Set Berpantang Tanpa Jamu Untuk Ibu Moden

Assalamualaikum. Anda ibu moden yang pening nak fikir nak pilih set berpantang mana? Kalau orang dulu-dulu, waktu pantang mesti nak makan ubat akar kayu bak kata ore kelate atau jamu lah. Tak salah pun kalau nak pilih jamu.

Namun, selalunya, pada awal selepas bersalin kita tak digalakkan untuk terus makan jamu tu sebab takut anak jadi jaundice atau kuning. Ada setengah herba yang boleh buat bayi ‘panas’.

Manakala, pengambilan vitamin pula boleh terus diambil sejurus selepas bersalin. Pengambilan vitamin membantu menyembuhkan luka dengan cepat dengan mencukupkan segala khasiat yang dieprlukan oleh sel badan kita. Bila badan cukup zat, badan rasa lebih cergas. Malah, susu badan juga jadi banyak dan pekat.

Pengambilan vitamin selepas bersalin membuatkan susu badan kaya dengan khasiat dan membantu bayi jaundice lebih cepat sembuh. Lagipun, apa yang ibu makan, itu yang baby dapat kan. Dengan pengambilan vitamin, kedua-dua ibu dan baby menyusu mendapat manfaat nya. Best kan?

Pengambilan vitamin selepas bersalin juga boleh mengelakkan sembelit sewaktu berpantang. Vitamin membantu kelancaran proses buang air besar.

Wah, memang banyak manfaat ambil vitamin semasa berpantang kan. Kalau anda tercari-cari set berpantang tanpa jamu, anda boleh pilih Set Healthy Post Natal. Sesuai digunakan untuk ibu yang bersalin normal dan juga ceaser.

Set Healthy Post Natal

Set Healthy Postnatal sesuai digunakan untuk ibu-ibu yang bersalin secara normal dan pembedahan.

1. Vita C

  • Vitamin C membantu proses penyembuhan luka selepas bersalin
  • Vitamin C semulajadi untuk kesihatan gigi, gusi, tulang, kolagen dan hampir semua yang membentuk tubuh kita.
  • Vitamin C juga membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, mengelakkan ibu dan bayi daripada terkena demam.

2. Omega Guard

  • Omega guard kaya dengan asid lemak omega 3.
  • Membantu mengelakkan darah beku
  • Mempunyai DHA dan EPA, membantu perkembangan otak bayi

3. Vita-Lea with iron

  • Sejenis multivitamin dan multimineral yang diperkaya dengan zat besi
  • Memberikan 28 vitamin penting dan mineral utama untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan optimum
  • Susu badan kaya dengan vitamin kerana bayi akan mendapat apa yang ibunya makan

4. B Complex with folic acid

  • Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.
  • B complex membantu mengurangkan stress bagi ibu dalam berpantang

5. ESP (Energizing Soy Protein)

  • Diperbuat daripada soya tanpa modifikasi genetik (non GMO).
  • Kaya dengan protein. Susu ibu akan jadi lebih pekat sebab protein adalah salah satu komponen susu ibu.
  • Ibu-ibu jadi kenyang dan tidak sentiasa lapar walaupun menyusu bayi.
  • Membantu mengurang strecth mark dan parut.

6. Alfalfa Complex

  • Kaya dengan nutrien dan mineral untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan ibu-ibu yang menyusukan anak.
  • Bertindak seperti jamu moden yang membantu mengembalikan kesihatan rahim.

7. Ostematrix

  • Diformulasi dengan kalsium, vitamin D, magnesium dan empat nutrien pembina tulang untuk menjaga tulang dan gigi yang kuat dan sihat.
  • Membantu hilangkan lenguh badan
  • Membantu melancarkan proses pembuangan najis dan mengelakkan sembelit
  • Membekalkan kalsium yang cukup kepada badan dan mengelakkan kalsium diambil dari badan ibu, elakkan gigi ibu cepat patah.

Jom kita tengok pengalaman orang yang serik nak beranak sebab sembelit, tapi dah tak serik dah lepas ambil Set Healthy Postnatal.

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

Jom tengok juga perkongsian jururawat ini yang berusaha nak kumpul stok susu akibat waktu kerja yang tidak menentu.

Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

Kat sini pulak pengalaman ibu lain yang mengambil Set Healthy Postnatal

Anda berminat untuk cuba Set Healthy Postnatal ni? Boleh klik buy now kat bawah  ni atau hubungi je Irni terus ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Cara Elak Sembelit Semasa Berpantang

Berpantang merupakan satu tempoh selepas ibu bersalin. Ada ibu yang mengalami masalah sembelit selepas bersalin. Pastinya menjadi mimpi ngeri ibu apabila hendak membuang air besar. Ibu terpaksa menghabiskan masa yang lama di tandas dan berasa sakit ketika hendak membuang air besar.

Dalam entry ini, Irni nak kongsikan tips bagaimana untuk mengelakkan sembelit semasa berpantang.

Cara Elak Sembelit Semasa Berpantang

1. Makan makanan yang tinggi fiber seperti cereals, beras perang, sayur-sayuran dan juga buah-buahan

2. Banyakkan minum air masak

3. Minum air masak dan makan kurma pada waktu pagi

4. Segera ke tandas kalau rasa nak membuang air besar, jangan tahan.

5. Ambil Ostematrix Shaklee

Jom tengok, apa amalan Puan Khadeejah yang dah tak alami mimpi ngeri akibat sembelit semasa berpantang.

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

 

Bagaimana Ostematrix Shaklee boleh membantu mengelakkan sembelit semasa berpantang?

Ostematrix adalah pil kalsium yang lengkap dengan vitamin D dan magnesium

Magnesium yang terkandung di dalam Ostematrix bertindak seperti julap lembut yang membantu melembutkan najis. Magnesium membantu ketegangan pada dinding kolon dan menggalakkan proses peristalsis berjalan seperti biasa.

Magnesium juga bertindak sebagai laksatif ringan dengan membantu usus mengekalkan air. Najis akan menjadi lebih lembut dan pergerakan usus lebih lancar.

Ostematrix juga membantu menghilangkan lenguh-lenguh badan dan memperbanyakkan susu ibu kerana ostematrix kaya dengan kalsium.

Jika anda masih tercari-cari set bersalin etrbaik, boleh klik SINI ye

Jika anda berminat nak dapatkan Ostematrix, boleh klik buy now kat bawah ni atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

 

 

Persediaan Berpantang Sendiri Di Rumah

Berpantang adalah satu tempoh penting dalam hidup seorang wanita. Silap gaya, boleh jadi bentan, boleh jadi demam dan yang paling teruk, boleh jadi meroyan. Semoga kita semua dijauhkan daripada perkara sebegini. Waktu berpantang ni lah badan kita masih dalam proses pemulihan dan juga hormon masih tak stabil.

Sebab tu, waktu berpantang, kita kena jaga betul-betul fizikal dan juga emosi. Jika berpantang rumah ibu bapa atau rumah mertua, pastinya kita beruntung kerana ada orang yang akan membantu kita dari segi penjagaan diri, makan dan juga anak.

Irni sendiri sebenarnya belum ada pengalaman berpantang sendiri. Dua kali berpantang anak yang lepas, Irni berpantang di rumah mak sendiri. Selalunya, mak yang akan tolong mandikan baby, kita sendiri pun rasa tak berani nak mandikan baby yang lembut lagi badan dia. hehe.

Kita jugak tak perlu susah-susah masak dan juga basuh baju. Hidup masa berpantang memang cukup relaks. Namun, disebabkan dah ada anak-anak lain dan perlu jaga baby, sebenarnya tak de lah relaks sangat, hehe. Cuma dari satu sudut, kita memang seronok boleh duduk rumah mak, tiap-tiap hari boleh makan masakan mak, walaupun cuma lauk berpantang.

Ok, kalau kita berpantang sendiri pula, mungkin atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, atau mungkin kita tak mahu menyusahkan ibu bapa yang dah tua, jom kita tengok tips-tips kat bawah ni:

Persediaan Berpantang Sendiri Di Rumah

1. Sediakan mindset yang kita boleh buat

Sebelum bersalin lagi, kita kena yakin yang kita pasti boleh berpantang sendiri. Ucapkan kata-kata yang baik dan berdoa semoga Allah mudahkan segala urusan kita. Pohon lah dari Allah semoga Allah bantu kita dan melancarkan segala urusan.

2. Sediakan stok makanan untuk pantang

Sebelum bersalin, kita dah boleh mula buat ‘garam kunyit’ untuk dilumurkan pada lauk semasa pantang. Ikan atau ayam yang dilumur garam kunyit tu nanti boleh dibakar je. Potong bawang siap-siap untuk stok seminggu atau dua supaya senang jika kita perlu masak terutama untuk masak sayur makanan kita semasa berpantang.

3. Sediakan kelengkapan semasa berpantang secukupnya

Sebelum bersalin, sediakan secukupkan keperluan kita dan anak. Sediakan stokin, pakaian yang sesuai dan juga bengkung untuk dipakai. Jika kita berpantang sendiri, kemungkinan kita akan lebih banyak bergerak. Jadi, pastikan kita pakai bengkung dengan kemas supaya kita dapat bergerak dengan selesa dan membantu proses pemulihan dengan cepat.

Irni cadangkan supaya memakai bengkung yang jenis kemas. Boleh juga pakai bengkung moden. Irni recommend yang jenis boleh ikat supaya kita boleh laras keketatan bengkung kita tu. Pilih bengkung ikat yang jenis moden sikit seperti yang ada zip kat belakang, supaya setiap kali nak pakai, kita tak perlu ikat dah. Ikat bengkung cuma pada pertama kali.

4. Cari tukang urut lepas bersalin

Sebelum bersalin lagi, sebaknya, kita cari terus tukang urut yang boleh datang ke rumah untuk urutan lepas bersalin. Urutan lepas bersalin penting untuk relakskan balik badan kita, lancarkan peredaran darah dan nifas, juga untuk menggalakan pengeluaran air susu.

Untuk anda yang berada di Kelantan, boleh cuba pakej lepas bersalin dari Spa Aisya Humaira. Kalau nak contact diorang, boleh klik SINI.

Irni dah cuba perkhidmatan mereka masa bersalin yang lepas. Seronok dia datang rumah mengurut dan bertungku sekali. Tukang urut pun lemah lembut je, tak sakit pun. Badan pun rasa ringan, rengat lepas bersalin pun hilang lepas mengurut. Memang terbaiklah.

5. Cari pengasuh anak jika ada anak lain

Kalau dah ada anak lain dan anak masih kecil, sebaiknya, cari lah pengasuh untuk anak. Atau, jika anak dah biasa ke rumah pengasuh, hantar je diorang ke rumah pengasuh macam biasa. Jadi, kita tak de lah letih sangat. Kita cuma perlu jaga baby je dan simpan tenaga untuk buat benda lain.

6. Sedia untuk abaikan jika rumah bersepah

Masa berpantang, elakkan dari buat kerja rumah seperti menyapu, basuh kain atau basuh pinggan. Dapatkan bantuan daripada pasangan untuk membantu anda. Anda juga boleh dapatkan khidmat pembantu rumah yang boleh datang mengemas mungkin seminggu sekali.

7.  Cari set berpantang terbaik

Set berpantang yang dipilih jugak penting untuk membantu proses pemulihan dari dalam. Dari segi fizikal, mungkin kita rasa dah sihat, tapi dari segi dalaman, kita sendiri pun tak tahu dah ok ke tak. Sebab tu, kita tak boleh terlalu aktif walaupun rasa sihat je.

Untuk set berpantang yang bantu cepat sembuhkan luka dan bantu kita kekal bertenaga, Irni cadangkan korang ambik set berpantang Shaklee, boleh klik SINI untuk details. Irni pernah guna set berpantang shaklee masa berpantang hani.

Badan tak letih sangat walaupun nak kena jaga baby dan si kembar. Susu pun memang banyak sangat. Badan kejap je dah kurus macam sebelum bersalin dulu.

Jaga diri ya ibu-ibu semua. Kita semua hebat! You are amazing!

Untuk mendapatkan sebarang produk shaklee, boleh hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

 

Set Postnatal Shaklee (Set Berpantang Shaklee)

Selepas bersalin, ibu dinasihatkan untuk berpantang. Tempoh berpantang bagi ibu-ibu selalunya adalah selama 40 hari. Proses berpantang sangat penting kerana ibu berada dalam fasa pemulihan. Setelah 9 bulan lebih membawa bayi dalam kandungan, dengan perubahan hormon dan perubahan fizikal badan, pastinya proses pemulihan sangat penting.

Fasa selepas melahirkan bayi juga sangat kritikal. Ibu masih dalam keadaan hormon tidak stabil, badan masih berada dalam proses pemulihan dan juga berada dalam fasa baru setelah menerima kehadiran ahli baru.

Pastinya, kehidupan ibu akan berubah setelah kehadiran ahli baru. Ibu perlu menyusu bayi dan kadang-kala tidak cukup rehat kerana menjaga bayi. Proses pemulihan memerlukan sokongan orang tersayang, terutamanya suami. Peranan suami sangat penting walaupun sudah ada orang lain yang menjaga isteri. Emosi ibu yang stabil dan tenang membantu proses berpantang berjalan lancar.

Nutrisi yang cukup semasa berpantang juga sangat penting untuk membantu proses pemulihan luka dan pengawalan hormon. Di sini, Irni nak recommend anda semua satu Set Berpantang yang sangat membantu Irni semasa proses berpantang yang lepas.

Set Postnatal Shaklee (Set Berpantang Shaklee)

Set Berpantang Shaklee sesuai digunakan untuk ibu-ibu yang bersalin secara normal dan pembedahan.

1. Vita C

  • Vitamin C membantu proses penyembuhan luka selepas bersalin
  • Vitamin C semulajadi untuk kesihatan gigi, gusi, tulang, kolagen dan hampir semua yang membentuk tubuh kita.
  • Vitamin C juga membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, mengelakkan ibu dan bayi daripada terkena demam.

2. Omega Guard

  • Omega guard kaya dengan asid lemak omega 3.
  • Membantu mengelakkan darah beku
  • Mempunyai DHA dan EPA, membantu perkembangan otak bayi

3. Vita-Lea with iron

  • Sejenis multivitamin dan multimineral yang diperkaya dengan zat besi
  • Memberikan 28 vitamin penting dan mineral utama untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan optimum
  • Susu badan kaya dengan vitamin kerana bayi akan mendapat apa yang ibunya makan

4. B Complex with folic acid

  • Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.
  • B complex membantu mengurangkan stress bagi ibu dalam berpantang

5. ESP (Energizing Soy Protein)

  • Diperbuat daripada soya tanpa modifikasi genetik (non GMO).
  • Kaya dengan protein. Susu ibu akan jadi lebih pekat sebab protein adalah salah satu komponen susu ibu.
  • Ibu-ibu jadi kenyang dan tidak sentiasa lapar walaupun menyusu bayi.
  • Membantu mengurang strecth mark dan parut.

6. Alfalfa Complex

  • Kaya dengan nutrien dan mineral untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan ibu-ibu yang menyusukan anak.
  • Bertindak seperti jamu moden yang membantu mengembalikan kesihatan rahim.

7. Ostematrix

  • Diformulasi dengan kalsium, vitamin D, magnesium dan empat nutrien pembina tulang untuk menjaga tulang dan gigi yang kuat dan sihat.
  • Membantu hilangkan lenguh badan
  • Membantu melancarkan proses pembuangan najis dan mengelakkan sembelit
  • Membekalkan kalsium yang cukup kepada badan dan mengelakkan kalsium diambil dari badan ibu, elakkan gigi ibu cepat patah.

Jom kita tengok pengalaman orang yang serik nak beranak sebab sembelit, tapi dah tak serik dah lepas ambil Set Berpantang Shaklee.

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

Jom tengok juga perkongsian jururawat ini yang berusaha nak kumpul stok susu akibat waktu kerja yang tidak menentu.

Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

Kat sini pulak, antara pengalaman orang yang pernah guna Set Berpantang Shaklee:

Anda juga nak dapatkan Set Berpantang Shaklee untuk proses luka cepat sembuh dan susu banyak? Boleh hubungi Irni ye, atau klik je buy now kat bawah ni.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Elak Mati Mengejut Akibat Serangan Jantung: Tips Kesihatan Terutama Masa Raya

Ajal dan maut tu semua memang dah ditentukan oleh Allah. Namun, kita boleh berusaha untuk menjaga kesihatan sebaiknya bagi mengelakkan kematian mengejut akibat penyakit.

Salah satu penyebab kematian mengejut adalah disebabkan oleh serangan jantung. Banyak kes yang kita dengar, sebelum ni nampak sihat, tak de penyakit, namun tiba-tiba dikhabarkan meninggal akibat serangan jantung.

Yang lebih menakutkan, serangan jantung ni, tak mengira usia. Ada yang belum sampai 40-an sudah terkena serangan jantung. Dan, yang lebih haru lagi, bila anak-anak masih kecil dan meninggalkan isteri seorang diri. Namun, apa boleh buat, andai takdirnya begitu kan. Aturan Allah adalah yang terbaik.

Sebelum kejadian begini berlaku, jom kita tengok, apa faktor risiko yang boleh membawa kepada serangan jantung ini.

FAKTOR RISIKO YANG MEMBAWA KEPADA SERANGAN JANTUNG

  1. Merokok
  2. Kolesterol tinggi
  3. Darah tinggi
  4. Kencing manis
  5. Kurang bersenam dan gaya hidup yang tidak aktif (banyak kerja dalam pejabat)
  6. Selalu stress

Untuk mengelakkan kematian mengejut akibat serangan jantung, kita perlulah menjauhkan diri daripada faktor risiko tersebut. Jika merokok, berhentilah, jika kolesterol tinggi, ada penyakit darah tinggi dan kencing manis, ikutlah setiap rawatan daripada doktor supaya penyakit terkawal.

Kawal juga pemakanan kerana tiga penyakit ini banyak berkait dengan pemakanan. Selain itu, luangkanlah masa kita untuk membuat senaman. Tambah-tambah, kalau orang yang kerja di pejabat, banyak masa dihabiskan dengan duduk. Jadi, senaman sangat lah penting.

Elakkan juga stress kerana stress boleh menyebabkan keluar macam-macam hormon yang boleh memudaratkan kesihatan kita.

Sebut pasal pemakanan, musim raya ni, banyak betul hidangan dan juadah yang banyak lemak dihidangkan kan. Kalau tak makna, kang menyesal. Raya setahun sekali je 😛

Antara makanan semasa hari raya. Kebanyakan nya memang jenis berlemak dan kolesterol tinggi. Tu belum campur dengan biskut raya yang memang cukup lemak dan manis tu lagi. Pokoknya, memang semuanya tak elok untuk kesihatan, tapi ‘terpaksa’  di makan (sebab sedap sangat 😀 )

Open house sempena raya semestinya sentiasa ada. Kalau tak makan, nanti tuan rumah terasa hati pula. Hmm macam mana tu agak nya? Jadi, di sini, Irni nak kongsikan tips bagaimana nak jaga kesihatan semasa musim raya ni. Semoga bermanfaat!

TIPS KESIHATAN SEMASA RAYA

1. Pastikan bawak balik semua ubat yang perlu dimakan. Ubat kencing manis ke, darah tinggi ke, kolesterol ke, semua kena bawak balik. Dan, pastikan makan ubat mengikut jadual macam biasa.

2. Bagi yang belum pernah buat pemeriksaan kesihatan, elok jugak lah kalau buat pemeriksaan kesihatan. Kalau kita tahu kita ni ada penyakit, mungkin ada lah motivasi sikit untuk kawal pemakanan kan.

Kalau klinik kesihatan dah penuh, boleh lah cuba buat pemeriksaan kesihatan di klinik swasta. Sekarang dah banyak klinik swasta yang sediakan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan.

3. Kawal kuantiti makanan. Ambil sedikit sahaja makanan. Kalau kita tak de penyakit, mungkin ok lah sekali sekala makan hidangan raya, tapi kalau orang yang ada penyakit, tetap kena control pemakanan ye!

4. Jangan pergi beraya dengan perut kosong. Alas dulu perut sebelum keluar beraya. Perut yang lapar mendorong kita untuk makan macam-macam dan susah nak kawal selera makan.

5. Pilih untuk minum air kosong berbanding dengan air bikarbonat atau air manis

6. Makan buah-buahan dan fiber untuk mengelakkan sembelit

7. Peruntukkan masa untuk bersenam. Ye lah, kadar lemak dan gula yang masuk tu lebih dari hari biasa, jadi kena hati-hati ye. Bersenam untuk membantu pengaliran darah yang baik dan bakar kalori yang diambil tu.

Ha ni dari laman web KKM. Banyak tau kalori makanan kita tu!
Amalkan Formula 55555 (dari KKM)

Memandangkan banyak sangat lemak dan gula yang bakal masuk, mari lah kita sediakan bekal sikit untuk kesihatan diri kita. Di samping kita jaga pemakanan dan gaya hidup, jom lah kita ambik supplement sedikit untuk bantu kita lebih sihat. Biiznillah.

CADANGAN SUPPLEMENT SEMASA HARI RAYA

1. Phytocol ST

Menurunkan kolesterol secara semulajadi. Phytocol ST diperbuat daripada sterol dan stanol tumbuhan yang mana boleh didapati daripada buah, sayur dan bijirin. Phytocol ST membekalkan 2000mg sterol dan stanol atau dikenali sebagai fitosterol.

Jom kita lihat bagaimana Phytocol ST ini bertindak. Struktur fitosterol menyerupai kolesterol dan setelah pengambilan fitosterol, kurang kolesterol akan diserap masuk ke dalam salur darah. Kolesterol daripada makanan akan terus dibuang. Jadi, kurang lah kolesterol baru yang akan masuk ke dalam badan.

2. Omega Guard

Omega Guard mengandungi asid lemak omega 3 yang bagus untuk kesihatan jantung. Asid lemak omega 3 juga membantu meningkatkan kadar kolesterol baik dalam badan dan seterusnya, menurunkan kadar kolesterol badan.

3. Lecithin

Lecithin Shaklee dibuat dari bahan semulajadi, iaitu daripada soya. Lecithin juga dikenali sebagai pengemulsi semulajadi lemak kerana ia mempunyai kesan melekat pada lemak. Lemak yang kita makan tu, tidak akan melekat pada pada dinding membran dalam badan kita tu.

4. Vivix

Vivix mengandungi resveratrol yang membantu baik pulih DNA sel. Seperti yang kita tahu, DNA merupakan pusat pengawalan sel. DNA yang sihat akan menghasilkan sel yang lebih sihat. Dengan proses pembaikian semula DNA sel, badan akan jadi lebih sihat.

Vivix mempunyai sifat antioksida yang kuat. Vivix membantu melindungi salur darah daripada pengoksidaan. Vivix membantu salur darah kita lebih sihat.

Vivix bukan sahaja membantu salur darah dan juga sel-sel dalam badan kita makin sihat setelah pembaikan DNA, malah, Vivix terbukti dari segi klinikal boleh jadikan kita lebih bertenaga.

Kajian menunjukan pengambilan Vivix membantu meningkatkan bilangan mitokondria dalam sel. Mitokondria ni adalah pusat jana tenaga bagi sel. Bayangkan, kalau pusat untuk hasilkan tenaga semakin banyak,  pastinya badan kita juga akan lebih bertenaga.

Berminat untuk dapatkan vitamin kesihatan jantung sempena raya ni? Boleh klik buy now atau hubungi saya.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

Cara Menguruskan Duit Gaji

Sempena hari bonus shaklee ni, Irni nak share satu ilmu baru tentang pengurusan kewangan..pernah dengar tak tentang konsep 6 jars dari T. Harv Eker?

Tapi, hari ni Irni bukan nak cite 6 jar, tapi 7 jars..kita modified sikit.

Tabung kita tu nanti terdiri daripada:

1. NEC : Tabung neccessity atau keperluan. dalam tabung ni diguna untuk keperluan belanja harian, bayar bil, bayar belanja anak..semua keperluan lah..

Peruntukkan 50% dari income kita..

2. Edu: tabung education untuk kita improve diri kita. Boleh buat beli buku atau pegi kelas.

Peruntukkan 5% dari income kita

3. LTTS: tabung long term saving for spending. ni kalau kita nak beli sesuatu yg mahal, kita kumpul duit dulu..

Peruntukkan 10% dari income kita

4. FFA: financial freedom account. Yang ni pulak kita kena simpan duit untuk kita guna bila dah bersara atau dah tak keje dah.. duit dalam tabung ni jugak boleh guna untuk investment.

Peruntukkan 5% dari income kita

5. Play: tabung ni untuk aktiviti leasure, kalau nak g travel, nak bagi hadiah ke

Peruntukkan 10% dari income kita

6. Give: untuk sedekah dan zakat

Peruntukkan 10% dari income kita

7. Parents: untuk bagi kt mak ayah

Peruntukkan 10% dari income kita

Bila kita buat tabung ni, kita akn nampak banyak mane duit kita ada n boleh elakkan kita dari over spending on something…

Jom kita belajar urus duit..insyaAllah, nanti kalau datang duit yg banyak pun, kita akan pandai nak manage..

 

Vitamin untuk Bantu Pemikiran Positif

Seronok tengok wall orang-orang bisnes ni kan..selalu berupdate n diorang selaluu wat sharing..ha nak tau ape rahsia dia orang ni sume? Sebenar nye takde rahsia mane pun. Ni semua sebab diorang ade mood nak buat bisnes..

Kalau korang dah cuba cari mood, tapi macam susah je, ha cuba check korang ni cukup nutrisi tak? Bukan check cukup makan ke tak, tapi check, cukup vitamin ke tak? 😀

Ha jangan tak tau kekurangan aktiviti neurotransmitter dalam otak boleh menyebabkan kita kurang motivasi. Jadi, apa nutrisi yang bagus untuk tingkatkan motivasi dalam bisnes?

1. Asid amino

Asid amino ni bantu tingkatkan level serotonin, iaitu neurotransmitter dalam otak yang memainkan peranan dalam meningkatkan mood dan buat kita mudah belajar.

Asid amino ni boleh dapat dari ESP ye..

2. Lecithin

Lecithin bantu meningkatkan bekalan choline dan acethylcholine. Acethylcholine penting untuk fungsi otak termasuklah untuk mengingat dan fokus.

Jadi, kalau nak lebih fokus, ambik Lecithin ye..

3. Omega 3

Dalam omega guard shaklee ade asid lemak omega 3 ni termasuk lah jugak DHA, EPA dan ALA yang bantu sel sel otak kita berhubung antara satu sama lain. Kekurangan asid lemak omega 3 ni buat kita mudah tertekan dan asyik moody je sebab serotonin dan dopamin tu dah terganggu.

So, sape yang mudah tertekan dan moody tu, jangan tinggal omega guard ni ye!

4. Asid folik

Ha asid folik ni bukan untuk orang pompuan yang nak pregnant or yang pregnant je ye. Kalau kurang asid folik pun boleh menyebabkan kita mudah down dan sambungan sel-sel otak terganggu. Dalam B Complex ada asid folik ye.

Kalau ambik B Complex, dalam tu pun ada Vitamin B6 yang berfungsi hasilkan neurotrasmitter seperti serotonin dan dopamine. Nanti kalau serotonin low, kita pun mudah jadi sepress dan tak bersemangat.

So, B Complex jangan tinggal ye!

5. Electrolyte

Electrolyte ni penting untuk kelancaran perjalanan neurotransmitter tu. Jadi, ambik performance drink untuk pastikan neurotransmitter kat otak tu berjalan lancar..

Nak terus kekal momentum bisnes? Nak sentiasa bermotivasi dan pikir positif? Cuba Set Pemikiran Positif ni ye!

Untuk mendapatkan vitamin ini, bleh hubungi Irni, atau klik je buy now kat bawah.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Pengalaman Mengandung Sulung Kembar & PJJ Dengan Suami

Sebenarnya kisah ni dah lama, pada tahun 2012. Kami kahwin pada bulan Oktober 2012 dan lepas kahwin, Irni terus bunting pelamin. Masa tu, Irni kerja kat Sarawak dan suami pulak kerja kat Kelantan. Lepas kahwin tu, tengok-tengok dah tak period. Sebelum tahu mengandung, Irni dah start rasa tak lalu makan, asyik letih.

Dekat Sarawak kan waktu maghrib awal, selalunya tak sempat tunggu isyak, dah tertidur dah sebab rasa macam penat sangat-sangat. Sampaikan Irni sendiri pun rasa pelik, kenapa lah aku ni penat sangat, padahal kerja tak de lah penat sangat pun.

Masa balik Semenanjung tu, Irni try buat pregnancy test sebab period dah lewat seminggu. YaAllah, 2 line! Memang happy rasa, tapi rasa macam tak percaya pun ada! Irni pun tak tahu Irni ready ke tak nak mengandung memandangkan masa tu kitorang dok jauh kan.

Lepas tu, bermula lah episod alahan mengandung dan tak lalu makan. Bila makan muntah, dan memang tiap-tiap hari muntah. Dan, tiap-tiap hari jugak lah menangis..hehe.. Bila badan dah penat muntah-muntah, mula lah kita rasa nak nangis kan. Ye lah, suami dok jauh pulak, lagi lah sedih, sob sob sob.

Masa mula-mula buat buku mengandung, Irni ajak kawan teman. Ye lah, first time kan, kita pun takut rasa. Masa bukak buku, memang ambik masa lama, sampai tertidur kawan Irni tunggu kat luar. Terima kasih sahabatku yang baik!

Syukur jugak, sebab masa tu Irni duduk dengan tuan rumah, mak cik Iban Muslim. Dia selalu masakkan bekal untuk Irni pergi kerja, sebab masa tu Irni tak boleh makan makanan kat luar. Mungkin dia pun kesian kot kat kita. Sampai kita pun naik segan sebab dia selalu bekalkan makanan kat kita..hehe.

Makan makanan dari rumah, at least boleh masuk sikit, tapi selalunya lepas makan, muntah balik. Masa Irni mengandung 4 bulan, baru lah Irni tahu, rupanya Irni mengandung kembar. Patut lah alahan mengandung nya lain macam!

Masa mengandung 6 bulan lebih pulak, ha, dia buat perangai lagi, tak boleh makan Iberet (vitamin ibu mengandung) pulak. Dah lah Irni ni jenis hb low. Masa tu, kalau makan Iberet, Irni akan muntah-muntah sampai lah keluar ‘sarung’ iberet tu. Iberet tu nampak macam tak de sarung kan, mungkin kulit dia lah kot?

Setiap kali makan Iberet, memang akan muntah sampai keluar sarung baru lega. So, terpaksa stop Iberet sebab dah tak tahan nak muntah. Rasanya kalau kumpul semua air mata, cukup kot sebaldi..haha 😛

Lepas tu, ada sorang kawan yang kerja sama-sama suggest ambik vitamin ibu mengandung shaklee. Dia cakap, cuba Puan ambik vitamin shaklee, mana tahu ok. So, Irni pun cuba lah makan. Masa tu, Irni ambik Vitalea, Vita C, B complex dan Ostematrix. Nampak macam banyak nak telan, tapi tak pe lah, kita try je lah kan.

Alhamdulillah, ok je nak telan banyak-banyak. Dan, magic sangat rasa tau, bila makan vitamin shaklee, terus kurang alahan tu. Bila kurang muntah-muntah, kuranglah menangis. Macam berkadar langsung gitu..hehe..Sebab tu, Irni jatuh cinta dengan vitamin Shaklee. Memang Irni rasa berterima kasih sangat dengan kawan yang kenalkan vitamin shaklee tu kat Irni.

Rasa macam, kenapa akak tak suggest awal-awal lagi vitamin ni kat saya, tak de lah saya tersiksa muntah-muntah macam ni..huk3. Hb pun dah mula naik bila makan vitamin shaklee. Masa mengandung 32 minggu, Irni ambik unpaid leave, sebab untuk multiple pregnancy, boleh naik flight sampai 32 minggu je. Nak tak nak, memang kena cuti awal.

Tapi, seronok lah jugak kan, sebulan lebih boleh lepak-lepak kat kampung. Tiap-tiap hari boleh makan makanan yang kita suka. Masa tu, Irni suka makan buah jambu dan minum air kelapa. Masa kat Sarawak tu, susah lah sikit nak dapat, sebab kita takde transport kan. Tak kan lah tiap-tiap hari nak mintak kawan tolong beli..hehe..Tapi, kawan-kawan pun memang baik sangat, kalau diorang pegi pasaraya, kalau ada buah jambu, Irni akan kirim lah kat diorang.

Bila balik kampung tu, tiap-tiap hari, memang tak miss minum air kelapa. Buah jambu tu pun selalu jugak beli. Lagipun, kat tepi jalan pun banyak jual buah jambu potong tu kan. Memang seronok sangat. Bila dah balik semenanjung, terus lupa dah kat vitamin shaklee..lagipun, masa tu pun dah 8 bulan, tak de alahan sangat. Akibatnya, ha hb pun low.

Bahaya tau, ibu mengandung kalau hb low. Masa Irni bersalin kembar, Irni sampai tumpah darah (PPH) sebab hb tak berapa cantik. Lepas tu, makan Shaklee on off, dan start konsisten balik masa mengandung baby Hani.

Alhamdulillah, tak de lah rasa penat sangat badan walaupun asyik muntah. Air mata pun tak de lah sebaldi keluar. haha. Untuk ibu-ibu yang PJJ dengan suami, anda semua kuat! InsyaAllah pasti ada hikmah nya. Boleh tengok 5 Tips Kekal Tenang Semasa Hamil Walau Suami Jauh kat SINI.

si kembar masa baru lepas lahir
umur berapa bulan masa ni ye..bam bam sangat dua2 ni
beza muka Irni masa mengandung kali pertama dan ke dua hehe

Happy pregnancy!

Set Vitamin Untuk Orang Yang Sibuk

Ada orang yang sibuk kerja sampai tak sempat nak makan kan..Boleh bayangkan tak, macam mana sibuk kerja, sampai nak makan, nak penuhi keperluan tubuh sendiri pun tak sempat. Kesian kan. Memang orang yang betul-betul terpilih je boleh kerja macam ni kan.

Irni teringat masa Irni bersalinkan si kembar di HRPZ dulu. Sebelum bersalin tu, Irni ada pre eclamsia. Jadi, kena induce bersalin dalam bilik khas di bawah pantauan doktor. Masa tu ada beberapa orang doktor dan misi yang monitor. Maklumlah, dah lah nak bersalin anak kembar, mak nye ni pulak ada pre eclamsia kan.

Alhamdulillah, lepas dah siap bersalin tu, semua dah selamat dalam pukul 4.40 petang. Irni kena bermalam dulu dalam labour room tu, maybe sebab tunggu keadaan betul-betul stabil baru boleh keluar. Baby pulak, misi letak kat luar, bila sampai time menyusu baru misi bawak masuk baby. Jadi, kita kat dalam bilik tu sorang-sorang la. Dah puas tidur, so kerja kita perhati orang je lah..hehe

Teringat Irni masa tu ada sorang misi dan doktor masuk. Ummi terdengar perbualan mereka, misi tu tanya doktor tu, doktor dah bukak puasa ke belum? Doktor tu cakap, belum lagi, tak sempat lagi nak bukak puasa. Irni tengok jam, Ya Allah, dah pukul 9 malam, doktor ni tak sempat nak bukak puasa lagi? Kesian sangat rase. Patient terlalu ramai sampai doktor nak bukak puasa pun tak sempat.

Kemudian, dalam pukul 11 malam, masuk lah pulak sorang doktor houseman datang nak ambik darah. Muka dia memang nampak penat sangat. Tapi, lepas tu, nampak muka dia lega sangat sebab dari jauh, urat tangan Irni dah boleh nampak, haha. Masa tu, sebelum bersalin, tangan jadi sembap, urat pun timbul lagi, memang obvious sangat, memang dari jauh dah boleh nampak.

Irni pun rasa lega lah jugak, at least dengan urat yang besar ni, tak de lah kita susahkan dia nak ambik darah kita kan..hehe..Dengan misi yang tak berhenti lalu lalang depan bilik. Bila keadaan nampak dah reda sikit, Irni tengok, misi tu sibuk menulis pulak dekat meja. Mungkin tulis report.

Tu baru semalaman Irni tidur kat labor room dan jadi pemerhati. Sampai dalam hati kita, ish tak sanggup aku nak kerja macam ni. Memang orang yang betul-betul terpilih, hati kental je yang boleh kerja macam ni. Tu baru kat labour room, kalau orang yang keje kat Jabatan Kecemasan, macam mana lah agaknya kan. Apa pun, Irni berterima kasih sangat kepada semua petugas kesihatan yang pernah Irni jumpa.

Ok, berbalik kepada Set Vitamin Untuk Orang Yang Sibuk ni, Irni rasa set vitamin ni boleh membantu mereka lebih cergas dan segar. Mungkin masa kerja, semua cergas, tapi bila dah habis, semua kepenatan dan badan pun terseksa sebab tak sempat nak makan dan minum dengan baik kan.

Dalam Set Vitamin Untuk Orang Yang Sibuk terdiri daripada:

1. Energizing Soy Protein (ESP)

ESP adalah sejenis minuman yang dieprbuat daripada soya non GMO. ESP mempunyai glisemik indeks yang rendah. Jadi, kita akan kenyang lebih lama dan tidak mendatangkan risiko kencing manis.

2. Performance Drink

Performance drink ni adalah air isotonik tanpa gas dan tanpa gula yang membahayakan. Minum performance drink untuk mengelakkan anda daripada dehydrated.

3. Cinch tea

Cinch tea ni pulak untuk mengelakkan mengantuk pada waktu bekerja. Kalau tak cukup tidur pun, badan tak terlampau letih sangat.

Berminat untuk mendapatkan Set Vitamin Untuk Orang Yang Sibuk ni? Boleh hubungi Irni atau klik je buy now kat bawah.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.

Vitamin Pra Umrah dan Haji

Ha,  sebelum pergi umrah dan haji pun kena makan vitamin??

Ya,  sebelum mengerjakan umrah dan haji,  kita dah kena start makan vitamin tau. Kalau tak percaya,  cuba tengok,  berapa langkah sehari kita kena berjalan?

Ni baru umrah tau,  kalau haji macam mana? Agak-agak, penting tak kekuatan fizikal tu?

Bayangkan bagaimana orang tua yang sakit lutut,  badan lemah terpaksa hadapi semua ni? Kesian kan..

Pengalaman Irni,  duduk di sebelah mak cik-mak cik semasa solat,  buat kita rasa kesian sangat. Nampak sukar untuk bangun duduk dan duduk antara dua solat. Namun,  dek semangat mereka yang membara,  solat tetap dibuat.  Bahkan,  semasa solat taraweh di sini,  mereka boleh buat sampai 20 rakaat.

Nampak tak,  betapa kuatnya semangat mereka.  Walaupun sakit lutut,  tapi ibadah tetap dibuat.  Jika tengok,  mereka berjalan pun,  ada yang sampai terhincut-hincut.  Jadi,  persediaan awal perlu dibuat supaya dapat fokus untuk beribadah.  Lagipun,  bukan selalu dapat datang ke tanah suci ni kan?

Cadangan Irni, sebelum ke tanah suci,  mulakan lah dengan mengambil supplement atau vitamin yang betul supaya badan lebih sihat.

Cadangan supplement atau vitamin sebelum mengerjakan ibadah umrah & haji adalah:

1. Vivix

Vivix membantu meningkatkan kesihatan badan.  Sejenis minuman botani,  campuran daripada anggur muscadine,  lobak ungu,  elderberry eropah dan polygonum cuspidatum menghasilkan tonik resveratrol yang boleh baiki sel hingga ke peringkat DNA.

Kelebihan Vivix adalah:

✅ Baiki sel yang rosak dari peringkat DNA –> Badan lebih sihat

✅ Meningkatkan pusat jana tenaga atau mitokondria sel –> badan lebih bertenaga dan lambat letih untuk beribadat

✅ Mempunyai sifat anti radang –> Bantu hilangkan masalah sakit sendi dan sakit lutut

✅ Menyokong kesihatan jantung –> Jantung sihat membantu melakukan aktiviti fizikal dengan baik

2. Nutriferon

Nutriferon adalah serbuk emas hasil campuran biji labu, biji plantago,  bunga japanese honey suckle dan bunga safflower.

Hasil kajian Dr Yushiko,  seorang pakar imunologi dari Jepun yang mengambil masa lebih 40 tahun untuk menjalankan kajian campuran bahan terbaik.

Hasilnya,  Nutriferon terhasil dan membantu meningkatkan interferon semulajadi badan. Interferon membantu sistem pertahanan badan lebih kuat dalam menentang segala serangan virus dan bakteria. Badan akan menjadi lebih kuat dan susah jatuh sakit.

3. Shaklee Collagen Powder

Shaklee Collagen Powder dibuat daripada kolagen bermutu tinggi daripada sisik ikan merah.  Kolagen Shaklee sangat mudah diserap ke dalam badan. Pengambilan kolagen dalam pembentukan sendi dan tulang yang sihat kerana 50% sendi dan tulang rawan terdiri daripada kolagen.

Kolagen inilah yang membantu mengekalkan kepadatan dan kekuatan tulang. Selepas umur 20-an, kolagen ini mula terhakis dalam tulang rawan. Jadi, pengambilan kolagen membantu tulang rawan yang sihat.

Pemgambilan kolagen boleh membantu menghilangkan sakit lutut dan sendi, insyaAllah akan memberi kesihatan yang baik semasa di tanah haram nanti.

Anda imgin membuat persediaan kesihatan sebelum mengerjakan umrah & haji? Anda boleh dapatkan vitamin ini. Boleh hubungi saya, atau buat buat pembelian terus dengan klik buy now di bawah.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi ekslusif secara berterusan setelah anda membuat pembelian produk shaklee melalui saya.