Ebook Percuma Untuk Anda!

 

Dapatkan ebook percuma anda di SINI

Tentang Saya

Assalamualaikum.

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya. Terlebih dahulu,  saya ingin perkenalkan diri saya.

Saya Irni Suhana Muhamad. Boleh panggil saya Irni. Saya seorang ibu kepada 4 orang anak.

Keluarga kecil kami ūüôā

Saya menjalankan bisnes shaklee sejak tahun 2015. Saya mula kenal dengan produk shaklee semasa mengandung anak sulung. Setelah alahan mengandung yang agak teruk,  akhirnya saya mengambil vitamin shaklee untuk mengurangkan alahan.

Setiap kali hamil,  pasti saya akan menggunakan set kehamilan shaklee kerana sangat membantu saya semasa alahan mengandung.

Kini,  saya sedang mengambil set berpantang shaklee dan akan meneruskan dengan set menyusu shaklee.

Saya ingin berkongsi cerita saya di blog ini dengan anda. Follow me ya ūüôā

Love,

Irni Suhana Muhamad

Sid 1085099

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Cara Guna Apps Contraction Timer & Cara Analyze

Hari ni Irni nak share cara guna apps contraction timer. Contraction timer ni kita gunakan untuk tengok pattern contraction mengandung. Semasa mengandung,  kita juga akan dapat rasa contraction palsu,  iaitu Braxton Hicks Contraction.

Beza Braxton Hicks Contraction dan contraction bersalin adalah beza sela masa antara contraction tu. Contraction boleh jadi perut jadi mengeras dan pinggang jadi sakit. Sakit contraction ni sekejap je,  nanti dia akan hilang,  cuma sela masa antara dua contraction tu yg akan berubah.

Kalau contraction bersalin,  sela masa antara contraction tu tetap, dan akan jadi makin pendek. Contoh,  setiap 10 minit rasa contraction, lepas 10 minit rasa lagi contraction,  lama-lama sela masa tu makin pendek. Lepas tu dah jadi setiap 5 minit pulak ke sakit tu datang.

Kalau contraction palsu,  sela masa antara 2 contraction tak tetap. Mungkin mula-mula setiap 10 minit,  kemudian setiap sejam. Sela masa tu tak konsisten.

Sebelum Irni bersalin,  Irni dah siap2 install contraction timer tu. Bila kita rasa sakit,  kita tekan start. Bila sakit tu dah berhenti, kita tekan stop. Bila rasa sakit balik,  tekan start balik.

Lepas tu,  tengok pattern dia macam mana. Jom kita study result contraction timer Irni sebelum bersalin hari tu untuk mudahkan korang analyze result korang nanti.

Sela masa hampir sama, 12-14 minit. Bila sakit,  tekan start tu,  dah hilang sakit,  tekan stop. Yang gap 6 dan 7 minit tu sebenarnya Irni tersilap tekan, sebenarnya gap masa yang tu 13 minit.

Sela masa dah makin kurang. Antara 6-7 minit. Kena cepat-cepat pergi hospital. Dah dekat sangat nak bersalin tu.

Yang last sekali tu gap sampai 17 minit sebab ada yang Irni tak tekan timer tu. Masa tu dah tak tahan sangat sakit. Irni masa tu dk rehat2 dalam bilik, dah tak tahan sangat sakit,  keluar pergi ruang tamu mintak husband tlg picit pinggang. Lepas tu baru kalut nak pegi hospital..

Sebenarnya masa tu Irni dk confuse,  konsisten ke tak sakit contraction ni. So,  kalau korang install apps ni,  pastikan korang boleh analyze ye. Heee

Lepas husband tengok kita macam dah sakit sangat,  dia terus ajak pegi hospital. Yang column paling kiri tu,  adalah waktu jam masa tu. Duration tu waktu sakit contraction tu datang, lama mana kita rasa sakit tu. Interval tu pulak, gap masa antara 2 sakit contraction tu.

Yg masa Irni tu,  masa tu dah pukul 2.20 pm,  husband ajak g hospital, tapi masa tu tak solat zuhur lagi. Ingatkan lambat lagi nak bersalin,  gagahkan lah diri dulu ambik air semayang dan solat.

Masa tu dah tak boleh solat sambil berdiri dah. Solat pun duduk atas kerusi. Dah siap solat, baru lah pegi hospital. Nasib baik lah,  hospital dekat,  tak sampai 5 minit dah sampai.

Alhamdulillah pukul 3.05pm tu dah bersalin. So, ¬†sape2 yang tengah tunggu masa bersalin tu, ¬†jangan lupa install apps ni kat play store, ¬†dan analyze baik2 ye. Kalau confuse, ¬†pegi je hospital ūüôā

Bihun Goreng Sedap Cepat Dimasak

Assalamualaikum, hari ni Irni nak share resepi bihun goreng sedap, sesuai dihidang pada anak-anak. Tambah-tambah kalau kita nak cepat,  sesuai sangat guna resepi ni.. Heee

Irni cuma guna separuh bungkus bihun je,  sebab cuma suami dan anak2 kecik,   budak umur 4 tahun 2 orang dan budak umur 2 tahun sorang yang makan.

Ummi nya tak boleh makan lagi, ¬†sebab masih dalam pantang. Kita makan makanan berpantang je lah ye ūüôā

Resepi Bihun Goreng Sedap dan Cepat Dimasak

Setengah bungkus bihun

2 biji bawang (hiris)

3 ulas bawang putih (ketuk)

Setengah genggam ikan bilis (tumbuk)

Isi ayam potong kecik2

Sebiji telur

Kicap, cilisos,  garam

Cara masak

Bihun tu pastikan dah direndam.

Panaskan minyak sikit,  tumis bawang putih dan bawang merah. Bila dah naik bau, masukkan ikan bilis, kacau,  pastu masukkan isi ayam.

Bila ayam tu dah masak, masukkan telur, biarkan telur kejap, biar dia dah ketul2, baru kacau.

Lepas tu,  masuk sos sikit,  masukkan kicap. Kacau kejap bagi dia masak. Masukkan garam sikit. Last sekali,  masukkan bihun kita tu. Tambah air sikit kalau nampak kering sangat.

Kacau kejap. Nanti dah masak boleh tutup api dah.

Senang,  simple,  yang penting anak makan sampai bertambah-tambah. hehe.

Rahsia nak masak goreng bihun sedap ni adalah kita masukkan ikan bilis. Memang bertambah sedap tau kalau bubuh ikan bilis.

K,  selamat mencuba!

 

Kencing Manis Semasa Mengandung: Punca, Komplikasi & Cara Mengawal

Pening kepala si ibu bila tiba-tiba disahkan menghidap kencing manis semasa mengandung. Walhal,  sebelum ni tak de pulak penyakit kencing manis tu. Kenapa tiba-tiba doktor cakap ada kencing manis pulak?

Ha tu lah dia Gestational Diabetes Melitus (GDM).  Kencing manis ni berlaku semasa mengandung je,  selalunya bila dah bersalin, kencing manis ni akan hilang.

Tapi,  apa puncanya?

Apa punca kencing manis semasa mengandung?

Kencing manis semasa mengandung terjadi apabila badan tidak dapat menghasilkan hormon insulin yang cukup. Apabila hormon insulin tak cukup,  gula yang diambil tak dapat masuk ke dalam sel untuk digunakan. Gula ini akan berlegar-legar dalam salur darah menyebabkan paras glukosa dalam darah jadi tinggi.

Apa komplikasi kencing manis semasa mengandung?

Selalunya ibu dan bayi tiada masalah walaupun ibu mempunyai kencing manis semasa mengandung. Namun,  kencing manis semasa mengandung boleh mendatangkan masalah seperti:

1. Bayi mempunyai saiz yang lebih besar dari biasa. Jika anggaran saiz bayi agak besar,  doktor selalunya akan mencadangkan untuk bersalin secara pembedahan untuk mengelakkan komplikasi semasa bersalin.

2. Polyhydramnios atau bendalir amnion terlebih. Bendalir amnion ni adalah air ketuban. Air ketuban berlebihan mungkin boleh menyebabkan bayi lahir awal atau berlaku komplikasi semasa bersalin.

3. Meningkatkan risiko kelahiran bayi pramatang sebelum 37 minggu

4. Pre Eklamsia

Keadaan yang menyebabkan tekanan darah ibu jadi tinggi yang boleh menyebabkan komplikasi jika tidak dirawat.

5. Bayi mempunyai paras gula rendah semasa lahir.

Rawatan Untuk Ibu Yang Kencing Manis Semasa Mengandung

1. Kawal diet pemakanan dan senaman ringan sesuai untuk ibu mrngandung

2. Ada setengah kes,  doktor akan membekalkan ubat dan rawatan insulin

Jika ibu-ibu ada kencing manis semasa mengandung,  sangat penting untuk mengikut segala arahan doktor dan menghadiri setiap temujanji di klinik.

Diet Pemakanan Ibu Kencing Manis Semasa Mengandung

Ibu yang ada kencing manis masa mengandung digalakkan untuk mengambil makanan yang mempunyai glisemik indeks (GI) rendah.

Untuk menilai GI dalam sesuatu makanan, ia diberikan nilai 0 hingga 100. Nilai 0 adalah apabila makanan yang dimakan tidak meningkatkan paras glukosa dalam darah.

Makanan yang cepat diproses menukar makanan kepada glukosa dalam darah adalah makanan yang mempunyai GI tinggi.

Gambar di bawah antara contoh makanan yang mempunyai GI tinggi,  sederhana dan rendah.

Ibu yang ada kencing manis digalakkan ambil makanan yang rendah GI seperti pisang,  epal,  tomato,  susu,  beras perang dan kekacang.

Banyakkan pengambilan sayur dan makanan yang mempunyai serat.

Makan daging yang tidak mempunyai lemak. Jika mengambil produk tenusu,  ambil yang mempunyai rendah lemak.

Elakkan pemakanan yang mempunyai lemak tepu dan makanan yang mempunyai lemak tepu. Kurangkan pengambilan biskut-biskut yang manis.

Elakkan juga makan makanan segera dan makanan ringan. Kurangkan pengambilan air manis dan banyakkan minum air masak 2-3 liter sehari.

Makan sedikit tapi kerap,  dan elakkan makan makanan berat pada waktu malam.

Bagi membantu ibu yang mempunyai kencing manis semasa mengandung,  boleh ambil vitamin Set Healthy Prenatal.

Di samping dapat membekalkan nutrien yang cukup kepada sel,  Energizing Soy Protein (ESP) yang terdapat dalam set tersebut adalah sejenis minuman yang mempunyai indeks glisemik rendah.

ESP sangat membantu ibu-ibu untuk mengawal pemakanan dan mengamalkan diet sihat,  sesuai untuk ibu yang ada kencing manis.

Berikut adalah pengalaman Dr Safiya yang mengalami masalah kencing manis semasa mengandung. Baca perkongsian pengalaman beliau.

Saya mula kesan gdm masa 18 minggu lepas buat MGTT. Ujian minum air gula. Yang paling ketara sekali masa tu kerap sangat hypo (paras gula dalam darah rendah).

Gula memang turun dan naik dengan sangat ketara. Bila lambat makan saya jadi cepat hypo. Bacaan gula 3. Pastu bila makan lebih sikit gula naik jadi 6-7+..

Pening juga dibuatnya..

Masa tu kebetulan Start makan omega guard. Tak fikir sebab gdm pun tapi utk perkembangan bayi. Lepas beberapa minggu makan omega memang perasan perbezaan ketara.

Satu, sangat kurang hypo. Bangun pagi tidak kelaparan. Gula dlm 4-5 mcm tu. Lepas makan pun gula tak naik tinggi. Biasanya lepas makan pun range dia 5-6 gitu. Makan secara sederhana. Tidaklah sikit sangat.

Yang paling ketara rasa ialah semasa omega guard habis.  Masa tu duk bertangguh malas nak beli cepat-cepat .. Tapi bila tak makan.. Omega.. Gula terus jadi hay wire semula.. Kerap hypo.. Almost setiap pagi.. Cepat lapar..Pastu jadi nak makan banyak. Gula pun mula naik.. 7-8.

Masa tu baru betul betul realize yg omega tu really helps in controlling appetite n also control the blood sugar.. So cepat-cepat beli n start mkn balik 3 biji sehari hingga lah bersalin..

Satu lagi yang ketara ialah.. Memang tak banyak Fat deposition during this pregnancy.. Perut nampak kecil.. Tapi bila scan baby size mmg good and follow as expected.. Baby lahir 3.2 kg alhamdulillah.. maknanya baby tidak obese sepertimana jika blood sugar not well controlled.

Alhamdulillah.. Sebab tu yg jadi jatuh hati sgt dengan omega guard ni.. Sampai sekarang..

Utk pengetahuan , saya Ambil Full set. ( nanti org ingat mkn omega je)

Dr Safiya mengambil Set Healthy Prenatal berkongsi bahawa,  paras gula lebih stabil dan saiz bayi yang lahir tidak terlalu besar. Saiz bayi yang lahir hanya 3kg lebih sahaja dan perut tidak terlalu besar walaupun beliau menghidap kencing manis semasa mengandung.

Jika anda berminat untuk mendapatkan set vitamin healthy prenatal ini,  boleh terus klik buy now kat bawah,  atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Teruk Semasa Mengandung

Alahan teruk semasa mengandung pasti buat ibu susah hati. Bayi dalam kandungan perlukan nutrien yang cukup, tapi ibu pulak tak selera makan dan muntah-muntah. Ibu sendiri pun akan jadi penat. Lebih teruk lagi, ada ibu yang terpaksa masuk hospital akibat muntah-muntah dan tak lalu makan.

Jadi, apa vitamin yang ibu perlukan?

Antara penawar semulajadi yang membantu mengurangkan alahan teruk semasa mengandung adalah pengambilan pyridoxine atau vitamin B6,  magnesium,  probiotik dan, halia dan daun pudina. Boleh klik SINI untuk tengok punca alahan dan penawar semulajadi.

Vitamin Untuk Mengurangkan Alahan Teruk Semasa Mengandung

1. Vitalea

Sejenis multivitamin membantu melengkapkan keperluan nutrisi. Apabila badan mendapat keperluan nutrisi yang cukup, badan akan jadi lebih kuat.

2. B Complex

Mempunyai komponen vitamin B. Salah satu komponen B Complex adalah vitamin B6 yang boleh membantu mengurangkan alahan.

3. Vita C

Membantu penyerapan zat besi dalam Vitalea. Apabila badan mendapat zat besi yang cukup, ini dapat membantu pembentukan sel darah merah. Sel darah merah yang cukup membantu sel-sel badan mendapat oksigen yang cukup.

4. Ostematrix

Kaya dengan Kalsium, dilengkapi dengan vitamin D dan magnesium. Magnesium membantu mengurangkan alahan.

5. Mealshakes

Mealshakes boleh bagi tenaga segera, terutama jika kita takde selera makan. Mealshakes juga mengandungi prebiotik yang bagus untuk kesihatan usus.

6. Performance drink

Performance drink ni dia macam air isotonik, tapi tak de gas. Dalam performance drink jugak ada elektrolit yang bantu stabilkan badan. Rasa dia oren, memang sedap minum masa sejuk-sejuk. Kalau ibu-ibu asyik muntah, bagus lah minum performance drink ni untuk elak dehydrated.

7. Peppermint Ginger Plus

Mengandungi daun pudina dan halia. Bagus untuk penghadaman dan untuk keluarkan angin dalam badan.

Untuk dapatkan vitamin bagi kurangkan alahan teruk semasa mengandung ni, ibu-ibu boleh klik buy now kat bawah ni, atau boleh hubungi Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Alahan Teruk Semasa Mengandung: Punca & Penawar Semulajadi

Alahan teruk semasa mengandung selalunya berlaku pada trimester pertama. Namun, ada juga yang berlarutan sehingga trimester ke dua dan ke tiga. Selalunya, ibu yang mengalami alahan ni akan mual-mual, muntah dan badan jadi lemah.

Punca Alahan Teruk Semasa Mengandung

Sebenarnya, tak de sebab khusus yang menjadi punca alahan semasa mengandung ni. Namun, ada beberapa teori yang kaitkan punca berlakunya alahan semasa mengandung.

1. Perubahan hormon semasa mengandung

Bila kita mengandung, hormon hCG meningkat dengan banyak. Peningkatan hormon ini menyebabkan kita rasa loya dan muntah-muntah. Bila hampir kepada trimester ke 2, paras hormon ini semakin menurun. Sebab tu, pada trimester ke 2, kebanyakannya dah kurang loya-loya muntah ni.

2. Kekurangan nutrisi

Kekurangan nutrisi seperti magnesium boleh menyebabkan alahan semasa mengandung. Kekurangan vitamin lain seperti vitamin B, kasium, vitamin D, vitamin K dan vitamin A juga boleh membuatkan alahan teruk semasa mengandung. Sumber vitamin ini boleh didapati daripada makanan.

3. Kekurangan elektrolit

Kekurangan elektrolit dalam badan juga boleh menyebabkan alahan teruk semasa mengandung.

Penawar Semulajadi Alahan Teruk Semasa Mengandung

1. Pyridoxine- Dapatkan vitamin B6

2. Dapatkan usus yang sihat – usus yang sihat sangat penting untuk fungsi keseluruhan badan. Pengambilan probiotik digalakkan untuk mendapatkan usus yang sihat

3. Enzim pencernaan – Enzim pencernaan membantu sistem penghadaman yang baik dan boleh mengelakkan daripada ketidakselesaan perut. Makan makanan yang kaya enzim seperti betik yang dah masak dan avocado.

4. Magnesium – pengambilan magnesium membolehkan badan mendapatkan magnesium yang cukup

5. Peppermint/pudina – Daun pudina bagus untuk legakan perut

6. Halia- halia bagus untuk buang angin dalam badan

Sila bertabah lah ye ibu-ibu yang alami alahan teruk semasa mengandung. InsyaAllah pengorbanan anda akan dibalas dengan ganjaran pahala ūüôā

Kalau anda nak cuba vitamin yang boleh bantu kurangkan alahan semasa mengandung, boleh klik SINI ye.

Sambil tu jom tengok bagaimana akak ni kekal bertenaga semasa hamil.

Ibu Hamil Kuat Boleh Naik Flight & Panjat Candi Borobudur! Fuyooo! from iReach HD on Vimeo.

Happy pregnancy!

 

Review Set Ibu Mengandung Shaklee

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, Irni sekarang dah bersalin dan masih dalam tempoh berpantang. Semasa mengandung kali ni, ¬†Irni makan vitamin ibu mengandung Shaklee. So, ¬†Irni nak bagi review sikit tentang vitamin ibu mengandung shaklee yang Irni consume sepanjang 40 minggu mengandung ūüôā

Review Set Ibu Mengandung Shaklee

1. Kurang alahan mengandung

Sebelum tahu Irni mengandung,  Irni dah start rasa pening2, kadang2 muntah. Tak sangka pulak pregnant masa tu, huhu. Irni ingatkan sebab penat ke apa,  so Irni start konsisten makan Vitalea,  B complex dan Vita C.

Alhamdulillah masa tu kurang lah sikit pening2, tapi still ada. Bila tengok kalendar, ¬†alamak period dah lewat 2-3 minggu. So, lepas tu buat UPT dan memang 2 line ūüėĀ

2. HB tinggi

Bila Irni konsisten makan vitamin,  HB Irni mula naik. Padahal kalau dulu,  sebelum kawen pun,  hb irni dalam 10 lebih je. Hah,  bila makan vitamin shaklee,  memang naik tau.

Yang penting,  kena konsisten lah makan vitamin tu,  baru lah hb kita naik.

3. Jarang sakit pinggang

Yang ni antara part yang best,  hehe. Mengandung kali ni,  Irni konsisten makan Ostematrix, memang jarang sangat sakit pinggang. Walaupun ada hari yang busy,  memang tak sempat duduk, yaAllah,  macam tak percaya, pinggang tak sakit walaupun masa tu dah pregnant 9 bulan.

4. Takde cramp kaki masa tidur malam

Uwaaa sakit tau cramp kaki masa tidur malam. Irni selalu sangat cramp kaki,  tapi lepas ambik set ni,  jarang sangat2 cramp kaki. Alhamdulillah legaaa..

5. Takde sembelit

Proses pembuangan lancar je,  tak de sembelit langsung masa mengandung.

6. Badan tak penat sangat

Emak anak 3 (masa pregnant, ¬†sekarang dah 4), tak de banyak masa sangat nak rehat. So, ¬†kita perlukan extra energy lah. Alhamdulillah badan tak penat sangat dan mood terkawal. ¬†Tak de la asyik nak jadi ‘hulk’ ngan anak2.

7. Badan tak naik sangat

Berat Irni naik hampir 10 kg masa mengandung. Tapi badan tak jadi gemuk. Perut je yang makin besar. Kalau badan kita maintain,  so senang la nak kurus lepas bersalin kan.

8. Kulit makin cantik

Bila dah konsisten makan vitamin ni, ¬†kulit kita pun makin cantik. Yang ni ramai yang tegur, ¬†makin dekat bersalin, ¬†makin berseri. Bukan apa, kulit kita dah tak kusam kan, ¬†sebab tu makin berseri ūüôā

Ok,  cukup lah dulu 8 poin Irni bagi ye. So far memang Irni puas hati. Tambah2 vitamin shaklee ni kan dati ekstrak bahan semulajadi. Khas untuk orang yang pentingkan kesihatan dan kualiti.

Kalau korang nak try jugak vitamin ibu mengandung shaklee ni,  korang klik je buy now  ni. Atau boleh contact Irni,  nanti Irni boleh customize untuk korang.

…………………..

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

Rambut Gugur Lepas Bersalin: Punca & Cara Mengatasi

Normal ke rambut gugur lepas bersalin ni? Selalunya dalam tempoh 3-9 bulan lepas bersalin,  rambut gugur makin banyak. Orang cakap,  bila anak pandai menyembur,  rambut mak akan gugur. Betul ke?

Apa penyebab rambut gugur lepas bersalin?

1. Perubahan hormon

Sebenarnya,  masa kita mengandung,  paras hormon estrogen adalah tinggi. Rambut akan tumbuh dengan sihat dan lebat.

Namun,  lepas kita dah bersalin,  paras hormon estrogen akan menurun. Paras hormon estrogen ni akan semakin menurun menyebabkan rambut mudah gugur.

2. Pemakanan yang tidak seimbang dan kekurangan vitamin

Pemakanan seimbang sangat pemting untuk jaga rambut kita,  malah untuk badan kita. Badan kita perlukan nutrien bagi mengekalkan fungsi badan yang baik.

Bila kita tidak mendapat vitamin yang cukup,  rambut juga tidak mendapat keperluan nutrien yang secukupnya menyebabkan ia mudah gugur.

2. Badan ibu tak cukup rehat dan ibu stress

Stress dan tak cukup rehat mungkin boleh jadi salah satu faktor yang lebih memburukkan keadaan.

Stress betul kan bila rambut asyik gugur. Yang lebih haru bila dalam pampes anak pun ada rambut kita yg gugur.. Huuuu

So,  bagaimana nak atasi rambut gugur ni?

Cara Atasi Rambut Gugur Lepas Bersalin

1. Potong rambut jadi pendek

Rambut pendek lagi mudah diurus dan sukar gugur berbanding rambut panjang. Lagipun kalau rambut pendek,  bila rambut gugur kat bantal ke, masa mandi ke,  tak lah obvious nampak macam rambut panjang.

2. Sikat rambut bila rambut dah kering

Kalau sikat rambut masa rambut masih basah,  rambut kita lagi mudah gugur

3. Elakkan guna pengering rambut

Elakkan guna pengering rambut untuk seketika kerana ia nya boleh memburukkan lagi keadaan.

4. Guna sikat yang sesuai

Guna sikat yang jenis jarang,  elakkan guna sikat yang jenis rapat tu.  Sikat yang jarang bantu elakkan rambut gugur lepas bersalin.

5. Minum air yang cukup

Minum air masak yang cukup juga penting untuk penjagaan rambut dan melembapkan kulit kepala.

6. Dapatkan nutrisi yang cukup

Makan makanan yang seimbang. Makan nasi,  makanan kaya protein,  sayur dan buah. Pemakanan yang seimbang pun bantu dapatkan rambut yang sihat.

7. Dapatkan supplement untuk lengkapkan keperluan nutrisi badan

Makan multivitamin,  protein dan zat besi untuk memastikan nutrien dapat sampai ke rambut.

Supplement untuk bantu kurangkan masalah rambut gugur adalah:

1. Vitalea with iron: sejenis multivitamin dilengkapi dengan zat besi.

2. B complex: vitamin B6 dan B12 membantu mengelakkan rambut gugur

3. Energizing Soy Protein (ESP) : ESP kaya dengan protein. Rambut dan kulit kepala dibuat dari protein. Protein yang cukup menguatkan rambut dan mempercepatkan pertumbuhan rambut.

Untuk dapatkan vitamin untuk membantu masalah kekurangan rambut ni,  boleh klik buy now kat bawah atau boleh hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk Shaklee melalui saya

 

7 Tips Luka Bersalin Ceaser Cepat Sembuh

Bersalin secara ceaser atau secara pembedahan adalah satu pembedahan major yang mana doktor akan memotong pada bahagian perut dan rahim untuk mengeluarkan bayi.

Bersalin secara pembedahan mungkin adalah elektif/telah dirancang atau boleh jadi juga disebabkan hal kecemasan. Doktor sebolehnya akan mengelakkan untuk ceaser,  namun atas sebab tertentu,  ibu perlu di ceaser untuk menyelamatkan nyawa ibu dan bayi.

Boleh bayangkan tak,  betapa besarnya pengorbanan ibu. Luka jahitan pada rahim dan perut belum hilang sakit,  tapi dalam masa yang sama perlu menyusukan dan menjaga bayi. Begitulah tabahnya hati seorang ibu.

Sebenarnya, Irni nak letak video pembedahan ceaser dari youtube,  tapi rasa macam tak sanggup nak tengok. Subhanallah,  besarnya pengorbanan ibu-ibu sekalian!

Bagaimana Untuk Luka Bersalin Ceaser Cepat Sembuh?

Penjagaan yang rapi selepas bersalin sangat penting untuk pastikan luka bersalin ceaser cepat sembuh. Di sini Irni kongsikan sedikit tips.

1. Banyakkan rehat selepas bersalin

Banyakkan rehat dan kurangkan pergerakan supaya tidak memberi tekanan kepada bahagian perut.  Namun,  anda perlu jugak bangun jalan sikit-sikit untuk menggalakkan pengaliran darah. Jalan slow2 dan dapatkan bantuan jika masih tak dapat berjalan dengan baik.

Banyakkan baring untuk rehatkan badan.

2. Pastikan sabun tidak terkena pada tempat jahitan

Untuk permulaan,  elok lah elakkan dulu penggunaan sabun ketika mandi untuk elakkan daripada terkena pada tempat jahitan. Lagipun,  luka pun masih belum sembuh kan.

3. Pastikan tempat luka sentiasa kering

Selesai mandi,  lap lah tempat jahitan tu supaya kering. Irni sarankan supaya guna tisu lembut berbanding tuala. Sebab tisu tu sentiasa bersih. Sekali guna kita dah terus buang.  Tuala pulak,  nanti kita guna banyak kali,  risau pulak takut ada bakteria ke nanti kan. Tapi,  terpulanglah atas keselesaan masing-masing ye.

Lepas mandi,  boleh jugak tutup pintu bilik dan cuma bersendirian dengan baby. Lepas tu,  boleh bukak baju untuk anginkan tempat jahitan tu biar dia betul-betul kering. Walaupun dah lap,  kadang-kadang,  dia tak betul-betul kering. Kalau kita biarkan terdedah seketika,  nanti dia akan kering sendiri.

4. Makan makanan yang seimbang untuk cukupkan keperluan nutrisi

Makan makanan yang seimbang,  seperti nasi,  lauk, sayur dan buah-buahan. Pengambilan makanan yang seimbang pun penting untuk bantu proses penyembuhan.

5. Minum air masak yang cukup.

Minum air masak 2-3 liter sehari,  bergantung kepada keperluan badan. Air yang cukup juga membantu proses penyembuhan luka ceaser.

Minum air yang cukup juga boleh membantu mengelakkan sembelit. Perlu elak sembelit kerana kalau kita sembelit,  nanti boleh memberi tekanan pada tempat luka.

6. Menyusu sambil baring

Bila nak menyusu baby,  baring adalah posisi paling selesa berbanding duduk. Jika masih merasa sakit,  anda boleh jugak bagi susu yang dah diperah. Tapi,  elakkan bagi susu formula ye. Bila kita menyusu baby,  proses pengecutan rahim lebih cepat.

7. Sentiasa fikir positif

Emosi yang baik sangat penting dalam proses pemulihan. Bila kita positif,  kita akan happy dan tiada hormon stress dikeluarkan. So,  jangan stress ye walaupun terpaksa menahan sakit,  huk3.

Semoga bermanfaat!

Untuk Set Berpantang orang yang bersalin secara ceaser,  boleh klik SINI ye. Dalam set berpantang yang ni boleh bantu sembuhkan luka dengan cepat,  elakkan sembelit,  cantikkan parut dan banyakkan susu ibu.Take care ye mommies!