Cara Atasi Masalah Susu Badan Drop

Impian setiap ibu untuk berikan yang terbaik untuk baby masing-masing kan. Tapi, biasalah, banyak dugaanya untuk susukan baby sampai 2 tahun ni. Salah satu dugaan nya adalah masalah susu badan makin drop. Makin risaulah si ibu, tambah-tambah kalau stok susu tak banyak kan.

Kalau susu badan dah mula drop, susu boleh jadi banyak balik ke?

Ya, BOLEH! Susu badan boleh banyak balik walaupun susu dah mula drop. Pertama sekali, kita kena ingat, konsep penyusuan, sangat bergantung kepada konsep demand dan supply. Semakin banyak permintaan susu, semakin banyak pengeluaran susu akan dihasilkan.

Jadi, macam mana cara nak tingkatkan demand and supply susu ni?

TIPS BANYAKKAN SUSU IBU YANG DAH DROP ATAU MERUDUM

1.  Buat teknik power pumping

Power pumping ni bagus buat tengah malam atau sebelum subuh. Cara dia:

Pam 20 minit, Rehat 10 minit

Sambung Pam 10 minit, Rehat 10 minit

Sambung Pam 10 minit, ok dah selesai

Power pumping ni dibuat untuk rangsang balik pengeluaran susu. Power pumping bagus buat tengah malam sebab tengah malam pengeluaran susu tinggi.

2. Buat teknik tandem nursing

Tandem nursing ni boleh dibuat ketika kita di rumah bersama baby. Ketika baby menyusu, kita pam susu yang sebelah lagi. Teknik tandem nursing rangsang penghasilan susu di kedua-dua belah payudara. Lagipun, semasa baby tengah menyusu, payudara di sebelah satu lagi pun akan keluarkan susu jugak.

Bila kita buat teknik tandem nursing, kita dan tingkatkan demand susu dan hantar signal kat otak supaya arahkan kelenjar susu hasilkan lagi banyak susu.

3. Buat teknik marmet

Selepas baby menyusu atau selepas sesi mengepam, urut payudara guna kaedah marmet untuk mengosongkan payudara. Selepas mengepam, kita tengok macam dah tak de susu kan, tapi kalau kita picit dengan tangan, sebenarnya masih ada lagi susu tau.

Urut dengan kaedah marmet untuk pastikan payudara betul-betul kosong. Kalau nak tahu kosong ke tak, bila kita urut, dah tak de susu menitik.

Macam tu jugak, bila lepas menyusu baby, kosongkan susu pada payudara tu. Payudara yang kosong akan hantar signal supaya lebih banyak susu dihasilkan.

4. Jangan tunggu payudara penuh baru nak pam

Ikut jadual pam anda. Walaupun payudara tak penuh lagi atau tak bengkak pun, sila pam payudara anda ye.

5. Banyakkan minum air suam

Minum air suam bantu banyakkan susu ibu. Beza tau kuantiti susu bila kita minum air masak dengan air suam. Banyakkan minum air suam dan pastikan kita memang minum banyak air sekurang-kurangnya 3 liter sehari.

6. Elakkan stress dan jangan fikir negatif

Bila ibu stress, susu lagi susah nak keluar. Fikir yang positif, semoga Allah permudahkan usaha kita untuk bagi yang terbaik dekat anak kita. Ingat balik, setiap titik susu yang kita usahakan tu, insyaAllah Allah akan bagi ganjaran pahala kat kita.

Untung kan jadi orang perempuan, senang nak collect pahala kan? 😀

7. Makan makanan berkhasiat

Pemakanan juga memainkan peranan yang penting dalam penghasilan susu ibu. Ambik makanan yang tinggi protein dan bervariasi. Lebihkan sayuran dan buah-buahan dalam menu kita.

8. Ambik supplement menyusu

Supplement menyusu bukan sekadar milkbooster, tapi jugak untuk bantu badan kita lebih bertenaga. Supplement bantu badan kita lebih bertenaga dan kurang letih.

Bila badan letih, susu pun susah nak keluar. Jadi, bila ambik supplement, kurang lah sikit letih kita tu kan. Anda boleh cuba Set Penyusuan Lengkap Shaklee yang terdiri daripada Vitalea, B Complex, Vita C, Omega Guard, Ostematrix, Alfalfa dan ESP.

Untuk Set Penyusuan bajet, anda boleh cuba ESP dan Alfalfa. Set Penyusuan ni bertindak sebagai milkbooster dan bantu badan kita lebih bertenaga.

Apa pun, Irni doakan semoga dimudahkan perjalanan kita sebagai seorang ibu. Jangan sesekali putus asa untuk susukan anak kita sepenuhnya dengan susu ibu. Lets strong together!

Jemput baca jugak: Perlukah Ibu Menyusu Ambik Supplement?

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

Tips Banyakkan Susu Badan Selepas Bersalin

Saiz perut bayi berbeza mengikut umurnya. Masa mula-mula lahir,  anggaran perut baby hanyalah sebesar buah ceri atau hanya perlukan sesudu teh lebih susu pada satu masa.

Jadi,  ibu tak perlu terlalu risau jika tak banyak susu yang dihasilkan semasa awal bersalin.  Susu akan menjadi semakin banyak apabila baby mula menghisap susu dari payudara.

Tips Banyakkan Susu Lepas Bersalin

1. Check keadaan payudara sebelum bersalin

Ada orang yang jenis puting tenggelam, jadi semasa mengandung, dalam 8 bulan macam tu,  dah boleh start tarik puting supaya keluar.

2. Bagi baby menyusu direct dari payudara

Sejurus selepas bersalin,  terus susukan baby direct dari payudara untuk merangsang penghasilan susu. Apabila baby menghisap dari payudara,  secara automatik signal akan dihantar ke otak untuk menghasilkan susu.

Kalau nampak macam susu keluar sikit je,  its ok,  teruskan cuba suruh baby hisap susu tu. Lagipun susu semasa baru lepas bersalin memang pekat. Ia dipanggil kolostrum.

3. Belajar teknik penyusuan yang betul

Teori dan praktikal sememangnya tak sama.  Mungkin kita dah khatam dari segi teori semasa mengandung lagi,  tapi bila dah bersalin,  kita tak pasti teknik kita tu betul atau salah.

Jadi, lepas bersalin, dapatkan penerangan daripada misi dan suruh dia tengok,  teknik kita tu betul atau salah. Penyusuan dengan teknik yang betul membantu untuk merangsang pengeluaran susu.

4. Jangan stress

Stress boleh menyebabkan susu susah nak keluar. Bagi Irni, tak salah kalau ibu nak standby susu formula kalau takut tak de susu keluar. Cuma, kalau nak bagi, bagi dengan sudu, jangan sesekali guna botol sebab takut baby confuse puting pulak. Sambil tu, ibu boleh lah cuba picit payudara dengan tangan guna teknik marmet untuk rangsang pengeluaran susu.

5.  Mengurut lepas bersalin

Kalau dah keluar hospital, boleh lah dapatkan khidmat tukang urut untuk buaat urutan badan dan payudara. Ibu-ibu juga boleh bertungku. Tungku dan urutan sangat membantu untuk merangsang pengeluaran susu. Pengalaman Irni menggunakan pakej lepas bersalin dari spa Aisya Humaira, Kelantan, memang susu banyak sangat keluar lepas bertungku dan mengurut.

6. Makan makanan yang merangsang pengeluaran susu

Ibu-ibu jugak boleh mengambil makanan yang menggalakkan pengeluaran susu seperti lobak putih, kurma, susu, lobak merah dan oat. Banyakkan juga minum air suam.

7. Jaga pemakanan semasa mengandung

Semasa mengandung lagi, kita kena jaga pemakanan kita. Dapatkan nutrisi secukupnya semasa mengandung. Elakkan mengambil makanan rapu dan tak berkhasiat. Banyakkan makan sayur dan pilih makanan sihat. Makan jugak vitamin semasa mengandung. Untuk vitamin ibu mengandung terbaik, boleh klik SINI

Jom tengok video pengalaman ibu ini menyusu bayi pramatang selepas bersalin, apa yang beliau buat sampai berjaya menyusu bayi pramatang walaupun mula-mula tiada susu.

Menyusu Anak Pramatang Memang Mencabar, Apa Yg Perlu BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Klik SINI untuk Set Bersalin Banyakkan Susu, boleh terus makan lepas bersalin.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Bagaimana Vivix Boleh Membantu Pesakit Stroke

Vivix Shaklee merupakan produk yang dipatent untuk Shaklee, exclusive for Shaklee. Vivix merupakan satu penemuan luar biasa oleh saintis, mengandungi Resveratrol dan Polifenol tumbuhan daripada 4 bahan utama, iaitu anggur liar muscadine, lobak ungu, polygonum cupsidatum dan eldelberry eropah.

Mekanisma Tindakan Vivix Ke Atas Sel

1. Vivix membantu memperbaiki pertahanan sel

Setiap hari jika  kita mengambil makanan yang tinggi lemak dan tinggi karbohidrat, sebenarnya kita menyebabkan biological stress kepada sel badan kita. Biological stress ni tak elok untuk kesihatan sebab boleh lemahkan sistem pertahanan sel.

Bila sistem pertahanan sel kita lemah, badan kita mudah diserang penyakit. Kajian klinikal menunjukkan, pengambilan Vivix membantu biological stress akibat pemakanan kita dan meningkatkan ketahanan sel.

2. Vivix membantu sel lebih bertenaga

Dalam sel, terdapat mitokondria, iaitu tempat untuk jana tenaga bagi sel tu. Sel yang kecil tu dia ada pusat jana tenaga dia sendiri untuk bantu sel tu berfungsi dengan baik.

Kajian klinikal menunjukkan peningkatan bilangan mitkondria di dalam sel dengan pengambilan Vivix. Bayangkan lah, sel kita ni tiba-tiba upgrade pusat jana kuasa dia, ha mesti best kan. Bila sel-sel badan bertenaga, secara automatik badan kita jugak akan rasa lebih bertenaga.

3. Vivix Menggalakkan Pembaikian Sel

Dalam kajian, kandungan Vivix membantu melindungi DNA daripada rosak dan membantu dalam proses replikasi DNA. DNA ni adalah pusat kawalan genetik pada sel kita. Macam mana sel kita berfungsi, bergantung kepada arahan DNA.

Jika DNA sihat, maka sel kita juga akan sihat. Jika DNA sudah mengalami kerosakan, fungsi sel akan terjejas dan sel akan jadi makin lemah. Malah, ada sel yang jadi abnormal apabila DNA nya tak mampu lagi nak kawal sel tu.

Pengambilan vivix bantu kita lebih bertenaga.

4. Vivix Bantu Optimumkan Prestasi Sel

Pemakanan kita seharian boleh menyebabkan kepada kerosakan sel, terutama jika kita mengambil makanan yang tinggi gula. Lebihan gula ini akan bergabung dengan protein dan menyebabkan pembentukan AGE protein (Advance Glycation End-product).

AGE protein yang berlebihan boleh membawa kepada kerosakan sel dan lama kelamaan fungsi sel akan terjejas. Apabila fungsi sel terjejas, sistem badan juga akan menurun.

Vivix membantu mengelakkan pembentukan AGE protein seterusnya mengelakkan berlaku kerosakan pada sel.

Kesimpulannya, pengambilan Vivix bagi pesakit stroke membantu menyokong pemulihan pesakit stroke dari segi membaik pulih kembali sel yang rosak dengan kaedah membaiki pertahanan sel, menjadikan sel lebih bertenaga, membaiki kerosakan DNA sel dan mengurangkan pembentukan AGE protein.

Pengalaman pesakit stroke yang mengambil Vivix:

En Rosli dah mula boleh jalan dan boleh tidur malam
Pak cik dah mula boleh duduk dan tak perlu makan pakai tiub dah
Ma kesayangan mampu bangun dan berjalan sendiri dah
Kesihatan abah makin pulih, dah boleh jalan, bawak motor dan pergi masjid
pak sedara dah boleh jalan balik
dah boleh bangun dari katil sendiri
ma dah boleh jalan sendiri
mak dah boleh jalan pakai tongkat
boleh berdiri dah sikit2 dan tekanan darah dah normal

Itu lah dia pengalaman pengguna Vivix lain. Memanglah vivix ni bukan ubat, cuma vitamin, namun kita semua boleh lah cuba ikhtiar dengan Vivix supaya dapat sembuh secara semulajadi. Sambil ikhtiar dengan Vivix, sambil tu kita teruskan segala rawatan oleh doktor dan pihak hospital ye.

Untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik je buy now kat bawah, atau boleh hubungi Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Perlukah Ibu Menyusu Ambil Supplement?

Dapat susukan anak sehingga umur 2 tahun adalah impian setiap ibu yang melahirkan baby. Susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak kita. Dalam susu ibu, bukan sahaja ada antibodi yang boleh bantu kuatkan imuniti badan anak, malah ada hormon kasih sayang yang disalurkan kepada baby semasa menyusu.

Hormon oksitosin, iaitu hormon kasih sayang dirembeskan ketika kita menyusu baby. Special kan? Bah kan, setiap titik air susu yang kita susukan baby kita tu, diberi ganjaran pahala oleh Allah. Jadi, ibu-ibu semua, kita tak boleh putus asa untuk menyusukan baby kita walaupun banyak cabaran nya kan.

Antara cabaran yang paling besar bagi ibu menyusu adalah adakalanya susu merudum dan pastinya boleh mengundang stress. Namun, ada juga yang tiada masalah bekalan susu kerana demand daripada baby sentiasa ada. Cabaran lain adalah, badan mudah terasa penat, mood jadi tak stabil dan mudah marah.

Cabaran lain adalah badan mula lenguh, rambut mula gugur dan ada jugak yang gigi mula goyang, tambah-tambah kalau dah mempunyai ramai anak.

Namun, cabaran ini bukan halangan bagi seorang ibu untuk memberikan yang terbaik kan. Jadi, perlu ke bagi ibu menyusu untuk mengambil supplement?

Perlu ke ibu menyusu ambil supplement?

Kuantiti susu ibu bergantung kepada konsep demand and supply. Lagi kerap kita susukan baby dan lagi kerap kita pam, susu akan makin bertambah, sebab konsepnya, lagi banyak permintaan, lagi tinggi pengeluaran susu akan dihasilkan.

Namun, kadang-kadang, ibu mudah berasa penat dan juga stress menyebabkan pengeluaran susu boleh berkurang. Jadi, pengambilan supplement atau vitamin boleh membantu ibu-ibu untuk jadi lebih cergas dan kurang stress.

Penghasilan susu akan menjadi lebih banyak tanpa membebankan ibu.

Ibu-ibu selalu rasa mereka ni superwoman kan? Rasa macam, saya tak perlu bazirkan duit beli vitamin, badan saya kuat, saya pasti boleh buat! Tapi, kalau ada vitamin yang boleh bantu badan kita lebih bertenaga, lebih sihat, why not we try kan?

Tak perlu sacrifice kan badan kita semata-mata nak bagi yang terbaik untuk anak. Sebaliknya, bagi yang terbaik untuk badan kita, dan bagi yang terbaik untuk anak kita. Win win situation kan?

Kenapa nak biarkan badan letih lesu sampai bad mood? Kenapa nak biarkan rambut gugur? Kenapa nak biarkan gigi goyang dan patah sebelum usia? Kita masih ada anak-anak lain dan suami yang nak tengok kita cergas dan ceria.

Kita jugak ada suami yang nak tengok kita cantik. Memanglah dia faham perubahan yang berlaku pada badan kita adalah akibat dari bersalin dan menyusu, tapi, kalau kita berjaya nampak cantik depan dia, tak ke lagi best tu? Sejuk jugak mata dia tengok kita.hehe..

Waktu mengandung dan menyusu sebenarnya adalah the best time untuk kita cuba ambik supplement. Sebab apa? Sebab kita dan anak dua-dua dapat manfaat. Masa kita menyusu, apa yang kita makan, itu yang anak akan dapat. Jadi, kalau kita makan vitamin, anak pun akan dapat vitamin yang kita makan tu. Untung kan? Kita dengan anak sama-sama dapat manfaat vitamin tu 😀

Disebabkan apa yang kita makan, itu yang anak akan dapat, sebab tu, kita perlu pilih vitamin terbaik supaya anak kita pun dapat yang terbaik. Bagi yang terbaik untuk diri kita supaya anak kita pun dapat yang terbaik.

Irni syorkan anda ambik Set Healthy Postnatal Shaklee, khas untuk ibu-ibu yang menyusukan anak. Kenapa Shaklee? Prinsip shaklee:

✔ Dijamin selamat

✔ Dijamin berkesan

✔ Dijamin semulajadi

Sebab tu, Irni syorkan korang ambik Shaklee. Kita tak payah risau dah, sebab memang dah ada jaminan dijamin selamat dan berkesan. Lagipun, vitamin shaklee ni dibuat dari bahan semulajadi, bukan dari bahan kimia.

Sebelum tu, jom tengok apa peer counselor laktasi ni pilih.

Dia Peer Counselor Laktasi, Tapi Masih Buat INI from iReach HD on Vimeo.

 

Dalam Set Healthy Postnatal ni terdiri daripada:

Set Healthy Postnatal Shaklee

Set Healthy Postnatal Shaklee ni sesuai diambil sebaik sahaja lepas bersalin dan boleh diteruskan sepanjang tempoh penyusuan bayi. Dalam set ni ada vitamin:

1. Vitalea with iron

Vitalea ni sejenis multivitamin, lengkap dengan 28 jenis vitamin. Dalam vitalea juga ada iron atau zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah. Pengambilan supplement zat besi membantu ibu mengekalkan hb dan membantu mengelakkan kekurangan zat besi pada anak.

Vitalea membantu melengkapkan vitamin yang diperlukan oleh badan. Badan juga akan berfungsi dengan lebih baik jika mendapat zat yang mencukupi.

2. B Complex with folic acid

Mengandungi 8 jenis vitamin B. B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga menjadikan badan kita lebih cergas.

Asid folik dan vtamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Bila sel darah merah cukup, oksigen dapat diangkut ke seluruh badan dengan lebih optimum, jadi, kita tak de lah rasa penat sangat kan.

3. Vita C

Vita C membantu meningkatkan sistem imuniti badan. Makan vita c untuk elakkan ibu daripada demam. Baby pun akan dapat jugak kebaikan vitamin C yang ibu makan ni.

Kulit ibu juga akan jadi makin cantik bila amal makan vita c ni sebab vita c dia merangsang penghasilan kolagen semualjadi badan. Vita C juga membantu cepat sembuhkan luka, tambah-tambah kalau baby dah pandai menggigit.

4. Ostematrix

Ostematrix ni adalah pil kalsium shaklee, dilengkapi dengan vitamin D dan magnesium untuk memudahkan penyerapan kalsium ke dalam badan. Baby memerlukan banyak kalsium bagi pembentukan tulang untuk pembesaran.

Jadi, kalau kita tak ambil kalsium yang cukup, badan kita akan guna kalsium dari tulang dan gigi ibu untuk cukupkan keperluan baby. Sebab tu lah, ada ibu yang mudah berasa ngilu pada gigi, gigi goyang atau gigi tercabut setelah berjaya menyusukan anak.

Kalau kita tak ambil kalsium yang cukup sepanjang proses penyusuan pun bahaya jugak tau, sebab nanti kalsium dari tulang akan diserap menyebabkan kita berisiko untuk mendapat tulang rapuh (tulang mudah patah), jadi bongkok dan osteoporsis. Jadi, awal-awal lagi kita kena jaga tulang kita ni ye.

5. Omega guard

Omega guard mengandungi DHA, EPA dan ALA yang berfungsi membantu sel otak kita nak berhubung antara satu sama lain. Kekurangan Omega 3 ni boleh buat seseorang jadi depress dan tak de mood je sebab ia mengganggu serotonin & dopamin.

Kebaikan DHA juga membantu perkembangan otak anak dan mengelakkan anak dari jadi hyperaktif.

6. Energizing Soy Protein (ESP)

ESP ni bantu kita jadi lebih bertenaga dan elakkan kita asyik lapar nak makan je. ESP juga bantu pekatkan susu badan. Baby mudah kenyang bila minum susu dan tidur dengan lebih nyenyak. Kelebihan susu badan ni, susu mudah dihadam. Bila mudah hadam, baby asyik nak menyusu je kan. Jadi, bila susu kita pekat, baby akan cepat kenyang.

ESP kaya dengan protein, iaitu salah satu komponen penting air susu. Dengan pengambilan protein yang cukup dan berkualiti, baby pun akan mendapat susu badan yang lebih berkualiti.

Bila kita ambil protein yang berkualiti, sel badan yang baru dihasilkan juga lebih berkualiti. Kulit akan jadi lebih cantik, stretch mark makin kurang dan luka pun cepat sembuh. Rambut juga akan jadi lebih kuat dan cantik.

7. Alfalfa Complex

Alfalfa complex ni terdiri daripada multimineral dan signature produk shaklee. Alfalfa bertindak sebagai milkbooster membantu memperbanyakkan susu badan. Alfalfa juga membantu merapatkan dan menyihatkan rahim ibu. Ada yang panggil alfalfa ni jamu moden.

Yang ni adalah set lengkap dan terbaik bagi ibu menyusu. Untuk maklumat lanjut nak tanya apa-apa atau nak cuba supplement untuk ibu menyusu kekal cergas dan cantik ni, boleh hubungi Irni ye. Kalau nak beli terus, klik je buy now kat bawah ni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

Cara Mengurangkan Keputihan Semasa Hamil Dengan Bawang Putih

Ada ibu yang mengalami keputihan sewaktu mengandung terutama pada trimester ke tiga. Secara umumnya, keputihan tidak mengancam nyawa baby yang belum lahir, tetapi boleh mengancam nyawa baby semasa kelahiran.

Keputihan semasa hamil boleh dikategorikan sebagai normal jika cairan yang keluar berwarna putih atau sedikit kekuningan dan kental seperti lendir, tidak disertai dengan bau dan kegatalan.

Keputihan juga boleh disebabkan oleh fungus atau kulat kandida. Kulat kandida memang selalu ada dalam saluran vagina, namun tidak menunjukkan sebarang simptom kerana terdapat bakteria baik yang mengawal.

Namun, jika sistem imu badan seseorang itu rendah, fungus boleh tumbuh pesat dan menunjukkan simptom. Simptom-simptom adalah seperti berikut:

  • kegatalan
  • kemerahan
  • rasa tak selesa dan bengkak pada vulva vagina (bahagian luar vagina)

SUMBER

Jika ibu-ibu ada sebarang kemusykilan, boleh merujuk kepada jururawat atau doktor dan merawat.

Hilangkan Keputihan Secara Selamat

Seperti yang kita tahu, bawang putih mempunyai banyak khasiat. Alisin di dalam bawang putih mempunyai banyak kebaikan kepada badan kita. Formulasi Shaklee yang mengekalkan khasiat alisin bawang putih bertindak sebagai antibiotik semulajadi kepada badan.

Kajian daripada Universiti Maryland Medical Center, menunjukkan bawang putih juga berupaya memusnahkan bakteria berbahaya, kulat dan virus.

Manakala kajian dari University of Pittsburgh Medical Center pula, menunjukkan bahawa bawang putih sangat sesuai dan berpotensi dalam membantu dalam merawat jangkitan faraj, termasuk sindrom keputihan semasa hamil.

Mengapa perlu pilih bawang putih Shaklee?

👍 Diperbuat daripada bawnag putih premium

👍 Bebas daripada racun perosak

👍 Ditanam secara organik

👍 Dihasilkan pada suhu bilik tanpa haba bagi mengekalkan khasiat alisin aktif. (tak semua tablet bawang putih mempunyai alisin aktif)

👍 Dibuat dari bahan semulajadi

👍 Tanpa pewarna, pemanis dan pengawet tiruan

Jangan ambil mudah dengan masalah keputihan ni ye. Jangan lupa dapatkan juga konsultasi daripada doktor tentang masalah yang anda hadapi ni ye.

Berminat untuk menghilangkan keputihan semasa hamil dengan cara semulajadi? Boleh hubungi Irni atau klik je buy now kat bawah ni.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Set Berpantang Tanpa Jamu Untuk Ibu Moden

Assalamualaikum. Anda ibu moden yang pening nak fikir nak pilih set berpantang mana? Kalau orang dulu-dulu, waktu pantang mesti nak makan ubat akar kayu bak kata ore kelate atau jamu lah. Tak salah pun kalau nak pilih jamu.

Namun, selalunya, pada awal selepas bersalin kita tak digalakkan untuk terus makan jamu tu sebab takut anak jadi jaundice atau kuning. Ada setengah herba yang boleh buat bayi ‘panas’.

Manakala, pengambilan vitamin pula boleh terus diambil sejurus selepas bersalin. Pengambilan vitamin membantu menyembuhkan luka dengan cepat dengan mencukupkan segala khasiat yang dieprlukan oleh sel badan kita. Bila badan cukup zat, badan rasa lebih cergas. Malah, susu badan juga jadi banyak dan pekat.

Pengambilan vitamin selepas bersalin membuatkan susu badan kaya dengan khasiat dan membantu bayi jaundice lebih cepat sembuh. Lagipun, apa yang ibu makan, itu yang baby dapat kan. Dengan pengambilan vitamin, kedua-dua ibu dan baby menyusu mendapat manfaat nya. Best kan?

Pengambilan vitamin selepas bersalin juga boleh mengelakkan sembelit sewaktu berpantang. Vitamin membantu kelancaran proses buang air besar.

Wah, memang banyak manfaat ambil vitamin semasa berpantang kan. Kalau anda tercari-cari set berpantang tanpa jamu, anda boleh pilih Set Healthy Post Natal. Sesuai digunakan untuk ibu yang bersalin normal dan juga ceaser.

Set Healthy Post Natal

Set Healthy Postnatal sesuai digunakan untuk ibu-ibu yang bersalin secara normal dan pembedahan.

1. Vita C

  • Vitamin C membantu proses penyembuhan luka selepas bersalin
  • Vitamin C semulajadi untuk kesihatan gigi, gusi, tulang, kolagen dan hampir semua yang membentuk tubuh kita.
  • Vitamin C juga membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, mengelakkan ibu dan bayi daripada terkena demam.

2. Omega Guard

  • Omega guard kaya dengan asid lemak omega 3.
  • Membantu mengelakkan darah beku
  • Mempunyai DHA dan EPA, membantu perkembangan otak bayi

3. Vita-Lea with iron

  • Sejenis multivitamin dan multimineral yang diperkaya dengan zat besi
  • Memberikan 28 vitamin penting dan mineral utama untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan optimum
  • Susu badan kaya dengan vitamin kerana bayi akan mendapat apa yang ibunya makan

4. B Complex with folic acid

  • Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.
  • B complex membantu mengurangkan stress bagi ibu dalam berpantang

5. ESP (Energizing Soy Protein)

  • Diperbuat daripada soya tanpa modifikasi genetik (non GMO).
  • Kaya dengan protein. Susu ibu akan jadi lebih pekat sebab protein adalah salah satu komponen susu ibu.
  • Ibu-ibu jadi kenyang dan tidak sentiasa lapar walaupun menyusu bayi.
  • Membantu mengurang strecth mark dan parut.

6. Alfalfa Complex

  • Kaya dengan nutrien dan mineral untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan ibu-ibu yang menyusukan anak.
  • Bertindak seperti jamu moden yang membantu mengembalikan kesihatan rahim.

7. Ostematrix

  • Diformulasi dengan kalsium, vitamin D, magnesium dan empat nutrien pembina tulang untuk menjaga tulang dan gigi yang kuat dan sihat.
  • Membantu hilangkan lenguh badan
  • Membantu melancarkan proses pembuangan najis dan mengelakkan sembelit
  • Membekalkan kalsium yang cukup kepada badan dan mengelakkan kalsium diambil dari badan ibu, elakkan gigi ibu cepat patah.

Jom kita tengok pengalaman orang yang serik nak beranak sebab sembelit, tapi dah tak serik dah lepas ambil Set Healthy Postnatal.

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

Jom tengok juga perkongsian jururawat ini yang berusaha nak kumpul stok susu akibat waktu kerja yang tidak menentu.

Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

Kat sini pulak pengalaman ibu lain yang mengambil Set Healthy Postnatal

Anda berminat untuk cuba Set Healthy Postnatal ni? Boleh klik buy now kat bawah  ni atau hubungi je Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Cara Elak Sembelit Semasa Berpantang

Berpantang merupakan satu tempoh selepas ibu bersalin. Ada ibu yang mengalami masalah sembelit selepas bersalin. Pastinya menjadi mimpi ngeri ibu apabila hendak membuang air besar. Ibu terpaksa menghabiskan masa yang lama di tandas dan berasa sakit ketika hendak membuang air besar.

Dalam entry ini, Irni nak kongsikan tips bagaimana untuk mengelakkan sembelit semasa berpantang.

Cara Elak Sembelit Semasa Berpantang

1. Makan makanan yang tinggi fiber seperti cereals, beras perang, sayur-sayuran dan juga buah-buahan

2. Banyakkan minum air masak

3. Minum air masak dan makan kurma pada waktu pagi

4. Segera ke tandas kalau rasa nak membuang air besar, jangan tahan.

5. Ambil Ostematrix Shaklee

Jom tengok, apa amalan Puan Khadeejah yang dah tak alami mimpi ngeri akibat sembelit semasa berpantang.

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

 

Bagaimana Ostematrix Shaklee boleh membantu mengelakkan sembelit semasa berpantang?

Ostematrix adalah pil kalsium yang lengkap dengan vitamin D dan magnesium

Magnesium yang terkandung di dalam Ostematrix bertindak seperti julap lembut yang membantu melembutkan najis. Magnesium membantu ketegangan pada dinding kolon dan menggalakkan proses peristalsis berjalan seperti biasa.

Magnesium juga bertindak sebagai laksatif ringan dengan membantu usus mengekalkan air. Najis akan menjadi lebih lembut dan pergerakan usus lebih lancar.

Ostematrix juga membantu menghilangkan lenguh-lenguh badan dan memperbanyakkan susu ibu kerana ostematrix kaya dengan kalsium.

Jika anda masih tercari-cari set bersalin etrbaik, boleh klik SINI ye

Jika anda berminat nak dapatkan Ostematrix, boleh klik buy now kat bawah ni atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

 

 

Set Postnatal Shaklee (Set Berpantang Shaklee)

Selepas bersalin, ibu dinasihatkan untuk berpantang. Tempoh berpantang bagi ibu-ibu selalunya adalah selama 40 hari. Proses berpantang sangat penting kerana ibu berada dalam fasa pemulihan. Setelah 9 bulan lebih membawa bayi dalam kandungan, dengan perubahan hormon dan perubahan fizikal badan, pastinya proses pemulihan sangat penting.

Fasa selepas melahirkan bayi juga sangat kritikal. Ibu masih dalam keadaan hormon tidak stabil, badan masih berada dalam proses pemulihan dan juga berada dalam fasa baru setelah menerima kehadiran ahli baru.

Pastinya, kehidupan ibu akan berubah setelah kehadiran ahli baru. Ibu perlu menyusu bayi dan kadang-kala tidak cukup rehat kerana menjaga bayi. Proses pemulihan memerlukan sokongan orang tersayang, terutamanya suami. Peranan suami sangat penting walaupun sudah ada orang lain yang menjaga isteri. Emosi ibu yang stabil dan tenang membantu proses berpantang berjalan lancar.

Nutrisi yang cukup semasa berpantang juga sangat penting untuk membantu proses pemulihan luka dan pengawalan hormon. Di sini, Irni nak recommend anda semua satu Set Berpantang yang sangat membantu Irni semasa proses berpantang yang lepas.

Set Postnatal Shaklee (Set Berpantang Shaklee)

Set Berpantang Shaklee sesuai digunakan untuk ibu-ibu yang bersalin secara normal dan pembedahan.

1. Vita C

  • Vitamin C membantu proses penyembuhan luka selepas bersalin
  • Vitamin C semulajadi untuk kesihatan gigi, gusi, tulang, kolagen dan hampir semua yang membentuk tubuh kita.
  • Vitamin C juga membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, mengelakkan ibu dan bayi daripada terkena demam.

2. Omega Guard

  • Omega guard kaya dengan asid lemak omega 3.
  • Membantu mengelakkan darah beku
  • Mempunyai DHA dan EPA, membantu perkembangan otak bayi

3. Vita-Lea with iron

  • Sejenis multivitamin dan multimineral yang diperkaya dengan zat besi
  • Memberikan 28 vitamin penting dan mineral utama untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan optimum
  • Susu badan kaya dengan vitamin kerana bayi akan mendapat apa yang ibunya makan

4. B Complex with folic acid

  • Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.
  • B complex membantu mengurangkan stress bagi ibu dalam berpantang

5. ESP (Energizing Soy Protein)

  • Diperbuat daripada soya tanpa modifikasi genetik (non GMO).
  • Kaya dengan protein. Susu ibu akan jadi lebih pekat sebab protein adalah salah satu komponen susu ibu.
  • Ibu-ibu jadi kenyang dan tidak sentiasa lapar walaupun menyusu bayi.
  • Membantu mengurang strecth mark dan parut.

6. Alfalfa Complex

  • Kaya dengan nutrien dan mineral untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan ibu-ibu yang menyusukan anak.
  • Bertindak seperti jamu moden yang membantu mengembalikan kesihatan rahim.

7. Ostematrix

  • Diformulasi dengan kalsium, vitamin D, magnesium dan empat nutrien pembina tulang untuk menjaga tulang dan gigi yang kuat dan sihat.
  • Membantu hilangkan lenguh badan
  • Membantu melancarkan proses pembuangan najis dan mengelakkan sembelit
  • Membekalkan kalsium yang cukup kepada badan dan mengelakkan kalsium diambil dari badan ibu, elakkan gigi ibu cepat patah.

Jom kita tengok pengalaman orang yang serik nak beranak sebab sembelit, tapi dah tak serik dah lepas ambil Set Berpantang Shaklee.

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

Jom tengok juga perkongsian jururawat ini yang berusaha nak kumpul stok susu akibat waktu kerja yang tidak menentu.

Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

Kat sini pulak, antara pengalaman orang yang pernah guna Set Berpantang Shaklee:

Anda juga nak dapatkan Set Berpantang Shaklee untuk proses luka cepat sembuh dan susu banyak? Boleh hubungi Irni ye, atau klik je buy now kat bawah ni.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Elak Mati Mengejut Akibat Serangan Jantung: Tips Kesihatan Terutama Masa Raya

Ajal dan maut tu semua memang dah ditentukan oleh Allah. Namun, kita boleh berusaha untuk menjaga kesihatan sebaiknya bagi mengelakkan kematian mengejut akibat penyakit.

Salah satu penyebab kematian mengejut adalah disebabkan oleh serangan jantung. Banyak kes yang kita dengar, sebelum ni nampak sihat, tak de penyakit, namun tiba-tiba dikhabarkan meninggal akibat serangan jantung.

Yang lebih menakutkan, serangan jantung ni, tak mengira usia. Ada yang belum sampai 40-an sudah terkena serangan jantung. Dan, yang lebih haru lagi, bila anak-anak masih kecil dan meninggalkan isteri seorang diri. Namun, apa boleh buat, andai takdirnya begitu kan. Aturan Allah adalah yang terbaik.

Sebelum kejadian begini berlaku, jom kita tengok, apa faktor risiko yang boleh membawa kepada serangan jantung ini.

FAKTOR RISIKO YANG MEMBAWA KEPADA SERANGAN JANTUNG

  1. Merokok
  2. Kolesterol tinggi
  3. Darah tinggi
  4. Kencing manis
  5. Kurang bersenam dan gaya hidup yang tidak aktif (banyak kerja dalam pejabat)
  6. Selalu stress

Untuk mengelakkan kematian mengejut akibat serangan jantung, kita perlulah menjauhkan diri daripada faktor risiko tersebut. Jika merokok, berhentilah, jika kolesterol tinggi, ada penyakit darah tinggi dan kencing manis, ikutlah setiap rawatan daripada doktor supaya penyakit terkawal.

Kawal juga pemakanan kerana tiga penyakit ini banyak berkait dengan pemakanan. Selain itu, luangkanlah masa kita untuk membuat senaman. Tambah-tambah, kalau orang yang kerja di pejabat, banyak masa dihabiskan dengan duduk. Jadi, senaman sangat lah penting.

Elakkan juga stress kerana stress boleh menyebabkan keluar macam-macam hormon yang boleh memudaratkan kesihatan kita.

Sebut pasal pemakanan, musim raya ni, banyak betul hidangan dan juadah yang banyak lemak dihidangkan kan. Kalau tak makna, kang menyesal. Raya setahun sekali je 😛

Antara makanan semasa hari raya. Kebanyakan nya memang jenis berlemak dan kolesterol tinggi. Tu belum campur dengan biskut raya yang memang cukup lemak dan manis tu lagi. Pokoknya, memang semuanya tak elok untuk kesihatan, tapi ‘terpaksa’  di makan (sebab sedap sangat 😀 )

Open house sempena raya semestinya sentiasa ada. Kalau tak makan, nanti tuan rumah terasa hati pula. Hmm macam mana tu agak nya? Jadi, di sini, Irni nak kongsikan tips bagaimana nak jaga kesihatan semasa musim raya ni. Semoga bermanfaat!

TIPS KESIHATAN SEMASA RAYA

1. Pastikan bawak balik semua ubat yang perlu dimakan. Ubat kencing manis ke, darah tinggi ke, kolesterol ke, semua kena bawak balik. Dan, pastikan makan ubat mengikut jadual macam biasa.

2. Bagi yang belum pernah buat pemeriksaan kesihatan, elok jugak lah kalau buat pemeriksaan kesihatan. Kalau kita tahu kita ni ada penyakit, mungkin ada lah motivasi sikit untuk kawal pemakanan kan.

Kalau klinik kesihatan dah penuh, boleh lah cuba buat pemeriksaan kesihatan di klinik swasta. Sekarang dah banyak klinik swasta yang sediakan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan.

3. Kawal kuantiti makanan. Ambil sedikit sahaja makanan. Kalau kita tak de penyakit, mungkin ok lah sekali sekala makan hidangan raya, tapi kalau orang yang ada penyakit, tetap kena control pemakanan ye!

4. Jangan pergi beraya dengan perut kosong. Alas dulu perut sebelum keluar beraya. Perut yang lapar mendorong kita untuk makan macam-macam dan susah nak kawal selera makan.

5. Pilih untuk minum air kosong berbanding dengan air bikarbonat atau air manis

6. Makan buah-buahan dan fiber untuk mengelakkan sembelit

7. Peruntukkan masa untuk bersenam. Ye lah, kadar lemak dan gula yang masuk tu lebih dari hari biasa, jadi kena hati-hati ye. Bersenam untuk membantu pengaliran darah yang baik dan bakar kalori yang diambil tu.

Ha ni dari laman web KKM. Banyak tau kalori makanan kita tu!
Amalkan Formula 55555 (dari KKM)

Memandangkan banyak sangat lemak dan gula yang bakal masuk, mari lah kita sediakan bekal sikit untuk kesihatan diri kita. Di samping kita jaga pemakanan dan gaya hidup, jom lah kita ambik supplement sedikit untuk bantu kita lebih sihat. Biiznillah.

CADANGAN SUPPLEMENT SEMASA HARI RAYA

1. Phytocol ST

Menurunkan kolesterol secara semulajadi. Phytocol ST diperbuat daripada sterol dan stanol tumbuhan yang mana boleh didapati daripada buah, sayur dan bijirin. Phytocol ST membekalkan 2000mg sterol dan stanol atau dikenali sebagai fitosterol.

Jom kita lihat bagaimana Phytocol ST ini bertindak. Struktur fitosterol menyerupai kolesterol dan setelah pengambilan fitosterol, kurang kolesterol akan diserap masuk ke dalam salur darah. Kolesterol daripada makanan akan terus dibuang. Jadi, kurang lah kolesterol baru yang akan masuk ke dalam badan.

2. Omega Guard

Omega Guard mengandungi asid lemak omega 3 yang bagus untuk kesihatan jantung. Asid lemak omega 3 juga membantu meningkatkan kadar kolesterol baik dalam badan dan seterusnya, menurunkan kadar kolesterol badan.

3. Lecithin

Lecithin Shaklee dibuat dari bahan semulajadi, iaitu daripada soya. Lecithin juga dikenali sebagai pengemulsi semulajadi lemak kerana ia mempunyai kesan melekat pada lemak. Lemak yang kita makan tu, tidak akan melekat pada pada dinding membran dalam badan kita tu.

4. Vivix

Vivix mengandungi resveratrol yang membantu baik pulih DNA sel. Seperti yang kita tahu, DNA merupakan pusat pengawalan sel. DNA yang sihat akan menghasilkan sel yang lebih sihat. Dengan proses pembaikian semula DNA sel, badan akan jadi lebih sihat.

Vivix mempunyai sifat antioksida yang kuat. Vivix membantu melindungi salur darah daripada pengoksidaan. Vivix membantu salur darah kita lebih sihat.

Vivix bukan sahaja membantu salur darah dan juga sel-sel dalam badan kita makin sihat setelah pembaikan DNA, malah, Vivix terbukti dari segi klinikal boleh jadikan kita lebih bertenaga.

Kajian menunjukan pengambilan Vivix membantu meningkatkan bilangan mitokondria dalam sel. Mitokondria ni adalah pusat jana tenaga bagi sel. Bayangkan, kalau pusat untuk hasilkan tenaga semakin banyak,  pastinya badan kita juga akan lebih bertenaga.

Berminat untuk dapatkan vitamin kesihatan jantung sempena raya ni? Boleh klik buy now atau hubungi saya.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Cara Menguruskan Duit Gaji

Sempena hari bonus shaklee ni, Irni nak share satu ilmu baru tentang pengurusan kewangan..pernah dengar tak tentang konsep 6 jars dari T. Harv Eker?

Tapi, hari ni Irni bukan nak cite 6 jar, tapi 7 jars..kita modified sikit.

Tabung kita tu nanti terdiri daripada:

1. NEC : Tabung neccessity atau keperluan. dalam tabung ni diguna untuk keperluan belanja harian, bayar bil, bayar belanja anak..semua keperluan lah..

Peruntukkan 50% dari income kita..

2. Edu: tabung education untuk kita improve diri kita. Boleh buat beli buku atau pegi kelas.

Peruntukkan 5% dari income kita

3. LTTS: tabung long term saving for spending. ni kalau kita nak beli sesuatu yg mahal, kita kumpul duit dulu..

Peruntukkan 10% dari income kita

4. FFA: financial freedom account. Yang ni pulak kita kena simpan duit untuk kita guna bila dah bersara atau dah tak keje dah.. duit dalam tabung ni jugak boleh guna untuk investment.

Peruntukkan 5% dari income kita

5. Play: tabung ni untuk aktiviti leasure, kalau nak g travel, nak bagi hadiah ke

Peruntukkan 10% dari income kita

6. Give: untuk sedekah dan zakat

Peruntukkan 10% dari income kita

7. Parents: untuk bagi kt mak ayah

Peruntukkan 10% dari income kita

Bila kita buat tabung ni, kita akn nampak banyak mane duit kita ada n boleh elakkan kita dari over spending on something…

Jom kita belajar urus duit..insyaAllah, nanti kalau datang duit yg banyak pun, kita akan pandai nak manage..