Apakah Rawatan Talasemia Hanya Pemindahan Darah?

Penyakit talasemia ni adalah sejenis penyakit genetik yang diwarisi oleh ibu bapa yang mengalami talasemia atau pembawa talasemia.

Talasemia terjadi apabila badan kurang menghasilkan sel darah merah ataupun bilangan hemoglobin adalah rendah. Peranan sel darah merah dan hemoglobin adalah sangat besar dalam badan kita,  iaitu bertujuan untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan.

Kurang hemoglobin bermakna kuranglah oksigen dapat diangkut ke seluruh badan. Padahal,  setiap sel dalam badan kita memerlukan oksigen yang cukup untuk menjalankan fungsi secara optimum.

Hemoglobin yang normal mempunyai 4 rangkaian protein, terdiri daripada:

  • 2 alpha globin
  • 2 beta globin

Untuk membentuk hemoglobin normal,  ia memerlukan 4 gene dari setiap rangkaian globin tersebut. Talasemia jenis alfa berlaku apabila satu atau dua gene hilang. Jika lebih daripada itu,  anemia sederhana atau teruk akan berlaku.

Beta talasemia pula berlaku satu atau dua globin protein berubah. Ujian talasemia dibuat dengah pengambilan darah.

Rawatan Talasemia

Rawatan talasemia bergantung kepada jenis dan tahap keseriusan talasemia. Rawatan standard untuk rawatan talasemia adalah:

1. Pemindahan darah

Pemindahan darah dilakukan Kepad orang yang mengalami talasemia sederhana dan teruk. Rawatan talasemia ini memberikan pesakit sel darah merah dan hemoglobin yang sihat.

Sel darah merah hanya boleh hidup selama 120 hari, jadi anda perlu mengulangi proses penggantian darah untuk membolehkan badan mendapat sel darah merah yang sihat.

2. Iron Chelation Therapy

Hemoglobin dalam sel darah merah adalah sejenis protein yang kaya degan zat besi. Pemindahan darah yang kerap boleh menyebabkan zat besi berkumpul dalam salur darah. Keadaan ini boleh merosakkan hati,  jantung dan beberapa bahagian lain.

Untuk mengelakkan berlakunya kerosakan ini,  doktor akan menggunakan iron chelation therapy untuk menyingkirkan zat besi. 2 jenis ubat digunakan dalam rawatan talasemia.

  • Deferoxamine
  • Deferasirox

3. Terapi asid folik

Rawatan talasemia menggunakan asid folik, komponen vitamin B untuk membantu pembentukan sel darah merah yang sihat.

Rawatan talasemia lain adalah pemindahan tulang sumsum.

Suplemen Untuk Pesakit Talasemia

1. B Complex with folic acid

B Complex Shaklee yang dibuat dari bahan semulajadi dan mudah diserap oleh badan. Membekalkan asid folik untuk pembentukan sel darah merah yang sihat.

2. Ostematrix

Ostematrix adalah pil kalsium Shaklee yang dilengkapi dengan vitamin D dan beberapa mineral lain. Ostematrix membantu mengurangkan risiko osteoporosis kepada pesakit talasemia.

3. Vivix

Suplemen yang tinggi dengan antioksidan yang menghalang oksidasi zat besi.

Vivix juga mempunyai kebolehan untuk membaiki kerosakan DNA dalam badan.

 

Untuk mendapatkan suplemen bagi pesaki talasemia boleh klik buy now kat bawah atau boleh hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian dengan saya

Apakah Tanda-Tanda Anda Menghidap Penyakit Paru-Paru Berair & Apakah Rawatannya?

Orang tua-tua kata, jangan mandi malam-malam, nanti jadi paru-paru berair..Betul ke?
Apa sebenarnya paru-paru berair ni? Paru-paru berair ni nama saintifik dia adalah pleural effusion. Sepatutnya di dalam peparu takde air, tapi, dalam kes ni terdapat air memenuhi ruang dalam peparu. Antara tanda-tanda orang yang ada masalah peparu berair ni adalah:

Tanda-Tanda Menghidap Penyakit Paru-Paru Berair

1. Rasa sesak nafas
2. Dada rasa sakit, rasa menyucuk-nyucuk terutama kalau tarik nafas
3. Susah nak bernafas kalau tidur sambil baring
4. Kaki sembap
5. Demam
6. Batuk
Selalunya doktor akan membuat siasatan lanjut untuk mengenalpasti penyakit sebenar. Doktor akan memeriksa:
1. X-ray dada
  • Kalau ada air pada peparu, akan kelihatana bintik-bintik putih pada ruang kosong dalam peparu. Jika tiada air di dalam peparu, ruang kosong tu hanya keihatan warna hitam je.

2.Ultrasound

  • Doktor akan meletakkan probe pada dada dan melihat kawasan mana yang ada air pada peparu tu dan dapat tengok melalui skrin.
3. CT Scan
  • Jika perlu, doktor akan membuat pemeriksaan CT Scan unuk melihat dengan lebih jelas. Hasil ujian CT Scan adalah lebih tepat berbanding dengan ujian x-ray.
Jadi, apa penyebab paru-paru berair ni? Betul ke mandi malam tu boleh menyebabkan masalah paru-paru berair?

Sebab Paru-Paru Berair

1.Berlaku kebocoran pada organ lain

  • Selalunya apabila berlaku masalah jantung tersumbat (jantung tak dapat pam darah ke seluruh badan dengan baik)
  • Boleh juga berlaku apabila ada masalah pada hati atau buah pinggang
2. Kanser peparu
3. Berlaku infeksi pada peparu seperti TB atau pneumonia
4. Berlaku masalah autoimun seperti lupus atau rheumathoid arthritis
5. pulmonary embolism iaitu terdapat arteri di dalam peparu yang tersumbat

Rawatan Untuk Pesakit Paru-Paru Berair

Jika doktor telah mengenalpasti anda  mempunyai masalah  paru=paru berair ni, doktor akan mula dengan merawat punca berlaku penyakit itu. Jika pesakit mempunyai masalah jantung tresumbat, doktor akan memberikan diuretik atau ubat supaya pesakit kencing.
Manakala, jika pesakit mempunyai masalah pneumonia, pesakit akan diberikan antibiotik terlebih dahulu. Tetapi, jika masalah anda serius dan tidak dapat dibantu dengan kaedah biasa, doktor akan cuba kaedah lain untuk membuang lebihan air dalam peparu tersebut

Pengalaman Pesakit Paru-Paru Berair Menggunakan Vivix

Lepas seminggu makan Vivix, dah ada perubahan masa naik tangga. Nak tarik nafas pun ok

Lepas 2 minggu makan Vivix, excited suami dan selera makan macam ok dah sikit. Muka suami pun ceria je sekarang :

Jika anda berminat untuk dapatkan vitamin bagi penyakit paru-paru berair, boleh klik buy now kat bawah atau hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian dengan saya.

9 Tanda Kekurangan Vitamin B12 Yang Tak Boleh Anda Abaikan

Vitamin B12 merupakan nutrien sangat penting untuk fungsi badan kita.

Tanda Kekurangan Vitamin B12

1. Anemia

2. Mudah rasa tertekan

3. Badan rasa lemah

4. Badan rasa letih

5. Rasa kebas, atau rasa mencucuk pada tangan, kaki dan tapak kaki

6. Neuropathy

7. Kesukaran untuk berjalan dan mengimbangkan badan

8. Mudah berasa paranoid dan berhalusinasi

9. Lidah bengkak dan rasa seperti terbakar

Boleh tengok video kat bawah untuk tengok lebih lanjut tentang simptom kekurangan vitamin B12.

 

Bagaimana Untuk Mengatasi Kekurangan Vitamin B12?

Di sini disertakan bagaimana untuk merawat masalah kekurangan vitamin B12 ini.

1. Makan lebih banyak daging

Makan lebih banyak daging seperti daging kambing, ayam, hati ayam dan hati lembu. Namun, jangan berlebihan pulak ye.

2. Ambil probiotik yang berkualiti tinggi

Makan makanan yang tinggi probiotik seperti Kefir, sayur yang diperam seperti kimchi.

3. Kurangkan pengambilan makanan yang boleh menyebabkan radang

Kurangkan makanan seperti makanan proses, makanan bergoreng, marjerin, gula, dan makanan berperisa.

4. Ambil supplemen

Ambil supplement b12 bagi mencukupkan keperluan badan.

Anda boleh ambil supplement vitamin b complex shaklee yang lengkap untuk melengkapkan keperluan vitamin b.

Jika anda berminat untuk mendapatkan vitamin b ini oleh klik buy now kat bawah atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee dengan saya

Bahayakah Protein Dalam Air Kencing?

Air kencing yang normal tidak mengandungi protein. Tetapi,  bagaimana pula kalau doktor mengesahkan bahawa ada protein dalam air kencing kita?

Bahayakah?

Protein dalam air kencing boleh jadi salah satu tanda anda mengalami masalah buah pinggang. Buah pinggang yang baik dan sihat tidak akan membenarkan protein untuk keluar dari penapis buah pinggang.

Tetapi,  jika berlaku kerosakan pada penapis buah pinggang,  protein boleh keluar dan menembusi penapis yang bocor itu.

Siapa yang berisiko mempunyai masalah protein dalam air kencing (proteinuria)?

✅ Orang yang mempunyai masalah kencing manis

✅ Orang yang mempunyai masalah darah tinggi

✅ Trauma

✅ Toksin

✅ Jangkitan kuman

✅ Masalah sistem imun

Lain-lain faktor yang menyebabkan masalah protein dalam air kencing adalah:

✅ Mempunyai berat badan obesiti

✅ Sejarah keluarga yang mempunyai masalah buah pinggang

✅ Umur lebih 65 tahun

✅ Pre eclamsia semasa mengandung

Jika anda mengalami masalah protein dalam air kencing,  pastikan anda berjumpa doktor mengikut tarikh temujanji dan ikut segala rawatan yang diberikan oleh doktor.

Keadaan boleh jadi lebih teruk jika anda tidak mendapatkan rawatan doktor. Anda boleh mengalami masalah kegagalan buah pinggang jika tidak mendapat rawatan awal.

Rawatan untuk masalah protein dalam air kencing

Rawatan untuk masalah protein dalam air kencing ni bergantung kepada punca kenapa berlaku kebocoran pada penapis air kencing tu.

Kalau masalah protein dalam air kencing tu tak teruk,  doktor akan biarkan je dan pantau kita.

Tetapi, jika masalah tu teruk,  doktor akan bagi kita ubat.  Menurut WebMd, ubat yang akan diberikan adalah:

1. ACE inhibitor (angiotensin-converting enzymes inhibitor)

2. Angiotensin Receptor Blocker (ARB’s)

Di samping mendapatkan rawatan dari doktor,  anda juga boleh mengambil suplemen bagi menguatkan badan dan mengelakkan perkara ini berulang kembali.

Anda boleh cuba ambil Vivix sebab Vivix boleh membaiki kerosakan DNA sel dan membaiki sistem badan yang rosak. Badan juga lebih bertenaga dengan pengambilan Vivix. Cara makan pun mudah, hanya sesudu teh sehari.

Jika anda berminat untuk mendapatkan suplemen vitamin untuk masalah protein dalam air kencing boleh klik gambar kat bawah atau hubungi Irni terus.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee dengan saya

 

 

 

Vitamin Untuk Wanita Menopause

Menopause biasa nya berlaku pada wanita yang berusia,  berbeza setiap individu,  awal usia 40an sehingga 50an. Menurut Mayo Clinic,  seseorang wanita itu dikatakan menopause apabila tidak datang haid selama 12 bulan ketika usia tua.

Menopause adalah proses biasa yang berlaku apabila kita semakin tua. Namun,  berlaku tanda-tanda menopause seperti badan mudah rasa panas, susah tidur,  badan mudah letih dan emosi mudah terganggu. Jadi,  anda perlu bersedia untuk menerima perubahan setelah menopause. Salah satunya adalah dengan pengambilan vitamin.

Apabila umur lewat 30an, ovari mula kurang penghasilan estrogen dan progesterone. Akibatnya pada umur 40an, kitar haid mula berubah. Mungkin jadi makin pendek atau makin panjang, mungkin lebih sedikit atau lebih banyak dan secara purata pada umur 51 tahun,  ovari mula berhenti menghasilkan ovum dan period pun mula berhenti.

Simptom Menopause & Pre Menopause

1. Kitar haid tidak teratur

2. Vagina menjadi kering

3. Mudah rasa panas

4. Berpeluh pada waktu malam

5. Susah tidur malam

6. Emosi sensitif dan mudah terganggu

7. Berat bertambah dan kadar metabolisma menurun

8. Rambut jadi nipis dan kulit mulai kering

9. Payudara mula lembik

Simptom pre menopause dan menopause ni mungkin berbeza bagi setiap wanita.

Cadangan vitamin terbaik untuk wanita pre menopause dan wanita menopause adalah Set Amazing Golden dari Shaklee.

Set vitamin asas dan ditambah dengan beberapa vitamin lain untuk hasil yang terbaik.

Vitamin asas

Vita C: Membantu pembentukan kolagen semulajadi badan.

Omega Guard: Mengandungi asid lemak omega 3, DHA,  EPA yang boleh membantu mengurangkan radang yang berlaku dalam badan. Omega guard juga menjaga kesihatan jantung.

Vitalea: Sejenis multivitamin untuk melengkapkan keperluan nutrisi badan.

B Complex: Membantu pengawalan mood dengan baik

Energizing Soy Protein (ESP) : Membekalkan protein yang cukup dan membekalkan phytoestrogen,  seakan akan hormon estrogen mengurangkan simptom-simptom menopause dan pre menopause

Tambahan vitamin

GLA Complex: Membantu mengawal hormon dalam badan dan mengawal simptom menopause.

Ostematrix: Membekalkan sumber kalsium yang cukup untuk tulang dan gigi yang kuat.

Vivix: Produk premium shaklee yang patut diambil semua. Membantu penuaan sihat,  menghilangkan sakit sendi,  mengelakkan sembelit dan buat badan lebih cergas.

Menurut mayo clinic juga,  selepas menopause terdapat beberapa perubahan akan berlaku seperti:

1. Masalah kardiovaskular (jantung dan salur darah)

Apabila kadar hormon estrogen menurun,  risiko penyakit jantung mula meningkat. Jadi,  penting untuk anda amalkan gaya hidup sihat, makan makanan yang sihat, bersenam dan jaga berat badan ideal.

2. Osteoporosis

Apabila osteoporosis, tulang menjadi kurang ketumpatan dan lemah yang boleh menyebabkan risiko tulang mudah patah. Pengambilan kalsium yang cukup sejak dari awal membantu menjaga tulang sihat.

3.Sukar tahan kencing

Tisu pada vagina dan urethra menjadi kurang elastik boleh menyebabkan anda kencing lebih kerap dan ada ketikanya tidak dapat menahan kencing. Atau,  ada juga yang terkeluar sedikit air kencing ketika terbatuk, ketawa atau angkat benda berat.

Anda boleh buat senaman kegel untuk menguatkan otot vagina.

4. Kualiti seksual terjejas

Vagina jadi kering kerana kurang kelembapan dan kurang elastisiti pada otot vagina. Ada juga yang mula merasa kurang nafsu libido.

5. Berat bertambah

Apabila menopause, kadar metabolisma badan menurun. Sebab tu,  badan mula jadi gemuk dan mula sakit lutut.

Pre menopause dan menopause adalah satu proses penuaan yang semua orang akan mebgalaminya. Bezanya, cara kira mengawal simptom-simptom tersebut.

Pastikan anda mendapat nutrisi yang cukup. Dapatkan segera Set Amazing Gold, exclusive by Shaklee ni ye.

Boleh terus klik kat bawah untuk beli atau boleh hubungi Irni untuk pertanyaan dan perbincangan.

Take care!

Tengok juga vitamin orang tua yang mudah ditelan –> SINI

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee dengan saya

 

 

 

 

 

Tips Banyakkan Susu Badan Semula

Sudah menjadi impian setiap ibu untuk menyusukan anak sepenuhnya sekurang-kurangnya hingga umur 2 tahun. Namun, ada ketikanya, supply susu makin berkurang membuatkan ada ibu yang mula putus asa. Ada yang merasakan perkara itu normal dan mula memberikan susu formula. Malangnya, apabila susu formula mula diberi kepada anak, supply susu menjadi semakin kurang.

Jadi bagaimana banyakkan susu badan semula?

Pertama sekali, Irni ingin memberikan pujian kepada anda kerana anda sedang mencari solusi tentang masalah yang ada. Masalah ini biasa dihadapi oleh wanita menyusu terutama jika anak sudah mula makan. Atau ada ibu yang susu mula drop setelah mula bekerja.

Konsep penyusuan adalah mudah. DEMAND AND SUPPLY.  bila ada permintaan susu, kilang susu akan bekalkan susu itu. Gunalah milkbooster canggih macam mana pun, kalau demand sikit, hanya sedikit lah susu yang dihasilkan oleh kilang susu.

Tips banyakkan susu badan semula

1. Kerapkan bagi baby menyusu dan pam susu

Apabila baby nak susu, cubalah bagi susu badan. Namun, ada baby yang mengamuk kan, kalau susu tu sikit. Kalau macam tu, boleh bagi susu dalam botol dulu. bila dia dah tak terlalu lapar, boleh la bagi direct feeding untuk rangsangan pada kilang susu supaya hasilkan susu.

Apabila ada rangsangan hisapan dari baby, kilang susu akan penuhi permintaan itu dengan menghasilkan susu.

Tingkatkan signal keperluan susu juga dengan pam susu. Seeloknya, susun jadual pam susu dengan teratur. Pam susu 2-3 jam sekali. Jika anda wanita bekerja boleh pam pada pukul 5 pagi, 10 pagi, 1 tengah hari , dan waktu malam. (Ini hanya cadangan, boleh sesuaikan dengan jadual anda) Jika berada di rumah bersama anak, Irni sarankan supaya anda hanya pam sebelah payudara supaya anak dapat menyusu pada sebelah payudara lagi.

 

2. Buat power pumping

Power pumping seeloknya dilakukan lada waktu malam.

Power pumping:

Pam susu selama 20 minit

Rehat 10 minit

Sambung pam susu 10 minit

Rehat 10 minit

Sambung pam susu 10 minit

Jumlah masa: 1 jam

 

3. Pam susu walaupun payudara belum penuh

Pam susu ikut jadual walaupun susu pada payudara belum penuh.

 

4. Kosongkan payudara setelah pam

Setelah pam susu, guna tangan untuk betul-betul kosongkan payudara. Selalunya,  jika guna tangan, masih ada susu yang akan keluar walaupun ketika pam kelihatan seperti sudah habis susu keluar.

 

5.  Minum banyak air suam

Air suam merangsang penghasilan susu yang lebih banyak.

 

6. Makan makanan seimbang

Dapatkan sumber karbohidrat, protein dan vitamin daripada makanan. Makan makanan yang bervariasi mampu banyakkan susu.

 

7. Dapatkan supplement

Supplement membantu banyakkan susu dan juga elakkan badan letih. Saya sarankan anda ambil Set Menyusu Shaklee.

Sebelum tu,  baca ni –> Perlukah Ibu Menyusu Ambil Supplement

Dapatkan set lengkap,  atau basic dengan harga serendah RM 57.50. Hubungi saya untuk pertanyaan dan order,  atau boleh terus klik kat bawah untuk order set lengkap.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

 

Hb Rendah Ketika Mengandung: Siapa Yang berisiko?

Jika nilai hb ibu mengandung adalah di bawah paras 11 g/dl, itu dikira, ibu mengalami masalah hb rendah semasa mengandung. Teringat Irni, semasa mengandung, Irni juga mengalami masalah yang sama. bila misi dah tulis kat buku guna dakwat pen merah, maksud nya tak normal lah nilai tu.

Rupanya patutlah Irni mengalami masalah hb rendah semasa mengandung, rupanya sebab Irni ni termasuk dalam golongan yang berisiko untuk mendapat masalah hb rendah semasa mengandung ini.

Jom kita tengok, siapakan golongan yang berisiko untuk mendapat masalah ini.

1. Memang mempunyai masalah hb low sejak sebelum mengandung lagi.

2. Tabiat pemakanan yang tidak cukup zat besi. Statistik dari KKM menunjukkan punca masalah hb low pada pesakit adalah berpunca daripada tidak cukup zat besi. Jadi, banyakkan makan makanan yang kaya dengan zat besi untuk galakkan penghasilan sel darah merah.

3. Jarak kehamilan yang dekat.

4. Mengalami alahan mengandung yang teruk.

5. Mengandung kembar.

Jadi, jika anda temasuk dalam golongan yang berisiko untuk mendapat hb rendah ketika mengandung, pastikan anda mendapat nasihat daripada jururawat dan doktor. Pastikan juga anda makan vitamin yang diberikan tu.

Namun, jika masalah hb anda masih tidak selesai, apa kata anda cuba vitamin yang saya makan semasa mengandung. Alhamdulillah, hb saya memang naik. Dan, yang paling best, alahan semasa mengandung berkurang. badan pun rasa cergas je. Syukur sangat.

Apa pun, jaga diri ye.

xoxo,

Irni Suhana

 

Petua Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

Petua Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

 

1. Makan

Petua mengurangkan alahan semasa mengandung yang pertama adalah makan. Apabila bangun daripada tidur, anda digalakkan untuk makan terlebih dahulu. Anda boleh mengambil biskut yang rasanya neutral seprti biskut Jacobs. Rasanya sedap dan mempunyai nutrisi yang baik. Sebelum anda berasa lapar, anda boleh mula makan biskut. Ideanya adalah, makan sedikit tetapi kerap.

2.  Minum

Dapatkan air yang cukup bagi mengelakkan badan dehidrasi. Semasa alahan, kita banyak mengeluarkan kembali cecair di dalam badan. Jadi, kita perlu menggantikan kembali air yang telah keluar. Minum air masak sedikit demi sedikit. Jangan minum terlalu banyak dalam satu masa kerana anda mungkin akan mengeluarkan kembali semua yang anda telah makan.

Selain dari itu, anda juga boleh minum air isotonik bagi menggantikan cecair badan yang telah keluar. Jika anda tidak menggantikan cecair badan yang telah keluar, badan anda akan terasa letih. Air isotonik semulajadi adalah air kelapa. Jika sukar untuk memperolehi air kelapa setiap hari, anda boleh mendapatkan air isotonik dalam pasaran. Namun, kebanyakan air isotonik di pasaran adalah minuman bergas dan mempunyai kadar gula yang agak tinggi. Anda perlu berhati-hati supaya tidak mendapat penyakit kencing manis pula.

Sebagai alternatif, anda boleh membancuh sendiri  ‘Performance Drink’, iaitu sejenis minuman isotonik dan kurang kandungan gula. Anda boleh menyiapkan air ini lebih awal dan disimpan di dalam peti.

3. Rehat yang cukup

Ingat, anda sekarang bukan seorang diri. Ada seseorang yang sedang menumpang di dalam rahim anda dan ‘menyedut’ nutrisi dari anda. Jadi, tidak hairanlah jika anda cepat berasa letih. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup dan cuba dapatkan pertolongan dari suami untuk menguruskan hal rumah tangga.

4. Berada di tempat yang selesa

Elakkan berada di tempat panas dan sesak dengan ramai orang. Percayalah, anda akan berasa lebih tenang jika dapat duduk di tempat yang selesa kerana anda lebih relaks. Elakkan keluar pada waktu tengah hari yang panas dan keluar ke tempat ramai orang seperti pasar tani.

5. Makan makanan masam untuk mengurangkan rasa mual

Ramai orang suka makan buah mempelam kerana buahnya masam. Bagi saya, makan buah adalah bagus kerana terdapat banyak zat. Elakkan daripada menggantikan buah dengan makanan rapu seperti jeruk yang diawet dari bahan yang kita tidak tahu sumbernya dan asam masin. Hal ini kerana, makanan rapu seperti ini tidak mempunyai zat dan pemakan kita semasa mengandung boleh mempengaruhi perkembangan anak. Saya mencadangkan anda makan buah-buahan segar atau tablet vitamin c yang boleh kunyah. Sebagai contoh, anda boleh mengambil chewable vitamin c.

6. Makanan alternatif jika tiada selera makan

Apabila anda dalam keadaan loya, selalunya selera makan juga boleh menurun sedangkan anda sepatutnya memerlukan makanan yang cukup bagi mendapatkan nutrisi dan tenaga yang cukup. Jika anda tiada selera makan, anda boleh mencuba makan makanan yang dapat terus memberikan tenaga seperti coklat, biskut chipsmore dan air milo. Makanan seperti ini dapat memberikan anda tenaga segera. Namun, untuk mendapatkan nutrisi yang cukup, anda perlu makan supplement supaya anda mendapat segala khasiat yang diperlukan oleh badan. Ingat, jangan sekali-kali mengabaikan pemakanan anda kerana jika tidak berhati-hati anda boleh jatuh pegsan!

7. Nikmati saat-saat yang berlalu

Adakah anda bahagia menghitung waktu untuk menjadi seorang ibu? Jadi, inilah masanya untuk menikmati setiap proses yang sebenarnya melatih kita untuk menjadi lebih kuat. Apabila anda terasa penat, cuba anda senyum kepada diri anda sendiri. Senyum boleh merangsang pengeluaran hormon gembira. Anda bayangkan yang indah-indah sahaja. Bayangkan apabila tiba masanya si manja anda akan dilahirkan dan anda akan menambah ahli baru dalam keluarga. Fikirkan yang indah-indah sahaja kerana setiap yang kita fikir itu adalah doa.

 

Sekian, salam sayang daripada saya sekeluarga. Tahniah kepada anda yang sedang mengalami alahan dan semoga anda tabah untuk menempuh masa depan.

Klik –> Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

 

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Pengalaman Mengandung Usia Lewat

Mengandung usia lewat bukan lah satu benda yang pelik sangat. Sebab selagi wanita itu belum menopause,  potensi untuk mengandung masih ada. Namun,  jika mengandung pada usia lewat,  pasti lah berbeza dengan pada usia muda. Menurut pakar,  kehamilan yang ideal adalah pada usia 20an hingga awal 30an.

Jom tengok, apa pengalaman ibu2 yang mengandung pada usia lewat berbanding semasa muda. Ada yang berkata,  badan lebih mudah letih dan ada yang ok je. Ni antara ibu2 yang mudah berasa letih ketika mengandung pada usia 30 an.

Jadi,  jika anda juga turut berasa letih2, maksud nye bukan anda sorang je yang mudah letih. Ibu2 lain juga mengalami perkara yang sama.

badan mudah penat, susah nak tidur, kadang-kadang susah bernafas
badan mudah penat

Sebenarnya kenapa mengandung usia lewat mudah letih?

1. Ibu lebih banyak komitmen

Seiring dengan pertambahan usia, ibu pastinya ada lebih banyak komitmen. Tambah2 kalau ibu dah ada anak lain yang perlu dijaga pastinya menuntut tenaga ibu dan tidak mendapat rehat yang cukup.

2. Sel sudah tua

bila usia meningkat, pastinya sel kita pun akan menjadi lebih tua. Maklumlah, tenaga orang tua, pasti tak sama dengan tenaga orang muda kan?

3. Pemakanan

Faktor pemakanan juga memainkan peranan. Ibu2 memerlukan jumlah kalori yang cukup supaya kekal bertenaga. Pengambilan nutrisi yang cukup juga membantu ibu untuk lebih bertenaga.

Jadi, jika anda juga mudah penat sepanjang mengandung, dapatkan supplement yang boleh membantu kita lebih bertenaga sepanjang kehamilan.

Jom tengok, macam mana ‘mak cik’ ni kekal cergas semasa mengandung walaupun pada bulan puasa.

Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni… from iReach HD on Vimeo.

Take care ye. Dapatkan nasihat daripada doktor dan dapatkan nutrisi yang cukup ye. Happy pregnancy!

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

 

Kencing Manis Semasa Mengandung: Punca, Komplikasi & Cara Mengawal

Pening kepala si ibu bila tiba-tiba disahkan menghidap kencing manis semasa mengandung. Walhal,  sebelum ni tak de pulak penyakit kencing manis tu. Kenapa tiba-tiba doktor cakap ada kencing manis pulak?

Ha tu lah dia Gestational Diabetes Melitus (GDM).  Kencing manis ni berlaku semasa mengandung je,  selalunya bila dah bersalin, kencing manis ni akan hilang.

Tapi,  apa puncanya?

Apa punca kencing manis semasa mengandung?

Kencing manis semasa mengandung terjadi apabila badan tidak dapat menghasilkan hormon insulin yang cukup. Apabila hormon insulin tak cukup,  gula yang diambil tak dapat masuk ke dalam sel untuk digunakan. Gula ini akan berlegar-legar dalam salur darah menyebabkan paras glukosa dalam darah jadi tinggi.

Apa komplikasi kencing manis semasa mengandung?

Selalunya ibu dan bayi tiada masalah walaupun ibu mempunyai kencing manis semasa mengandung. Namun,  kencing manis semasa mengandung boleh mendatangkan masalah seperti:

1. Bayi mempunyai saiz yang lebih besar dari biasa. Jika anggaran saiz bayi agak besar,  doktor selalunya akan mencadangkan untuk bersalin secara pembedahan untuk mengelakkan komplikasi semasa bersalin.

2. Polyhydramnios atau bendalir amnion terlebih. Bendalir amnion ni adalah air ketuban. Air ketuban berlebihan mungkin boleh menyebabkan bayi lahir awal atau berlaku komplikasi semasa bersalin.

3. Meningkatkan risiko kelahiran bayi pramatang sebelum 37 minggu

4. Pre Eklamsia

Keadaan yang menyebabkan tekanan darah ibu jadi tinggi yang boleh menyebabkan komplikasi jika tidak dirawat.

5. Bayi mempunyai paras gula rendah semasa lahir.

Rawatan Untuk Ibu Yang Kencing Manis Semasa Mengandung

1. Kawal diet pemakanan dan senaman ringan sesuai untuk ibu mrngandung

2. Ada setengah kes,  doktor akan membekalkan ubat dan rawatan insulin

Jika ibu-ibu ada kencing manis semasa mengandung,  sangat penting untuk mengikut segala arahan doktor dan menghadiri setiap temujanji di klinik.

Diet Pemakanan Ibu Kencing Manis Semasa Mengandung

Ibu yang ada kencing manis masa mengandung digalakkan untuk mengambil makanan yang mempunyai glisemik indeks (GI) rendah.

Untuk menilai GI dalam sesuatu makanan, ia diberikan nilai 0 hingga 100. Nilai 0 adalah apabila makanan yang dimakan tidak meningkatkan paras glukosa dalam darah.

Makanan yang cepat diproses menukar makanan kepada glukosa dalam darah adalah makanan yang mempunyai GI tinggi.

Gambar di bawah antara contoh makanan yang mempunyai GI tinggi,  sederhana dan rendah.

Ibu yang ada kencing manis digalakkan ambil makanan yang rendah GI seperti pisang,  epal,  tomato,  susu,  beras perang dan kekacang.

Banyakkan pengambilan sayur dan makanan yang mempunyai serat.

Makan daging yang tidak mempunyai lemak. Jika mengambil produk tenusu,  ambil yang mempunyai rendah lemak.

Elakkan pemakanan yang mempunyai lemak tepu dan makanan yang mempunyai lemak tepu. Kurangkan pengambilan biskut-biskut yang manis.

Elakkan juga makan makanan segera dan makanan ringan. Kurangkan pengambilan air manis dan banyakkan minum air masak 2-3 liter sehari.

Makan sedikit tapi kerap,  dan elakkan makan makanan berat pada waktu malam.

Bagi membantu ibu yang mempunyai kencing manis semasa mengandung,  boleh ambil vitamin Set Healthy Prenatal.

Di samping dapat membekalkan nutrien yang cukup kepada sel,  Energizing Soy Protein (ESP) yang terdapat dalam set tersebut adalah sejenis minuman yang mempunyai indeks glisemik rendah.

ESP sangat membantu ibu-ibu untuk mengawal pemakanan dan mengamalkan diet sihat,  sesuai untuk ibu yang ada kencing manis.

Berikut adalah pengalaman Dr Safiya yang mengalami masalah kencing manis semasa mengandung. Baca perkongsian pengalaman beliau.

Saya mula kesan gdm masa 18 minggu lepas buat MGTT. Ujian minum air gula. Yang paling ketara sekali masa tu kerap sangat hypo (paras gula dalam darah rendah).

Gula memang turun dan naik dengan sangat ketara. Bila lambat makan saya jadi cepat hypo. Bacaan gula 3. Pastu bila makan lebih sikit gula naik jadi 6-7+..

Pening juga dibuatnya..

Masa tu kebetulan Start makan omega guard. Tak fikir sebab gdm pun tapi utk perkembangan bayi. Lepas beberapa minggu makan omega memang perasan perbezaan ketara.

Satu, sangat kurang hypo. Bangun pagi tidak kelaparan. Gula dlm 4-5 mcm tu. Lepas makan pun gula tak naik tinggi. Biasanya lepas makan pun range dia 5-6 gitu. Makan secara sederhana. Tidaklah sikit sangat.

Yang paling ketara rasa ialah semasa omega guard habis.  Masa tu duk bertangguh malas nak beli cepat-cepat .. Tapi bila tak makan.. Omega.. Gula terus jadi hay wire semula.. Kerap hypo.. Almost setiap pagi.. Cepat lapar..Pastu jadi nak makan banyak. Gula pun mula naik.. 7-8.

Masa tu baru betul betul realize yg omega tu really helps in controlling appetite n also control the blood sugar.. So cepat-cepat beli n start mkn balik 3 biji sehari hingga lah bersalin..

Satu lagi yang ketara ialah.. Memang tak banyak Fat deposition during this pregnancy.. Perut nampak kecil.. Tapi bila scan baby size mmg good and follow as expected.. Baby lahir 3.2 kg alhamdulillah.. maknanya baby tidak obese sepertimana jika blood sugar not well controlled.

Alhamdulillah.. Sebab tu yg jadi jatuh hati sgt dengan omega guard ni.. Sampai sekarang..

Utk pengetahuan , saya Ambil Full set. ( nanti org ingat mkn omega je)

Dr Safiya mengambil Set Healthy Prenatal berkongsi bahawa,  paras gula lebih stabil dan saiz bayi yang lahir tidak terlalu besar. Saiz bayi yang lahir hanya 3kg lebih sahaja dan perut tidak terlalu besar walaupun beliau menghidap kencing manis semasa mengandung.

Jika anda berminat untuk mendapatkan set vitamin healthy prenatal ini,  boleh terus klik buy now kat bawah,  atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya