Set Berpantang Tanpa Jamu Untuk Ibu Moden

Assalamualaikum. Anda ibu moden yang pening nak fikir nak pilih set berpantang mana? Kalau orang dulu-dulu, waktu pantang mesti nak makan ubat akar kayu bak kata ore kelate atau jamu lah. Tak salah pun kalau nak pilih jamu.

Namun, selalunya, pada awal selepas bersalin kita tak digalakkan untuk terus makan jamu tu sebab takut anak jadi jaundice atau kuning. Ada setengah herba yang boleh buat bayi ‘panas’.

Manakala, pengambilan vitamin pula boleh terus diambil sejurus selepas bersalin. Pengambilan vitamin membantu menyembuhkan luka dengan cepat dengan mencukupkan segala khasiat yang dieprlukan oleh sel badan kita. Bila badan cukup zat, badan rasa lebih cergas. Malah, susu badan juga jadi banyak dan pekat.

Pengambilan vitamin selepas bersalin membuatkan susu badan kaya dengan khasiat dan membantu bayi jaundice lebih cepat sembuh. Lagipun, apa yang ibu makan, itu yang baby dapat kan. Dengan pengambilan vitamin, kedua-dua ibu dan baby menyusu mendapat manfaat nya. Best kan?

Pengambilan vitamin selepas bersalin juga boleh mengelakkan sembelit sewaktu berpantang. Vitamin membantu kelancaran proses buang air besar.

Wah, memang banyak manfaat ambil vitamin semasa berpantang kan. Kalau anda tercari-cari set berpantang tanpa jamu, anda boleh pilih Set Healthy Post Natal. Sesuai digunakan untuk ibu yang bersalin normal dan juga ceaser.

Set Healthy Post Natal

Set Healthy Postnatal sesuai digunakan untuk ibu-ibu yang bersalin secara normal dan pembedahan.

1. Vita C

  • Vitamin C membantu proses penyembuhan luka selepas bersalin
  • Vitamin C semulajadi untuk kesihatan gigi, gusi, tulang, kolagen dan hampir semua yang membentuk tubuh kita.
  • Vitamin C juga membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, mengelakkan ibu dan bayi daripada terkena demam.

2. Omega Guard

  • Omega guard kaya dengan asid lemak omega 3.
  • Membantu mengelakkan darah beku
  • Mempunyai DHA dan EPA, membantu perkembangan otak bayi

3. Vita-Lea with iron

  • Sejenis multivitamin dan multimineral yang diperkaya dengan zat besi
  • Memberikan 28 vitamin penting dan mineral utama untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan optimum
  • Susu badan kaya dengan vitamin kerana bayi akan mendapat apa yang ibunya makan

4. B Complex with folic acid

  • Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.
  • B complex membantu mengurangkan stress bagi ibu dalam berpantang

5. ESP (Energizing Soy Protein)

  • Diperbuat daripada soya tanpa modifikasi genetik (non GMO).
  • Kaya dengan protein. Susu ibu akan jadi lebih pekat sebab protein adalah salah satu komponen susu ibu.
  • Ibu-ibu jadi kenyang dan tidak sentiasa lapar walaupun menyusu bayi.
  • Membantu mengurang strecth mark dan parut.

6. Alfalfa Complex

  • Kaya dengan nutrien dan mineral untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan ibu-ibu yang menyusukan anak.
  • Bertindak seperti jamu moden yang membantu mengembalikan kesihatan rahim.

7. Ostematrix

  • Diformulasi dengan kalsium, vitamin D, magnesium dan empat nutrien pembina tulang untuk menjaga tulang dan gigi yang kuat dan sihat.
  • Membantu hilangkan lenguh badan
  • Membantu melancarkan proses pembuangan najis dan mengelakkan sembelit
  • Membekalkan kalsium yang cukup kepada badan dan mengelakkan kalsium diambil dari badan ibu, elakkan gigi ibu cepat patah.

Jom kita tengok pengalaman orang yang serik nak beranak sebab sembelit, tapi dah tak serik dah lepas ambil Set Healthy Postnatal.

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

Jom tengok juga perkongsian jururawat ini yang berusaha nak kumpul stok susu akibat waktu kerja yang tidak menentu.

Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

Kat sini pulak pengalaman ibu lain yang mengambil Set Healthy Postnatal

Anda berminat untuk cuba Set Healthy Postnatal ni? Boleh klik buy now kat bawah  ni atau hubungi je Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Persediaan Berpantang Sendiri Di Rumah

Berpantang adalah satu tempoh penting dalam hidup seorang wanita. Silap gaya, boleh jadi bentan, boleh jadi demam dan yang paling teruk, boleh jadi meroyan. Semoga kita semua dijauhkan daripada perkara sebegini. Waktu berpantang ni lah badan kita masih dalam proses pemulihan dan juga hormon masih tak stabil.

Sebab tu, waktu berpantang, kita kena jaga betul-betul fizikal dan juga emosi. Jika berpantang rumah ibu bapa atau rumah mertua, pastinya kita beruntung kerana ada orang yang akan membantu kita dari segi penjagaan diri, makan dan juga anak.

Irni sendiri sebenarnya belum ada pengalaman berpantang sendiri. Dua kali berpantang anak yang lepas, Irni berpantang di rumah mak sendiri. Selalunya, mak yang akan tolong mandikan baby, kita sendiri pun rasa tak berani nak mandikan baby yang lembut lagi badan dia. hehe.

Kita jugak tak perlu susah-susah masak dan juga basuh baju. Hidup masa berpantang memang cukup relaks. Namun, disebabkan dah ada anak-anak lain dan perlu jaga baby, sebenarnya tak de lah relaks sangat, hehe. Cuma dari satu sudut, kita memang seronok boleh duduk rumah mak, tiap-tiap hari boleh makan masakan mak, walaupun cuma lauk berpantang.

Ok, kalau kita berpantang sendiri pula, mungkin atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, atau mungkin kita tak mahu menyusahkan ibu bapa yang dah tua, jom kita tengok tips-tips kat bawah ni:

Persediaan Berpantang Sendiri Di Rumah

1. Sediakan mindset yang kita boleh buat

Sebelum bersalin lagi, kita kena yakin yang kita pasti boleh berpantang sendiri. Ucapkan kata-kata yang baik dan berdoa semoga Allah mudahkan segala urusan kita. Pohon lah dari Allah semoga Allah bantu kita dan melancarkan segala urusan.

2. Sediakan stok makanan untuk pantang

Sebelum bersalin, kita dah boleh mula buat ‘garam kunyit’ untuk dilumurkan pada lauk semasa pantang. Ikan atau ayam yang dilumur garam kunyit tu nanti boleh dibakar je. Potong bawang siap-siap untuk stok seminggu atau dua supaya senang jika kita perlu masak terutama untuk masak sayur makanan kita semasa berpantang.

3. Sediakan kelengkapan semasa berpantang secukupnya

Sebelum bersalin, sediakan secukupkan keperluan kita dan anak. Sediakan stokin, pakaian yang sesuai dan juga bengkung untuk dipakai. Jika kita berpantang sendiri, kemungkinan kita akan lebih banyak bergerak. Jadi, pastikan kita pakai bengkung dengan kemas supaya kita dapat bergerak dengan selesa dan membantu proses pemulihan dengan cepat.

Irni cadangkan supaya memakai bengkung yang jenis kemas. Boleh juga pakai bengkung moden. Irni recommend yang jenis boleh ikat supaya kita boleh laras keketatan bengkung kita tu. Pilih bengkung ikat yang jenis moden sikit seperti yang ada zip kat belakang, supaya setiap kali nak pakai, kita tak perlu ikat dah. Ikat bengkung cuma pada pertama kali.

4. Cari tukang urut lepas bersalin

Sebelum bersalin lagi, sebaknya, kita cari terus tukang urut yang boleh datang ke rumah untuk urutan lepas bersalin. Urutan lepas bersalin penting untuk relakskan balik badan kita, lancarkan peredaran darah dan nifas, juga untuk menggalakan pengeluaran air susu.

Untuk anda yang berada di Kelantan, boleh cuba pakej lepas bersalin dari Spa Aisya Humaira. Kalau nak contact diorang, boleh klik SINI.

Irni dah cuba perkhidmatan mereka masa bersalin yang lepas. Seronok dia datang rumah mengurut dan bertungku sekali. Tukang urut pun lemah lembut je, tak sakit pun. Badan pun rasa ringan, rengat lepas bersalin pun hilang lepas mengurut. Memang terbaiklah.

5. Cari pengasuh anak jika ada anak lain

Kalau dah ada anak lain dan anak masih kecil, sebaiknya, cari lah pengasuh untuk anak. Atau, jika anak dah biasa ke rumah pengasuh, hantar je diorang ke rumah pengasuh macam biasa. Jadi, kita tak de lah letih sangat. Kita cuma perlu jaga baby je dan simpan tenaga untuk buat benda lain.

6. Sedia untuk abaikan jika rumah bersepah

Masa berpantang, elakkan dari buat kerja rumah seperti menyapu, basuh kain atau basuh pinggan. Dapatkan bantuan daripada pasangan untuk membantu anda. Anda juga boleh dapatkan khidmat pembantu rumah yang boleh datang mengemas mungkin seminggu sekali.

7.  Cari set berpantang terbaik

Set berpantang yang dipilih jugak penting untuk membantu proses pemulihan dari dalam. Dari segi fizikal, mungkin kita rasa dah sihat, tapi dari segi dalaman, kita sendiri pun tak tahu dah ok ke tak. Sebab tu, kita tak boleh terlalu aktif walaupun rasa sihat je.

Untuk set berpantang yang bantu cepat sembuhkan luka dan bantu kita kekal bertenaga, Irni cadangkan korang ambik set berpantang Shaklee, boleh klik SINI untuk details. Irni pernah guna set berpantang shaklee masa berpantang hani.

Badan tak letih sangat walaupun nak kena jaga baby dan si kembar. Susu pun memang banyak sangat. Badan kejap je dah kurus macam sebelum bersalin dulu.

Jaga diri ya ibu-ibu semua. Kita semua hebat! You are amazing!

Untuk mendapatkan sebarang produk shaklee, boleh hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

 

Set Postnatal Shaklee (Set Berpantang Shaklee)

Selepas bersalin, ibu dinasihatkan untuk berpantang. Tempoh berpantang bagi ibu-ibu selalunya adalah selama 40 hari. Proses berpantang sangat penting kerana ibu berada dalam fasa pemulihan. Setelah 9 bulan lebih membawa bayi dalam kandungan, dengan perubahan hormon dan perubahan fizikal badan, pastinya proses pemulihan sangat penting.

Fasa selepas melahirkan bayi juga sangat kritikal. Ibu masih dalam keadaan hormon tidak stabil, badan masih berada dalam proses pemulihan dan juga berada dalam fasa baru setelah menerima kehadiran ahli baru.

Pastinya, kehidupan ibu akan berubah setelah kehadiran ahli baru. Ibu perlu menyusu bayi dan kadang-kala tidak cukup rehat kerana menjaga bayi. Proses pemulihan memerlukan sokongan orang tersayang, terutamanya suami. Peranan suami sangat penting walaupun sudah ada orang lain yang menjaga isteri. Emosi ibu yang stabil dan tenang membantu proses berpantang berjalan lancar.

Nutrisi yang cukup semasa berpantang juga sangat penting untuk membantu proses pemulihan luka dan pengawalan hormon. Di sini, Irni nak recommend anda semua satu Set Berpantang yang sangat membantu Irni semasa proses berpantang yang lepas.

Set Postnatal Shaklee (Set Berpantang Shaklee)

Set Berpantang Shaklee sesuai digunakan untuk ibu-ibu yang bersalin secara normal dan pembedahan.

1. Vita C

  • Vitamin C membantu proses penyembuhan luka selepas bersalin
  • Vitamin C semulajadi untuk kesihatan gigi, gusi, tulang, kolagen dan hampir semua yang membentuk tubuh kita.
  • Vitamin C juga membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, mengelakkan ibu dan bayi daripada terkena demam.

2. Omega Guard

  • Omega guard kaya dengan asid lemak omega 3.
  • Membantu mengelakkan darah beku
  • Mempunyai DHA dan EPA, membantu perkembangan otak bayi

3. Vita-Lea with iron

  • Sejenis multivitamin dan multimineral yang diperkaya dengan zat besi
  • Memberikan 28 vitamin penting dan mineral utama untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan optimum
  • Susu badan kaya dengan vitamin kerana bayi akan mendapat apa yang ibunya makan

4. B Complex with folic acid

  • Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.
  • B complex membantu mengurangkan stress bagi ibu dalam berpantang

5. ESP (Energizing Soy Protein)

  • Diperbuat daripada soya tanpa modifikasi genetik (non GMO).
  • Kaya dengan protein. Susu ibu akan jadi lebih pekat sebab protein adalah salah satu komponen susu ibu.
  • Ibu-ibu jadi kenyang dan tidak sentiasa lapar walaupun menyusu bayi.
  • Membantu mengurang strecth mark dan parut.

6. Alfalfa Complex

  • Kaya dengan nutrien dan mineral untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan ibu-ibu yang menyusukan anak.
  • Bertindak seperti jamu moden yang membantu mengembalikan kesihatan rahim.

7. Ostematrix

  • Diformulasi dengan kalsium, vitamin D, magnesium dan empat nutrien pembina tulang untuk menjaga tulang dan gigi yang kuat dan sihat.
  • Membantu hilangkan lenguh badan
  • Membantu melancarkan proses pembuangan najis dan mengelakkan sembelit
  • Membekalkan kalsium yang cukup kepada badan dan mengelakkan kalsium diambil dari badan ibu, elakkan gigi ibu cepat patah.

Jom kita tengok pengalaman orang yang serik nak beranak sebab sembelit, tapi dah tak serik dah lepas ambil Set Berpantang Shaklee.

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

Jom tengok juga perkongsian jururawat ini yang berusaha nak kumpul stok susu akibat waktu kerja yang tidak menentu.

Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

Kat sini pulak, antara pengalaman orang yang pernah guna Set Berpantang Shaklee:

Anda juga nak dapatkan Set Berpantang Shaklee untuk proses luka cepat sembuh dan susu banyak? Boleh hubungi Irni ye, atau klik je buy now kat bawah ni.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Macam Mana Si Dia Boleh Jadi Makin Cantik Lepas Bersalin?

Mengandung dan melahirkan anak adalah antara detik-detik indah bagi seorang ibu. Setelah prses kelahiran, bermula lah fasa baru dalam kehidupan seorang ibu.

Luka dan sakit akibat bersalin seolah-olah hilang begitu saja bila menatap wajah bayi yang baru lahir. Masa Irni bersalinkan baby Hani pukul 10 malam. Malam tu, memang Irni rasa tak boleh tidur. Rasa nak tengok muka baby tu, tak puas tengok..hehe

Jom, kita tengok pengalaman mak anak 3 yang dah umur 34 tahun, tapi still gorgeous dan badan pun still maintain. Apa rahsia beliau ni? Jom ikuti testimoni dari supermom.

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 11: HALIZA KAMIS

[SET HAMIL DAN BERPANTANG SHAKLEE BANTU TUMBESARAN BAYI DAN KESIHATAN IBU]
.

Alhamdulillah saya dipertemukan dengan Shaklee selepas beberapa bulan kelahiran anak kedua saya pada tahun 2012. Saya ambil Set Menyusu basic je mula-mula. Setelah merasakan susu makin meriah, saya up kepada Set Menyusu Premium dan terus join ahli dengan Nurul Hazwani Hamzah.
.

Sepanjang mengandung anak ketiga ni saya memang fully amalkan makan vitamin Shaklee. Jarak antara anak kedua dan ketiga adalah 5 tahun. Beza sangat bila mengandung pada usia 34 tahun, kalau bukan dengan bantuan Shaklee, mungkin banyak dugaan yang akan saya tempuh.
.

Nak tahu tak apa beza bila mengandung anak ketiga dengan sebelum2 ni. Saya cuba listkan apa yang saya rasa penting:

1) Waktu mabuk yang lebih singkat, tak sampai 2 bulan berbanding 5 ¹/² bulan ketika mengandung anak pertama dan kedua.

2) Dah tak kena tarik mengkarung waktu tengah malam dan saya rasa bersyukur sangat-sangat maklumlah suami kerja shif. Kadang-kadang tak ada kat rumah waktu malam. Kalau tak dulu-dulu menahan sakit sendirian.

3) Saya boleh makan apa sahaja yang saya teragak. Khususnya makanan Korea dan Jepun yang sedap. Tak lupa juga ayam penyet yang marvelous.

4) Saya kekal aktif sepanjang mengandung. Saya jarang tidur siang. Kalau tak sebelum ni asyik melepet kepenatan dan sering tak bermaya. HB pun selalu rendah dan selalu kena tegur dengan misi kat KK.
.

Waktu melahirkan baby ketiga ni saya alami luka yang banyak sebab baby keluar dengan kepala yang mendongak.
.

Yang bestnya hari ketiga, misi datang rumah, dia kata uri saya dah kecut dan dia terperanjat sebab saya recover dengan cepat. Sepanjang berpantang, Alhamdulillah baby saya langsung tak kena kuning. Luka jahitan saya pula sembuh lebih awal iaitu kira-kira dua minggu selepas melahirkan berbanding dengan anak pertama dan kedua. Kali ni saya bebas makan telur dan ayam sebab tak rasa gatal di tempat luka jahitan. Kalau dulu makan roti Twiggies pon saya dah rasa gatal-gatal kat tempat luka.
.

Allahuakbar. Baby saya dah bertambah bambam. Dengan bantuan Set Bersalin Shaklee pula, masalah lama dah tak berjaga malam, menyusu awal pagi, salin pampers, berjaga malam tatkala baby sakit perut dah tak menjadi masalah.
.

Saya sarankan anda semua makan vitamin Shaklee untuk kesihatan ketika mengandung, bersalin, menyusu atau tak kira apa juga keadaan.

Anda juga berminat untuk dapat kan Set Berpantang Terbaik ni? Anda boleh dapatkan terus dengan klik butang Buy Now atau boleh hubungi Irni ye.

 

 

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang dan kawasan sekitar Kelantan