Kalau tengok pada kotak rokok, ada gambar yang menyeramkan menunjukkan betapa merokok membahayakan kesihatan. Dengan harga rokok yang makin mahal, ramai yang mula ambil keputusan untuk berhenti merokok.

Namun, bukan semudah itu untuk berhenti merokok. Ditambah pula dengan kawan-kawan yang juga merokok menyebabkan perokok lebih sukar untuk berhenti merokok.

Di sini Irni kongsikan tips untuk membantu anda berhenti merokok.

1. Cari big why atau sebab terbesar kenapa anda perlu berhenti merokok

  • Cuba anda duduk dan fikir, kenapa aku ni nak berhenti merokok?
  • Tulis pada kertas supaya anda dapat melihat dengan lebih jelas tujuan anda
  • Fikirkan orang-orang tersayang disekitar anda yang masih perlukan anda
  • Anda juga boleh hidup lebih sihat jika anda mengambil keputusan untuk berhenti merokok
  • Duit pun lebih banyak boleh jimat dan anda boleh simpan buat benda lain yang lebih baik

2. Bersedia dengan apa yang bakal berlaku

  • Ada setengah orang berlaku penambahan berat badan apabila berhenti merokok, rasa tak puas bila tak merokok dan ada jugak yang mengalami withdrawal symptoms. Contohnya, adalah seperti rasa tertekan, susah tidur, rasa tak keruan, susah nak fokus sesuatu dan rasa macam selalu nak makan je.
  • Ada yang berputus asa sebab tak tahan dengan withdrawal symptoms ni. Jadi, bila kita dah tahu, kita kena mentally prepared, bersedia dengan apa yang bakal kita hadapi.
  • Selalunya withdrawal symptoms ni akan berlaku bermula pada hari pertama anda berhenti merokok, kemudian akan jadi makin teruk semasa seminggu pertama. Namun, selepas sebulan selalunya withdrawal symptoms tu akan hilang dan anda akan rasa lebih sihat.

3. Berbincang dengan doktor

  • Klinik kesihatan kini menawarkan khidmat Klinik Berhenti Merokok. JAdi, anda cuma perlu mendaftar di klinik untuk program ini.

4. Elakkan berjumpa atau lepak dengan kawan perokok buat sementara

  • Untuk permulaan, semasa anda masih dalam fasa withdrawal symptoms, seeloknya anda mengelakkan diri untuk berjumpa dan lepak dengan kawan-kawan perokok.
  • Anda masih dalam fasa menyesuaikan diri untuk tidak merokok, tapi jika kawan anda tidak menyokong, kemungkinan besar untuk anda terjebak semula dengan rokok tu tinggi.

5. Bersenam dan jalankan aktiviti luar

  • Apabila anda bersenam dan mengeluarkan peluh, badan akan terasa lebih sihat dan segar.

Irni doakan semoga anda semua berjaya untuk berhenti merokok. Sebelum tu, jom tengok video kat bawah tentang kisah En Uzir si hantu rokok ni berjaya berhenti merokok!

Berhenti Merokok Dengan Cepat untuk Selama-Lamanya from iReach HD on Vimeo.

Jom kita tengok pengalaman orang lain pulak yang berjaya berhenti merokok.

Bagaimana Vivix boleh membantu anda berhenti merokok?

Vivix dapat bantu baiki DNA yang rosak. DNA yang sebati dengan kehadiran nikotin akan dipulihkan. Apabila anda amal makan Vivix, anda akan mula rasa rokok tak sedap malah ada yang batuk-batuk bila merokok.

Perasaan merokok tu rasa tak feeling macam biasa dan anda terpaksa berhenti merokok dah.

Vivix jugak bantu anda untuk hidup lebih sihat.

Nak cuba Vivix macam Encik Uzir jugak? Boleh hubungi Irni untuk dapatkan Vivix ni ye. atau, anda boleh klik buy now kat bawah.

Love,

Irni Suhana Muhamad

014 515 7141

irnisuhana@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee

Area COD: Jeli, Kok Lanas, Machang, Kota Bharu dan kawasan sekitar Kelantan

Pos ke seluruh Malaysia

(Visited 21 times, 1 visits today)