Susu Ibu Tahan Berapa Lama Setelah Dipanaskan?

Setelah ibu memerah susu, ibu boleh simpan pada bahagian chiller atau freezer. Jika di simpan pada bahagian chiller, susu hanya dapat bertahan selama sehari atau dua hari saja. Jika ibu simpan pada freezer,susu boleh tahan lebih lama. Bagi peti satu pintu, susu pada...

Anak Tak Cukup Susu?

“Anak saya selalu menangis.. Saya sudah memberikannya susu, tetapi tidak lama selepas itu dia akan menangis lagi..Adakah susu saya tidak cukup? Adakah saya perlu memberikan susu formula kepada bayi saya?” Perkara ini sering membelenggu fikiran Irni masa...

Faedah Penyusuan Susu Ibu Pada Waktu Malam

Hebat sungguh insan bergelar ibu ni, walaupun siang hari dah letih dengan tugas seharian dan melayan anak, malam waktu tidur pun, masih lagi bekerja menyusukan anak. Menyusu anak nampak mudah, tapi hakikatnya badan ibu boleh letih apabila anak kerap menyusu pada waktu...

Konsep Demand dan Supply Penyusuan Susu Ibu

Kita selalu dengar orang cakap, kalau nak susu banyak, kena tahu konsep demand dan supply kan. Sebenarnya demand dan supply tu apa? Demand: permintaan Supply: bekalan Semakin tinggi permintaan susu, semakin banyak bekalan akan diberikan. Makin banyak rangsangan...

Persedian Ibu Bekerja Untuk Menyusu Bayi

Persediaan Ibu Bekerja Untuk Full Breastfeeding Baby Hai ibu2 semua! Irni nak share tips penyusuan untuk ibu bekerja. Salah satu cabaran ibu bekerja adalah perlu tinggalkan baby kepada pengasuh apabila keluar bekerja. Maksud nya ibu-ibu perlu sediakan bekal susu untuk...