Tips Banyakkan Susu Badan Semula

Sudah menjadi impian setiap ibu untuk menyusukan anak sepenuhnya sekurang-kurangnya hingga umur 2 tahun. Namun, ada ketikanya, supply susu makin berkurang membuatkan ada ibu yang mula putus asa. Ada yang merasakan perkara itu normal dan mula memberikan susu formula. Malangnya, apabila susu formula mula diberi kepada anak, supply susu menjadi semakin kurang.

Jadi bagaimana banyakkan susu badan semula?

Pertama sekali, Irni ingin memberikan pujian kepada anda kerana anda sedang mencari solusi tentang masalah yang ada. Masalah ini biasa dihadapi oleh wanita menyusu terutama jika anak sudah mula makan. Atau ada ibu yang susu mula drop setelah mula bekerja.

Konsep penyusuan adalah mudah. DEMAND AND SUPPLY.  bila ada permintaan susu, kilang susu akan bekalkan susu itu. Gunalah milkbooster canggih macam mana pun, kalau demand sikit, hanya sedikit lah susu yang dihasilkan oleh kilang susu.

Tips banyakkan semula susu badan semula

1. Kerapkan bagi baby menyusu dan pam susu

Apabila baby nak susu, cubalah bagi susu badan. Namun, ada baby yang mengamuk kan, kalau susu tu sikit. Kalau macam tu, boleh bagi susu dalam botol dulu. bila dia dah tak terlalu lapar, boleh la bagi direct feeding untuk rangsangan pada kilang susu supaya hasilkan susu.

Apabila ada rangsangan hisapan dari baby, kilang susu akan penuhi permintaan itu dengan menghasilkan susu.

Tingkatkan signal keperluan susu juga dengan pam susu. Seeloknya, susun jadual pam susu dengan teratur. Pam susu 2-3 jam sekali. Jika anda wanita bekerja boleh pam pada pukul 5 pagi, 10 pagi, 1 tengah hari , dan waktu malam. (Ini hanya cadangan, boleh sesuaikan dengan jadual anda) Jika berada di rumah bersama anak, Irni sarankan supaya anda hanya pam sebelah payudara supaya anak dapat menyusu pada sebelah payudara lagi.

 

2. Buat power pumping

Power pumping seeloknya dilakukan lada waktu malam.

Power pumping:

Pam susu selama 20 minit

Rehat 10 minit

Sambung pam susu 10 minit

Rehat 10 minit

Sambung pam susu 10 minit

Jumlah masa: 1 jam

 

3. Pam susu walaupun payudara belum penuh

Pam susu ikut jadual walaupun susu pada payudara belum penuh.

 

4. Kosongkan payudara setelah pam

Setelah pam susu, guna tangan untuk betul-betul kosongkan payudara. Selalunya,  jika guna tangan, masih ada susu yang akan keluar walaupun ketika pam kelihatan seperti sudah habis susu keluar.

 

5.  Minum banyak air suam

Air suam merangsang penghasilan susu yang lebih banyak.

 

6. Makan makanan seimbang

Dapatkan sumber karbohidrat, protein dan vitamin daripada makanan. Makan makanan yang bervariasi mampu banyakkan susu.

 

7. Dapatkan supplement

Supplement membantu banyakkan susu dan juga elakkan badan letih. Saya sarankan anda ambil Set Menyusu Shaklee.

Sebelum tu,  baca ni –> Perlukah Ibu Menyusu Ambil Supplement

Dapatkan set lengkap,  atau basic dengan harga serendah RM 57.50. Hubungi saya untuk pertanyaan dan order,  atau boleh terus klik kat bawah untuk order set lengkap.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

 

Hb Rendah Ketika Mengandung: Siapa Yang berisiko?

Jika nilai hb ibu mengandung adalah di bawah paras 11 g/dl, itu dikira, ibu mengalami masalah hb rendah semasa mengandung. Teringat Irni, semasa mengandung, Irni juga mengalami masalah yang sama. bila misi dah tulis kat buku guna dakwat pen merah, maksud nya tak normal lah nilai tu.

Rupanya patutlah Irni mengalami masalah hb rendah semasa mengandung, rupanya sebab Irni ni termasuk dalam golongan yang berisiko untuk mendapat masalah hb rendah semasa mengandung ini.

Jom kita tengok, siapakan golongan yang berisiko untuk mendapat masalah ini.

1. Memang mempunyai masalah hb low sejak sebelum mengandung lagi.

2. Tabiat pemakanan yang tidak cukup zat besi. Statistik dari KKM menunjukkan punca masalah hb low pada pesakit adalah berpunca daripada tidak cukup zat besi. Jadi, banyakkan makan makanan yang kaya dengan zat besi untuk galakkan penghasilan sel darah merah.

3. Jarak kehamilan yang dekat.

4. Mengalami alahan mengandung yang teruk.

5. Mengandung kembar.

Jadi, jika anda temasuk dalam golongan yang berisiko untuk mendapat hb rendah ketika mengandung, pastikan anda mendapat nasihat daripada jururawat dan doktor. Pastikan juga anda makan vitamin yang diberikan tu.

Namun, jika masalah hb anda masih tidak selesai, apa kata anda cuba vitamin yang saya makan semasa mengandung. Alhamdulillah, hb saya memang naik. Dan, yang paling best, alahan semasa mengandung berkurang. badan pun rasa cergas je. Syukur sangat.

Apa pun, jaga diri ye.

xoxo,

Irni Suhana

 

Petua Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

Petua Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

 

1. Makan

Petua mengurangkan alahan semasa mengandung yang pertama adalah makan. Apabila bangun daripada tidur, anda digalakkan untuk makan terlebih dahulu. Anda boleh mengambil biskut yang rasanya neutral seprti biskut Jacobs. Rasanya sedap dan mempunyai nutrisi yang baik. Sebelum anda berasa lapar, anda boleh mula makan biskut. Ideanya adalah, makan sedikit tetapi kerap.

2.  Minum

Dapatkan air yang cukup bagi mengelakkan badan dehidrasi. Semasa alahan, kita banyak mengeluarkan kembali cecair di dalam badan. Jadi, kita perlu menggantikan kembali air yang telah keluar. Minum air masak sedikit demi sedikit. Jangan minum terlalu banyak dalam satu masa kerana anda mungkin akan mengeluarkan kembali semua yang anda telah makan.

Selain dari itu, anda juga boleh minum air isotonik bagi menggantikan cecair badan yang telah keluar. Jika anda tidak menggantikan cecair badan yang telah keluar, badan anda akan terasa letih. Air isotonik semulajadi adalah air kelapa. Jika sukar untuk memperolehi air kelapa setiap hari, anda boleh mendapatkan air isotonik dalam pasaran. Namun, kebanyakan air isotonik di pasaran adalah minuman bergas dan mempunyai kadar gula yang agak tinggi. Anda perlu berhati-hati supaya tidak mendapat penyakit kencing manis pula.

Sebagai alternatif, anda boleh membancuh sendiri  ‘Performance Drink’, iaitu sejenis minuman isotonik dan kurang kandungan gula. Anda boleh menyiapkan air ini lebih awal dan disimpan di dalam peti.

3. Rehat yang cukup

Ingat, anda sekarang bukan seorang diri. Ada seseorang yang sedang menumpang di dalam rahim anda dan ‘menyedut’ nutrisi dari anda. Jadi, tidak hairanlah jika anda cepat berasa letih. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup dan cuba dapatkan pertolongan dari suami untuk menguruskan hal rumah tangga.

4. Berada di tempat yang selesa

Elakkan berada di tempat panas dan sesak dengan ramai orang. Percayalah, anda akan berasa lebih tenang jika dapat duduk di tempat yang selesa kerana anda lebih relaks. Elakkan keluar pada waktu tengah hari yang panas dan keluar ke tempat ramai orang seperti pasar tani.

5. Makan makanan masam untuk mengurangkan rasa mual

Ramai orang suka makan buah mempelam kerana buahnya masam. Bagi saya, makan buah adalah bagus kerana terdapat banyak zat. Elakkan daripada menggantikan buah dengan makanan rapu seperti jeruk yang diawet dari bahan yang kita tidak tahu sumbernya dan asam masin. Hal ini kerana, makanan rapu seperti ini tidak mempunyai zat dan pemakan kita semasa mengandung boleh mempengaruhi perkembangan anak. Saya mencadangkan anda makan buah-buahan segar atau tablet vitamin c yang boleh kunyah. Sebagai contoh, anda boleh mengambil chewable vitamin c.

6. Makanan alternatif jika tiada selera makan

Apabila anda dalam keadaan loya, selalunya selera makan juga boleh menurun sedangkan anda sepatutnya memerlukan makanan yang cukup bagi mendapatkan nutrisi dan tenaga yang cukup. Jika anda tiada selera makan, anda boleh mencuba makan makanan yang dapat terus memberikan tenaga seperti coklat, biskut chipsmore dan air milo. Makanan seperti ini dapat memberikan anda tenaga segera. Namun, untuk mendapatkan nutrisi yang cukup, anda perlu makan supplement supaya anda mendapat segala khasiat yang diperlukan oleh badan. Ingat, jangan sekali-kali mengabaikan pemakanan anda kerana jika tidak berhati-hati anda boleh jatuh pegsan!

7. Nikmati saat-saat yang berlalu

Adakah anda bahagia menghitung waktu untuk menjadi seorang ibu? Jadi, inilah masanya untuk menikmati setiap proses yang sebenarnya melatih kita untuk menjadi lebih kuat. Apabila anda terasa penat, cuba anda senyum kepada diri anda sendiri. Senyum boleh merangsang pengeluaran hormon gembira. Anda bayangkan yang indah-indah sahaja. Bayangkan apabila tiba masanya si manja anda akan dilahirkan dan anda akan menambah ahli baru dalam keluarga. Fikirkan yang indah-indah sahaja kerana setiap yang kita fikir itu adalah doa.

 

Sekian, salam sayang daripada saya sekeluarga. Tahniah kepada anda yang sedang mengalami alahan dan semoga anda tabah untuk menempuh masa depan.

Klik –> Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Semasa Mengandung

 

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Kencing Manis Semasa Mengandung: Punca, Komplikasi & Cara Mengawal

Pening kepala si ibu bila tiba-tiba disahkan menghidap kencing manis semasa mengandung. Walhal,  sebelum ni tak de pulak penyakit kencing manis tu. Kenapa tiba-tiba doktor cakap ada kencing manis pulak?

Ha tu lah dia Gestational Diabetes Melitus (GDM).  Kencing manis ni berlaku semasa mengandung je,  selalunya bila dah bersalin, kencing manis ni akan hilang.

Tapi,  apa puncanya?

Apa punca kencing manis semasa mengandung?

Kencing manis semasa mengandung terjadi apabila badan tidak dapat menghasilkan hormon insulin yang cukup. Apabila hormon insulin tak cukup,  gula yang diambil tak dapat masuk ke dalam sel untuk digunakan. Gula ini akan berlegar-legar dalam salur darah menyebabkan paras glukosa dalam darah jadi tinggi.

Apa komplikasi kencing manis semasa mengandung?

Selalunya ibu dan bayi tiada masalah walaupun ibu mempunyai kencing manis semasa mengandung. Namun,  kencing manis semasa mengandung boleh mendatangkan masalah seperti:

1. Bayi mempunyai saiz yang lebih besar dari biasa. Jika anggaran saiz bayi agak besar,  doktor selalunya akan mencadangkan untuk bersalin secara pembedahan untuk mengelakkan komplikasi semasa bersalin.

2. Polyhydramnios atau bendalir amnion terlebih. Bendalir amnion ni adalah air ketuban. Air ketuban berlebihan mungkin boleh menyebabkan bayi lahir awal atau berlaku komplikasi semasa bersalin.

3. Meningkatkan risiko kelahiran bayi pramatang sebelum 37 minggu

4. Pre Eklamsia

Keadaan yang menyebabkan tekanan darah ibu jadi tinggi yang boleh menyebabkan komplikasi jika tidak dirawat.

5. Bayi mempunyai paras gula rendah semasa lahir.

Rawatan Untuk Ibu Yang Kencing Manis Semasa Mengandung

1. Kawal diet pemakanan dan senaman ringan sesuai untuk ibu mrngandung

2. Ada setengah kes,  doktor akan membekalkan ubat dan rawatan insulin

Jika ibu-ibu ada kencing manis semasa mengandung,  sangat penting untuk mengikut segala arahan doktor dan menghadiri setiap temujanji di klinik.

Diet Pemakanan Ibu Kencing Manis Semasa Mengandung

Ibu yang ada kencing manis masa mengandung digalakkan untuk mengambil makanan yang mempunyai glisemik indeks (GI) rendah.

Untuk menilai GI dalam sesuatu makanan, ia diberikan nilai 0 hingga 100. Nilai 0 adalah apabila makanan yang dimakan tidak meningkatkan paras glukosa dalam darah.

Makanan yang cepat diproses menukar makanan kepada glukosa dalam darah adalah makanan yang mempunyai GI tinggi.

Gambar di bawah antara contoh makanan yang mempunyai GI tinggi,  sederhana dan rendah.

Ibu yang ada kencing manis digalakkan ambil makanan yang rendah GI seperti pisang,  epal,  tomato,  susu,  beras perang dan kekacang.

Banyakkan pengambilan sayur dan makanan yang mempunyai serat.

Makan daging yang tidak mempunyai lemak. Jika mengambil produk tenusu,  ambil yang mempunyai rendah lemak.

Elakkan pemakanan yang mempunyai lemak tepu dan makanan yang mempunyai lemak tepu. Kurangkan pengambilan biskut-biskut yang manis.

Elakkan juga makan makanan segera dan makanan ringan. Kurangkan pengambilan air manis dan banyakkan minum air masak 2-3 liter sehari.

Makan sedikit tapi kerap,  dan elakkan makan makanan berat pada waktu malam.

Bagi membantu ibu yang mempunyai kencing manis semasa mengandung,  boleh ambil vitamin Set Healthy Prenatal.

Di samping dapat membekalkan nutrien yang cukup kepada sel,  Energizing Soy Protein (ESP) yang terdapat dalam set tersebut adalah sejenis minuman yang mempunyai indeks glisemik rendah.

ESP sangat membantu ibu-ibu untuk mengawal pemakanan dan mengamalkan diet sihat,  sesuai untuk ibu yang ada kencing manis.

Berikut adalah pengalaman Dr Safiya yang mengalami masalah kencing manis semasa mengandung. Baca perkongsian pengalaman beliau.

Saya mula kesan gdm masa 18 minggu lepas buat MGTT. Ujian minum air gula. Yang paling ketara sekali masa tu kerap sangat hypo (paras gula dalam darah rendah).

Gula memang turun dan naik dengan sangat ketara. Bila lambat makan saya jadi cepat hypo. Bacaan gula 3. Pastu bila makan lebih sikit gula naik jadi 6-7+..

Pening juga dibuatnya..

Masa tu kebetulan Start makan omega guard. Tak fikir sebab gdm pun tapi utk perkembangan bayi. Lepas beberapa minggu makan omega memang perasan perbezaan ketara.

Satu, sangat kurang hypo. Bangun pagi tidak kelaparan. Gula dlm 4-5 mcm tu. Lepas makan pun gula tak naik tinggi. Biasanya lepas makan pun range dia 5-6 gitu. Makan secara sederhana. Tidaklah sikit sangat.

Yang paling ketara rasa ialah semasa omega guard habis.  Masa tu duk bertangguh malas nak beli cepat-cepat .. Tapi bila tak makan.. Omega.. Gula terus jadi hay wire semula.. Kerap hypo.. Almost setiap pagi.. Cepat lapar..Pastu jadi nak makan banyak. Gula pun mula naik.. 7-8.

Masa tu baru betul betul realize yg omega tu really helps in controlling appetite n also control the blood sugar.. So cepat-cepat beli n start mkn balik 3 biji sehari hingga lah bersalin..

Satu lagi yang ketara ialah.. Memang tak banyak Fat deposition during this pregnancy.. Perut nampak kecil.. Tapi bila scan baby size mmg good and follow as expected.. Baby lahir 3.2 kg alhamdulillah.. maknanya baby tidak obese sepertimana jika blood sugar not well controlled.

Alhamdulillah.. Sebab tu yg jadi jatuh hati sgt dengan omega guard ni.. Sampai sekarang..

Utk pengetahuan , saya Ambil Full set. ( nanti org ingat mkn omega je)

Dr Safiya mengambil Set Healthy Prenatal berkongsi bahawa,  paras gula lebih stabil dan saiz bayi yang lahir tidak terlalu besar. Saiz bayi yang lahir hanya 3kg lebih sahaja dan perut tidak terlalu besar walaupun beliau menghidap kencing manis semasa mengandung.

Jika anda berminat untuk mendapatkan set vitamin healthy prenatal ini,  boleh terus klik buy now kat bawah,  atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Teruk Semasa Mengandung

Alahan teruk semasa mengandung pasti buat ibu susah hati. Bayi dalam kandungan perlukan nutrien yang cukup, tapi ibu pulak tak selera makan dan muntah-muntah. Ibu sendiri pun akan jadi penat. Lebih teruk lagi, ada ibu yang terpaksa masuk hospital akibat muntah-muntah dan tak lalu makan.

Jadi, apa vitamin yang ibu perlukan?

Antara penawar semulajadi yang membantu mengurangkan alahan teruk semasa mengandung adalah pengambilan pyridoxine atau vitamin B6,  magnesium,  probiotik dan, halia dan daun pudina. Boleh klik SINI untuk tengok punca alahan dan penawar semulajadi.

Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Teruk Semasa Mengandung

1. Vitalea

Sejenis multivitamin membantu melengkapkan keperluan nutrisi. Apabila badan mendapat keperluan nutrisi yang cukup, badan akan jadi lebih kuat.

2. B Complex

Mempunyai komponen vitamin B. Salah satu komponen B Complex adalah vitamin B6 yang boleh membantu mengurangkan alahan.

3. Vita C

Membantu penyerapan zat besi dalam Vitalea. Apabila badan mendapat zat besi yang cukup, ini dapat membantu pembentukan sel darah merah. Sel darah merah yang cukup membantu sel-sel badan mendapat oksigen yang cukup.

4. Ostematrix

Kaya dengan Kalsium, dilengkapi dengan vitamin D dan magnesium. Magnesium membantu mengurangkan alahan.

5. Mealshakes

Mealshakes boleh bagi tenaga segera, terutama jika kita takde selera makan. Mealshakes juga mengandungi prebiotik yang bagus untuk kesihatan usus.

6. Performance drink

Performance drink ni dia macam air isotonik, tapi tak de gas. Dalam performance drink jugak ada elektrolit yang bantu stabilkan badan. Rasa dia oren, memang sedap minum masa sejuk-sejuk. Kalau ibu-ibu asyik muntah, bagus lah minum performance drink ni untuk elak dehydrated.

7. Peppermint Ginger Plus

Mengandungi daun pudina dan halia. Bagus untuk penghadaman dan untuk keluarkan angin dalam badan.

Untuk dapatkan vitamin bagi kurangkan alahan teruk semasa mengandung ni, ibu-ibu boleh klik buy now kat bawah ni, atau boleh hubungi Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Rambut Gugur Lepas Bersalin: Punca & Cara Mengatasi

Normal ke rambut gugur lepas bersalin ni? Selalunya dalam tempoh 3-9 bulan lepas bersalin,  rambut gugur makin banyak. Orang cakap,  bila anak pandai menyembur,  rambut mak akan gugur. Betul ke?

Apa penyebab rambut gugur lepas bersalin?

1. Perubahan hormon

Sebenarnya,  masa kita mengandung,  paras hormon estrogen adalah tinggi. Rambut akan tumbuh dengan sihat dan lebat.

Namun,  lepas kita dah bersalin,  paras hormon estrogen akan menurun. Paras hormon estrogen ni akan semakin menurun menyebabkan rambut mudah gugur.

2. Pemakanan yang tidak seimbang dan kekurangan vitamin

Pemakanan seimbang sangat pemting untuk jaga rambut kita,  malah untuk badan kita. Badan kita perlukan nutrien bagi mengekalkan fungsi badan yang baik.

Bila kita tidak mendapat vitamin yang cukup,  rambut juga tidak mendapat keperluan nutrien yang secukupnya menyebabkan ia mudah gugur.

2. Badan ibu tak cukup rehat dan ibu stress

Stress dan tak cukup rehat mungkin boleh jadi salah satu faktor yang lebih memburukkan keadaan.

Stress betul kan bila rambut asyik gugur. Yang lebih haru bila dalam pampes anak pun ada rambut kita yg gugur.. Huuuu

So,  bagaimana nak atasi rambut gugur ni?

Cara Atasi Rambut Gugur Lepas Bersalin

1. Potong rambut jadi pendek

Rambut pendek lagi mudah diurus dan sukar gugur berbanding rambut panjang. Lagipun kalau rambut pendek,  bila rambut gugur kat bantal ke, masa mandi ke,  tak lah obvious nampak macam rambut panjang.

2. Sikat rambut bila rambut dah kering

Kalau sikat rambut masa rambut masih basah,  rambut kita lagi mudah gugur

3. Elakkan guna pengering rambut

Elakkan guna pengering rambut untuk seketika kerana ia nya boleh memburukkan lagi keadaan.

4. Guna sikat yang sesuai

Guna sikat yang jenis jarang,  elakkan guna sikat yang jenis rapat tu.  Sikat yang jarang bantu elakkan rambut gugur lepas bersalin.

5. Minum air yang cukup

Minum air masak yang cukup juga penting untuk penjagaan rambut dan melembapkan kulit kepala.

6. Dapatkan nutrisi yang cukup

Makan makanan yang seimbang. Makan nasi,  makanan kaya protein,  sayur dan buah. Pemakanan yang seimbang pun bantu dapatkan rambut yang sihat.

7. Dapatkan supplement untuk lengkapkan keperluan nutrisi badan

Makan multivitamin,  protein dan zat besi untuk memastikan nutrien dapat sampai ke rambut.

Supplement untuk bantu kurangkan masalah rambut gugur adalah:

1. Vitalea with iron: sejenis multivitamin dilengkapi dengan zat besi.

2. B complex: vitamin B6 dan B12 membantu mengelakkan rambut gugur

3. Energizing Soy Protein (ESP) : ESP kaya dengan protein. Rambut dan kulit kepala dibuat dari protein. Protein yang cukup menguatkan rambut dan mempercepatkan pertumbuhan rambut.

Untuk dapatkan vitamin untuk membantu masalah kekurangan rambut ni,  boleh klik buy now kat bawah atau boleh hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

 

7 Cara Hilangkan Sakit Pinggang Selepas Bersalin

Bersalin merupakan antara momen-momen indah sebagai seorang ibu. Tak kira lah bersalin secara normal atau ceaser, sakit bersalin tu terus tak terasa bila dapat tengok baby dan dengar baby menangis.

9 bulan kita bawak dia dalam perut ke sana ke mari, pastinya detik pertemuan dengan baby antara saat yang kita tunggu-tunggu. Tengok baby kali pertama, terus jatuh sayang 🙂

9 bulan bawak baby, 9 bulan jugak lah badan kita bekerja keras untuk menampung berat baby dalam rahim kita. Rahim kita mengembang berkali-kali ganda untuk menampung pembesaran baby. Badan kita dan tulang-tulang mengalami perubahan akibat perubahan hormon dan pembawakan baby.

Jadi, tak hairanlah ada ibu yang mula sakit pinggang selepas bersalin. Macam mana cara untuk menghilangkan sakit pinggang selepas bersalin?

Cara Hilangkan Sakit Pinggang Selepas Bersalin

1. Banyakkan berehat dan baring

Selepas bersalin, pastikan badan mendapat rehat yang cukup. Jika ada masa terluang, baringkanlah badan supaya tulang belakang kita tak terbeban dan dapat rehat. Jadi, kita dapat mengelakkan daripada sakit pinggang lepas bersalin.

2. Dapatkan urutan dan bertungku semasa dalam pantang

Untuk ibu yang bersalin secara normal, anda boleh lah dapatkan khidmat urut dan bertungku untuk lancarkan pengaliran darah dan lebutkan urat. Memang selesa sangat rasa lepas urut dan tungku ni.

Bertungku ni pun penting jugak untuk bantu kelancaran darah. Lagipun, orang lepas bersalin ni elok dengan benda-benda panas ni supaya darah dapat jalan dengan lancar dan elakkan darah dari tersumbat.

3. Elakkan membongkok semasa menyusu baby

Kalau ibu-ibu pilih postur duduk semasa menyusu, elakkan membongkok ke arah baby untuk menyusu. Sebaliknya, angkat baby kepada kita supaya kita tak perlu membongkok. Boleh guna bantal atau nursing pillow untuk menyokong baby semasa menyusu.

Jaga postur semasa menyusu supaya kita tak sakit pinggang. Duduk sandar supaya kita rasa selesa. Jika kita menyusu sambil baring, letakkan bantal peluk kat belakang, baru selesa sikit 🙂

4. Elakkan angkat benda berat

Lepas bersalin, harus lah kena pantang dan elakkan juga angkat benda berat. Pastikan benda paling berat yang kita angkat adalah baby kita tu je, hehe. Seeloknya, dapatkan pertolongan orang lain jika perlu mengangkat barang.

Tak pe lah orang nak kata kita ni malas ke, manja ke, yang penting badan kita, kita kena jaga.

5. Pakai bengkung yang sesuai

Pemakaian bengkung yang kemas dan selesa juga membantu mengurangkan sakit pinggang selepas bersalin. Pemakaian bengkung buat badan kita lebih kemas dan menjaga postur badan kita.

6. Elakkan makan makanan yang ‘bisa’

Antara makanan yang kita perlu pantang adalah laksa, pulut dan minuman sejuk. Makan makanan berkhasiat, seperti lauk yang tidak dimasak dengan minyak dan juga sayur. Boleh juga makan buah-buahan. Cuma kalau Irni, memang tak boleh makan buah tembikai lepas bersalin.

Teringat masa lepas bersalin baby hani, Irni makan buah tembikai, lepas tu terus kena rengat. Tapi, ada orang yang ok je makan tembikai. Lain orang, lain keadaan dia.

7. Dapatkan sumber kalsium yang cukup

Dapatkan sumber kalsium yang cukup terutama jika kita menyusukan baby. Irni sarankan supaya anda minum susu dan makan Ostematrix. Dalam Ostematrix ada kalsium, juga Vitamin D yang membantu penyerapan kalsium.

Dalam Ostematrix juga ada magnesium yang membantu merehatkan otot. Pengambilan Ostematrix membantu mengurangkan sakit pinggang lepas bersalin.

Jom tengok pengalaman ibu ni, apa yang dia buat untuk hilangkan sakit belakang dia tu.

Sakit Tulang Belakang & Lenguh2 Badan Buat Ibu Ini RImas, Sampailah…. from iReach HD on Vimeo.

Buat anda yang tercari-cari vitamin terbaik untuk berpantang dan menyusu, boleh klik kat SINI ye.

Untuk dapatkan Ostematrix, boleh klik link ni, atau boleh hubungi Irni terus ye!

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Vitamin Ibu Mengandung Terbaik Ekstrak Bahan Semulajadi

Assalamualaikum semua. Tahniah sebab dah mengandung! Alhamdulillah, Irni sebenarnya dah selamat bersalin.

Irni just nak share,  produk yang Irni guna masa mengandung baby Ayuni hari tu. Ye lah,  barang baik, kena lah share kan.. Hehe

Vitamin yang Irni makan masa mengandung hari tu adalah ekstrak dari bahan semulajadi. Maksud nye esktrak dari tumbuhan, bukan dari bahan kimia atau bahan sintetik.

Memang la,  vitamin sintetik pun selamat,  tapi sebab Irni nak pilih yang terbaik untuk baby dalam kandungan,  Irni pilih untuk makan vitamin semulajadi.

Jom tengok,  apa beza vitamin sintetik,  vitamin organik dan vitamin semulajadi.

Vitamin sintetik-dihasilkan dalam makmal dari bahan kimia

Vitamin organik-proses menghasilkan vitamin menggunakan haba yang tinggi, tekanan yang tinggi atau pelarut kimia yang kuat

Vitamin semulajadi-dihasilkan dengan proses seminima mungkin supaya dapat mengekalkan nutrien dari ekstrak bahan semulajadi

Beza sangat kan antara 3 vitamin tu kan. Kalau anda jenis yang mementingkan kualiti dan kesihatan,  pilihlah vitamin semulajadi.

Tapi, macam mana nak cari vitamin semulajadi?

Ok, jom Irni nak share vitamin ibu mengandung terbaik dari ekstrak semulajadi yang Irni makan masa mengandung hari tu.

Dapatkan Set Healthy Prenatal Shaklee untuk vitamin ibu mengandung terbaik. Apa manfaat yang ibu-ibu dapat dengan set vitamin yang ni?

✅ Bantu naikkan paras hemoglobin atau paras hb

✅ Bantu elakkan kaki cramp masa tidur

✅ Bantu elakkan sakit pinggang semasa hamil

✅ Elak sembelit semasa hamil

✅ Kurangkan alahan

✅ Ibu lebih bertenaga

✅ Elakkan stretch mark

✅ Kulit ibu makin cantik

✅ Sesuai untuk ibu yang ada kencing manis semasa mengandung atau GDM

Apa vitamin terbaik ibu mengandung tu?

Vitalea – sejenis multivitamin yang lengkap untuk keperluan badan,  dilengkapi dengan zat besi. Zat besi sangat penting untuk pembentukan sel darah merah.

Vita C – membantu penyerapan zat besi dalam vitalea. Bantu cantikkan kulit ibu.

B complex – bantu kurangkan alahan ibu mengandung. Juga bantu pembentukan sel darah merah.

Ostematrix – pil kalsium dilengkapi dengan vitamin D yang membantu penyerapan kalsium secara optimum. Dalam ostematrix juga ada magnesium dan beberapa mineral lain.

Bantu elakkan kaki kejang dan elak sakit pinggang.

Omega Guard – bantu perkembangan otak,  mata dan jantung bayi dalam kandungan. Juga,  bantu stabilkan mood ibu.

ESP – bantu ibu lebih bertenaga

Jika ibu-ibu pun nak cuba vitamin ibu mengandung terbaik ni,  klik je buy now kat bawah atau boleh hubungi Irni terus ye!

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

Cara Atasi Masalah Susu Badan Drop

Impian setiap ibu untuk berikan yang terbaik untuk baby masing-masing kan. Tapi, biasalah, banyak dugaanya untuk susukan baby sampai 2 tahun ni. Salah satu dugaan nya adalah masalah susu badan makin drop. Makin risaulah si ibu, tambah-tambah kalau stok susu tak banyak kan.

Kalau susu badan dah mula drop, susu boleh jadi banyak balik ke?

Ya, BOLEH! Susu badan boleh banyak balik walaupun susu dah mula drop. Pertama sekali, kita kena ingat, konsep penyusuan, sangat bergantung kepada konsep demand dan supply. Semakin banyak permintaan susu, semakin banyak pengeluaran susu akan dihasilkan.

Jadi, macam mana cara nak tingkatkan demand and supply susu ni?

TIPS BANYAKKAN SUSU IBU YANG DAH DROP ATAU MERUDUM

1.  Buat teknik power pumping

Power pumping ni bagus buat tengah malam atau sebelum subuh. Cara dia:

Pam 20 minit, Rehat 10 minit

Sambung Pam 10 minit, Rehat 10 minit

Sambung Pam 10 minit, ok dah selesai

Power pumping ni dibuat untuk rangsang balik pengeluaran susu. Power pumping bagus buat tengah malam sebab tengah malam pengeluaran susu tinggi.

2. Buat teknik tandem nursing

Tandem nursing ni boleh dibuat ketika kita di rumah bersama baby. Ketika baby menyusu, kita pam susu yang sebelah lagi. Teknik tandem nursing rangsang penghasilan susu di kedua-dua belah payudara. Lagipun, semasa baby tengah menyusu, payudara di sebelah satu lagi pun akan keluarkan susu jugak.

Bila kita buat teknik tandem nursing, kita dan tingkatkan demand susu dan hantar signal kat otak supaya arahkan kelenjar susu hasilkan lagi banyak susu.

3. Buat teknik marmet

Selepas baby menyusu atau selepas sesi mengepam, urut payudara guna kaedah marmet untuk mengosongkan payudara. Selepas mengepam, kita tengok macam dah tak de susu kan, tapi kalau kita picit dengan tangan, sebenarnya masih ada lagi susu tau.

Urut dengan kaedah marmet untuk pastikan payudara betul-betul kosong. Kalau nak tahu kosong ke tak, bila kita urut, dah tak de susu menitik.

Macam tu jugak, bila lepas menyusu baby, kosongkan susu pada payudara tu. Payudara yang kosong akan hantar signal supaya lebih banyak susu dihasilkan.

4. Jangan tunggu payudara penuh baru nak pam

Ikut jadual pam anda. Walaupun payudara tak penuh lagi atau tak bengkak pun, sila pam payudara anda ye.

5. Banyakkan minum air suam

Minum air suam bantu banyakkan susu ibu. Beza tau kuantiti susu bila kita minum air masak dengan air suam. Banyakkan minum air suam dan pastikan kita memang minum banyak air sekurang-kurangnya 3 liter sehari.

6. Elakkan stress dan jangan fikir negatif

Bila ibu stress, susu lagi susah nak keluar. Fikir yang positif, semoga Allah permudahkan usaha kita untuk bagi yang terbaik dekat anak kita. Ingat balik, setiap titik susu yang kita usahakan tu, insyaAllah Allah akan bagi ganjaran pahala kat kita.

Untung kan jadi orang perempuan, senang nak collect pahala kan? 😀

7. Makan makanan berkhasiat

Pemakanan juga memainkan peranan yang penting dalam penghasilan susu ibu. Ambik makanan yang tinggi protein dan bervariasi. Lebihkan sayuran dan buah-buahan dalam menu kita.

8. Ambik supplement menyusu

Supplement menyusu bukan sekadar milkbooster, tapi jugak untuk bantu badan kita lebih bertenaga. Supplement bantu badan kita lebih bertenaga dan kurang letih.

Bila badan letih, susu pun susah nak keluar. Jadi, bila ambik supplement, kurang lah sikit letih kita tu kan. Anda boleh cuba Set Penyusuan Lengkap Shaklee yang terdiri daripada Vitalea, B Complex, Vita C, Omega Guard, Ostematrix, Alfalfa dan ESP.

Untuk Set Penyusuan bajet, anda boleh cuba ESP dan Alfalfa. Set Penyusuan ni bertindak sebagai milkbooster dan bantu badan kita lebih bertenaga.

Apa pun, Irni doakan semoga dimudahkan perjalanan kita sebagai seorang ibu. Jangan sesekali putus asa untuk susukan anak kita sepenuhnya dengan susu ibu. Lets strong together!

Jemput baca jugak: Perlukah Ibu Menyusu Ambik Supplement?

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya

Bagaimana Vivix Boleh Membantu Pesakit Stroke

Vivix Shaklee merupakan produk yang dipatent untuk Shaklee, exclusive for Shaklee. Vivix merupakan satu penemuan luar biasa oleh saintis, mengandungi Resveratrol dan Polifenol tumbuhan daripada 4 bahan utama, iaitu anggur liar muscadine, lobak ungu, polygonum cupsidatum dan eldelberry eropah.

Mekanisma Tindakan Vivix Ke Atas Sel

1. Vivix membantu memperbaiki pertahanan sel

Setiap hari jika  kita mengambil makanan yang tinggi lemak dan tinggi karbohidrat, sebenarnya kita menyebabkan biological stress kepada sel badan kita. Biological stress ni tak elok untuk kesihatan sebab boleh lemahkan sistem pertahanan sel.

Bila sistem pertahanan sel kita lemah, badan kita mudah diserang penyakit. Kajian klinikal menunjukkan, pengambilan Vivix membantu biological stress akibat pemakanan kita dan meningkatkan ketahanan sel.

2. Vivix membantu sel lebih bertenaga

Dalam sel, terdapat mitokondria, iaitu tempat untuk jana tenaga bagi sel tu. Sel yang kecil tu dia ada pusat jana tenaga dia sendiri untuk bantu sel tu berfungsi dengan baik.

Kajian klinikal menunjukkan peningkatan bilangan mitkondria di dalam sel dengan pengambilan Vivix. Bayangkan lah, sel kita ni tiba-tiba upgrade pusat jana kuasa dia, ha mesti best kan. Bila sel-sel badan bertenaga, secara automatik badan kita jugak akan rasa lebih bertenaga.

3. Vivix Menggalakkan Pembaikian Sel

Dalam kajian, kandungan Vivix membantu melindungi DNA daripada rosak dan membantu dalam proses replikasi DNA. DNA ni adalah pusat kawalan genetik pada sel kita. Macam mana sel kita berfungsi, bergantung kepada arahan DNA.

Jika DNA sihat, maka sel kita juga akan sihat. Jika DNA sudah mengalami kerosakan, fungsi sel akan terjejas dan sel akan jadi makin lemah. Malah, ada sel yang jadi abnormal apabila DNA nya tak mampu lagi nak kawal sel tu.

Pengambilan vivix bantu kita lebih bertenaga.

4. Vivix Bantu Optimumkan Prestasi Sel

Pemakanan kita seharian boleh menyebabkan kepada kerosakan sel, terutama jika kita mengambil makanan yang tinggi gula. Lebihan gula ini akan bergabung dengan protein dan menyebabkan pembentukan AGE protein (Advance Glycation End-product).

AGE protein yang berlebihan boleh membawa kepada kerosakan sel dan lama kelamaan fungsi sel akan terjejas. Apabila fungsi sel terjejas, sistem badan juga akan menurun.

Vivix membantu mengelakkan pembentukan AGE protein seterusnya mengelakkan berlaku kerosakan pada sel.

Kesimpulannya, pengambilan Vivix bagi pesakit stroke membantu menyokong pemulihan pesakit stroke dari segi membaik pulih kembali sel yang rosak dengan kaedah membaiki pertahanan sel, menjadikan sel lebih bertenaga, membaiki kerosakan DNA sel dan mengurangkan pembentukan AGE protein.

Pengalaman pesakit stroke yang mengambil Vivix:

En Rosli dah mula boleh jalan dan boleh tidur malam
Pak cik dah mula boleh duduk dan tak perlu makan pakai tiub dah
Ma kesayangan mampu bangun dan berjalan sendiri dah
Kesihatan abah makin pulih, dah boleh jalan, bawak motor dan pergi masjid
pak sedara dah boleh jalan balik
dah boleh bangun dari katil sendiri
ma dah boleh jalan sendiri
mak dah boleh jalan pakai tongkat
boleh berdiri dah sikit2 dan tekanan darah dah normal

Itu lah dia pengalaman pengguna Vivix lain. Memanglah vivix ni bukan ubat, cuma vitamin, namun kita semua boleh lah cuba ikhtiar dengan Vivix supaya dapat sembuh secara semulajadi. Sambil ikhtiar dengan Vivix, sambil tu kita teruskan segala rawatan oleh doktor dan pihak hospital ye.

Untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik je buy now kat bawah, atau boleh hubungi Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.