Bulan puasa antara bulan yang mencabar buat ibu menyusu. Faham-faham je la, si kecil mesti nak menyusu. Setiap kali menyusu, kalori akan terbakar. Masalah yang biasa dihadapi oleh ibu menyusu semasa bulan puasa adalah:

1. Susu jadi kurang atau susu drop

Sebenar nya ni antara perkara yg paling dirisaukan oleh ibu-ibu. Ye la, bila anak masih menyusu, ibu pasti risau anak tak cukup susu kalau ibu puasa.

2. Badan jadi terlampau penat

Bila menyusu, badan akan membakar kalori, jadi badan mudah jadi penat berbanding orang lain.

3. Rasa dahaga yg amat

Bila menyusu, banyak cecair keluar dari badan. Ibu mudah berasa dahaga.

 

Penyelesaian:

Sebenarnya ni bukan lah penyelesaian untuk mengelakkan masalah2 tu, tapi ni adalah cara berdasarkan pengalaman Irni sendiri menyusukan anak semasa berpuasa.

1. Wajib sahur. Seeloknya lewatkan sahur, jangan sahur terlalu awal. Sahur elok dengan kurma dan makanan kaya protein. Makanan kaya protein ni bantu badan kita lebih bertenaga untuk menyusu.

2. Dapatkan air yg cukup semasa bersahur dan berbuka puasa. Wajib ambik air masak regularly sedikit demi sedikit waktu malam. Waktu sahur Irni biasa ambik Performance Drinks iaitu sejenis air isotonik yg bantu elakkan badan dehydrated.

3. Sepatutnya yg ni poin no 1, iaitu doa lah kat Allah, bantu kita untuk berpuasa dan menyusukan anak. Semoga Allah permudahkan niat kita.

 

Semoga dipermudahkan semua ya ibu2. Kalau ibu2 nak sahur dengan minuman protein dan performance drinks yang boleh bantu ibu berpuasa, boleh contact Irni ye. Irni 014-5157141

(Visited 3 times, 1 visits today)