex membantu mengurangkan stress bagi ibu dalam berpantang

5. ESP (Energizing Soy Protein)

  • Diperbuat daripada soya tanpa modifikasi genetik (non GMO).
  • Kaya dengan protein. Susu ibu akan jadi lebih pekat sebab protein adalah salah satu komponen susu ibu.
  • Ibu-ibu jadi kenyang dan tidak sentiasa lapar walaupun menyusu bayi.
  • Membantu mengurang strecth mark dan parut.

6. Alfalfa Complex

  • Kaya dengan nutrien dan mineral untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan ibu-ibu yang menyusukan anak.
  • Bertindak seperti jamu moden yang membantu mengembalikan kesihatan rahim.

7. Ostematrix

  • Diformulasi dengan kalsium, vitamin D, magnesium dan empat nutrien pembina tulang untuk menjaga tulang dan gigi yang kuat dan sihat.
  • Membantu hilangkan lenguh badan
  • Membantu melancarkan proses pembuangan najis dan mengelakkan sembelit
  • Membekalkan kalsium yang cukup kepada badan dan mengelakkan kalsium diambil dari badan ibu, elakkan gigi ibu cepat patah.

Jom kita tengok pengalaman orang yang serik nak beranak sebab sembelit, tapi dah tak serik dah lepas ambil Set Healthy Postnatal.

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

Jom tengok juga perkongsian jururawat ini yang berusaha nak kumpul stok susu akibat waktu kerja yang tidak menentu.

Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

Kat sini pulak pengalaman ibu lain yang mengambil Set Healthy Postnatal

Anda berminat untuk cuba Set Healthy Postnatal ni? Boleh klik buy now kat bawah  ni atau hubungi je Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Cara Elak Sembelit Semasa Berpantang

Berpantang merupakan satu tempoh selepas ibu bersalin. Ada ibu yang mengalami masalah sembelit selepas bersalin. Pastinya menjadi mimpi ngeri ibu apabila hendak membuang air besar. Ibu terpaksa menghabiskan masa yang lama di tandas dan berasa sakit ketika hendak membuang air besar.

Dalam entry ini, Irni nak kongsikan tips bagaimana untuk mengelakkan sembelit semasa berpantang.

Cara Elak Sembelit Semasa Berpantang

1. Makan makanan yang tinggi fiber seperti cereals, beras perang, sayur-sayuran dan juga buah-buahan

2. Banyakkan minum air masak

3. Minum air masak dan makan kurma pada waktu pagi

4. Segera ke tandas kalau rasa nak membuang air besar, jangan tahan.

5. Ambil Ostematrix Shaklee

Jom tengok, apa amalan Puan Khadeejah yang dah tak alami mimpi ngeri akibat sembelit semasa berpantang.

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

 

Bagaimana Ostematrix Shaklee boleh membantu mengelakkan sembelit semasa berpantang?

Ostematrix adalah pil kalsium yang lengkap dengan vitamin D dan magnesium

Magnesium yang terkandung di dalam Ostematrix bertindak seperti julap lembut yang membantu melembutkan najis. Magnesium membantu ketegangan pada dinding kolon dan menggalakkan proses peristalsis berjalan seperti biasa.

Magnesium juga bertindak sebagai laksatif ringan dengan membantu usus mengekalkan air. Najis akan menjadi lebih lembut dan pergerakan usus lebih lancar.

Ostematrix juga membantu menghilangkan lenguh-lenguh badan dan memperbanyakkan susu ibu kerana ostematrix kaya dengan kalsium.

Jika anda masih tercari-cari set bersalin etrbaik, boleh klik SINI ye

Jika anda berminat nak dapatkan Ostematrix, boleh klik buy now kat bawah ni atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

 

 

Persediaan Berpantang Sendiri Di Rumah

Berpantang adalah satu tempoh penting dalam hidup seorang wanita. Silap gaya, boleh jadi bentan, boleh jadi demam dan yang paling teruk, boleh jadi meroyan. Semoga kita semua dijauhkan daripada perkara sebegini. Waktu berpantang ni lah badan kita masih dalam proses pemulihan dan juga hormon masih tak stabil.

Sebab tu, waktu berpantang, kita kena jaga betul-betul fizikal dan juga emosi. Jika berpantang rumah ibu bapa atau rumah mertua, pastinya kita beruntung kerana ada orang yang akan membantu kita dari segi penjagaan diri, makan dan juga anak.

Irni sendiri sebenarnya belum ada pengalaman berpantang sendiri. Dua kali berpantang anak yang lepas, Irni berpantang di rumah mak sendiri. Selalunya, mak yang akan tolong mandikan baby, kita sendiri pun rasa tak berani nak mandikan baby yang lembut lagi badan dia. hehe.

Kita jugak tak perlu susah-susah masak dan juga basuh baju. Hidup masa berpantang memang cukup relaks. Namun, disebabkan dah ada anak-anak lain dan perlu jaga baby, sebenarnya tak de lah relaks sangat, hehe. Cuma dari satu sudut, kita memang seronok boleh duduk rumah mak, tiap-tiap hari boleh makan masakan mak, walaupun cuma lauk berpantang.

Ok, kalau kita berpantang sendiri pula, mungkin atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, atau mungkin kita tak mahu menyusahkan ibu bapa yang dah tua, jom kita tengok tips-tips kat bawah ni:

Persediaan Berpantang Sendiri Di Rumah

1. Sediakan mindset yang kita boleh buat

Sebelum bersalin lagi, kita kena yakin yang kita pasti boleh berpantang sendiri. Ucapkan kata-kata yang baik dan berdoa semoga Allah mudahkan segala urusan kita. Pohon lah dari Allah semoga Allah bantu kita dan melancarkan segala urusan.

2. Sediakan stok makanan untuk pantang

Sebelum bersalin, kita dah boleh mula buat ‘garam kunyit’ untuk dilumurkan pada lauk semasa pantang. Ikan atau ayam yang dilumur garam kunyit tu nanti boleh dibakar je. Potong bawang siap-siap untuk stok seminggu atau dua supaya senang jika kita perlu masak terutama untuk masak sayur makanan kita semasa berpantang.

3. Sediakan kelengkapan semasa berpantang secukupnya

Sebelum bersalin, sediakan secukupkan keperluan kita dan anak. Sediakan stokin, pakaian yang sesuai dan juga bengkung untuk dipakai. Jika kita berpantang sendiri, kemungkinan kita akan lebih banyak bergerak. Jadi, pastikan kita pakai bengkung dengan kemas supaya kita dapat bergerak dengan selesa dan membantu proses pemulihan dengan cepat.

Irni cadangkan supaya memakai bengkung yang jenis kemas. Boleh juga pakai bengkung moden. Irni recommend yang jenis boleh ikat supaya kita boleh laras keketatan bengkung kita tu. Pilih bengkung ikat yang jenis moden sikit seperti yang ada zip kat belakang, supaya setiap kali nak pakai, kita tak perlu ikat dah. Ikat bengkung cuma pada pertama kali.

4. Cari tukang urut lepas bersalin

Sebelum bersalin lagi, sebaknya, kita cari terus tukang urut yang boleh datang ke rumah untuk urutan lepas bersalin. Urutan lepas bersalin penting untuk relakskan balik badan kita, lancarkan peredaran darah dan nifas, juga untuk menggalakan pengeluaran air susu.

Untuk anda yang berada di Kelantan, boleh cuba pakej lepas bersalin dari Spa Aisya Humaira. Kalau nak contact diorang, boleh klik SINI.

Irni dah cuba perkhidmatan mereka masa bersalin yang lepas. Seronok dia datang rumah mengurut dan bertungku sekali. Tukang urut pun lemah lembut je, tak sakit pun. Badan pun rasa ringan, rengat lepas bersalin pun hilang lepas mengurut. Memang terbaiklah.

5. Cari pengasuh anak jika ada anak lain

Kalau dah ada anak lain dan anak masih kecil, sebaiknya, cari lah pengasuh untuk anak. Atau, jika anak dah biasa ke rumah pengasuh, hantar je diorang ke rumah pengasuh macam biasa. Jadi, kita tak de lah letih sangat. Kita cuma perlu jaga baby je dan simpan tenaga untuk buat benda lain.

6. Sedia untuk abaikan jika rumah bersepah

Masa berpantang, elakkan dari buat kerja rumah seperti menyapu, basuh kain atau basuh pinggan. Dapatkan bantuan daripada pasangan untuk membantu anda. Anda juga boleh dapatkan khidmat pembantu rumah yang boleh datang mengemas mungkin seminggu sekali.

7.  Cari set berpantang terbaik

Set berpantang yang dipilih jugak penting untuk membantu proses pemulihan dari dalam. Dari segi fizikal, mungkin kita rasa dah sihat, tapi dari segi dalaman, kita sendiri pun tak tahu dah ok ke tak. Sebab tu, kita tak boleh terlalu aktif walaupun rasa sihat je.

Untuk set berpantang yang bantu cepat sembuhkan luka dan bantu kita kekal bertenaga, Irni cadangkan korang ambik set berpantang Shaklee, boleh klik SINI untuk details. Irni pernah guna set berpantang shaklee masa berpantang hani.

Badan tak letih sangat walaupun nak kena jaga baby dan si kembar. Susu pun memang banyak sangat. Badan kejap je dah kurus macam sebelum bersalin dulu.

Jaga diri ya ibu-ibu semua. Kita semua hebat! You are amazing!

Untuk mendapatkan sebarang produk shaklee, boleh hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

 

Set Vitamin Untuk Orang Yang Sibuk

Ada orang yang sibuk kerja sampai tak sempat nak makan kan..Boleh bayangkan tak, macam mana sibuk kerja, sampai nak makan, nak penuhi keperluan tubuh sendiri pun tak sempat. Kesian kan. Memang orang yang betul-betul terpilih je boleh kerja macam ni kan.

Irni teringat masa Irni bersalinkan si kembar di HRPZ dulu. Sebelum bersalin tu, Irni ada pre eclamsia. Jadi, kena induce bersalin dalam bilik khas di bawah pantauan doktor. Masa tu ada beberapa orang doktor dan misi yang monitor. Maklumlah, dah lah nak bersalin anak kembar, mak nye ni pulak ada pre eclamsia kan.

Alhamdulillah, lepas dah siap bersalin tu, semua dah selamat dalam pukul 4.40 petang. Irni kena bermalam dulu dalam labour room tu, maybe sebab tunggu keadaan betul-betul stabil baru boleh keluar. Baby pulak, misi letak kat luar, bila sampai time menyusu baru misi bawak masuk baby. Jadi, kita kat dalam bilik tu sorang-sorang la. Dah puas tidur, so kerja kita perhati orang je lah..hehe

Teringat Irni masa tu ada sorang misi dan doktor masuk. Ummi terdengar perbualan mereka, misi tu tanya doktor tu, doktor dah bukak puasa ke belum? Doktor tu cakap, belum lagi, tak sempat lagi nak bukak puasa. Irni tengok jam, Ya Allah, dah pukul 9 malam, doktor ni tak sempat nak bukak puasa lagi? Kesian sangat rase. Patient terlalu ramai sampai doktor nak bukak puasa pun tak sempat.

Kemudian, dalam pukul 11 malam, masuk lah pulak sorang doktor houseman datang nak ambik darah. Muka dia memang nampak penat sangat. Tapi, lepas tu, nampak muka dia lega sangat sebab dari jauh, urat tangan Irni dah boleh nampak, haha. Masa tu, sebelum bersalin, tangan jadi sembap, urat pun timbul lagi, memang obvious sangat, memang dari jauh dah boleh nampak.

Irni pun rasa lega lah jugak, at least dengan urat yang besar ni, tak de lah kita susahkan dia nak ambik darah kita kan..hehe..Dengan misi yang tak berhenti lalu lalang depan bilik. Bila keadaan nampak dah reda sikit, Irni tengok, misi tu sibuk menulis pulak dekat meja. Mungkin tulis report.

Tu baru semalaman Irni tidur kat labor room dan jadi pemerhati. Sampai dalam hati kita, ish tak sanggup aku nak kerja macam ni. Memang orang yang betul-betul terpilih, hati kental je yang boleh kerja macam ni. Tu baru kat labour room, kalau orang yang keje kat Jabatan Kecemasan, macam mana lah agaknya kan. Apa pun, Irni berterima kasih sangat kepada semua petugas kesihatan yang pernah Irni jumpa.

Ok, berbalik kepada Set Vitamin Untuk Orang Yang Sibuk ni, Irni rasa set vitamin ni boleh membantu mereka lebih cergas dan segar. Mungkin masa kerja, semua cergas, tapi bila dah habis, semua kepenatan dan badan pun terseksa sebab tak sempat nak makan dan minum dengan baik kan.

Dalam Set Vitamin Untuk Orang Yang Sibuk terdiri daripada:

1. Energizing Soy Protein (ESP)

ESP adalah sejenis minuman yang dieprbuat daripada soya non GMO. ESP mempunyai glisemik indeks yang rendah. Jadi, kita akan kenyang lebih lama dan tidak mendatangkan risiko kencing manis.

2. Performance Drink

Performance drink ni adalah air isotonik tanpa gas dan tanpa gula yang membahayakan. Minum performance drink untuk mengelakkan anda daripada dehydrated.

3. Cinch tea

Cinch tea ni pulak untuk mengelakkan mengantuk pada waktu bekerja. Kalau tak cukup tidur pun, badan tak terlampau letih sangat.

Berminat untuk mendapatkan Set Vitamin Untuk Orang Yang Sibuk ni? Boleh hubungi Irni atau klik je buy now kat bawah.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Produk yang Baik Untuk Jantung

Sejak kebelakangan ini, banyak kes mengejut yang kita dengar. Asalnya sihat, tak pernah masuk hospital, tak pernah ada penyakit apa-apa, tiba-tiba kita dengar dia meninggal pulak..nauzubillah..

Siapa yang berisiko mendapat penyakit jantung mati mengejut ni?

1. Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi ni selalunya tidak mempunyai simptom pada peringkat awal. Jadi, dapatkan pemeriksaan berkala di klinik, atau pun beli mesin tekanan darah sendiri di rumah supaya kita sentiasa dapat memeriksa tekanan darah kita.

2. Orang yang mempunyai kolesterol dalam darah yang tinggi

Kolesterol tinggi boleh menjadi punca serangan jantung kerana kolesterol tu termendap pada salur darah. Makin banyak kolesterol termendap, makin sempit salur darah kita. Apabila salur darah makin sempit, darah susah nak mengalir membawa bekalan oksigen.

3. Orang yang merokok

Orang yang merokok mempunyai lebih risiko untuk mendapat serangan jantung mati mengejut.

Saksikan video di bawah, bagaimana En. Uzir berhenti merokok dengan mudah untuk selama-lamanya.

Berhenti Merokok Dengan Cepat untuk Selama-Lamanya from iReach HD on Vimeo.

4. Orang yang mempunyai penyakit kencing manis

Gula berlebihan dalam darah juga meningkatkan anda untuk mendapat serangan penyakit jantung.

5. Orang yang tak jaga makan

Orang yang banyak makan kat luar, banyak makan masin, banyak makan fast food, lebih terdedah kepada penyakit jantung. Kalau kita masak sendiri kat rumah, kita boleh kawal jumlah garam masakan.

Kita juga perlu makan banyak sayur dan buah.

6. Orang yang tidak aktif dari segi fizikal

Bersenam 2 jam 30 minit seminggu untuk bantu lancarkan peredaran darah.

7. Orang yang terlampau gemuk atau obesiti

Hati-hati ye untuk orang yang jenis kategori badan comel ni. Banyak lemak dalam badan juga meningkatkan risiko kita terkena serangan jantung.

Jadi, apa produk vitamin yang bagus untuk jantung?

Vitamin untuk kesihatan jantung

1. Vivix

Vivix membantu membaik pulih kerosakan yang berlaku pada DNA. Salur darah yang rosak akibat pemendapan kolesterol dibaiki semula. Vivix juga membantu meningkatkan tenaga pada sel jantung kerana Vivix membantu meningkatkan bilangan mitokondria, iaitu pusat jana tenaga bagi sel.

2. Omega Guard

Omega guard membantu meningkatkan kolesterol baik HDL. Omega guard juga membantu meningkatkan kadar metabolisme badan dan membantu pembakaran lemak berlebihan dalam badan.

3. Phytocol st

Phytocol menghalang penyerapan kolesterol yang dimakan ke dalam salur darah. Kolesterol akan terus disingkirkan. Phyocol juga membantu mengurangkan kolesterol jahat LDL.

Jika anda sedang tercari-cari produk yang bagus untuk kesihatan jantung, anda boleh cuba Set Jantung Sihat Shaklee ni ye. Untuk mendapatkan vitamin ini, anda boleh hubungi Irni, atau klik je Buy Now kat bawah.

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Cara Jaga Kesihatan Buah Pinggang

Ya Allah, hati ummi bagai disiat-siat saat masuk Unit Hemodialisis Hospital Tanah Merah. Masuk ke unit hemodialisis (HDU), tempat orang cuci buah pinggang buat hati ummi rasa insaf sangat. Sedih tengok diorang terpaksa jalani prosedur dialisis. Ada yang masih muda dan ada yang tua sampai terpaksa dialisis atas katil sebab tak larat nak duduk.

Lagi sedih bila tengok keadaan bapa mertua yang kena tebuk pada bahagian leher untuk jalani prosedur dialisis. Prosedur tersebut perlu dijalankan untuk mengeluarkan air dari badan sebelum fistula atau tapak untuk dialisis dibuat di lengan.

Semasa ummi duduk dekat dengan kaunter, ummi tengok ada sorang budak, ummi agak umur dia awal 20-an, begitu cekap ambil set untuk dialisis dari dalam laci meja seolah-olah dah biasa buat. Ummi tak dapat tahan dari tanya adik tu, adik sedia set untuk siapa, untuk sendiri ke untuk ayah? Dan, adik tu senyum je.

Ya Allah, rupanya adik tu sedia set untuk diri sendiri dan dia adalah salah seorang pesakit yang perlu menjalani dialisis kat situ. Boleh bayangkan tak, bagaimana pesakit dialisis terpaksa menjalani dialisis selama 3 kali seminggu dan sesi memakan masa maksimum 4 jam. Maksud nya, 12 jam seminggu, pesakit perlu datang untuk dialisis.

Jadi, ummi menyeru dan mengingatkan diri ummi sendiri supaya menjaga kesihatan dengan baik untuk mengelakkan kerosakan buah pinggang. Berat mata ummi memandang mereka, tapi ummi tahu, bahu yang memikul lebih berat. Ummi cuma mampu berdoa semoga kita semua diberi kesihatan yang baik.

Di sini, ummi letakkan panduan penjagaan buah pinggang untuk mengelakkan kerosakan buah pinggang supaya menjadi panduan kita semua. Mencegah tu kan lebih baik daripada mengubati.

Panduan Penjagaan Kesihatan Buah Pinggang

1. Minum air masak secukupnya

Fungsi buah pinggang adalah untuk menyingkirkan toksin dan segala kotoran keluar dari badan. Air yang cukup membantu proses menyingkirkan bahan buangan daripada badan.

Minum air masak mengikut jumlah berat badan anda. Secara anggaran,  bagi setiap 25kg badan, anda perlu minum 1 liter air masak. Jika berat anda 50kg, maka anda kena minum 2 liter air masak setiap hari.

2. Kurangkan makan fast food dan air gas

Makanan fast food selalunya tinggi garam dan pengawet. Jadi, elakkan makan fast food. Air gas atau air bikarbonat juga perlu dielakkan kerana mempunyai pewarna yang tinggi.

3. Makan makanan seimbang

Makan mengikut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia menggunakan konsep pinggan suku suku separuh. Suku pinggan nasi, suku pinggan lauk dan setengah pinggan adalah sayur.

4. Amalkan gaya hidup yang aktif

Bersenam sekurang-kurangnya dua jam setengah setiap minggu. Amalan bersenam bantu turunkan tekanan darah dan bantu menyihatkan buah pinggang.

5. Berhenti merokok

Berhenti merokok adalah satu keputusan yang balik baik kerana mampu meningkatkan tahap kesihatan keseluruhan badan anda. Klik SINI untuk panduan berhenti merokok.

6. Elakkan makan ubat penahan sakit seperti panadol

Jika anda masih boleh bertahan dari sakit, elakkan daripada mengamalkan ubat tahan sakit.

7. Jaga kesihatan dengan baik

Jika anda ada masalah seperti kencing manis atau darah tinggi, pastikan anda mengawal penyakit anda dengan baik. Pastikan anda sentiasa berjumpa dengan doktor anda untuk temujanji dan mengikut segala nasihat doktor.

Makan ubat yang diberikan oleh doktor supaya penyakit anda terkawal. Jika penyakit tidak terkawal, anda mengundang penyakit lain datang seperti kerosakan buah pinggang.

8. Semak risiko anda untuk mendapat penyakit buah pinggang

Berdasarkan tahap kesihatan anda sekarang, anda boleh klik SINI untuk melihat berapa tinggi risiko untuk mendapat penyakit buah pinggang.

Jom jaga kesihatan dengan baik.

Untuk pesakit buah pinggang yang sudah di diagnos sebagai pesakit buah pinggang, anda boleh cuba supplement untuk membantu anda hidup lebih sihat. Di sini ummi kongsikan pengalaman pengguna lain yang mengambil supplement yang bagus untuk buah pinggang.

Supplement untuk pesakit buah pinggang

Selepas 21 hari ambil Vivix, bacaan creatinine turun

 

Pesakit buah pinggang nampak lebih sihat

 

Bacaan creatinine turun 90%

Jika anda juga berminat untuk cuba Vivix, anda boleh hubungi ummi ye. Atau anda boleh klik buy now kat bawah ni untuk akses yang lebih cepat.

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia