Pengalaman Ke IMKK

Bila tengok gambar ni tadi,  Irni tiba2 rasa rindu kat Dr Azizan Osman (DAO).  Irni dah join 3x IMKK. Setiap kali tengok DAO,  walau dari jauh,  mesti rasa macam nak nangis,  rasa rindu sangat. Ha macam tu la kuatnya aura DAO.

Bila duduk dalam dewan,  rasa lain macam semangat tu. And,  asyik rasa nak nangis. Masa pegi IMKK, banyak sangat benda baru yang Irni belajar.

Antara benda yang Irni pelajari adalah:

✅ Kita perlu ada impian jadi kita tahu hala tuju hidup kita

✅ Money is good. Kalau kita cakap duit punca persengketaan ke,  kalau cakap yg buruk2 tentang duit,  duit tak kan datang kat kita

✅Bersihkan kolam jiwa

✅ Taat kepada ibu bapa untuk dapatkan keredhaan Allah

✅Taat kepada suami dan jangan gaduh dengan suami untuk cari keberkatan hidup

✅ Kuasa visualisation

✅ Apa yg anda fikir,  apa yg anda cakap,  apa yg anda buat, semuanya adalah doa. Jadi, hati2 dengan apa yg kita fikir dan apa yg kita cakap.

✅ Amalan kerohanian

Banyak sangat sebenarnya,  tapi tu yg terlintas kat fikiran Irni sekarang.

Seminar DAO ni memang power, dari pagi sampai tengah malam dan kita tak tertido pun. Hebat kan? Padahal malam tu dh habis lewat,  tapi pagi still boleh sampai awal,  semangat punya pasal,  hehe.

Cuma yang sebenarnya,  saat paling penting adalah selepas seminar tu. Lepas seminar,  wajib apply terus apa yang DAO ajar. Kalau tak terus apply,  #silamereput la jawabnya.

Orang-orang yang berjaya lepas pegi seminar DAO tu adalah orang yang terus buat apa yang DAO ajar,  sebab tu terus dapat hasil.

Apa pun,  Irni recommend untuk sape2 yang nak pegi IMKK. Anda pasti tak menyesal,  sebab best sangat.

Sekian.

Irni

Founder of Success Legacy

 

5 SEBAB KENA ADA ID SHAKLEE

Eh korang…irni nak tanyer ni..korang dah afa id Shaklee  ke belum?

Kenapa perlu nak ada id Shaklee sebab irni nak mudah kan.

Korang nak dapat Shaklee korang just perlu ada fon n ada internet.

Ye lah, fb perlu hadap berjam jam, ape kata ambik masa 10 minit –

15 minit singgah jap kat shaklee2u..

 

Ape yang best sgt ade id Shakelee selain dari mudahkan nak dapat Shaklee,

  • Dgn id Shaklee, irni mudah sesangat nak dapat vitamin Shaklee dlm masa 3 hari atau paling lama 5 hari. Iye dgn fon boleh dapatkan shaklee. senang TANPA leceh nak ke branch shaklee.

 

  • Dgn id Shaklee irni boleh JIMAT SANGAT, yerrr irni suke jimat mcm korang lar, korang pon suke kan benda yang jimat tapi berbaloi. boleh jimat sehingga 20% tau.. Kita Serupa kita serupa kita serupa..eh menyanyi lar plak..hihii

 

  • Dgn id Shaklee irni banyak dapat info-info talk kesihatan yg dianjur Shaklee di branch Shaklee mcm irni akan cube attend sebanyak mungkin kelas Shaklee di branch kota bharu. Dan kadang2 ade la jugak terlepas ke branch shaklee KL…sambil jalan2 sambil nuntut elmu..hehe

 

  • BONUS?korang suke kalau dapat bonus bentuk wang ringgit?suke kan..Bagi orang yang ade id mcm irni.. irni layak dapat bonus cashback Bila irni dapatkan Shaklee dgn syarat point mata melebihi 150uv. Best tau ade id nie..tiap tiap bulan dapat bonus cash pada 15 haribulan pulak tuh..pandai ea shaklee timing..tengah tengah bulan tu..hahaha

 

  • Ok ini last..Dgn id Shaklee, irni TAKKAN TERLEPAS  OFFER promo bulanan ygdibuat shak leeMcm contoh bulan disember ini ada PROMO VIVIX tau.Wow best vivix ni,Korang tau ke idak ape best vivix ni? kalu tak tau klik link ni www.irnisuhana.com Irni ade share byk benda best pasal vivix ni. N CEPAT-CEPAT DAPATKAN promo vivix Bulan Ni SEBELUM 31 DISEMBER tau.. DAPATKAN 6 BOTOL PERCUMA 1 BOTOL PLUS  DISKAUN SEBAB ADE ID SHAKLEE..

.

.

Ok lar ye, sape2 yang belum ade id shaklee..boleh dapatkan id dengan irni ye.  Kalau boleh dapat kan segera sebelum 31 disember ni..perghh promo vivix Mesti kena GRAB sekarang! Sekian…

Ubat Sakit Jantung Terbaik

Jantung adalah antara organ terpenting dalam badan kita. Jantung berfungsi untuk mengepam darah ke seluruh badan. Dalam darah tersebut pula mengandungi oksigen untuk dibawa ke seluruh badan.

Jantung yang sihat sangat penting untuk pastikan darah dapat dipam dengan baik dan darah dapat sampai ke semua tempat dan bekalkan oksigen dengan cukup.

Tapi,  bagaimana pula jika berlaku masalah pada jantung? Apa berlaku pada badan kita? Kenapa berlaku masalah pada jantung?

Mengikut statistik yang dijalankna oleh Jabatan Perangkaan,  statistik kematian di Malaysia bermula 2005 higgan 2014, 13.5% kematian adalah disebabkan penyakit jantung. Lelaki lebih ramai dari wanita yang terkena penyakit jantung ini.

Bagaimana Penyakit Jantung Berlaku?

Masalah pada jantung berlaku akibat daripada otot pada jantung gagal mengepam darah dengan baik. Keadaan seperti arteri menjadi sempit atau tekanan darah tinggi boleh menyebabkan jantung menjadi lemah dan tak dapat mengepam dengan baik.

Kenapa salur darah boleh menjadi sempit?

Salur darah yang sihat membenarkan darah berjalan lancar. Namun,  jika berlaku pemendapan seperti kolesterol pada salur darah,  boleh menyebabkan salur darah menjadi sempit dan darah tidak dapat mengalir dengan baik.

Cuba bandingkan,  longkang yang bersih dengan longkang yang tersumbat, yang mana dapat mengalirkan air dengan baik? Pastinya longkang yang bersih kan.  Longkang yang sempit akan menyebabkan air tidak dapat mengalir dengan baik dan tekanan akan menjadi lebih tinggi.

Begitu jugalah dengan salur darah kita. Salur darah yang tersumbat akan membawa kepada kegagalan jantung kerana gagal membawa oksigen dengan baik dan membuatkan jantung terpaksa bekerja lebih kuat supaya darah dapat melalui jalan yang sempit itu.

Tekanan tinggi yang tidak dirawat juga boleh menyebabkan penyakit jantung kerana jantung terpaksa bekerja lebih kuat.

Ubat Sakit Jantung Terbaik

Jika anda sedang mencari ubat sakit jantung terbaik,  sebenarnya,  ubat hospital adalah yang terbaik. Jangan gadaikan nyawa untuk cuba-cuba macam-macam alternatif yang belum tentu berkesan. Pastikan anda mendapatkan rawatan doktor dan makan segala ubat yang doktor bagi.

Jika dibiarkan penyakit jantung itu,  boleh membawa maut jika ia berhenti berfungsi.

Di samping mendapatkan rawatan doktor,  anda juga perlu menjaga pemakanan yang sihat dan amalkan senaman yang sesuai untuk pesakit jantung.

Makanan yang bagus untuk pesakit jantung:

1. Salmon

Ikan salmon kaya dengan asid lemak omega 3. Kajian menunjukkan pengambilan asid lemak omega 3 membantu mengurangkan risiko aryhtmia (degupan jantung yang tidak sekata) dan arterosclerosis (berlaku penyumbatan plak pada dinding arteri). American Heart Association pun mencadangkan supaya maengambil hidangan asid lemak omega 3 ini untuk kesihatan jantung.

2. Oat

Oat tinggi dengan fiber yang boleh merendahkan kolesterol. Tapi,  elakkan oat jenis segera kerana mengandungi banyak gula.

3. Bluberi

Sebenarnya bukan bluberi je,  tapi strawberi dan buah lain yang ‘beri’  tu bagus untyk kesihatan jantung. Anthocyanins, flavonoids bagus untuk turunkan tekanan darah dan bantu kembangkan salur darah.

4. Buah-buahan sitrus

Orang yang makan buah-buahan sitrus lebih rendah risiko untuk mendapat ischemic stroke yang disebabkan oleh darah beku.

5. Soya

Soya tidak mengandungi lemak dan koleaterol jahat. Soya mengandungi lemak poli tak tepu yang bagus untuk kesihatan, fiber, vitamin dan juga mineral. Soya boleh mengurangkan LDL atau kolesterol jahat.

6. Kekacang

Kekacang seperti walnut,  pistachio,  mengandungi vitamin E yang boleh menurunkan parasa kolesterol. Kekacang seperti walnut kaya dengan asid lemak omega 3.

7. Minyak zaitun asli

Minyak zaitun boleh mengurangkan kolesterol dalam badan.

8. Wain merah

Wain merah boleh mengurangkan risiko penyakit jantung kerana ia mengandungi resveratrol dan polifenol yang bagus untuk kesihatan. Tapi, kita orang Islam tak boleh minum wain sebab ia kategori alkohol. Klik SINI untuk minuman yang kaya dengan polifenol dan resveratrol tanpa alkohol.

9. Teh hijau

Teh hijau kaya dengan antioksidan dan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

10. Brikoli,  bayam dan kale

Sayuran hijau bagus untuk jantung. Ia kaya dengan carotenoid,  iaitu antioksidan yang boleh menghalang radikal bebas.

11. Avokado

Avokado mengandungi lemak baik,  kaya dengan lemak mono tidak tepu yang boleh merendahkan risiko penyakit jantung. Avokado juga kaya dengan antioksidan.

Suplemen Yang Kaya Dengan Antioksidan & Baik Untuk Jantung

VIVIX SHAKLEE bagus untuk kesihatan jantung. Minuman botani yang kaya polifenol,  resveratrol dan antioksidan.

✅ Kurangkan inflamasi pada salur darah.

✅ Salur darah yang sihat.

✅ Membantu tekanan darah yang normal

✅ Mengekalkan paras platelet yang normal

 

Jika anda berminat untuk mendapatkan suplemen yang bagus untuk kesihatan jantung ini, anda boleh terus klik buy now kat bawah atau hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

4 Bahan Dalam Vivix Yang Jadikan Vivix Tonik Terbaik

Vivix Shaklee dibuat dari campuran bahan semulajadi membentuk sebatian polifenol yang berkualiti. Sebatian polifenol ini membantu menjaga kesihatan kita serta mempertahankan sel dari kerosakan akibat radikal bebas.

Bahan Dalam Vivix

1. Anggur muscadine

Mengandungi asid ellagic dan ellagitannins. Fungsi bahan ini adalah:

✅ Menghalang dan mengurangkan pertumbuhan sel yang tak normal. Sel yang tak normal disingkir daripada terus di duplikasi.

✅ Membantu pembentukan tenaga dari peringkat sel lagi. Jadi,  badan kita lebih bertenaga.

✅ Membantu paras glukosa sihat dalam darah

2. Polygonum Cuspidatum

Mengandungi resveratrol. Fungsi bahan ini adalah:

✅ Membantu mengurangkan radang pada sel.

✅ Membaiki peredaran darah menjadi lebih lancar

✅ Meningkatkan fungsi platelet

3. Purple Carrot

Mengandungi anthocyanins. Fungsi bahan ini adalah:

✅ Menggalakkan fungsi penglihatan yang baik

✅Membaiki elastisiti pada salur darah

✅ Mengurangkan radang yang berlaku dalam badan

4. Europian Elderberry

Mengandungi anthocyanins. Fungsi bahan ini adalah:

✅ Meningkatkan sistem imun badan kita

✅ Mempunyai kuasa anti bakteria dan antivirus

✅ Membantu pembentukan sel yang sihat dan normal

Kesimpulannya, Vivix ni membantu pembentukan sel yang sihat dan normal. Membantu menyihatkan sel dengan mengurangkan radang pada sel. Vivix juga bantu lindungi sel dengan halang radikal bebas yang rosakkan sel, juga bantu halang serangan bakteria dan virus.

Jom,  amal makan Vivix untuk kesihatan berpanjangan. Berminat untuk dapatkan Vivix? Klik buy now sekarang atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

 

 

Cara Atasi Kolesterol Tinggi Secara Semulajadi

Kolesterol tinggi bukan hanya dialami oleh orang berbadan besar. Orang kurus pun boleh ada masalah kolesterol tinggi tau. Kolesterol ni pun sebenarnya penting,  tapi jika berlebihan boleh mendatangkan masalah.

Apakah Kolesterol?

Menurut laman web myhealth.gov.my, kolesterol adalah lemak (disebut sebagai lipid) yang diperlukan oleh tubuh untuk bekerja dengan baik. Badan kita sendiri boleh menghasilkan kolesterol dan kita boleh dapatkan kolesterol dari makanan.

Namun,  terdapat kolesterol baik dan kolesterol jahat. Pengekalan tahap kolesterol baik adalah penting untuk fungsi badan. Kolesterol digunakan untuk membuat cecair hempedu yang dihasilkan oleh hati.

Kolesterol juga sangat penting untuk melindungi fungsi saraf, membina sel-sel badan yang baru dan  menghasilkan hormon tertentu yang diperlukan untuk perkembangan dan fungsi normal badan.

Kolesterol merupakan kombinasi antara lemak dan steroid.

Low Density Lipoprotein (LDL) – kolesterol jahat

LDL dipanggil kolesterol jahat kerana ia mudah melekat pada dinding salur darah arteri dan membentuk plak kolesterol. Salur darah akan menjadi tebal dan keras.

High Density Lipoprotein (HDL) – kolesterol baik

HDL dipanggil kolesterol baik kerana ia membawa kolesterol jahat dari salur darah kembali ke hati. Bersukan dan bersenam secara teratur boleh meningkatkan kadar kolesterol baik.

Trigliseride

Sejenis lemak yang dibentuk dalam badan. Paras kolesterol boleh menjadi tinggi akibat daripada masalah berat badan berlebihan,  merokok, kurang aktiviti fizikal dan minum alkohol.

Berapa paras normal kolesterol?

Total kolesterol normal adalah bawah 200mg (5.1 mmol/L)

Kolesterol LDL bawah 70mg (1.8mmol/L) jika mempunyai risiko penyakit kardiovaskular dan bawah 130 mg (3.4 mmol/L) untuk orang normal yang tiada faktor risiko.

Cara Atasi Masalah Kolesterol Tinggi Secara Semulajadi

1. Dapatkan berat badan ideal dan kurangkan masalah perut buncit

2. Makan makanan yang berserat tinggi seperti sayuran,  kekacang,  buah-buahan, juga makanan yang rendah lemak dan makanan yang kurang karbohidrat

3. Bersenam 30 minit sehari, sekurang-kurangnya 5x seminggu

4. Berhenti merokok

5. Ubat kolesterol hanya selepas dapatkan konsultansi doktor

Suplemen Untuk Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi

1. Kurangkan Penyerapan Kolesterol ke dalam badan

Pengambilan Phytocol-st yang mengandungi fitosterol tumbuhan yang bantu menghalang penyerapan kolesterol ke dalam salur darah.

Kolesterol yang dimakan akan terus dikeluarkan tanpa diserap.

2. Tingkatkan Kolesterol Baik Badan

Pengambilan asid lemak omega 3 membantu tingkatkan kolesterol baik. Kolesterol baik untuk singkirkan kolesterol jahat dalam badan.

Omega Guard Shaklee kaya dengan asid lemak omega 3. Anda boleh ambik Omega Guard ni ye untuk dapatkan kebaikan asid lemak omega 3.

3. Baiki kerosakan salur darah akibat mendapan kolesterol

Pengambilan resveratrol dan antioksidan membantu baiki kerosakan salur darah dan melembutkan salur darah yang mengeras akibat mendapat kolesterol.

Minuman botani Vivix kaya dengan resveratrol dan kaya dengan antioksidan. Vivix dibuat dari ekstrak anggur muscadine,  japanese knotweed,  purple carrot dan europian elderberry.

Campuran polifenol ini bagus untuk kesihatan salur darah dan bantu kelancaran darah.

Dapatkan segera suplemen untuk masalah kolesterol tinggi dengan segera. Klik buy now kat bawah atau boleh terus hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian dengan saya

Pengedar Shaklee Jeli, Kelantan

Hai,  saya Irni,  Pengedar Shaklee Jeli,  Kelantan. Jika ingin mendapatkan khidmat cod, boleh hubungi saya sebab saya ada ready stock.

COD boleh dilakukan di bandar Jeli dan kawasan sekitar.

Apa keistimewaan menjadi pelanggan saya?

✅ Anda akan mendapat cara makan yang tepat

✅ Konsultansi produk secara berpanjangan,  anda boleh hubungi atau boleh jumpa saya untuk konsultansi produk

✅ Jika berminat untuk pemeriksaan kesihatan seperti nak check lemak, check body age menggunakan mesin karada boleh hubungi saya

✅ Saya adalah pengedar yang mendapat latihan daripada Nutrionist Shaklee

✅ Saya sudah lama menjalankan bisnes Shaklee,  bermula pada tahun 2015 dan mula makan produk Shaklee pada 2013

✅ Jika berminat menjadi pengedar Shaklee,  anda boleh join Success Legacy. Saya akan bimbing anda bagaimana membuat bisnes Shaklee secara online dan offline dengan modul kami

Apa pun,  jika berminat nak beli produk Shaklee,  contact je Irni deh. Boleh whatsapp Irni 014 515 7141

 

 

Cara Turunkan Albumin Dalam Air Kencing Dengan Cepat

Albumin atau protein sepatutnya tak de dalam air kencing yang normal. Betul ke kalau ade albumin dalam air kencing tu tanda nye ada masalah pada buah pinggang?

Menurut WebMd,  buah pinggang yang sihat tidak akan membenarkan albumin melepasi penapis buah pinggang dengar kadar yang signifikan. Tapi,  jika penapis buah pinggang ada masalah,  maka mulalah,  benda yang tak sepatutnya berjaya lalu penapis tu. Darah dan protein akan menembusi penapis yang rosak dan keluar melalui air kencing.

Cara Turunkan Albumin Dalam Air Kencing

Albumin dalam air kencing ni perlu dirawat bergantung kepada penyakit. Kalau ada kencing manis,  darah tinggi tak terkawal,  doktor akan bantu stabilkan penyakit tersebut dulu.

1. Ubah pemakanan dengan mengamalkan pemakanan yang sihat

Kurangkan pengambilan protein supaya tidak membebankan buah pinggang untuk proses protein. Makan makanan rendah karbohidrat dan juga rendah lemak.

2. Berhenti merokok

Jika anda merokok,  hentikan tabiat merokok.

3. Jaga tekanan darah normal

Untuk mengekalkan tekanan darah normal,  elakkan makanan yang tinggi garam dan berlemak. Bersenam dan dapatkan berat badan ideal juga boleh bantu dapatkan tekanan darah normal.

4. Minum air dalam kuantiti yang cukup

Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi

5. Kawal paras glukosa dalam darah

Kawal pengambilan gula,  amalkan gaya hidup sihat,  bersenam dan mempunyai berat badan ideal bagi membantu mendapatkan paras glukosa normal dalam darah.

Sambil tu,  dapatkan pemeriksaan doktor. Doktor akan memberi beberapa jenis ubatan untuk mengawal jumlah albumin yang keluar melalui air kencing.

Supplemen terbaik untuk mengurangkan masalah albumin dalam air kencing adalah dengan mengambil Vivix.

Kini tiada lagi protein dalam air kencing

 

Jika anda berminat untuk dapatkan suplemen ini,  boleh hubungi Irni ye.

Irni 0145157141

Rawatan Vertigo Yang Berkesan & Selamat

Vertigo adalah satu keadaan di mana seseorang itu mengalami keadaan pening yang amat sangat menyebabkan keadaan sekeliling rasa seperti berputar dan badan pun jadi tak stabil,  rasa macam nak jatuh je.

Apakah Yang Menyebabkan Vertigo?

Vertigo selalunya berlaku disebabkan oleh masalah yang berlaku pada telinga dalam. Antara penyebab utama berlakunya vertigo adalah:

1. BPPV: Nama sebenar dia adalah Benign Paroxysmal Positional Vertigo. BPPV berlaku apabila partikel kalsium termendap dalam bahagian telinga dalam.

Bahagian telinga dalam akan menghantar isyarat kepada otak untuk menjaga keseimbangan kepala dan badan ke arah graviti.

BPPV boleh berlaku tanpa sebab dan mungkin juga dikaitkan dengan umur.

2. Penyakit Meniere’s

Berlaku pengumpulan cecair pada bahagian telinga dalam dan menyebabkan berlaku perubahan tekanan dalam telinga.

Hal ini boleh menyebabkan berlaku vertigo dan dalam telinga terdengar bunyi (tinnitus) seterusnya boleh membawa kepada hilang pendengaran.

3. Vestibulae Neuritis

Berlaku radang pada bahagian telinga dalam akibat daripada

jangkitan kuman(kebiasaannya disebabkan oleh virus.)

Rawatan Vertigo

1. Rehabilitasi

2. Canalith repositioning maneuvers

3. Ubat-ubatan

4. Pembedahan

Selain dari itu,  anda juga boleh mengambil supplement Vivix. Vivix membantu kerosakan bermula dari DNA lagi.

Jika berminat untuk cuba Vivix, boleh hubungi irni ye.

Apakah Rawatan Talasemia Hanya Pemindahan Darah?

Penyakit talasemia ni adalah sejenis penyakit genetik yang diwarisi oleh ibu bapa yang mengalami talasemia atau pembawa talasemia.

Talasemia terjadi apabila badan kurang menghasilkan sel darah merah ataupun bilangan hemoglobin adalah rendah. Peranan sel darah merah dan hemoglobin adalah sangat besar dalam badan kita,  iaitu bertujuan untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan.

Kurang hemoglobin bermakna kuranglah oksigen dapat diangkut ke seluruh badan. Padahal,  setiap sel dalam badan kita memerlukan oksigen yang cukup untuk menjalankan fungsi secara optimum.

Hemoglobin yang normal mempunyai 4 rangkaian protein, terdiri daripada:

  • 2 alpha globin
  • 2 beta globin

Untuk membentuk hemoglobin normal,  ia memerlukan 4 gene dari setiap rangkaian globin tersebut. Talasemia jenis alfa berlaku apabila satu atau dua gene hilang. Jika lebih daripada itu,  anemia sederhana atau teruk akan berlaku.

Beta talasemia pula berlaku satu atau dua globin protein berubah. Ujian talasemia dibuat dengah pengambilan darah.

Rawatan Talasemia

Rawatan talasemia bergantung kepada jenis dan tahap keseriusan talasemia. Rawatan standard untuk rawatan talasemia adalah:

1. Pemindahan darah

Pemindahan darah dilakukan Kepad orang yang mengalami talasemia sederhana dan teruk. Rawatan talasemia ini memberikan pesakit sel darah merah dan hemoglobin yang sihat.

Sel darah merah hanya boleh hidup selama 120 hari, jadi anda perlu mengulangi proses penggantian darah untuk membolehkan badan mendapat sel darah merah yang sihat.

2. Iron Chelation Therapy

Hemoglobin dalam sel darah merah adalah sejenis protein yang kaya degan zat besi. Pemindahan darah yang kerap boleh menyebabkan zat besi berkumpul dalam salur darah. Keadaan ini boleh merosakkan hati,  jantung dan beberapa bahagian lain.

Untuk mengelakkan berlakunya kerosakan ini,  doktor akan menggunakan iron chelation therapy untuk menyingkirkan zat besi. 2 jenis ubat digunakan dalam rawatan talasemia.

  • Deferoxamine
  • Deferasirox

3. Terapi asid folik

Rawatan talasemia menggunakan asid folik, komponen vitamin B untuk membantu pembentukan sel darah merah yang sihat.

Rawatan talasemia lain adalah pemindahan tulang sumsum.

Suplemen Untuk Pesakit Talasemia

1. B Complex with folic acid

B Complex Shaklee yang dibuat dari bahan semulajadi dan mudah diserap oleh badan. Membekalkan asid folik untuk pembentukan sel darah merah yang sihat.

2. Ostematrix

Ostematrix adalah pil kalsium Shaklee yang dilengkapi dengan vitamin D dan beberapa mineral lain. Ostematrix membantu mengurangkan risiko osteoporosis kepada pesakit talasemia.

3. Vivix

Suplemen yang tinggi dengan antioksidan yang menghalang oksidasi zat besi.

Vivix juga mempunyai kebolehan untuk membaiki kerosakan DNA dalam badan.

 

Untuk mendapatkan suplemen bagi pesaki talasemia boleh klik buy now kat bawah atau boleh hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian dengan saya

Apakah Tanda-Tanda Anda Menghidap Penyakit Paru-Paru Berair & Apakah Rawatannya?

Orang tua-tua kata, jangan mandi malam-malam, nanti jadi paru-paru berair..Betul ke?
Apa sebenarnya paru-paru berair ni? Paru-paru berair ni nama saintifik dia adalah pleural effusion. Sepatutnya di dalam peparu takde air, tapi, dalam kes ni terdapat air memenuhi ruang dalam peparu. Antara tanda-tanda orang yang ada masalah peparu berair ni adalah:

Tanda-Tanda Menghidap Penyakit Paru-Paru Berair

1. Rasa sesak nafas
2. Dada rasa sakit, rasa menyucuk-nyucuk terutama kalau tarik nafas
3. Susah nak bernafas kalau tidur sambil baring
4. Kaki sembap
5. Demam
6. Batuk
Selalunya doktor akan membuat siasatan lanjut untuk mengenalpasti penyakit sebenar. Doktor akan memeriksa:
1. X-ray dada
  • Kalau ada air pada peparu, akan kelihatana bintik-bintik putih pada ruang kosong dalam peparu. Jika tiada air di dalam peparu, ruang kosong tu hanya keihatan warna hitam je.

2.Ultrasound

  • Doktor akan meletakkan probe pada dada dan melihat kawasan mana yang ada air pada peparu tu dan dapat tengok melalui skrin.
3. CT Scan
  • Jika perlu, doktor akan membuat pemeriksaan CT Scan unuk melihat dengan lebih jelas. Hasil ujian CT Scan adalah lebih tepat berbanding dengan ujian x-ray.
Jadi, apa penyebab paru-paru berair ni? Betul ke mandi malam tu boleh menyebabkan masalah paru-paru berair?

Sebab Paru-Paru Berair

1.Berlaku kebocoran pada organ lain

  • Selalunya apabila berlaku masalah jantung tersumbat (jantung tak dapat pam darah ke seluruh badan dengan baik)
  • Boleh juga berlaku apabila ada masalah pada hati atau buah pinggang
2. Kanser peparu
3. Berlaku infeksi pada peparu seperti TB atau pneumonia
4. Berlaku masalah autoimun seperti lupus atau rheumathoid arthritis
5. pulmonary embolism iaitu terdapat arteri di dalam peparu yang tersumbat

Rawatan Untuk Pesakit Paru-Paru Berair

Jika doktor telah mengenalpasti anda  mempunyai masalah  paru=paru berair ni, doktor akan mula dengan merawat punca berlaku penyakit itu. Jika pesakit mempunyai masalah jantung tresumbat, doktor akan memberikan diuretik atau ubat supaya pesakit kencing.
Manakala, jika pesakit mempunyai masalah pneumonia, pesakit akan diberikan antibiotik terlebih dahulu. Tetapi, jika masalah anda serius dan tidak dapat dibantu dengan kaedah biasa, doktor akan cuba kaedah lain untuk membuang lebihan air dalam peparu tersebut

Pengalaman Pesakit Paru-Paru Berair Menggunakan Vivix

Lepas seminggu makan Vivix, dah ada perubahan masa naik tangga. Nak tarik nafas pun ok

Lepas 2 minggu makan Vivix, excited suami dan selera makan macam ok dah sikit. Muka suami pun ceria je sekarang :

Jika anda berminat untuk dapatkan vitamin bagi penyakit paru-paru berair, boleh klik buy now kat bawah atau hubungi Irni ye.

Bagaimana untuk mendapatkan produk shaklee?

Hubungi saya,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141 –> klik SINI untuk whatsapp

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Dapatkan konsultasi ekslusif produk secara berterusan setelah anda membuat pembelian dengan saya.